AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 18:52:45 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Prostě vo všem okolo autodráhy
strana 2 z 9 < 1 2 3 4 5 > >>
Autor RE: Formulky
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 12-02-2007 00:12
Taky považuji předělávku hračky za celkem nejjednodušší cestu jak získat relativně snadno a levně nějaké to autíčko na dráhu. Abych taky přispěl svou troškou k tomuto tématu, popíšu jeden ze svých posledních počinů:

V Kauflandu jsem dostal koupit za 99,- Kč docela hezké formulky 1/32 v barvách teamů Ferrari, McLarren, Renault, RedBull, Williams...(ikdyž jen podle barvy, ne způsobu umístění barevných ploch na kastličce) na péro, které se natahuje vzadu provázkem. Hned se mi moc zalíbily, tak jsem je bral a přistoupil k přestavbě.
Honza sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Honza dne 14-02-2007 03:02
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/2
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:18
Nejprve jsem si vše pečlivě změřil a nakreslil možný způsob realizace mého záměru:

www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/3
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:25
Po odstranění původního strojku jsem navrhnul vyřezání, spájení a upevnění jednoduchého držáku na motor z cuprextitu a uložení nové zadní osy na původní místo. Držák motoru a jednoduché vodítko (motor nemusí být šroubován, můžeme jej přichytit bodovým připájením, což je rychlejší a jednodušší - zde připraveno i na Falcon):

Editoval Honza dne 12-02-2007 02:32
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/4
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:27
Pro držák motoru je do šasi nutno vyřezat příslušný otvor a vyvrtat 2 další dírky:

Editoval Honza dne 12-02-2007 00:34
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/5
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:37
Pro umístění zadní osy je nutno vypilovat kulatým pilníčkem díru prům. 4 mm tak, aby osa byla v původní poloze. Osa prům. 3 osazená převody Faro je uložena v pouzdrech z trubky 4/0,5 mm. Pouzdra, která zaklapneme do vybroušené díry lze zespodu přilepit horkým lepidlem.

Zde je možno použít i silonové dutinky z náplně (hrubší např. čínské - zase Čína -propisky) - méně hlučné, lepší vůle v ložiskách. Po naražení silonu na osku dutinky roztáhneme opatrným rovnoměrným pomačkáním kleštěma dokola tak, aby se osa v nich právě snadno protáčela (nelítala = znovu!).

Taky lze vypilovat jen díru na prům. 3 mm a pouzdra nepoužít (osa pak drží po zašroubování karoserie - otvor je nutno opatrně vyvrtat menším vrtákem - 2,5 mm a opatrně dopilovat ve složeném celku s kastličkou). Vzniklý otvor má být souosý s původním. Toto řešení je nejjednodušší, ale taky nejhorší - hluk, méně hladký chod, ale taky to funguje...

Editoval Honza dne 12-02-2007 02:49
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/6
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:42
Po montáži držáku s motorem na šasi (spolu s jednoduchým vodítkem s katráčky a zapojení):

Editoval Honza dne 12-02-2007 00:46
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/7
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:54
Konstrukce vodítka je elementární a účelná a jsou zde použity komponenty, které mi zbyly z autíček 1/43, a málokdo z Vás mi bude věřit, že je velmi funkční a plně vyhovující (co Ty na to Mitchi?, už vidím ty Tvé teorie...) a proto ji zde nebudu zvl᚝ řešit.

Na zadní osu jsem dal kola Favorit s gumama Gonio-zadní zbroušenými na 19,5 x 12 mm - strašná práce, kdy Faro bude prodávat, co potřebujeme?..... Nákružek kol je nutno na vrtačce snížit a zúžit, aby gumy sedly.

Vnitřek kastličky je nutno frézováním zbavit zbytečných výstupků, které zabraňují kompletaci s novým motorkem a na zadní části šasi je nutno provést drobnou úpravu uchycení zadního křídla. Formulka po složení vypadá nyní takto:

Editoval Honza dne 12-02-2007 03:25
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/8
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:56
...a takto:

www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/9
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 00:57
... a takto:

www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/10
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 01:12
Nakonec je nutno opatřit autíčko magnetem a pokud někomu vadí, že pilot má stále zvednutou ruku, je nutno ruku z rubu uvolnit a přilepit podél těla do normální polohy - to snadno lze.

