AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 20:37:17 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Prostě vo všem okolo autodráhy
Autor Vybavení (nejen) na závody
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 20-08-2007 09:52
Jestli má tento web přinášet poučení i začátečníkům, neměli bychom opominout ani vybavení, které člověk potřebuje.
Schválně to dělím na závody a doma, protože ne vše co mám doma beru (budu brát) s sebou.
A berme to tak, že jsou i tací, kteří nemají doma ani puožitelný šroubovák.
Druhý problém vzniká, pokud se někdo nespokojí jen s autíčky z krabičky a jejich úpravami, ale pustí se i do vlastní stavby. Tam potřeba nářadí stoupá. O prostoru pro práci ani nemluvě. (Tom a i jiní by možná potrdili jakým nezázemím mnozí disponují).
V neposlední řadě bych chtěl upozornit, že některé nářadí je díky své kvalitě až životu nebezpečné. A není ani na jedno spolehlivé použití. Investice se vyplatí.
Záměrně předkládám jen malinkatý seznámek, který jak doufám, tak bude narůstat - samozřejmě s patřičnými ponámkami a vysvětleními.

- přepravní kufr na auta a nářadí
- kvalitní malý šroubovák - křížový a plochý
- imbus (disky, pastorky)
- izolepa
- mazání
- pájka s příslušenstvím
- náhradní díly

Nedávájme si patent na rozum. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat jiným!
Autor RE: Vybavení (nejen) na závody
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 20-08-2007 10:01
vítek - a čím tu izolepu ustřihneš?smileysmileysmiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
vitek
člen

Vloženo dne 20-08-2007 10:43
- nůžky (to HWSlot)

... A čím ji mám utnout milá Lízo? .... Jenže sekera je tupá, milá Lízo. Tupá. ...(Fešáci)
Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 20-08-2007 15:46
Nevíte někdo o schopným návodu na takový kufřík automodeláře kde je zabudován i zdroj s pájkou.
tel. 723577484
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 20-08-2007 19:15
Jirko, podívej se na fotky z víkendu ve Vítkově- Klokočově.
Na fotce 07 je vidět takový kufr.
Materiál překližka, ve dvířkách držáky šroubováků, nůžek a dalšího potřebného.
po stranách hlavní cásti jsou zasouvací poličky na auta a zbytek jsou různé šuplíčky na náhradní součástky, brusku na kola a třeba i ovladač. Vpravo dole je dvojzásuvka a za ní trafo z 220V na 110V pro pájku.
Rozměry se volí podle počtu aut a potřebného materiálu.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Vloženo dne 20-08-2007 20:22
Podívejte se i na fotky z našeho srazu, Mitch má takový box, kde je vše včetně lampičky.........

http://132slotcars.blogspot.com/
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 04-09-2007 17:01
Ahojky kluci, tak jsem se vrátil. Byl jsem přes měsíc mimo a dost možná ještě pár dní budu. Hned po generálce jsem měl měsíc dovču a makal na garáži. Ale nikoliv té modelářské, ale skutečné. Ještě to nemáme hotovo a do zimy jak jsem dnes zjistil už mnoho dnů nezbývá takže musíme s kámošem dost pohnout.

Box? Tak to je věc kterou jsem řešil hodně dlouho a věste, že mám doma hodně dlouhý seznam věcí, který by měl obsahovat.
Jak už Petr říkal, mám box se zdrojem, ale ve skutečnosti nejde o nic jiného než o přestavěný PC-Case. Prostě jsem mu jen přidělal madlo do horní části a trochu ten vrchní plech vystužil aby mi to nezůstalo v ruce.
Zahodil jednu bočnici a místo ní jsem udělal klasická dvířka.
Do prostoru pro CD-romky jsem udělal dvě poličky pro 4 modely 1/32 nebo 2 1/24. Není to moc ale stačí to.
Zdroj jako takový jsem ponechal původní včetně originálního zapínání z čela krabice. Jen některé kabely jsem smotal a některé použil k napájení 12 Volty. Schéma barev a jejich hodnot najdete na netu téměř všude. Jinak pamatujte, že některé zdroje se bez zátěže při zapnutí nemusí vůbec rozběhnout. Nejsem počítačový mag a tak vám nepovím o které typy zdrojů jde, ale vím, že na to aby se rozeběh stačí i jen 5-6Voltová žárovička napojená na napětí +5V.
Co se týče vnitřního uspořídání tak se smiřte s tím, že tam toho vela nedáte pokud budete počítat s Pájkou, kabelem ke zdroji nebo i modelářskou bruskou. Ale to je více méně na šikovnosti toho kdo bude dělat vnitřek krabice. Já ji rozdělil dřevěnýma deskama na dvě části. Na prostor pod zdrojem a na prostor za a pod modely. Pod zdrojem uchovávám pájku s příslušenstvím a kabelហa prostor pod zmodely jsem rozpoličkoval na malé boxy s náhradními díly. Ostatní nářadí jako (šroubováčky, kleštičky, štípačky, pilníčky, lep.pásku, lepidlo, hadřík na čistění, lahvičku s technickým benzínem, štetcem na čistění, pinzetami, skalpenem, nůžkami, brusným papírem, olejničkou, vazelinou, stahovákem, malým stolním svěráčnem atd...) do dalšího nářaďového boxu.
kdyby byl zájem můžu namátkově nafotit, ale rozhodně to není žádný vzor toho jak by to mělo vypadat. Nikdy jsem to neměl na žádných závodech a tak můžu jen spekulovat nad tím co všechno se v praxi skutečně využije. Scela určitě se najdou vylepšení a nářadí které se téměř neužije a které by se v dané situaci sakra hodilo.

