Autor |
"Domácí" focení modelů |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 03-12-2006 12:35 |
|
|
Máte někdo nějakou zkuenost s domácím focením? Přeci jen nemám profi zařízení, přesto chci, aby fotky vypadaly dobře.
Lepí nasvítit či denní světlo? Dát třeba před světlo "pauzák", aby se lépe světlo rozprostřelo? Co myslíte?
Já si kvůli tomu stavím malé "diorama", aby byly modely v nějaké prostředí. Krátký oblouk, těrk, tráva, kopec, pozadí atd. Bude hotové tak během 14 dnů, pak nafotáím těch pár svých aut.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Pepino dne 03-12-2006 12:39 |
|
Autor |
RE: "Domácí" focení modelů |
Pecan
člen
Příspěvků celkem: 185
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.10.06 |
Vloeno dne 03-12-2006 14:56 |
|
|
Podle mě je nejlepí nasvítit bílou zářivkou. Barvy pak jsou reálné. Ale obyčejný blesk z foáku taky není k zahození - jen to chce zvolit správný úhel aby se neodráel |
|
Autor |
LS
člen
Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06 |
Vloeno dne 03-12-2006 18:30 |
|
|
S osvětlením při fotografování modelů to je hodně sloité. Ideální jsou tři systémové blesky, které spolu bezdrátově komunikují a navzájem si upravují intenzitu vyzářeného světla. Přesto se nevyhnete odrazům od lakovaných ploch. Nejsnaí varianta je boční světlo od okna bez záclon ze severní strany (nebo obloha pod mrakem) a z druhé strany bílá odrazná plocha. Stačí čtvrtka formátu A3, lépe A2. Eventuelní lesky na lakované karoserii je nutné odfiltrovat přímo na objektivu cirkulárním polarizačním filtrem. Barvy lze oivit od stropu odpáleným bleskem. Pozor!!! V tomto případě je nutné natavit na kameře čas okolo 1 s a blesk spustit a se druhou lamelou závěrky. Jinak světlo blesku přebije přirozené osvětlení a vzniknou tvrdé stíny a výrazné lesky na karoserii.
Co se týče zářivky, tak je postup ideální pouze v případě černobílého procesu. Kdysi jsem i velké (pracovní) modely fotografoval v tzv. světelné, rozumějte zářivkové vaně. Kdy dojde k mísení zářivkového a denního světla vzniknou přechody mezi přirozeným osvětlením a světlem zářivky, které bude vdy posunuto do mírně zeleného odstínu. A s tím se potom nedá nic dělat ani v pokročilých editačních softwarech.
LS |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 03-12-2006 23:07 |
|
|
Ahoj, prostě si to vyzkouej a je to. Nenech se znervóznit tím, e bys měl mít 3 spřaené blesky...to je sice fajn, ale asi je mít nebude. Pravda je, e a pouije k osvětlení zářivky nebo árovky, nastav si teplotu bílé na foáku (nebo telefonu, záleí čím fotí) a pokud Ti tam jde i venkovní světlo, tak si zatáhni roletu a nebo fo jen s ním, smíení různých teplot světla opravdu lze jen obtíně z fotky odstranit (a skoro nejde odstranit) Dobře sleduj odrazy na modelu - některé nevypadají dobře. Správný výsledek zjistí zkouením..., s příp. jemným doladěním v bitmapovém editoru. Opakuj osvědčený postup... |
|
Autor |
mcfik
člen
Příspěvků celkem: 69
Bydlitě: Plzeň
Registrován od: 09.10.06 |
Vloeno dne 07-12-2006 06:07 |
|
|
Podívej se na adresu mcfikovy rallye modely je to focené bez blesku,nasvěcováno dvěmi stolními lampami 100 a 60 W árovky.Má to mouchy,ale dle názoru prohlíejících se to dá...
fik |
|
Autor |
mcfik
člen
Příspěvků celkem: 69
Bydlitě: Plzeň
Registrován od: 09.10.06 |
Vloeno dne 07-12-2006 13:22 |
|
|
2. Snail jsem se té o diorama,je tam 9aut , u kadého 5-10 fotek.Kdyby Tě adresa nela,tak zadej: www.skodateam.cz V Menu - lidová tvořivost a a se Ti objeví nabídka tak- mcfikovy rallye modely .Pak se objeví náhledy a názvy vech aut.A to dodělám tak jich bude 19
fik |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 28-02-2009 10:32 |
|
|
Pěkný článek o tom jak fotit modely je na :
http://www.scxworldwide.com/ipb/index.php?showtopic=1432&st=0
|
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 28-02-2009 11:39 |
|
|
Ahoj Pepino, určitě bych el tou levnějí a normální amatérskou cestou (denni světlo, lampy a maximalně blesk). Jako důkaz jsou parádni foto mcfika. Já osobně povauji za velmi důleité při takovém focení mít fotoaparát na stativu. I ty nejobyčejnějí malé kompakty maji dlouhé časy a tam se někdy projeví klepání rukou (u mne je to stařecký třes a i kdy mám velkýho Lumixe se stabilizátorem tak klacky pouívám). Jako hlavní světlo je velké okno a na přisvětlení pouívám velký Fomei blesk, který peru do stropu viz. foto http://www.autodraha-src.ceskatrebova.com/src_team_pietro.htm . Na amatéra si myslím, e nejsou patný. Dioráma je určitě výborný. Pokud dioráma není, stačí jednobarevný balící papír a nebo tapeta, která je pozvolně prohnutá (nekonečný pozadí). Jarda
Editoval src ceska trebova dne 28-02-2009 11:45 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 28-02-2009 20:53 |
|
|