Použitý převod je 10z/30z. Vzhledem k tomu, že formulka váží pouhých 65 g, bylo by lepší k převodu použít talířové kolo 20z s pastorkem 8z nebo jinak 1/2,5. S tímto převodem a zadní oskou 2 mm mám formulku předělanou taky a je mnohem rychlejší. Motorek to dává. Takový převod však bohužel není snadné získat....(poslední obrázek - zde motorek přiletován).

Je možno taky držák motoru prodloužit vzad a provést na něm, po odřezání zadní části šasi, uchycení a uložení zadní nápravy např i s použitím bronzových ložisek s oskou 2,37 a příslušným „profi“smiley talířovým kolem a zadními kolečky. Mám to taky vyzkoušeno, je to však hlavně dražší, hlučnější a je nutno složitěji řešit ukončení autíčka a příchyt zadního křídla, které je původně na nyní odříznuté části šasi...

Při předělávce lze formulku i snížit tak aby její světlost byla v souladu se skutečnou formulí, ale je to jen efekt za cenu značné pracnosti, zejména v místě přední nápravy a vodítka, na které tak zbude velmi málo místa. Je pak nutno taky snížit závěs předního křídla, nebo toto se octne příliš nízko a také i magnet po snížení musí být zapuštěn do šasi.

Autíčko je schopno v závodu snadno konkurovat např. známým Dallárkám, přestože kvalita použitých komponentů - motoru, převodu, ložisek ani koleček a gum zdaleka nedosahuje kvality Scalectricu.

Domnívám se, že ještě ke zlepšení dojde posunutím vodítka cca 10 mm ZA přední osu, ale to ještě musím ověřit a ani tím nechci příliš dráždit.....

Formulka vypadá skvěle. A jak by teprve vypadala po autentickém přebarvení do barev příslušné stáje a po opatření náležitými nálepkami....smiley!!!
Já však nejsem zas takový maketista, aby mi právě na tomhle záleželo, jde mi hlavně o rychlost a pocit z jízdy a ten je super.....

Původní hračka je od známé diecastové a hračkářské firmy Dickie, tedy z Číny.

A nyní bych chtěl naše předchozí povídání o Číně smazat....smiley, protože příliš a zbytečně zaplňuje toto vlákno - a i zůčastněné prosím - udělejme to, Kdybych věděl, že tím zaflákáme celou stránku, ani bych ho nezačal. Nechci začít s mazáním první, aby vyvolané reakce nevypadaly jako reakce na nic, ale svůj příspěvek bych moc rád brzy smazal (nerad vkládám takové příspěvky)...

Tak zdravím všechny a přeji úspěšnou předělávkusmileysmileysmiley.

H

Editoval Honza dne 12-02-2007 04:04
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Formulky/11
Honza
člen

Vloženo dne 12-02-2007 02:06
Ještě jeden obrázek, mé budoucí Ferrari...., no nevypadá už teď skvěle???
H

Editoval Honza dne 14-02-2007 03:15
www.grafik-jan-vician.cz
Autor RE: Předělávky hraček a domácí výroba vlastních modelů
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 12-02-2007 07:12
Myslím, že super ikdyž jak si začak o tom čepu místo vodítka tak jsem se držel křesla. Ale je fakt, že tam bys stejně žádné normální vodítko nedostal nebo by to bylo zbytečně složitý. Nic méně je to velmi povedená a názorná prácička. Rád bych to někdy viděl v akci. Pak nám napiš svou zkušenost s vodícím čepem až ZA přední osou. Taky jsem ty formulky sháněl ale bohužel. K nám snad nic nedovážej.