Podle mě kdo nemá doma všechno dvakrát tak je příprava nářadí dobře vybaveného boxu záležitost na celý večer.

PS: Tu halogenku jsem si zabudoval do boxu proto abych sebou nemusel vozit ještě lampičku. Je to nezbytný krám na víc a tahat ho stále někam sebou mi připadá, když už mám jeden zdroj v boxu, jako zbytečnost. navíc zabírá další zásuvkové místo, kterých není na závodech nikdy dost. Ostré světlo je ale na kvalitní práci potřeba, zvlášt, když se někde u dráhy při závodech rozhodnete měnit pastorek nebo něco přeletovávat. V přítmí vyssokých sálů a hal s dráhou je to se světlem vždycky na pytel.
Mitch sem připíchnul tento obrázek:

vitek
člen

Vloženo dne 04-09-2007 18:09
To je geniální. Komu je to málo může využít větší karbici.

Kolik to odhadem váží?
Mitch
člen

Vloženo dne 05-09-2007 08:02
No kilák bych s tím šel nerad, ale s auta domu a z domu do auta to snad odnese každý. Prázdná bedna se zdrojem a dřevěným vnitřkem váží určitě míň než tvůj kompletní počítač. Když mᚠpohodlné madlo tak o to příjemněji se to logicky nese. Pak samozřejmě záleží na tom co všechno se ti do toho má vejít, respektive co všechno tam chceš dát.
Já váhu odhaduju asi na 10kg komplet. Ale i tak bych řekl že to váží podstatně míň než kdyby jsme měli dělat box té samé velikosti jen ze dřeva. Navíc ta nýtovaná konstrukce je i dost bytelná, a hlavně staré počítačové krabice nikdo nechce a tudíš se dá sehnat doslova zadarmo. Stačí se poptat v pár obchodech s výpočetní technikou kde počítače i likvidují nebo ve sběrných dvorech.
Před montáží madla si dobře zvažtě přibližné rozložení váhy boxu kvůli rovnováze při přenosu. Například Já mám všechny těžké věci jako zdroj, pájku, brusku v zadní části boxu a všechno lehké jako modely a náhradní díly v krabičkách jsou v přední části boxu a tak jsem musel madlo přidělat lehce víc k zadní části.
Mitch
člen

Vloženo dne 10-09-2007 06:32
Tak jsem se s tou váhou o moc nesekl. Včera jsem to vážil a celý Case i s pajkou bruskou modely a náhradními díly vážil 12Kg.smiley
HWSlot
člen

Vloženo dne 24-09-2007 22:48
To Ivan - to je totiž komplet dílna - vidím to v barvách....19:00 rodinná večeře,19:30 úklid stolu a od 19:35 ubrus dolů, kufr na stůl už se brousej gumy smileysmiley

HWS
JMS
člen

Vloženo dne 25-09-2007 07:34
To zapomeň,
Řekl bych, že kdyby jsi brousil gumy v kuchyni, tak může manželka péct gumové buchty.
Většina lidí zabrala v panelácích šatny, nebo má specielní dílnu.
Já jsem v mládí zabral v jednopokojovém bytě vestavěnou skříň na chodbičce, ale gumy jsem nikdy nebrousil.
Teď už mám specielní dílnu z jednoho pokoje na chalupě(4km od domova)
Z mechovek je opravdu hezký svinčík a pokud se brousí červené kola pro žákovské Kategorie N , mᚠruce červené, jako chirurg při operacismiley

JMS
www.blueking.cz
Mitch
člen

Vloženo dne 25-09-2007 07:38
No mělo by se brát v potaz že k produkčním modelům není potřeba tak rozsáhlé zázemí jako ke klasickým dráhovkám.
Například u těch aby sebou člověk vozil jen kolem motoru X věcí pač jsou spravidla skládací, u produkčních modelů nemáte co řešit, prstě koupíte a vemete celý motor.
Produkční modely jsou ve směs včechno Klik Klaky a šroubky, Jen z řídka je u nich zapotřebí něco přilepovat, dolepovat krom detailů které tu a tam odpadnou na dráze. Člověk si sám musí zvážit co všechno by se mu mohlo hodit a co doma si nejčastěji používá na práci s modely.
Ideální je si to doma nasimulovat. To jsem zkoušel a celekem bych řekl že by mi nemělo nic chybět. Ale vždycky se něco najde.
Prostě si sestavte box s takovým nářadím, které si myslíte že budete v terénu potřebovat a pokaždé když si doma sestavíte dráhu a budete na ní jezdit tak používejte jen věci z toho boxu. Jakmile zjistíte že potřebujete něco co jste do něj nepřibalili tak si můžete říct: A byl bych v pytli.
HWSlot
člen

Vloženo dne 25-09-2007 16:59
to JMS - to broušení jsi měl brát s nadsázkou.
Já třebas jezdil s mechovkama jen v létě. Brousil jsem je venku na zahradě a když byla zima a sních, tak jsem neměl s čím jezdit smileysmileysmiley

HWS
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 25-09-2007 18:18
Pánové, když jsme již u toho broušení pneu, čím to kdo brousíte?

Mitch
člen

Vloženo dne 25-09-2007 22:40
Na Hudy nemám a tak se spokojuji s rovně nalepeným smirkem ke kusu dráhy a brousím nebo spíš zabrušuju přímo na podvozku pokud jde o gumy a kola seriová. Jestli se někdy dostanu k nějakým závodům tak určitě stvořím nějakou mašinku na mechovinu. Už delší dobu něco nosím v hlavě ale stále se nanašel čas a ani komponenty.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 28-09-2007 19:48
Ivane díky, a jakou hrubost používáš? To, co jsem viděl na fotkách mi připadalo docela hrubé.
U profi mašinek se počítám nepoužívá na brusce smirk, ale nějaký brusný kotouček- co je to zač?

JMS
člen

Vloženo dne 06-11-2007 18:58
Myslím, že pro broušení pneumatik se používá několik druhů brusek a hodně záleží na hrubosti brusu .
Já používám originál brusku Hudy, ale brusný buben jsem vyměnil za jiný, potažený diamantovým práškem.
Tímto jsou potaženy i destičky na zabrušování hran kol i zabrušovací přípravky na uhlíky(jak na rádiusy, tak drážky pro pružinky), ale i pro zabrušování vnitřních průměrů magnetů v motorech(aby tam byla optimální vzduchová mezera).
Ještě k zabroušení kol- je jasné, že pokud si nastavíme brusku na nějaký průměr, musíme všechny kola brousit na stejném napětí pro brusku.
Jinak se stane, že při změně napětí se změní i otáčky brusky a dojde k rozdílným průměrům kol.
Při vyšších otáčkách vlivem odstředivých sil dochází ke zvětšení průměru kola a tím uberete více, než jste původně plánovali a kolo tzv. podbrousíte.
A taky se to stává pokud brousíte tak, že ubíráte rychle(větší špónu), Guma se ohřeje a taky nabobtná.
Výsledek bývá stejný- podbroušené kolo.
Většina lidí si ještě zabrušuje hrany kol(lehce i průměr) přímo na modelu.
Je to opravdu alchimie a pokud máte sebelepší auto, ale špatné kola, tak auto nefunguje a je to nanic.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 06-11-2007 20:20
Asi nejjednoduší by bylo brousit obě kola najednou.

JMS
člen

Vloženo dne 06-11-2007 21:39
Tak jsem to zrovna nemyslel, že by se to stávalo, když si brousím kola.
Pokud si brusku nastavím a dělám kola, tak je lepší je pouze nahrubovat, potom doladit dorazy na brusce a dojet to načisto.
Jinak na každém závodě se jezdí na několik párů kol, podle délky jízd.
Ale stává se že někdo z kluků nemá svoji brusku , přijde si nabrousit kola, pošteluje dorazy a voltហa potom se dějou věci.
Jsou i jiné mašinky.
Tak třeba soustruh na kolektory už vůbec nepůjčuju-radši to dotyčnému osoustružím.
ono se totiž stalo, že si to půjčil, kdokoliv a najednou byla ulomená špička nože a nový nůž stojí 2600,-
Všichni tvrdili,že když na tom dělali, tak bylo vše ok. smiley

JMS
www.blueking.cz
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář