Autor |
Patent na sundání pastorku |
Ku_e
člen
Příspěvků celkem: 241
Bydlitě: Havířov
Registrován od: 15.12.06 |
Vloeno dne 14-01-2007 16:52 |
|
|
Tak co jaký máte vymylený patent na sundávání pastorků a jak se v praxi osvědčil???
Editoval Ku_e dne 14-01-2007 16:53 |
|
Autor |
RE: Patent na sundání pastorku |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 14-01-2007 18:39 |
|
|
Nechat motorek tak 10 let odleet, poté mně větinou upradly sami
Naopak jsem měl problémy sehnat lepidlo, které by pastorek pevně přichytilo. Nakonec jsem sehnal baleni 9zubý pastorek + lepidlo za cca 22,- Kč. Lepidlo je v malé tubičce, dá tak na 2-3 pastorky.
Teď váně, jednou jsem ho sundával a prostě jsem mezi pastorek a motorek vrazil 2 kletičky, jedněma drel hřídel a druhýma tlačit zezadu na pastorek, a prostě z hřídelky sklouznul. Ale trvalo to dooooost dlouho.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
RE: no 10 let |
Ku_e
člen
Vloeno dne 14-01-2007 20:17 |
|
|
10 let je trochu dlouhá doba nemyslí...to já nandával jednou pastorek na hrídel a nejak jsem ho narazil moc tak e jsem podrtil celý motor...ted u to nechávám zkuenějím |
|
Autor |
roman
člen
Příspěvků celkem: 70
Registrován od: 02.11.06 |
Vloeno dne 14-01-2007 20:33 |
|
|
Zdravím.U zinkových pastorků a starých motorů a tak velký problém nebyl se sundáním,větí problém je u současné verze-mosazný pastorek a drákovaná hřídelka ,proto jsem něco okoukal na zahraničních stránkách a v domácích podmínkách na koleně vyrobil.Je to zatím prototyp a bude se řeit jenom ,,trn" ,který projde vnitřkem pastorku. r.
roman sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
roman
člen
Příspěvků celkem: 70
Registrován od: 02.11.06 |
Vloeno dne 14-01-2007 20:35 |
|
|
jetě jednou
roman sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
Ku_e
člen
Vloeno dne 14-01-2007 21:19 |
|
|
včera jsem taky koukal...a proto tohle vlákno, myslím e roman má docela dobré nápady ale jetě to chce doladit(zabrousit konec)a myslím e to bude vymakanost. |
|
Autor |
Hondzik
člen
Příspěvků celkem: 8
Bydlitě: Liberec
Registrován od: 10.12.06 |
Vloeno dne 15-01-2007 12:50 |
|
|
roman napsal:
jetě jednou moc pekne vykuteny akorat teda kdyz je problem se sundavanim pastorku bude asik problem i s jeho nandavanim na hridelku a to tenhle pripravek neresi takze ja zustavam u svych sikovek |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 15-01-2007 22:22 |
|
|
Tak Já také přispěji svou trokou do mlýna.
Je to zároveň LIS partorků i STAHOVÁK. Jeho výroba je jednoduchá. Záleitost jednoho odpoledne pokud je materiál. Pouito bylo kusu čtverhrané trubky na stahovák a kus 3mm tlustého ocelového plechu přesně naohébaného do U. Důleité je aby díry byly přesně kolmo na sebe a hlavně proti sobě. Pak dva ruzně dlouhé rouby M5 se estihronou hlavou a dvě víčka od zubní pasty jako madla roubů. Konce roubou jsem si nechal osoustruit na průměr 1,5mm v délce 5mm a z čela lehce navrtat pro vystřední a vedení osy motoru.
Mitch sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Mitch dne 15-01-2007 22:23 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-01-2007 22:24 |
|
|
druhé foto celku
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-01-2007 22:26 |
|
|
foto STAHOVÁKU
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-01-2007 22:26 |
|
|
foto LISU
|
|
Autor |
Pecan
člen
Příspěvků celkem: 185
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.10.06 |
Vloeno dne 15-01-2007 22:32 |
|
|
Kdy se vám ty stahováky tak pěkně daří, nechtěli by jste někdo o tom třeba napsat článek? |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-01-2007 22:51 |
|
|
Jesli chcete tak ho skreslím a vhodim do placu jako hodový výkres. Ale říkám si jestli to není zbytečná práce kdy máme kadý jiné prostředky a materiály. Chtěl jsem jen upozornit na to jak je to snadné. Kus plechu, čtverhrana trubka, dva upravené rouby M5 se estihranou hlavou a víčka od zubní pasty. Nářadí? Vrtačka, vrtáky, závitníky, pilnik, pilka na elezo, svěráku a kladivko. |
|
Autor |
Ku_e
člen
Vloeno dne 16-01-2007 20:10 |
|
|
jj to je dobrý nápad určitě to udělej... |
|
Autor |
esusek
člen
Příspěvků celkem: 35
Bydlitě: Litoměřice
Registrován od: 05.12.06 |
Vloeno dne 16-01-2007 23:06 |
|
|
tak pokud jde o sundavani tak je vetsinou pastorek stejne v haji, stacej dobre stipacky a opatrne zabrat a pastorek se rozloupne na pul, aspon u starych ITESu to tak delam, ale pripoustim ze stahovacek je dobrej.
neohejba se ten trn? pac sroub neni moc z tvrdeho materialu |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 17-01-2007 07:45 |
|
|
Né, věř e ne. Má Pravdu, e rouby nejsou z extra materiálu, ale na osové zatíení to vliv nemá ikdy se při větím namáháni závitu dostávají lehce mimo jednotnou osu protoe se podkova vzniklou silou mírně roztahuje a jsou tam i nějaké vůle v závitech. Pouívám ho u rok a bezproblému.
Ono průměr 1,5 - 1,8mm na délku 5mm není za a tak kritické zeslabení, e by se to muselo ohnout, ale u délky 10mm u bych tomu věřil. Ale 5mm je myslím dostatečná délka. Nemám doma pastorek který by byl delí ne 5mm. Vy ano?
Je to dobrá věc, kdy z autem laboruje a seřizuje převodovku. Určitě ti mnoho z nás potvrdí, e co tra to jiný ideání převod. Někdo má na dráze delí rovinky a tudí je dobrý převod do rychla, někdo se vyívá v rallye a tam jde spí o sílu na výjezdu ně o max speed atd... Kdy má víc druhů pastorků tak to vyuije a hlavně se tím téměř neničí ani pastorek ani osa motoru. A výměna je předevím pohodlná, maximálně přesná. Sjede pastorek na prní polovině délky? adnej problém ho lehce a přesně odtlačit do druhé poloviny. ádný stresy, e něco sničí kdy víc zabere nebo bouchne kladívkem, ádný svěrák, ádné kladívko, ádné prohnuté osy v rotoru nebo vytlučená loiska ( zvlá ta plastová ).
To je vak jen můj názor na tyto ikovné přípravky zlehčující práci.
Editoval Mitch dne 17-01-2007 07:52 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 17-01-2007 13:36 |
|
|
Pouitý materiál můe být různé kvality.
A jak to píe Mitch - taková udělátka jsou pro usnadnění práce, dají se koupit a nebo, jak je v česku zvykem, na koleně vyrobit.
A pokud někdo ladí auto přesně podle trati (a tak to má být), tak se mu toto víc ne hodí. Dobrý pastorek není zadarmo a o dobrém motorku ani nemluvě.
Myslím, e z fotek a textu se dají rozměry odhadnout, ale pokud bude pláneček, tím lépe |
|
Autor |
SaVec
člen
Příspěvků celkem: 97
Bydlitě: Boskovice
Registrován od: 17.06.10 |
Vloeno dne 15-08-2011 07:51 |
|
|
Mitch: Chválím nápad a provedení. Stáhnout zinkový pastorek z hladké hřídele je snadné, ale jak stahuje mosazný pastorek z motoru Faro Super? Jde to taky tak snadno? |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-08-2011 11:07 |
|
|
Teda to koukám e někdo reaguje na tak starou věc.
Abych ti pravdu řekl, dělal jsem to jen jednou a nebyla to sranda, ale povolil. Dokonce mám pocit jestli jsem ten pastorek i nenahřejval tryskovym zapalovačem. Nic méně jestli ti jde o ten pastorek tak ten můe pak jen vzít a vyhodit. Ten tisícihran na ose ho úplně zničil. To u se nedá pouít jinde na hladké ose. Moná tak zpátky na té vroubkaté ale kdo ví. Jinak jsem to nikdy více nedělal, nebylo proč. Kdy pouívám Faro komponenty tak mi s převody. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 15-08-2011 11:17 |
|
|
Jinak ten můj stahovák co tu je i ve výkresové formě recenzovaný u mi doslouil. Cca rok zpátky. U svlékacího lisu mi prasknul onen zeslabený čtyřhran. Ale slouil mi dlouho. Pravda jetě na modelech Ites motorech IGLA a jinných hračkách které mi slouili jako dárci orgánů, ale slouil dobře. Pak jsem vzal jednou nějakého Johnsona 12V z nastavování výky čelních světel na voze Hyunday Accent a pod jeho tlakem prasknul. koda ho |
|