Také stavím jedno překvápko ale na závody to rozhodně nebude. Spíš se snažím o přestavbu základního vzhledu vozu a docílené většího počtu detailů. Bude to spíš jen na parádu a projetí se. Užití vidim snad jen jako SafetyCar.
Když to dobře půjde tak Vám během týdne snad něco málo představím.
Editoval Mitch dne 12-02-2007 07:19
Ku_e
člen

Příspěvků celkem: 241
Registrován od: 15.12.06
Vloženo dne 12-02-2007 08:26
Tož kurde tomu říkám domácí výroba...líp bych to sám neudělalsmiley
195-970-788 Kue.bloger.cz
Autor RE: Formulky
Honza
člen

Vloženo dne 14-02-2007 03:18
Mitchi, nějaké vodítko to nakonec asi přece jen bude chtít, protože, když to udělá hodiny a trochu si to zacouvá, to bys měl vidět ty kartáčky..., dneska jsem prodloužil tra a párkrát se mi to stalo.
H
Editoval Honza dne 14-02-2007 03:19
www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 14-02-2007 07:34
Aaa, tak vidíš, že to nebyli jen pusté tlachy. Na jednu věc jsme totiž asi všichni zapoměli a to je délka páky a hmotnost na páce. U měřítka 1/43 je motor defakto hned za čepem a tak je páka krátká a odstředivá síla tudíž nemá takovou účinost, ale u 1/32 kdy je motor proti ose čepu nebo vodítka v podstatně větší vzdálenosti to s tím už pěkně mává. A proto to vodítko, které má nějaké dorazy a kartáčky pevně vede.
Ale jestli tě teď napadl zázračný spasitelský vylepšovák poslat čep blíž k motoru a tudíž dál za přední osu tak tě varuju. Nezapoměň na to, že tím pak zas prodlužuješ páku k přední ose a i hmotnost na přední ose se do jízdních vlastností počítá. Viz Vlánko POLOHA VODÍTKA.
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 14-02-2007 11:13
To je skvělé, myslím, že je to na samostatný článek, tedy mimo vlákno.
Sám bych šel i do té dodělávky na maketu - tzn. obtisky apod. a možná bych volil podvozek celý z kuprexitu.
Asi jsem nezaznamenal - jaké je přesně měřítko?

Jo a myslím, že by všechny mohly zajímat i finanční náklady + čas - doba realizace. Odhaduju, že ses dostal do 500,- a to je milé. smiley

Ještě jednou skvělá instruktហa práce.
Autor RE: náklady
Honza
člen

Vloženo dne 15-02-2007 01:19
Mitchi, z těch tvých teorií mě asi omejou..., ale to bys asi nebyl tysmiley, tak to beru...

To Vítek -

Měřítko je 1/32, wheelbase asi o 1 mm větší než u Dallara Indy, šířka vpředu stejná, vzadu asi o 4 mm menší. A sedí to trochu (asi 2 mm) výše nad dráhou než skutečná formule.

Měl jsem záměr předělat to téměř beze změny vzhledem k původní hračce, dokonce nejprve jsem to měl i bez ložisek - ale bylo to hlučné a nejelo to tak hladce, jak bych si přál, tak jsem je přidal.
Při tvorbě šasi z cuprextitu bys musel vyřezat „podkovu“, která je vidět na plastovém šasíčku a prodlužuje kastličku až k té rovné základně, nebo kastličku podlepit - to by mohlo být zajímavé, dalo by se to trochu podseknout a hrany na kastličce shora taky trochu zakulatit. Po dotvoření individuálních detailů konkrétní formule a polepení samolepkami by pak maketa mohla být velmi věrohodná...

Co se týče ceny, počítej se mnou:
Autíčko - 99,- Kč - v Kauflandu (v Tescu prý ještě méně)
Motorek - 169 ,- Kč
Disky Favorit 2 ks - 16,- Kč
Gumy Gonio zadní 2 ks - 34,50 Kč
Převod. kolo 1 ks - 19,- Kč
Kousek ocel. drátu prům. 3 mm, kousek mosaz. trubičky 4/0,5 mm, malý kousek cuprextitu, kapka horkého lepidla, kapka vteřiňáku, kousek plastu na vodítko, 7 šroubků, 5 x matička M2, kartáčky a kolíček, co jsem měl doma, 2 kousky káblíků, trochu cínu a tavidla k pájení - dohromady kdyby 50 - 60,- Kč
Měření, kreslení, řezání, pájení, frézování, lepení, broušení gum - ZDARMA - dobře jsem se bavil - práce jedno odpoledne měření, vymýšlení, kreslení, druhé odpoledne realizace.
Celkem cca: 400,- Kč
Ceny jsou trochu vyšší než má Faro - materiál je z modelářského obchodu.
Drahé to nebylo.

Teď se ještě pokusím vymyslet a udělat nějaké malé otočné vodítko, dost mě inspiroval Tom s tou přepravkou od nápojů (je to nápad hodný velkého lišákasmiley, kéž by nám taky něco podrobněji prezentoval ze svých předělávek...), z té se opravdu dá asi udělat hodně a je to lepší než kazit originál (ikdyž doma nějaké mám), protože na takový atyp je ho škoda, vodítko je širší, nemusí se hned osvědčit a bude třeba upravovat, udělat jiné ap. - tak se jen uřízne pilkou další kousek bedny... A to je zas jen zábava...

Kdyby někdo chtěl k předělávce plánek, pošlu ho jako JPG, s nějakou kótou, nebo tady vložím.

Jsem rád, že reagujete, už jsem měl pocit, že to zajímá jen mě, Mitche a toho, co by to sám lépe nezvládl...smiley (zdravím Tě Ku_e!) A všem díky za pochvalusmiley!

Ahoj, H
Editoval Honza dne 15-02-2007 01:59
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 15-02-2007 09:15
Všichni radši čtou než píšou. smileysmiley
Chci se ještě zeptat na tu trubičku místo ložiska. Co to přesně je a kde se to dá sehnat. Psals tam něco o propisce, ale moc jsem to asi nepochopil.

Včera jsem ty formulky viděl za 90 v Globusu. A tvarově to odpovídá, samozžejmě velmi přibližně, tak vozům před 4-5 lety. To kvůli polepům.

Tu světlou výšku bych tak neprožíval. U starší české dráhy to může být i +PLUS+ smileysmiley
Autor RE: Re
Honza
člen

Vloženo dne 15-02-2007 22:11
To Vítek:

Mosazná trubička na ložiska, kterou jsem koupil v prodejně modelářských potřeb u nás v Ostravě-Přívoze má vnější průměr 4 mm, vnitřní 3 a něco. Oska v ní trochu hrká, ale nic lepšího nemám. Tom psal, že to koupil i v OBI, myslím, že to bude mít i Baumax nebo Bauhaus.

Lze použít i prázdnou náplň do číňana, narazí se na osku a pomačkáním kleštěma se natáhne průměr tak, aby se oska snadno otáčela. Je nutno vše dělat opatrně, a neustále zkoušet, a se to nepřežene, pak by to bylo moc velké - nic na tom není. Kdyby tam oska nešla nastrčit, začneme s menším průměrem, třeba 2,5 (vrták, ocelový drát ap.) Nakonec se to do šasi vlepí při prostrčené osce horkým lepidlem.

S tou světlou výškou je problém i u nových dílů české dráhy. Na rovince mám pod autíčkem 1,5 mm od magnetu a ve velkých zatáčkách mi to normálně dře o dráhu - ikdyž to celé leží na dokonale rovném podkladu. Zřejmě si ve Faru s tím, aby to bylo rovné velké starosti nedělají...myslím, že jim to ještě ani nikdo neřekl. Ostatně je málo lidí, kteří od špičkové dráhy (ikdyž 1/43) přešli na Faro, možná jsem to jen já, komu to vadí.

Ahoj, H
Editoval Honza dne 15-02-2007 22:27
www.grafik-jan-vician.cz
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 16-02-2007 00:01
Honzo - na jedný straně mᚠmůj hlubokej obdiv, ale na straně druhý....už se to tu propíralo několikrát - jsou závodníci, sběratelé, bastlíři atd. A já halt budu mít radši autíčko třebas trochu pomalejší (i když se budu zaobírat myšlekama jak ho zrychlit), než seberychleší "hračku"smiley

Taky jsem se kdysi zaobíral těmato možnostma - mám třebas jednoho "Medvěda" do kterýho jsem si nechal udělat průhledný "skla" - hračka měla čenej neprůhlednej plast, podvozek na dřevěnou dráhu s kuličkovejma ložiskama,ale.....nikdy tohle auto nevyjelo smileysmileysmiley
smileyKurňa - jak se sem dávaj ty obrázky?

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
strana 2 z 9 < 1 2 3 4 5 > >>
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek