Autor |
Testovací stanice pro vozy |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Bydlitě: Praha
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 02-11-2008 16:16 |
|
|
Jaký názor máte na testovací stanici pro vozy? Podle autora by takto bylo moné odzkouet vozy doma. Vhodné předevím pro ty co doma nemají dráhu a chtějí si vylepit svůj vůz. (I kdy docela chápu, e Vy vichni dráhu máte.) Taková testovací stanice by mohla měřit i více parametrů, ne jenom otáčky
http://home.arcor.de/slotracingtechnik/homepage/
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
Standa82 sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Standa82 dne 02-11-2008 16:17 |
|
Autor |
RE: Testovací stanice pro vozy |
kmasita
člen
Příspěvků celkem: 213
Bydlitě: Dobřichovice
Registrován od: 11.03.08 |
Vloeno dne 02-11-2008 17:16 |
|
|
Určitě by to byla dobrá věc, konstrukce je prakticky stejná jako motorová brzda dinojet..... Chtělo by to pár senzorů a vemocný software...... |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 02-11-2008 18:08 |
|
|
Dobrý nápad, pokud bude měřit otáčky, kroutící moment , odběr a účinost brzdy.
I tak to ale dráhu nenahradí.......
|
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 03-11-2008 23:34 |
|
|
Stanice by mohla měřit otáčky, kroutící moment podle výpočtu momentu síly, proudový odběr a snad i účinnost brzd. Pro měření účinnost brzd jsem zatím nenael, podrobnějí způsob měření. Pokud někdo víte jak to měřit napite, nebo polete link.
Měření by mělo být jak automatické, tak manuální s pouitím vlastního ovladače (aby se daly nastavovat ve vztahu k vozu i ovladače). Pokud vás jetě něco napadne sem s tím.
Do jaké ceny by se to mělo vejít (rozumně)? Ono to měření momentu síly a účinnosti brzd bude vyadovat definované brzdění válce. A taky je na tom dost mechaniky. Pro jednoduchost bych pouil grafický display, který bude přímo na stanici.
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu. |
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 04-11-2008 00:11 |
|
|
Dinojet ádné brdění válce nemá, válec má určitou váhu (relativně velkou) a podle převodu a rychlosti roztočení vypočítává software kroutící moment a dále z něj výkon. Pokud by jsi chtěl brzdit válec viděl jsem na nějakém webu tester který brzdil elektromotorem. Nevím jestli do něj poutěl proud nebo jestli jenom měřil proud který dává. Co se týče těch těch výstupů, přimlouval bych se za to propojení s počítačem, kdy budu porovnávat například více motorů (co jsem ji dělal ) měřil jsem spotřebu přes multimetr a motor jsem měl v autě a brzdil ho o dráhu a do úplného zastavení. Jeliko ale display skáče několikrát za určitý čas tak mi prakticky pokadé ukazoval něco jiného, bylo nutné měření několikrát opakovat abych z toho vybral ty správné hodnoty. Kdyby mi to nakreslilo v počítači křivku tak bych vrněl blahem.....Pokud by mi to potom software hodil přes sebe aby se to dobře porovnávalo tak bylo to by to jetě dokonalejí...Je ale pravda e stejný účel by mohl splnil multimetr s usb výstupem který se dá pořídit tak za 2000,-.
Bojím se e tady proběhne zase bouřlivá diskuze co vechno by to mělo umět kolik by to mělo maximálně stát a potom si to od tebe tady z toho webu stejně nikdo nekoupí.....
Jediná ance je prodávat to ven a tam kdy to bude někdo kupovat tak musí mít nějaký důvod, kterým by mohla být faktická dokonalost, to znamená určitě spolupráce s PC včetně ukládání, tisknutí, porovnávání výsledků atd.
Potencionální kupec bude podle mně spíe orientován na závodní kategorie SRC kde motory točí 100 000 ot/min a víc tak počítej s určitou rezervou v konstrukci....
Tenhle web je o komerčních modelech a větinu lidí co sem přispívá znám a nedovedu si představit e by si to od tebe kupovali....Ty spí bojují s tím jestli zbudou drobné aby mohly jet na závody....Moná by to koupily některé kluby na odhalování "přemotaných" motorů ale i tak myslím e prodej tak 3-5 kusů není ádné těstí
Dost negativní co ? snad bude realita lepí, přeji hodně zdaru
Editoval kmasita dne 04-11-2008 00:39 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 04-11-2008 00:40 |
|
|
To jsi myslel Květo tohle?
http://www.slotcarillustrated.com/Articles/Tech/How_To/build-your-own-dynometer-a308.html
|
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 04-11-2008 00:42 |
|
|
jo to bude ono !!! |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 04-11-2008 22:55 |
|
|
Vezmu si z názorů ponaučení, ale i tak se do toho asi pustím. Čím víc informací tím lépe. Stanici udělám s modrým grafickým zobrazovačem a s výstupem do PC. Dám k tomu program, který bude umět zobrazit grafy a také je vytisknout. Program do PC v četině na zobrazovači to bude asi anglický. No a uvidíme. Pokud někdo budete mít nějaké dalí náměty sem s nimi. (Ilustrační foto.)
