Autor |
Ninco na dráhe Carrera |
Rocker
člen
Příspěvků celkem: 39
Bydlitě: Senica
Registrován od: 24.08.11 |
Vloeno dne 05-01-2012 14:24 |
|
|
Pekný deň,
chcem sa s pýta, či máte skúsenos s autami od Ninco, tie vloením chip do Ninco od Carrera digital 132. Tie Scalextric. Niečo som tu kolo Scalextric prečítal od Petra L. Aké úpravy v podvozku vyaduje Ninco aj Scalextric? Tie ma zaujíma zapojenie svetiel. Ďakujem. |
|
Autor |
RE: Ninco na dráhe Carrera |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 05-01-2012 17:14 |
|
|
S digitalizací modelů na Carrera D132 je to jednoduché. Nezáleí na značce, modelu, záleí pouze na tom, aby se chip, tedy celá ta deska dala poloit zevnitř na podvozek mezi přední osu a motor. Chip je ve dvou variantách, vyber, který je vhodnějí. Pro auta s blikačkou je speciální chip s vývodem pro blikačku. Do podvozku se udělají dva otvory, jeden pro diodu, druhý pro přepínač. Platí, e dioda je na levé straně podvozku ( na levé ve směru jízdy při pohledu shora, kdy je model poloený koly na dráhu) co nejblí přední ose. Čím je dioda dál od přední osy, tím je větí pravděpodobnost, e bude na výhybkách těsně za zatáčkou ovládání výhybky zlobit. Chip si přilep oboustanou páskou, tavnou pistolí, jak chce, ale musí dret, aby si ho neutrhnul a bude přepínat ten přepínač.Chip se připojí červeným a černým vodičem na vodítko ( červený vlevo) a edý s fialovým na motor. Pokud motor zapojí správně, pojede auto poloené na dráhu ve směru hodinových ruček. Od vodítka a k motoru jsou to konektory zásuvka NXW-02 a zástrčka NXG-02 , ke světlům: zásuvka NX1500-SMS a zástrčka NX1501-02PFS. Kupiji je v TME. Nezapomenout u zástrček objednat ke konektoru dutinky, nejsou součástí konektoru. K motoru připájí 3 kondenzátory s označením 223 přesně jak vidí na foto. Běně ke koupi v elektronice. Dioda nemusí nutně vystupovat z podvozku, stačí kdy je co nejblí , ideálně v úrovni podvozku. Protoe výhybky Carrera mají v sobě kontakt, který vrací výhybku po projetí vodítka, je potřeba mít hlubí vodítko, tak hluboké jako má Carrera. já pouívám Slot.It vodítka na dřevěné dráhy, pokud nechá vodítko originál, ve větině případů to zlobí.
Světla jsou bez jakýchkoliv problémů, stačí na vývod pro světla připojit paralelně 2 běné led diody, pasují nejlépe ty o průměru 3mm. polaritu snadno pozná, bud svítí, nebo ne:-))
Fotky jsou zde https://picasaweb.google.com/106928786529072373660/D132#
Editoval Petr L dne 06-01-2012 15:50 |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 06-01-2012 01:34 |
|
|
Peter, ok. Ďakujem. Čítam, e sa riadne vyzná. Pozeral som Ninco a páčia sa mi tam nejaké Ford Mustang(som ich zaprisahaný fanúik). Tak by som chcel skúsi niektorý sprevádzkova na mojej Carrera. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 06-01-2012 09:55 |
|
|
Nejraději pouívám chip 26732, mám pocit, e se lépe vejde na délku.
Přikládám jeho rozměry, to se můe hodit
Petr L sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Petr L dne 06-01-2012 09:57 |
|
Autor |
DavidG
člen
Příspěvků celkem: 25
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 19.12.11 |
Vloeno dne 06-01-2012 11:40 |
|
|
Rockere, kterého Forda Mustang má na mysli? Koukám, e na D132 se dá koupit GT 2005, včetně policjního. Pouvauju o něm.
Jinak mě tvů dotaz přivedl na mylenku koupit Chevrolet Camaro a předělat ho na barevnou kombinaci, jako bylo v Transformers. Na D132 jsem ho viděl jen ve stříbrné a červené barvě. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 06-01-2012 11:48 |
|
|
Do analogového Musrtanga od Carrera jsem chip také nacpal
Editoval Petr L dne 06-01-2012 11:49 |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 06-01-2012 22:29 |
|
|
DavidG Mustangy od Carrera poznám, no niesu v pretekárskej verzii. Musel by sa s nimi človek pohra, aby z nich urobil pretekárske autá. Tie Chevrolet Camaro od Carrera vyzerajú parádňacky, no zasa nie v pretekárskej verzii. U som ich pozeral. Ete mi chýba Dodge Challenger. Dodge Charger som od Carrera videl. Ten je tie parádny, len u asi nie je v ponuke. Aspoň také odpovede som dostal od predajcov. Tak som pretudoval iných výrobcov: Ninco, Scalextric a pod. Dolu pridávam obrázky, o akých modeloch píem. Digitalizova Carrera by nemal by problém, aspoň podža rady a foto od Petra L.
PetrL. Ďakujem za vetky rady a foto. Vetky ukladám do pc, tak určite mi budú pomáha ). Je vidie, e autodráha Ti koluje v ilách.
Rocker sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Rocker dne 06-01-2012 22:41 |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 06-01-2012 22:44 |
|
|
Ninco - Mustang
|
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 06-01-2012 22:48 |
|
|
Scalextric - Mustang
|
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 06-01-2012 22:49 |
|
|
Scalextric - Mustang
Editoval Rocker dne 06-01-2012 22:50 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 06-01-2012 23:56 |
|
|
To Rocker: a co úpravy vlastního systému D132? Mám rozvrtaných pár zajímavých úprav a doplňků ........
Jetě k té digitalizaci, protoe nejsem zastáncem rychlých řeení jako oboustranná samolepa, nebo tavná pistole a snaím se jim vyhnout, dělám si do modelů sloupek na uchycení chipu. Pouívám k tomu uhlíkovou trubku a plast co zbývá ze stavebnic. Kousek trubky uříznu, do středu vlepím kus měkkého plastu a proříznu závit, pak to vlepím do podvozku. Aby se sloupek nevylomil navléknu jetě krouek větího průměru a přilepím na podvozek. Po dokončení drí chip jako v originále a sloupek vypadá takhle:
Editoval Petr L dne 07-01-2012 00:03 |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 07-01-2012 11:06 |
|
|
PetrL: Prerobenie toho podvozku na uchytenie chipu je vežmi rozumný nápad. Ak mi prídu nové auta, tak táto foto s Tvojím popisom mi určite pomôe. A úprava digi systému? Neviem, či by som sa dokázal pohra tak s elektronikou. Ale ak prezradí niečo, čo nie je tajné, tak by som sa rád na to pozrel. Ja mám teraz "mozog dráhy" na reklamácii. A ete k diodam. Aké diody pouíva do svetiel? Označenie diody? |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 07-01-2012 12:38 |
|
|
Led diody neřeím, prostě vezmu běnou Led o průměru 3mm na zadní červenou, na přední pro moderní auta "studená bílá" , pro stará auta "teplá bílá"
Úpravy D132 nejsou ádné tajemství, bezednou studnicí řeení a nápadů je kolega z Německa SlotBaer. Projdi si jeho web, to stojí za to.
http://slotbaer.de/index.php
Jinak kdy u to probíráme, tak ten konektor na ňůrách ovladačů a bezdrátů je MMJ 6/4 , nebo MMJ 6/6 to je jedno a dá se koupit v RS Components
http://cz.rs-online.com/web/c/?searchTerm=MMJ&sra=oss
Na instalaci jsou sice potřeba spec. kletě, ale při troe ikovnosti se dají kontakty zalisovat dobře upraveným roubováčkem :-))
Zajímavou úpravou je antikolizní systém na výhybkách a v pitstopu, na Freeslotter se tomuto tématu věnijí ji od Pro - X. Pokud se ti to nechce stavět prodává je Henky z Německa
http://www.henkys-rennbahnwerkstatt.de/
Dodává to včetně návodu, případně je moné si ve nechat zamontovat do zaslaných výhybek.
To by pro začátek mohlo stačit :-))
Editoval Petr L dne 07-01-2012 12:48 |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 07-01-2012 14:56 |
|
|
PetrL: ok, to si mrknem vežmi rád. ďakujem.
keď tu rozoberáme auta inej značky na carrera dráhu, tak ma napr. zaujíma scalextric a ich natáčacie predné nápravy. niečo som si tu k tomu prečítal, no nikdy diskusia nebola dotiahnutá do konca. natáčanie prednej nápravy nejako ovplyvňuje jazdné vlastnosti na dráhe? +/- takejto prednej nápravy. al. je to čisto len nejaký obchodný ah? napr. na mustangu, čo od nich chcem je predná náprava natáčacia. aspoň podža obrázku tak vyzerá, e je tam mierne natočená. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 07-01-2012 15:55 |
|
|
To Rocker, to je hodně citlivé téma a doufám, e nespustíme dalí z nekonečné série nikam nevedoucích debat
Já jsem zastánce trendu, který vychází ze skueností závodníků SRC. Základem této desetiletími ověřené teorie je, e jízdní vlastnosti modelu jsou tvořeny trojúhelníkem mezi vněí hranou středu zadních kol a otočnému bodu vodítka. Z toho plyne, e přední kola překáí protoe auto jede po vodítku a na jízdních vlastnostech se můou projevit pouze negativně a na tom nic nezmění ani natáčecí přední náprava. Max. přinese brdění vojného chodu vodítka a dalí vibrace na předku a to se také negativně promítne do jízdních vlastností.
Ideálně, protoe bez předních kol to nejde se musí kola co nejméně dotýkat dráhy a mít co nejmení tření.
Take pokud natáčet, tak pouze z estetických důvodů, ale bude to vdy nakodu.
|
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 07-01-2012 17:49 |
|
|
PetrL: nie, nie Peter. Nechcem k tomu iadnu vežkú diskusiu. Tvoja odpoveď mi úplne postačuje. Čítam, e rozumie aj fyzike Ok, ďakujem. |
|
Autor |
Rocker
člen
Vloeno dne 08-01-2012 22:21 |
|
|
PeterL: preiel som si tie odkazy, čo si priloil. uf, to je u aká elektronika. nepreiel som to vetko, ete si to určite popozerám. ale tie výhybky sú výborné. to sa mi páčilo. a myslím, e to je dos rozumný nápad. aspoň tožko nelietajú spojlere a pod. autíčko sa viacej podobá originálu, keď nebúra. len som nerozumel tej vyrobenej čiernej skrinke? to vyrobil black b.?? |
|