Autor |
rally dráha - help |
Vlasta
člen
Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 13.12.06 |
Vloeno dne 13-12-2006 11:25 |
|
|
Jsem zde poprvé a rád bych se zeptal: stavím autodráhu v podobě modelové rally dráhy (o rozměrech 6x3m - cca 42m dráhy). To znamená, e chci na ní jezdit rally a přitom aby vypadala jako model krajiny se vím, co k tomu patří. Prozatím se potýkám se dvěma problémy. Co pouít na dráhu za posyp, aby imitoval jednak prach, jednak bláto, a pak napadaný sníh. Nesmí tento materiál pokodit mechanismus modelů. Jaký doporučíte nebo sami pouíváte?
Druhá záleitost se týká elektroniky při sledování času, rychlosti, počtu ujetých kol apod. přes PC. Kde se dá sehnat nějaký návod na připojení k PC a vhodný program?
Díky. |
|
Autor |
RE: rally dráha - help |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 13-12-2006 12:42 |
|
|
S posypama ti moc nepomůu, je spousta věcí, které se dají dnes koupit, ale v tom nemám ajma pač by mě taková sranda vyla na pěkný prachy a to je mi zas líto za to dát ikdy jsem také zastánce modelové dráhy se vím vudy. Avak odsud podsud.
Pokud to chce mít perfektní pak doporučuju posypy, které pouívají vláčkaři ve velikosti HO nebo Millitaristi 1/35. Dráhu do sněhu bych asi pouil starou edivou a nějak ji jetě dokrálil posypem po okrajích. Místo prachu bych asi zkusil zaexperimentovat s grafitem (prachem z tuhy) a opravdu jemným opravdovým prachem z hlíny či nějakou moukou. Třeba by la také obarvit či svýchat z tím grafitem. A co s tím blátem to fakt nevím. Jedině dráhu přetřít na nějakou hnědou a opět to nějak dokamuflovat. Dají se pouít i jemné piliny barvené potravinářským barvivem na velikonoční vajčka. To mám ozkouené a je to levnějí ne drahé posypy. Sice to není úplně ono, ale za to skuro zadarmo. Navíc si je můe obarvit na jaký odstýn chce. Ale vím, e třeba HWSlot dělal také krajinku a ten pouíval vláčkařské kupované posypy. Jeho stránka je v odkazech. Má tam pár hezkých fotek. Teď to ale celé znovu přestavuje. Vím, e se také pouívá ji pouitý suený černý čaj jako posyp cest a smetí kolem tratí čí přímo pod koleje. Od vláčkařů se toho dá odkoukat opravdu hodně. Hlavně bych se vyhnul pravému písku. Někdo ho také pouívá a lepí ho na natřenou plochu ale tam bych se bám, e se začne časem drolit a pak kdy se ti dostane do dráhy je zle. Jako trávu lze opět pouít hrubí obarvené piliny nebo koberec co je nejčistčí metoda a nebo opět trávu pro vláčkaře prodávanou v takových rohoích po několika kusech nebo ji mají i jako speciální koberec v metrái. Aspoň v lepích modelářstvích jsem to viděl. Jako sních můe pouít i jemný rozdrobený polistyrén lepený na podklad. Jestli bude chtít mám staených hezkých pár fotek takových dráh taj si o mě kdytak písni na můj E-mail.
Co se týče počítadel tak to je kapitola sama osobě. Ale já mám úspěně vyzkouený LapTimer 6.0. Ale třeba HWSlot s ním měl nějaké trable. Záleí co si vybere za systém snímání. Blií info najde na tomhle webu: http://www.hoslotcarracing.com/. Je to asi zatím nejjednoduí systém, který jsem viděl z toho co se dá podomácku vyrobit a z netu stáhnout. Počítá a 4 dráhy současně co také neumějí vechny programy. Jinak je to freeware a je tam tedy volně ke stáhnutí. Je opravdu dost nenáročný a fachá snad pod vemi Win95-XP. Ale jak říkám to zarízení samo osobě si musí vyrobit sám nebo ti ho můu vyrobit já pokud si počká. Posledních pár týdnů nemám absolutně čas. U jsem ho slíbil i HWSlotovi.
To mě napadá, Mr. HWSlot, bude ho jetě chtít nebo si ho pořídí origo od Ninca? Doufám e si to přečte. |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 13-12-2006 13:31 |
|
|
S imitací dráhy posypem bych byl opatrný. Ten posyp bývá sice nalepený, ale při mechanickém kontaktu odpadne. Nehledě na to, e na tak velkou dráhu by toho bylo potřeba hodně a aplikace by byla pracná. Kromě toho se jedná v podstatě o prach. A ten modelům určitě nesvědčí. Osobně bych el do varianty nástřiku dílů dráhy patřičným odstínem barvy a posypy, travní koberce apod. bych pouil jen v okolí dráhy.
A podle mně podstatný detail - nemíchal bych roční období a charaktery krajiny. Čili aby na jedné dráze nebyla na jednom konci pou a na druhém sníh. To je fakt hloupost. A taky aby se na daném podkladu proháněly odpovídající auta. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 13-12-2006 14:34 |
|
|
Vías má pravdu, taky bych to nemíchal. Nejhezči to je v jednom stylu. Zimni rallye, hornatá a praná rallye nebo silniční rallye. Já tedy radi okruhy ne rallye protoe je univerzálnějí ne otolinová tra, dá se na tom jezdit sevím a fotky vypadají hezky. Ale nějak si nedokáu představit Enzo na sněhu či otolině. Ale pokud tě jiná ne rallye auta nezajmají tak proč ne. Kadopádně s tím prostředím bych si to být tebou rozmyslel. Kadopádně počítej s tím e jakmile tam bude mít hodně posypu na tak se obrň pořádnou trpělivostí protoe a zjistí, e se ti na to práí tak začne řeit neřeitelné a to je udrba krajiny a čitění od prachu. S posypem je to peklo. Na to prostě nemůe vzít vysavač a vysát to. Za to na koberec s přehledem. Ale u to nevypadá tak realisticky. Taky záleí kolik do toho chce investovat. S rozlohou a délkou dráhy o které píe bych to tipnul tak na minimálně 50000Kč pokud bys to chtěl vechno kupovat v modelářství a udělát to jako opravdový model. Pokud to bude dělat doma svépomocí tak by ses mohl vejít i do 20000Kč podle toho jak bude co řeit a co kupovat. |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 13-12-2006 18:03 |
|
|
Zdar Vlastiku,
netuím, co jsi myslel tím posypem. Nedělám sice rallyovou tra, ale modelovou dráhu, kterou upravuji tak, aby se pokud mono co nejvíc podobala realitě, ale vzhledem k místu (poměr 1:32 zabere hrozně místa) je nutno někde trochu z představ upustit. Tra+boxová ulička+boxy = cca. 60cm !!! A z5 k tomu posypu. Na dřevěnejch drahách pouívají v zatáčkách imitaci sněhu hladkou mouku a imitaci hlíny, písku apod. zase kakao !!!
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 14-12-2006 07:03 |
|
|
Vida, to s tím kakaem by mě nikdy nenapadlo, určitě by lo vyuít třeba i mletý kafe. Dík za inspiraci.
To: Vlasta - Vidí, e skoro vechno co se dá koupit se dá i celkem úspěně nahradit věcmi, které má kadý doma v kuchyni. Sice to moná nebude nej nej, ale zato za podstatně nií náklady a v případě tak rozsáhlého modelu o kterém mluví bys nad tím měl rozhodně zauvaovat. Neřímám, e je zlo si jít i něco koupit, ale jsou věci které se bez návtěvy modelářství klidně obejdou.
Doporučuji ti, si to čeho chce docílit, vdy někde bokem vyzkouet s náhrakou z kuchyně a pokud se ti nebude zdát tak jít a poptat se modelářství. |
|
Autor |
RE: Vlasta děkuje |
Vlasta
člen
Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 13.12.06 |
Vloeno dne 14-12-2006 07:34 |
|
|
Dík Vám vem za rady. Rád bych se vyjádřil ke vem příspěvkům. Na dráze se snaím té vyvarovat změn ročního období. Ale je koncipována jako podzimnní krajina a část tratě je tzv. horská, tj. převýení zhruba o 1,5m nad ostatní krajinou. Tam jsem chtěl právě pouít čerstvý popraek sněhu a tím změnu povrchu ze otoliny na klouzavý sníh, případně břečku. Prach by se spí pouil na zbytku otoliny před přechodem na zpevněný povrch. No a bláto by mělo být okolo brodu, přes který tra dvakrát vede.
Kakao mne nenapadlo a zdá se to být výborný nápad. O mouce jsem sice slyel, ale mám jisté obavy, e pokud dojde k navlhnutí ( i vzdunému), začne se mouka hrudkovatět nebo dokonce lepit. A co pak s tvrdou krustou z mouky... Ale nevím, jak by fungoval mletý klouzek, který pouívají sportovci nebo v barum servisu.
Údrba autodráhy a ochrana před prachem a smetím - to problém, ve kterém nemám zatím jasno. Snad překrytí lehkým vystueným rámem se sítí nebo mikrotenem a vdy ji celou nazvednout nad dráhu. No ale to fakt nevím.
Mé investice do dráhy se zatím pohybují okolo 15k, ale mám ji několik druhů orig. posypů a rostlinstva. Zbytek mi velmi ochotně vyrábí dcerky. Autíčka jsem pouil seriově vyráběné modely, ale provedl jsem na nich "tuning" a elektronickou úpravu světel a brzdových světel. Za tmy to bude fakt skvělý.
Jsem rád, e jsem zde nael někoho, kdo se o funkční modelařinu zajímá. Dík. |
|
Autor |
Pecan
člen
Příspěvků celkem: 185
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.10.06 |
Vloeno dne 14-12-2006 18:26 |
|
|
Mohl by jsi, prosím, zveřejnit návod na zapojení světel (i brzdových). Byl bych ti za to nesmírně vděčen (a asi nejen já ale i ostatní). K tomu sněhu (pro zasmátí): velmi zajímavé by bylo, kdyby to bylo hladkou moukou jen posypaný (chovalo by se to jako čerstvě napadlej praan), ale autíčka by to asi nevydreli a nevim, jak by se to dalo čistit. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 01-09-2009 11:19 |
|
|
Narazil jsem na zajímavou domácí Rally dráhu. Nemohu se zbavit pocitu, e stavitel si při stavbě pokusného okruhu bral rozumy od Pata s Matem
http://www.slotforum.com/forums/index.php?showtopic=35138&st=0&start=0
Editoval Petr L dne 01-09-2009 11:20 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 01-09-2009 11:55 |
|
|
U toho pokusného asi ano. Kadopádně pokračování je dost dobrá prácička.
Hlavně to zaputění dráhy se mi líbí. Jde o to, zda je více práce se zaputěním plastu do úrovně terénu nebo je lepí pouít rovnou dřevo a udělat dráhu ze dřeva. Plast nabízí asi lepí troleje.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Marian
člen
Příspěvků celkem: 248
Bydlitě: Libcany u Hradce Kralove
Registrován od: 05.02.08 |
Vloeno dne 01-09-2009 13:12 |
|
|
Prosel jsem si cele vlakno na tom odkazu - je to vyborne udelane. Stejnym spusobem - zapusteni drahy do MDF, snad jednou dokoncim i scenerii sve Faro drahy. Vyborna inspirace. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 01-09-2009 19:14 |
|
|
No jasně vlastní stavba je vpoho, ale ta zkuební dráha je peklo! Nejvíc mne dostalo to auto nastojku co podpírá díl dráhy!
|
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 02-09-2009 17:58 |
|
|
Zaputěním plastové dráhy bych se připravil o monost její jediné výhody a to je její libovolné přestavení. Vzhledem k tomu kolik stojí plastová dráha a kolik stojí domácky vyřezená dráha s pouitím samolepících trolejí není myslím co řeit. Sám jsem si u carrery vyrobil ze sedmi zatáček R1 dvě vracečky pro rally a s MDF desky dodělal pouze rozebiratelné krajnice a rally tra mohu přestavovat . A ze dvou skládacích MDF desek jsem si naopak vyrobil jinou pevnou tra, kterou jsem zde před časem prezentoval, něco na způsob rallyesprintu, která vyla na pár stovek. Kombinace těchto dvou variant v jedinou dráhu mi přijde zbytečně drahá a nevýhodná.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 02-09-2009 19:54 |
|
|
V zásadě s tebou Jirko souhlasím, ovem ve světě toto řeení má svoje příznivce.
http://i564.photobucket.com/albums/ss88/oharatimothy/Track/Tracknext2.jpg
|
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 02-09-2009 20:37 |
|
|
Výhoda plastu je v tom, e má dokonalé oblouky.
Třeba při mých zkoukách s frézkou do MDF, ačkoliv jsem měl udělán z velice tuhé hadice přibité do MDF zaráku ve tvaru oblouku, stejně výsledné vyfrézované "esíčko" nebylo plynulé.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 02-09-2009 20:45 |
|
|
V tutoriálech o stavbě dřeva je často vidět, e pouívají pro vedení frézy poměrně precizně připevněný pás pevného plastu
http://www.oldslotracer.com/How-to.html
|
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 02-09-2009 21:09 |
|
|
Kdy jsem si koupil frézu tak u toho byla kulatinka s bodcem pro řezání oblouků. Vdy jsem si ve středu krunice (oblouku) navrtal malou dírku kam ten bodec zapíchnu a Dany ten bodec přidruje abych se mohl soustředit jenom na plynulý pohyb frézou. Kdy dělám větí zatáčky , tak jsem si pouze sehnal delí kulatinu pro větí poloměr. Kadou zatáčku mám plynulou. Nikdy jsem nepouíval ádné vodítko. Kdo nevěří, rád mu předvedu. Naopak jsem měl spí problém řezat roviny podle pravítka. To se musíte stále soustředit na přitlačování frézy k vodítku jinak vám ustřelí a je tam zub. Zatáčky jsou hračka. Jde jen o to si ve řádně rozměřit a napojení k rovince spíe třikrát nedoříznout ne jednou přetáhnout.
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 02-09-2009 22:33 |
|
|
Jirko, na tvé dráze (viz. tvůj článek) jsou vechny zatáčky poloměrově skoro stejné a pak tedy můe vyuít tu kulatinu s bodcem. Já se snaím o dráhu na rallye, kde jsou samá krátká esíčka různých poloměru atd. a stejně tak je tomu u zmiňovaného odkazu a zde právě dávám přednost tomu plastu, protoe jinak jsou tam ty zuby, jak píe, ačkoliv na různých videích jsem viděl, e to jde i bez zubů..
Navíc prostě chci nějakou atmosféru u dráhy a toto mi dodá jen stálá pevná dráha s krajinou. Jen tak sloená na koberci mě nebaví, ačkoliv je tam tebou zmiňovaná monost mít pokadé něco jiného. Ale kadý máme jiné poadavkya představu. Chci mít doma dráhy 2, jednu rallye s krajinou a pak klasickou 4lajnu na dřevě na závody.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Editoval Pepino dne 02-09-2009 22:34 |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 03-09-2009 09:41 |
|
|
Nemyslím tu trojdráhu. Mezitím jsem stavěl dalí tři a rally dráhu jsem také stavěl s různými poloměry viz odkaz na yotube.
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 03-09-2009 09:44 |
|
|