AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 18:38:38 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Prostě vo všem okolo autodráhy
Autor Testovací stanice pro vozy
Standa82
člen

Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08
Vloženo dne 02-11-2008 16:16
Jaký názor máte na testovací stanici pro vozy? Podle autora by takto bylo možné odzkoušet vozy doma. Vhodné především pro ty co doma nemají dráhu a chtějí si vylepšit svůj vůz. (I když docela chápu, že Vy všichni dráhu máte.) Taková testovací stanice by mohla měřit i více parametrů, než jenom otáčky… http://home.arcor.de/slotracingtechnik/homepage/

Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
Standa82 sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Standa82 dne 02-11-2008 16:17
www.slotcar.cz
Autor RE: Testovací stanice pro vozy
kmasita
člen

Příspěvků celkem: 213
Registrován od: 11.03.08
Vloženo dne 02-11-2008 17:16
Určitě by to byla dobrá věc, konstrukce je prakticky stejná jako motorová brzda dinojet..... Chtělo by to pár senzorů a všemocný software......
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 02-11-2008 18:08
Dobrý nápad, pokud bude měřit otáčky, kroutící moment , odběr a účinost brzdy.

I tak to ale dráhu nenahradí.......

http://132slotcars.blogspot.com/
Standa82
člen

Vloženo dne 03-11-2008 23:34
Stanice by mohla měřit otáčky, kroutící moment podle výpočtu momentu síly, proudový odběr a snad i účinnost brzd. Pro měření účinnost brzd jsem zatím nenašel, podrobnější způsob měření. Pokud někdo víte jak to měřit napište, nebo pošlete link.
Měření by mělo být jak automatické, tak manuální s použitím vlastního ovladače (aby se daly nastavovat ve vztahu k vozu i ovladače). Pokud vás ještě něco napadne sem s tím.
Do jaké ceny by se to mělo vejít (rozumně)? Ono to měření momentu síly a účinnosti brzd bude vyžadovat definované brzdění válce. A taky je na tom dost mechaniky. Pro jednoduchost bych použil grafický display, který bude přímo na stanici.

www.slotcar.cz
kmasita
člen

Vloženo dne 04-11-2008 00:11
Dinojet žádné brždění válce nemá, válec má určitou váhu (relativně velkou) a podle převodu a rychlosti roztočení vypočítává software kroutící moment a dále z něj výkon. Pokud by jsi chtěl brzdit válec viděl jsem na nějakém webu tester který brzdil elektromotorem. Nevím jestli do něj pouštěl proud nebo jestli jenom měřil proud který dává. Co se týče těch těch výstupů, přimlouval bych se za to propojení s počítačem, když budu porovnávat například více motorů (což jsem již dělal ) měřil jsem spotřebu přes multimetr a motor jsem měl v autě a brzdil ho o dráhu až do úplného zastavení. Jelikož ale display skáče několikrát za určitý čas tak mi prakticky pokaždé ukazoval něco jiného, bylo nutné měření několikrát opakovat abych z toho vybral ty správné hodnoty. Kdyby mi to nakreslilo v počítači křivku tak bych vrněl blahem.....Pokud by mi to potom software hodil přes sebe aby se to dobře porovnávalo tak bylo to by to ještě dokonalejší...Je ale pravda že stejný účel by mohl splnil multimetr s usb výstupem který se dá pořídit tak za 2000,-.
Bojím se že tady proběhne zase bouřlivá diskuze co všechno by to mělo umět kolik by to mělo maximálně stát a potom si to od tebe tady z toho webu stejně nikdo nekoupí.....smiley
Jediná šance je prodávat to ven a tam když to bude někdo kupovat tak musí mít nějaký důvod, kterým by mohla být faktická dokonalost, to znamená určitě spolupráce s PC včetně ukládání, tisknutí, porovnávání výsledků atd.
Potencionální kupec bude podle mně spíše orientován na závodní kategorie SRC kde motory točí 100 000 ot/min a víc tak počítej s určitou rezervou v konstrukci....
Tenhle web je o komerčních modelech a většinu lidí co sem přispívá znám a nedovedu si představit že by si to od tebe kupovali....Ty spíš bojují s tím jestli zbudou drobné aby mohly jet na závody....Možná by to koupily některé kluby na odhalování "přemotaných" motorů ale i tak myslím že prodej tak 3-5 kusů není žádné štěstí smiley
Dost negativní co ? smileysnad bude realita lepší, přeji hodně zdaru smiley
Editoval kmasita dne 04-11-2008 00:39
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 04-11-2008 00:40
To jsi myslel Květo tohle?

http://www.slotcarillustrated.com/Articles/Tech/How_To/build-your-own-dynometer-a308.html

kmasita
člen

Vloženo dne 04-11-2008 00:42
jo to bude ono !!! smiley
Standa82
člen

Vloženo dne 04-11-2008 22:55
Vezmu si z názorů ponaučení, ale i tak se do toho asi pustím. smiley Čím víc informací tím lépe. Stanici udělám s modrým grafickým zobrazovačem a s výstupem do PC. Dám k tomu program, který bude umět zobrazit grafy a také je vytisknout. Program do PC v češtině na zobrazovači to bude asi anglický. smiley No a uvidíme. Pokud někdo budete mít nějaké další náměty sem s nimi. (Ilustrační foto.)

Editoval Standa82 dne 04-11-2008 22:56
www.slotcar.cz
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 06-11-2008 00:44
Koupit nekoupit - jde asi o to, k čemu by to spoustě lidem, kteří choděj na tenhle web bylo.Rozhodně je to asi k ničemu člověku,kterej si koupí jedno (druhý, ...pátý) autíčko a bude si pro svoji potěchu zjsiš'tovat, jakej mu v tom autí prodali motorek smiley
Je to asi pro opravdovýho závodníka, kterej bude mít k dispozici několik údajně "stejných" motorků a bude přebírat, kterej použít a s jakým převodem.

Nebo pro ty, kteří chtěj ty svoje motůrky upravovat a vylepšovat a...... a to se u komerček nesmi smiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
Standa82
člen

Vloženo dne 06-11-2008 09:44
A o tom to právě je. Například z deseti motorů M42 jsou dva výkonnější než M42B, které jsou zakázané. smiley Dají se odzkoušet vlastnosti maziva, vliv kvality typu hřídele, ložisek a podobně. Další možnosti jsou v nastavení pravidel pro soutěže a opravdu vozy objektivně odzkoušet, před tím než se začne závodit. Stanovit lze například maximální příkon motoru. Na testovací stanici se při určité zátěži změří proud a podobně. Mohu tedy vylepšovat svůj vůz tak, abych neporušoval pravidla. smiley Je to pro hračičky, mně osobně se to moc líbí. smiley

www.slotcar.cz
Standa82
člen

Vloženo dne 27-11-2008 20:46
Zatímco čekám na výrobu dřevěné dráhy, pustil jsem se do testovací stanice. Po hledání vhodné krabičky jsem objevil hezký „aluminiový“ smiley kufřík. Od šikovného kolegy jsem si nechal udělat mechaniku. Do týdne bych měl mít pl.spoj pro elektroniku. Pak jen odlaborovat výkonovou část a program. smiley Zoufale sháním informace o příkonech motorů, převodových poměrech a průměrech kol hnaných náprav. Nějaké informace mám od K.Mašity, ale není to kompletní. smiley Beru všechny informace, já už si to přeberu, čím více tím lépe.
Zkoušel jsem získat nějaké informace od p.Hájka. Ovšem bez úspěchu (asi výrobní tajemství). smiley

www.slotcar.cz
kmasita
člen

Vloženo dne 27-11-2008 21:55
Omlouvám se že typ na p.Hájka nevyšel ještě mi napadá Jiří Míček, vyrábí asi nejlepší ovladače co jsou k mání....občas píše i na autodráha.online, skus když tak jeho. Setkal jsem se s ním jednou na závodech v Děčíně a přišel mi vcelku vstřícný.... Uvidíš... tady jsou jeho weby:

http://www.slot-racing.cz
http://www.blueking.cz/
Standa82
člen

Vloženo dne 02-12-2008 08:52
Díky za typ. Nějaké informace jsem získal, ale pořád je toho málo. Našel jsem prodej komerčních motorů včetně technických parametrů. Maximální příkon mají 185 W na 7,2 V. Při tak vysokém proudovém odběru se lehce ztratí polovina napájecího napětí na napájecích přívodech. Nejvyšší kroutivý moment jiného motoru byl 361 Nmm, nejvyšší otáčky 36100 za minutu.

www.slotcar.cz
Standa82
člen

Vloženo dne 14-12-2008 17:08
Tak jsem dodělal zobrazovač (přenesl a upravil jsem jiný starší program). Začínám dělat výkonovou část. Hledám co by to mělo zobrazovat.
Grafy - otáčky bez zátěže, otáčky ze zátěží, kroutící moment, účinnost brzd, proud naprázdno, proud při zátěži.
Čísla - napětí, proud, výkon, otáčky, maximální proud, maximální otáčky, maximální příkon.
Všechny údaje by se měly zobrazovat na displeji a navíc by měli jít do PC (přes USB) pro evidenci, porovnání, tisk grafů atd...
Zapomněl jsem na něco? Poraďte.

Editoval Standa82 dne 14-12-2008 17:12
www.slotcar.cz
Standa82
člen

Vloženo dne 21-12-2008 20:08
Mám prosbu. Vládne někdo technickou angličtinou?
Potřebuji přeložit toto (na co nejméně slov):
Převodový poměr. (Motor, hnaná náprava.)
Měření kroutivého momentu.
Průměr kola hnané nápravy.
Něco jsem tam napsal (viz obr.) ale nevím jestli jo to správně.

www.slotcar.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 21-12-2008 23:08
Já bych to viděl takto:

Gear ratio
Torque
Wheel size, nebo wheel diameter

Standa82
člen

Vloženo dne 22-12-2008 11:10
Díky. Opravil jsem to.

www.slotcar.cz
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky