Autor |
Je to česká autodráha? |
klok0577
člen
Příspěvků celkem: 2
Registrován od: 19.08.09 |
Vloeno dne 23-08-2009 23:08 |
|
|
Zdravím Vás. potřeboval bych poradit, mám monost koupit pro syna autodráhu /tak trochu i pro sebe... :-). Mělo by se jednat o českou autodráhu ale údajná ířka dílů je 15cm. Česká autodráha má rozměr 18cm. Jde mi o to, e bych rád přikoupil 2 modely autíček zda-li to bude tecnicky moné vzhledem ke zmiňované ířce 15? Jedná se vůbec o českou autodráhu s moností přikoupení součástek a doplňků ze zmiňované české autodráhy FARO? /k popisu je to stará autodráha sloená z edých dílů, autíčka SHADOW, ty jsem měl i na mé autodráze před 20lety/.Moc děkuji. |
|
Autor |
RE: Je to česká autodráha? |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 24-08-2009 09:08 |
|
|
Na přesné určení výrobce by bylo potřeba asi foto, výrobců je a bylo hodně.
První české dráhy byly edé a rozměrem dílu se k 15 cm blíily. Česká dráha, která má shodný rozměr dílů dráhy jako Faro se začala vyrábět a později.
Osobně si myslím, e kupovat jakýkoliv Ites k něčemu jinému, ne ze sběratelských důvodů není rozumná investice. Plast vech dílů je křehký a ani konstrukce dráhu s vystouplou napájecí trolejí není na provoz moderních modelů zcela ideální, a mimo modelů Faro nesedí přesně kartáčky vodítka a trolejí.
Mám s repasí Ites vlastní zkuenost. Dráha po náročné repasi doma vydrela v provozu pouze několik týdnů a já místo jedění s dětmi průběně opravoval, co se zrovna porouchalo.
Pro porovnání foto první autodráhy Ites
http://picasaweb.google.cz/132slotcars/Ites#
|
|
Autor |
klok0577
člen
Příspěvků celkem: 2
Registrován od: 19.08.09 |
Vloeno dne 24-08-2009 09:44 |
|
|
Děkuji za radu a Vae foto je stejné jak ty díly co mohu pořídit. Koupil bych i ty nové ale zde se mě líbí, e jde o velké mnoství dílů s mnoha monostmi cca 150 dílů jen bych oivil napáječ,ovladače a auta. Jetě to zváím ale děkuji. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 24-08-2009 10:19 |
|
|
Jenom pro upřesnění, Ites 74, tedy edé díly mají pouze jeden rádius zatáček a tak je stavba okruhů poněkud omezená. Černá Ites, ale bohuel i dnení Faro mají rádiusy dva. To je oproti konkurenci poněkud málo.
V případě repase doporučuji v kadém případě vyměnit zdroj a ovladače. Nabízí se vyuít sortiment Faro, ovem jejich ovladače, zvlát při pouití nových modelů a to i z jejich vlastní produkce, které jsou vybaveny výkonnějím motorem, nejsou moc odolné, velmi se hřejí a odpor v ovladači se brzy přepálí
K vyuití dílů Faro, které Vám na jejich webu Faro doporučilo, bych jetě chtěl upozornit, e Faro díly mají zcela jiný a podstatně hladí povrch a tak modely při přechodu z jednoh povrchu na druhý mění také svoje chování, take bych spíe doporučil nemíchat původní a nové díly a rozhodnete li se pro jejich ovladače a zdroj spíe pouít pouze přípojný konektor.
Pro projektování okruhů Ites lze vyuít SW SlotMan, existuje k němu knihovna dílů Ites a to jak pro edou 74, tak pro černou 90.
Editoval Petr L dne 24-08-2009 10:28 |
|
Autor |
Kubajs
člen
Příspěvků celkem: 18
Bydlitě: Praha 5
Registrován od: 03.07.08 |
Vloeno dne 25-08-2009 16:26 |
|
|
Pro ujasnění různé ířky dráhy - starí díly měli ířku 15 cm, ale častěji se označují jako ířka 74 (někdy 75) co je vzdálenost mezi drákami. Novějí díly včetně současné FARO dráhy je iroká 18 cm a označuje se jako dráha 90.
Rozdělaní na edou a černou je v souvislosti s ířkou dráhy nepřesné.
edá dráha 74 je první generace, pak byla černá 74 a pak teprve přila dráha 90. Mezi těmito dvěma ířkami dráhy se samozřejmě dalali a FARO stále dělá přechodové díly, take kombinovat je není problém. V krajním případě se dá úzká rovinka rozříznout podél a při troe ikovnosti si vyrobíte dostačující přechodku sám doma.
Vliv různého povrchu potvrzuju. Je opravdu značný. Jednak vlastností povrchu a jednak díky změně přítlaku magnetu, kdy se jezdí s magnety. Ale taky se s tím dá sít. Pokud to jde, pouívám zatím nové díly rovinek na mostě dokopce a nové zatáčky vdy jen jednu na výjezdu - zkrátka tam, kde to chce zrychlit. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 25-08-2009 16:57 |
|
|
Přechodové díly byly v sortimentu Ites 74 prakticky od začátku a to v edé barvě. Pouívaly se pro připojení klopenek.
|
|