Editoval Standa82 dne 04-11-2008 22:56 |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 06-11-2008 00:44 |
|
|
Koupit nekoupit - jde asi o to, k čemu by to spoustě lidem, kteří choděj na tenhle web bylo.Rozhodně je to asi k ničemu člověku,kterej si koupí jedno (druhý, ...pátý) autíčko a bude si pro svoji potěchu zjsi'tovat, jakej mu v tom autí prodali motorek
Je to asi pro opravdovýho závodníka, kterej bude mít k dispozici několik údajně "stejných" motorků a bude přebírat, kterej pouít a s jakým převodem.
Nebo pro ty, kteří chtěj ty svoje motůrky upravovat a vylepovat a...... a to se u komerček nesmi
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 06-11-2008 09:44 |
|
|
A o tom to právě je. Například z deseti motorů M42 jsou dva výkonnějí ne M42B, které jsou zakázané. Dají se odzkouet vlastnosti maziva, vliv kvality typu hřídele, loisek a podobně. Dalí monosti jsou v nastavení pravidel pro soutěe a opravdu vozy objektivně odzkouet, před tím ne se začne závodit. Stanovit lze například maximální příkon motoru. Na testovací stanici se při určité zátěi změří proud a podobně. Mohu tedy vylepovat svůj vůz tak, abych neporuoval pravidla. Je to pro hračičky, mně osobně se to moc líbí.
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 27-11-2008 20:46 |
|
|
Zatímco čekám na výrobu dřevěné dráhy, pustil jsem se do testovací stanice. Po hledání vhodné krabičky jsem objevil hezký aluminiový kufřík. Od ikovného kolegy jsem si nechal udělat mechaniku. Do týdne bych měl mít pl.spoj pro elektroniku. Pak jen odlaborovat výkonovou část a program. Zoufale sháním informace o příkonech motorů, převodových poměrech a průměrech kol hnaných náprav. Nějaké informace mám od K.Maity, ale není to kompletní. Beru vechny informace, já u si to přeberu, čím více tím lépe.
Zkouel jsem získat nějaké informace od p.Hájka. Ovem bez úspěchu (asi výrobní tajemství).
|
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 27-11-2008 21:55 |
|
|
Omlouvám se e typ na p.Hájka nevyel jetě mi napadá Jiří Míček, vyrábí asi nejlepí ovladače co jsou k mání....občas píe i na autodráha.online, skus kdy tak jeho. Setkal jsem se s ním jednou na závodech v Děčíně a přiel mi vcelku vstřícný.... Uvidí... tady jsou jeho weby:
http://www.slot-racing.cz
http://www.blueking.cz/ |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 02-12-2008 08:52 |
|
|
Díky za typ. Nějaké informace jsem získal, ale pořád je toho málo. Nael jsem prodej komerčních motorů včetně technických parametrů. Maximální příkon mají 185 W na 7,2 V. Při tak vysokém proudovém odběru se lehce ztratí polovina napájecího napětí na napájecích přívodech. Nejvyí kroutivý moment jiného motoru byl 361 Nmm, nejvyí otáčky 36100 za minutu.
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 14-12-2008 17:08 |
|
|
Tak jsem dodělal zobrazovač (přenesl a upravil jsem jiný starí program). Začínám dělat výkonovou část. Hledám co by to mělo zobrazovat.
Grafy - otáčky bez zátěe, otáčky ze zátěí, kroutící moment, účinnost brzd, proud naprázdno, proud při zátěi.
Čísla - napětí, proud, výkon, otáčky, maximální proud, maximální otáčky, maximální příkon.
Vechny údaje by se měly zobrazovat na displeji a navíc by měli jít do PC (přes USB) pro evidenci, porovnání, tisk grafů atd...
Zapomněl jsem na něco? Poraďte.
Editoval Standa82 dne 14-12-2008 17:12 |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 21-12-2008 20:08 |
|
|
Mám prosbu. Vládne někdo technickou angličtinou?
Potřebuji přeloit toto (na co nejméně slov):
Převodový poměr. (Motor, hnaná náprava.)
Měření kroutivého momentu.
Průměr kola hnané nápravy.
Něco jsem tam napsal (viz obr.) ale nevím jestli jo to správně.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 21-12-2008 23:08 |
|
|
Já bych to viděl takto:
Gear ratio
Torque
Wheel size, nebo wheel diameter
|
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 22-12-2008 11:10 |
|
|
Díky. Opravil jsem to.
|
|