AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 19:04:03 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Prostě vo všem okolo autodráhy
strana 1 z 2 1 2 >
Autor rally dráha - help
Vlasta
člen

Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 13.12.06
Vloženo dne 13-12-2006 11:25
Jsem zde poprvé a rád bych se zeptal: stavím autodráhu v podobě modelové rally dráhy (o rozměrech 6x3m - cca 42m dráhy). To znamená, že chci na ní jezdit rally a přitom aby vypadala jako model krajiny se vším, co k tomu patří. Prozatím se potýkám se dvěma problémy. Co použít na dráhu za posyp, aby imitoval jednak prach, jednak bláto, a pak napadaný sníh. Nesmí tento materiál poškodit mechanismus modelů. Jaký doporučíte nebo sami používáte?

Druhá záležitost se týká elektroniky při sledování času, rychlosti, počtu ujetých kol apod. přes PC. Kde se dá sehnat nějaký návod na připojení k PC a vhodný program?

Díky.
Autor RE: rally dráha - help
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 13-12-2006 12:42
S posypama ti moc nepomůžu, je spousta věcí, které se dají dnes koupit, ale v tom nemám šajma pač by mě taková sranda vyšla na pěkný prachy a to je mi zas líto za to dát ikdyž jsem také zastánce modelové dráhy se vším všudy. Avšak odsud podsud.
Pokud to chceš mít perfektní pak doporučuju posypy, které používají vláčkaři ve velikosti HO nebo Millitaristi 1/35. Dráhu do sněhu bych asi použil starou šedivou a nějak ji ještě dokrášlil posypem po okrajích. Místo prachu bych asi zkusil zaexperimentovat s grafitem (prachem z tuhy) a opravdu jemným opravdovým prachem z hlíny či nějakou moukou. Třeba by šla také obarvit či svýchat z tím grafitem. A co s tím blátem to fakt nevím. Jedině dráhu přetřít na nějakou hnědou a opět to nějak dokamuflovat. Dají se použít i jemné piliny barvené potravinářským barvivem na velikonoční vajčka. To mám ozkoužené a je to levnější než drahé posypy. Sice to není úplně ono, ale za to skuro zadarmo. Navíc si je můžeš obarvit na jaký odstýn chceš. Ale vím, že třeba HWSlot dělal také krajinku a ten používal vláčkařské kupované posypy. Jeho stránka je v odkazech. Má tam pár hezkých fotek. Teď to ale celé znovu přestavuje. Vím, že se také používá již použitý sušený černý čaj jako posyp cest a smetí kolem tratí čí přímo pod koleje. Od vláčkařů se toho dá odkoukat opravdu hodně. Hlavně bych se vyhnul pravému písku. Někdo ho také používá a lepí ho na natřenou plochu ale tam bych se bám, že se začne časem drolit a pak když se ti dostane do dráhy je zle. Jako trávu lze opět použít hrubší obarvené piliny nebo koberec což je nejčistčí metoda a nebo opět trávu pro vláčkaře prodávanou v takových rohožích po několika kusech nebo ji mají i jako speciální koberec v metráži. Aspoň v lepších modelářstvích jsem to viděl. Jako sních můžeš použít i jemný rozdrobený polistyrén lepený na podklad. Jestli budeš chtít mám stažených hezkých pár fotek takových dráh taj si o mě kdyžtak písni na můj E-mail.
Co se týče počítadel tak to je kapitola sama osobě. Ale já mám úspěšně vyzkoušený LapTimer 6.0. Ale třeba HWSlot s ním měl nějaké trable. Záleží co si vybereš za systém snímání. Bližší info najdeš na tomhle webu: http://www.hoslotcarracing.com/. Je to asi zatím nejjednodušší systém, který jsem viděl z toho co se dá podomácku vyrobit a z netu stáhnout. Počítá až 4 dráhy současně což také neumějí všechny programy. Jinak je to freeware a je tam tedy volně ke stáhnutí. Je opravdu dost nenáročný a fachá snad pod všemi Win95-XP. Ale jak říkám to zarízení samo osobě si musíš vyrobit sám nebo ti ho můžu vyrobit já pokud si počkáš. Posledních pár týdnů nemám absolutně čas. Už jsem ho slíbil i HWSlotovi.

To mě napadá, Mr. HWSlot, budeš ho ještě chtít nebo si ho pořídíš origoš od Ninca? Doufám že si to přečte.
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 13-12-2006 13:31
S imitací dráhy posypem bych byl opatrný. Ten posyp bývá sice nalepený, ale při mechanickém kontaktu odpadne. Nehledě na to, že na tak velkou dráhu by toho bylo potřeba hodně a aplikace by byla pracná. Kromě toho se jedná v podstatě o prach. A ten modelům určitě nesvědčí. Osobně bych šel do varianty nástřiku dílů dráhy patřičným odstínem barvy a posypy, travní koberce apod. bych použil jen v okolí dráhy.

A podle mně podstatný detail - nemíchal bych roční období a charaktery krajiny. Čili aby na jedné dráze nebyla na jednom konci pouš a na druhém sníh. To je fakt hloupost. A taky aby se na daném podkladu proháněly odpovídající auta.
Mitch
člen

Vloženo dne 13-12-2006 14:34
Vías má pravdu, taky bych to nemíchal. Nejhezči to je v jednom stylu. Zimni rallye, hornatá a prašná rallye nebo silniční rallye. Já tedy radši okruhy než rallye protože je univerzálnější než šotolinová tra, dá se na tom jezdit sevším a fotky vypadají hezky. Ale nějak si nedokážu představit Enzo na sněhu či šotolině. Ale pokud tě jiná než rallye auta nezajmají tak proč ne. Každopádně s tím prostředím bych si to být tebou rozmyslel. Každopádně počítej s tím že jakmile tam budeš mít hodně posypu na tak se obrň pořádnou trpělivostí protože až zjistíš, že se ti na to práší tak začneš řešit neřešitelné a to je udržba krajiny a čištění od prachu. S posypem je to peklo. Na to prostě nemůžeš vzít vysavač a vysát to. Za to na koberec s přehledem. Ale už to nevypadá tak realisticky. Taky záleží kolik do toho chceš investovat. S rozlohou a délkou dráhy o které píšeš bych to tipnul tak na minimálně 50000Kč pokud bys to chtěl všechno kupovat v modelářství a udělát to jako opravdový model. Pokud to budeš dělat doma svépomocí tak by ses mohl vejít i do 20000Kč podle toho jak budeš co řešit a co kupovat.
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 13-12-2006 18:03
Zdar Vlastiku,
netuším, co jsi myslel tím posypem. Nedělám sice rallyovou tra, ale modelovou dráhu, kterou upravuji tak, aby se pokud možno co nejvíc podobala realitě, ale vzhledem k místu (poměr 1:32 zabere hrozně místa) je nutno někde trochu z představ upustit. Tra+boxová ulička+boxy = cca. 60cm !!! A z5 k tomu posypu. Na dřevěnejch drahách používají v zatáčkách imitaci sněhu hladkou mouku a imitaci hlíny, písku apod. zase kakao !!!smiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
Mitch
člen

Vloženo dne 14-12-2006 07:03
Vida, to s tím kakaem by mě nikdy nenapadlo, určitě by šlo využít třeba i mletý kafe. Dík za inspiraci.
To: Vlasta - Vidíš, že skoro všechno co se dá koupit se dá i celkem úspěšně nahradit věcmi, které má každý doma v kuchyni. Sice to možná nebude nej nej, ale zato za podstatně nižší náklady a v případě tak rozsáhlého modelu o kterém mluvíš bys nad tím měl rozhodně zauvažovat. Neřímám, že je zlo si jít i něco koupit, ale jsou věci které se bez návštěvy modelářství klidně obejdou.
Doporučuji ti, si to čeho chceš docílit, vždy někde bokem vyzkoušet s náhraškou z kuchyně a pokud se ti nebude zdát tak jít a poptat se modelářství.
Autor RE: Vlasta děkuje
Vlasta
člen

Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 13.12.06
Vloženo dne 14-12-2006 07:34
Dík Vám všem za rady. Rád bych se vyjádřil ke všem příspěvkům. Na dráze se snažím též vyvarovat změn ročního období. Ale je koncipována jako podzimnní krajina a část tratě je tzv. horská, tj. převýšení zhruba o 1,5m nad ostatní krajinou. Tam jsem chtěl právě použít čerstvý poprašek sněhu a tím změnu povrchu ze šotoliny na klouzavý sníh, případně břečku. Prach by se spíš použil na zbytku šotoliny před přechodem na zpevněný povrch. No a bláto by mělo být okolo brodu, přes který tra dvakrát vede.
Kakao mne nenapadlo a zdá se to být výborný nápad. O mouce jsem sice slyšel, ale mám jisté obavy, že pokud dojde k navlhnutí ( i vzdušnému), začne se mouka hrudkovatět nebo dokonce lepit. A co pak s tvrdou krustou z mouky... Ale nevím, jak by fungoval mletý klouzek, který používají sportovci nebo v barum servisu.
Údržba autodráhy a ochrana před prachem a smetím - to problém, ve kterém nemám zatím jasno. Snad překrytí lehkým vystuženým rámem se sítí nebo mikrotenem a vždy ji celou nazvednout nad dráhu. No ale to fakt nevím.
Mé investice do dráhy se zatím pohybují okolo 15k, ale mám již několik druhů orig. posypů a rostlinstva. Zbytek mi velmi ochotně vyrábí dcerky. Autíčka jsem použil seriově vyráběné modely, ale provedl jsem na nich "tuning" a elektronickou úpravu světel a brzdových světel. Za tmy to bude fakt skvělý.
Jsem rád, že jsem zde našel někoho, kdo se o funkční modelařinu zajímá. Dík.
Pecan
člen

Příspěvků celkem: 185
Registrován od: 23.10.06
Vloženo dne 14-12-2006 18:26
Mohl by jsi, prosím, zveřejnit návod na zapojení světel (i brzdových). Byl bych ti za to nesmírně vděčen (a asi nejen já ale i ostatní). K tomu sněhu (pro zasmátí): velmi zajímavé by bylo, kdyby to bylo hladkou moukou jen posypaný (chovalo by se to jako čerstvě napadlej prašan), ale autíčka by to asi nevydrželi a nevim, jak by se to dalo čistit. smiley
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 01-09-2009 11:19
Narazil jsem na zajímavou domácí Rally dráhu. Nemohu se zbavit pocitu, že stavitel si při stavbě pokusného okruhu bral rozumy od Pata s Matem

http://www.slotforum.com/forums/index.php?showtopic=35138&st=0&start=0

Editoval Petr L dne 01-09-2009 11:20
http://132slotcars.blogspot.com/
Pepino
Super Administrátor

Příspěvků celkem: 1154
Registrován od: 13.09.06
Vloženo dne 01-09-2009 11:55
U toho pokusného asi ano. Každopádně pokračování je dost dobrá prácička.

Hlavně to zapuštění dráhy se mi líbí. Jde o to, zda je více práce se zapuštěním plastu do úrovně terénu nebo je lepší použít rovnou dřevo a udělat dráhu ze dřeva. Plast nabízí asi lepší troleje.

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
155143779 www.facebook.com/autodrahaorg/
Marian
člen

Příspěvků celkem: 248
Registrován od: 05.02.08
Vloženo dne 01-09-2009 13:12
Prosel jsem si cele vlakno na tom odkazu - je to vyborne udelane. Stejnym spusobem - zapusteni drahy do MDF, snad jednou dokoncim i scenerii sve Faro drahy. Vyborna inspirace.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 01-09-2009 19:14
No jasně vlastní stavba je vpoho, ale ta zkušební dráha je peklo! Nejvíc mne dostalo to auto nastojku co podpírá díl dráhy!

Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Vloženo dne 02-09-2009 17:58
Zapuštěním plastové dráhy bych se připravil o možnost její jediné výhody a to je její libovolné přestavení. Vzhledem k tomu kolik stojí plastová dráha a kolik stojí domácky vyřezená dráha s použitím samolepících trolejí není myslím co řešit. Sám jsem si u carrery vyrobil ze sedmi zatáček R1 dvě vracečky pro rally a s MDF desky dodělal pouze rozebiratelné krajnice a rally tra mohu přestavovat . A ze dvou skládacích MDF desek jsem si naopak vyrobil jinou pevnou tra, kterou jsem zde před časem prezentoval, něco na způsob rallyesprintu, která vyšla na pár stovek. Kombinace těchto dvou variant v jedinou dráhu mi přijde zbytečně drahá a nevýhodná.

Závod je život, to co je před či po něm je jen čekání.
tel. 723577484
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 02-09-2009 19:54
V zásadě s tebou Jirko souhlasím, ovšem ve světě toto řešení má svoje příznivce.

http://i564.photobucket.com/albums/ss88/oharatimothy/Track/Tracknext2.jpg

Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 02-09-2009 20:37
Výhoda plastu je v tom, že mᚠdokonalé oblouky.

Třeba při mých zkouškách s frézkou do MDF, ačkoliv jsem měl udělán z velice tuhé hadice přibité do MDF zarážku ve tvaru oblouku, stejně výsledné vyfrézované "esíčko" nebylo plynulé.

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 02-09-2009 20:45
V tutoriálech o stavbě dřeva je často vidět, že používají pro vedení frézy poměrně precizně připevněný pás pevného plastu

http://www.oldslotracer.com/How-to.html

Jirka
člen

Vloženo dne 02-09-2009 21:09
Když jsem si koupil frézu tak u toho byla kulatinka s bodcem pro řezání oblouků. Vždy jsem si ve středu kružnice (oblouku) navrtal malou dírku kam ten bodec zapíchnu a Dany ten bodec přidržuje abych se mohl soustředit jenom na plynulý pohyb frézou. Když dělám větší zatáčky , tak jsem si pouze sehnal delší kulatinu pro větší poloměr. Každou zatáčku mám plynulou. Nikdy jsem nepoužíval žádné vodítko. Kdo nevěří, rád mu předvedu. Naopak jsem měl spíš problém řezat roviny podle pravítka. To se musíte stále soustředit na přitlačování frézy k vodítku jinak vám ustřelí a je tam zub. Zatáčky jsou hračka. Jde jen o to si vše řádně rozměřit a napojení k rovince spíše třikrát nedoříznout než jednou přetáhnout.

tel. 723577484
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 02-09-2009 22:33
Jirko, na tvé dráze (viz. tvůj článek) jsou všechny zatáčky poloměrově skoro stejné a pak tedy můžeš využít tu kulatinu s bodcem. Já se snažím o dráhu na rallye, kde jsou samá krátká esíčka různých poloměru atd. a stejně tak je tomu u zmiňovaného odkazu a zde právě dávám přednost tomu plastu, protože jinak jsou tam ty zuby, jak píšeš, ačkoliv na různých videích jsem viděl, že to jde i bez zubů..

Navíc prostě chci nějakou atmosféru u dráhy a toto mi dodá jen stálá pevná dráha s krajinou. Jen tak složená na koberci mě nebaví, ačkoliv je tam tebou zmiňovaná možnost mít pokaždé něco jiného. Ale každý máme jiné požadavkya představu. Chci mít doma dráhy 2, jednu rallye s krajinou a pak klasickou 4lajnu na dřevě na závody.

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Editoval Pepino dne 02-09-2009 22:34
Jirka
člen

Vloženo dne 03-09-2009 09:41
Nemyslím tu trojdráhu. Mezitím jsem stavěl další tři a rally dráhu jsem také stavěl s různými poloměry viz odkaz na yotube.

tel. 723577484
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 03-09-2009 09:44
Ok, podívám se. Díky

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE