Autor |
Vybavení (nejen) na závody |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 20-08-2007 09:52 |
|
|
Jestli má tento web přináet poučení i začátečníkům, neměli bychom opominout ani vybavení, které člověk potřebuje.
Schválně to dělím na závody a doma, protoe ne ve co mám doma beru (budu brát) s sebou.
A berme to tak, e jsou i tací, kteří nemají doma ani puoitelný roubovák.
Druhý problém vzniká, pokud se někdo nespokojí jen s autíčky z krabičky a jejich úpravami, ale pustí se i do vlastní stavby. Tam potřeba nářadí stoupá. O prostoru pro práci ani nemluvě. (Tom a i jiní by moná potrdili jakým nezázemím mnozí disponují).
V neposlední řadě bych chtěl upozornit, e některé nářadí je díky své kvalitě a ivotu nebezpečné. A není ani na jedno spolehlivé pouití. Investice se vyplatí.
Záměrně předkládám jen malinkatý seznámek, který jak doufám, tak bude narůstat - samozřejmě s patřičnými ponámkami a vysvětleními.
- přepravní kufr na auta a nářadí
- kvalitní malý roubovák - kříový a plochý
- imbus (disky, pastorky)
- izolepa
- mazání
- pájka s přísluenstvím
- náhradní díly
Nedávájme si patent na rozum. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat jiným! |
|
Autor |
RE: Vybavení (nejen) na závody |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 20-08-2007 10:01 |
|
|
vítek - a čím tu izolepu ustřihne?
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 20-08-2007 10:43 |
|
|
- nůky (to HWSlot)
... A čím ji mám utnout milá Lízo? .... Jene sekera je tupá, milá Lízo. Tupá. ...(Feáci) |
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 20-08-2007 15:46 |
|
|
Nevíte někdo o schopným návodu na takový kufřík automodeláře kde je zabudován i zdroj s pájkou. |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 20-08-2007 19:15 |
|
|
Jirko, podívej se na fotky z víkendu ve Vítkově- Klokočově.
Na fotce 07 je vidět takový kufr.
Materiál překlika, ve dvířkách dráky roubováků, nůek a dalího potřebného.
po stranách hlavní cásti jsou zasouvací poličky na auta a zbytek jsou různé uplíčky na náhradní součástky, brusku na kola a třeba i ovladač. Vpravo dole je dvojzásuvka a za ní trafo z 220V na 110V pro pájku.
Rozměry se volí podle počtu aut a potřebného materiálu.
JMS |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Vloeno dne 20-08-2007 20:22 |
|
|
Podívejte se i na fotky z naeho srazu, Mitch má takový box, kde je ve včetně lampičky.........
|
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 04-09-2007 17:01 |
|
|
Ahojky kluci, tak jsem se vrátil. Byl jsem přes měsíc mimo a dost moná jetě pár dní budu. Hned po generálce jsem měl měsíc dovču a makal na garái. Ale nikoliv té modelářské, ale skutečné. Jetě to nemáme hotovo a do zimy jak jsem dnes zjistil u mnoho dnů nezbývá take musíme s kámoem dost pohnout.
Box? Tak to je věc kterou jsem řeil hodně dlouho a věste, e mám doma hodně dlouhý seznam věcí, který by měl obsahovat.
Jak u Petr říkal, mám box se zdrojem, ale ve skutečnosti nejde o nic jiného ne o přestavěný PC-Case. Prostě jsem mu jen přidělal madlo do horní části a trochu ten vrchní plech vystuil aby mi to nezůstalo v ruce.
Zahodil jednu bočnici a místo ní jsem udělal klasická dvířka.
Do prostoru pro CD-romky jsem udělal dvě poličky pro 4 modely 1/32 nebo 2 1/24. Není to moc ale stačí to.
Zdroj jako takový jsem ponechal původní včetně originálního zapínání z čela krabice. Jen některé kabely jsem smotal a některé pouil k napájení 12 Volty. Schéma barev a jejich hodnot najdete na netu téměř vude. Jinak pamatujte, e některé zdroje se bez zátěe při zapnutí nemusí vůbec rozběhnout. Nejsem počítačový mag a tak vám nepovím o které typy zdrojů jde, ale vím, e na to aby se rozeběh stačí i jen 5-6Voltová árovička napojená na napětí +5V.
Co se týče vnitřního uspořídání tak se smiřte s tím, e tam toho vela nedáte pokud budete počítat s Pájkou, kabelem ke zdroji nebo i modelářskou bruskou. Ale to je více méně na ikovnosti toho kdo bude dělat vnitřek krabice. Já ji rozdělil dřevěnýma deskama na dvě části. Na prostor pod zdrojem a na prostor za a pod modely. Pod zdrojem uchovávám pájku s přísluenstvím a kabelá a prostor pod zmodely jsem rozpoličkoval na malé boxy s náhradními díly. Ostatní nářadí jako (roubováčky, kletičky, típačky, pilníčky, lep.pásku, lepidlo, hadřík na čistění, lahvičku s technickým benzínem, tetcem na čistění, pinzetami, skalpenem, nůkami, brusným papírem, olejničkou, vazelinou, stahovákem, malým stolním svěráčnem atd...) do dalího nářaďového boxu.
kdyby byl zájem můu namátkově nafotit, ale rozhodně to není ádný vzor toho jak by to mělo vypadat. Nikdy jsem to neměl na ádných závodech a tak můu jen spekulovat nad tím co vechno se v praxi skutečně vyuije. Scela určitě se najdou vylepení a nářadí které se téměř neuije a které by se v dané situaci sakra hodilo.
Podle mě kdo nemá doma vechno dvakrát tak je příprava nářadí dobře vybaveného boxu záleitost na celý večer.
PS: Tu halogenku jsem si zabudoval do boxu proto abych sebou nemusel vozit jetě lampičku. Je to nezbytný krám na víc a tahat ho stále někam sebou mi připadá, kdy u mám jeden zdroj v boxu, jako zbytečnost. navíc zabírá dalí zásuvkové místo, kterých není na závodech nikdy dost. Ostré světlo je ale na kvalitní práci potřeba, zvlát, kdy se někde u dráhy při závodech rozhodnete měnit pastorek nebo něco přeletovávat. V přítmí vyssokých sálů a hal s dráhou je to se světlem vdycky na pytel.
Mitch sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 04-09-2007 18:09 |
|
|
To je geniální. Komu je to málo můe vyuít větí karbici.
Kolik to odhadem váí? |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 05-09-2007 08:02 |
|
|
No kilák bych s tím el nerad, ale s auta domu a z domu do auta to snad odnese kadý. Prázdná bedna se zdrojem a dřevěným vnitřkem váí určitě míň ne tvůj kompletní počítač. Kdy má pohodlné madlo tak o to příjemněji se to logicky nese. Pak samozřejmě záleí na tom co vechno se ti do toho má vejít, respektive co vechno tam chce dát.
Já váhu odhaduju asi na 10kg komplet. Ale i tak bych řekl e to váí podstatně míň ne kdyby jsme měli dělat box té samé velikosti jen ze dřeva. Navíc ta nýtovaná konstrukce je i dost bytelná, a hlavně staré počítačové krabice nikdo nechce a tudí se dá sehnat doslova zadarmo. Stačí se poptat v pár obchodech s výpočetní technikou kde počítače i likvidují nebo ve sběrných dvorech.
Před montáí madla si dobře zvatě přibliné rozloení váhy boxu kvůli rovnováze při přenosu. Například Já mám vechny těké věci jako zdroj, pájku, brusku v zadní části boxu a vechno lehké jako modely a náhradní díly v krabičkách jsou v přední části boxu a tak jsem musel madlo přidělat lehce víc k zadní části. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 10-09-2007 06:32 |
|
|
Tak jsem se s tou váhou o moc nesekl. Včera jsem to váil a celý Case i s pajkou bruskou modely a náhradními díly váil 12Kg. |
|
Autor |
HWSlot
člen
Vloeno dne 24-09-2007 22:48 |
|
|
To Ivan - to je toti komplet dílna - vidím to v barvách....19:00 rodinná večeře,19:30 úklid stolu a od 19:35 ubrus dolů, kufr na stůl u se brousej gumy
HWS
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 25-09-2007 07:34 |
|
|
To zapomeň,
Řekl bych, e kdyby jsi brousil gumy v kuchyni, tak můe manelka péct gumové buchty.
Větina lidí zabrala v panelácích atny, nebo má specielní dílnu.
Já jsem v mládí zabral v jednopokojovém bytě vestavěnou skříň na chodbičce, ale gumy jsem nikdy nebrousil.
Teď u mám specielní dílnu z jednoho pokoje na chalupě(4km od domova)
Z mechovek je opravdu hezký svinčík a pokud se brousí červené kola pro ákovské Kategorie N , má ruce červené, jako chirurg při operaci
JMS |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 25-09-2007 07:38 |
|
|
No mělo by se brát v potaz e k produkčním modelům není potřeba tak rozsáhlé zázemí jako ke klasickým dráhovkám.
Například u těch aby sebou člověk vozil jen kolem motoru X věcí pač jsou spravidla skládací, u produkčních modelů nemáte co řeit, prstě koupíte a vemete celý motor.
Produkční modely jsou ve směs včechno Klik Klaky a roubky, Jen z řídka je u nich zapotřebí něco přilepovat, dolepovat krom detailů které tu a tam odpadnou na dráze. Člověk si sám musí zváit co vechno by se mu mohlo hodit a co doma si nejčastěji pouívá na práci s modely.
Ideální je si to doma nasimulovat. To jsem zkouel a celekem bych řekl e by mi nemělo nic chybět. Ale vdycky se něco najde.
Prostě si sestavte box s takovým nářadím, které si myslíte e budete v terénu potřebovat a pokadé kdy si doma sestavíte dráhu a budete na ní jezdit tak pouívejte jen věci z toho boxu. Jakmile zjistíte e potřebujete něco co jste do něj nepřibalili tak si můete říct: A byl bych v pytli. |
|
Autor |
HWSlot
člen
Vloeno dne 25-09-2007 16:59 |
|
|
to JMS - to brouení jsi měl brát s nadsázkou.
Já třebas jezdil s mechovkama jen v létě. Brousil jsem je venku na zahradě a kdy byla zima a sních, tak jsem neměl s čím jezdit
HWS
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 25-09-2007 18:18 |
|
|
Pánové, kdy jsme ji u toho brouení pneu, čím to kdo brousíte?
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 25-09-2007 22:40 |
|
|
Na Hudy nemám a tak se spokojuji s rovně nalepeným smirkem ke kusu dráhy a brousím nebo spí zabruuju přímo na podvozku pokud jde o gumy a kola seriová. Jestli se někdy dostanu k nějakým závodům tak určitě stvořím nějakou mainku na mechovinu. U delí dobu něco nosím v hlavě ale stále se nanael čas a ani komponenty. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 28-09-2007 19:48 |
|
|
Ivane díky, a jakou hrubost pouívá? To, co jsem viděl na fotkách mi připadalo docela hrubé.
U profi mainek se počítám nepouívá na brusce smirk, ale nějaký brusný kotouček- co je to zač?
|
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 06-11-2007 18:58 |
|
|
Myslím, e pro brouení pneumatik se pouívá několik druhů brusek a hodně záleí na hrubosti brusu .
Já pouívám originál brusku Hudy, ale brusný buben jsem vyměnil za jiný, potaený diamantovým prákem.
Tímto jsou potaeny i destičky na zabruování hran kol i zabruovací přípravky na uhlíky(jak na rádiusy, tak dráky pro pruinky), ale i pro zabruování vnitřních průměrů magnetů v motorech(aby tam byla optimální vzduchová mezera).
Jetě k zabrouení kol- je jasné, e pokud si nastavíme brusku na nějaký průměr, musíme vechny kola brousit na stejném napětí pro brusku.
Jinak se stane, e při změně napětí se změní i otáčky brusky a dojde k rozdílným průměrům kol.
Při vyích otáčkách vlivem odstředivých sil dochází ke zvětení průměru kola a tím uberete více, ne jste původně plánovali a kolo tzv. podbrousíte.
A taky se to stává pokud brousíte tak, e ubíráte rychle(větí pónu), Guma se ohřeje a taky nabobtná.
Výsledek bývá stejný- podbrouené kolo.
Větina lidí si jetě zabruuje hrany kol(lehce i průměr) přímo na modelu.
Je to opravdu alchimie a pokud máte sebelepí auto, ale patné kola, tak auto nefunguje a je to nanic.
JMS |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 06-11-2007 20:20 |
|
|
Asi nejjednoduí by bylo brousit obě kola najednou.
|
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 06-11-2007 21:39 |
|
|
Tak jsem to zrovna nemyslel, e by se to stávalo, kdy si brousím kola.
Pokud si brusku nastavím a dělám kola, tak je lepí je pouze nahrubovat, potom doladit dorazy na brusce a dojet to načisto.
Jinak na kadém závodě se jezdí na několik párů kol, podle délky jízd.
Ale stává se e někdo z kluků nemá svoji brusku , přijde si nabrousit kola, poteluje dorazy a voltá a potom se dějou věci.
Jsou i jiné mainky.
Tak třeba soustruh na kolektory u vůbec nepůjčuju-radi to dotyčnému osoustruím.
ono se toti stalo, e si to půjčil, kdokoliv a najednou byla ulomená pička noe a nový nů stojí 2600,-
Vichni tvrdili,e kdy na tom dělali, tak bylo ve ok.
JMS |
|