Autor |
Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 07-03-2007 16:47 |
|
|
Mám ovladač Faro a musím konstatovat, e s ním nejsem moc spokojený.
Mám ho připojený přes banánky.
Jeliko mám českou autodráhu a tu měnit nechci, chtěl bych se poradit, jaký ovladač mi k ní doporučíte a hlavně proč.
Dopředu říkám, e bych dal přednost něčemu univerzálnějímu - čili pouitelnému i na dřevěné dráze. |
|
Autor |
RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 08-03-2007 00:32 |
|
|
Heh? Jednak by jsi si měl uvědomit, e nejde o dráhu(pokud se nejedná o digi),ale o moturky v autech, který ovládá. A jak psal u tom, jde o jejich hodnoty - hlavně ampéry. A pak jde taky o to, co od toho ovladače očekává. I kdy koupí ten, jak píe tom od Parmy, tak se tam daj měnit odpory a podle jejich hodnot, je také citlivost ovladače.Zjednodieně se dá říct, e čím méně ohmů, tak je ovladač "ostřejí"(krátí doba, ne se dostrane na plnej výkon) a naopak. Tohle vechno ale řeí elektronický ovladač. Jen se domnívám, e na domácí pouití je jeho cena poněkud jinde
Sám se to u snaím nějak k MOJÍ spokojenosti vyřeit u nějakou dobu,ale stále se mi nedaří najít ten optimální odpor do ovladače.
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 08-03-2007 10:25 |
|
|
Tak jsem se díval na ty ovladače a docela se mi zamlouvá tento od Parmy
http://www.amoslot.de/product_info.php/cPath/9_23/products_id/523
Předpokládám, e odpor je měnitelný. |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 08-03-2007 11:09 |
|
|
Vitku, doufám e na mě nejsi natvaný, ale měl bych jetě jednu dobrou radu, kdy u uvauje o nějakém lepím ovladači.
Dělají se ovladače i s regulací brzdného účinku. Třeba v e-shopu ILPE tam jsou dva od FLYe. O nich jsem já dříve uvaoval, ale bohuel jsem na ně nikde neslyel ádný posudek ani test či kritiku a tak jsem to zatím odloil na neurčito. Nic méně bylo by dobré o tom zauvaovat nebo se tu o tom aspoň zmínit.
Tom mi dá jistě za pravdu, e je to leckdy dost k uitku, kdy se ti třeba pro danou tra zdají být ty brzdy moc tvrdé tak je prostě zmírní nebo naopak. |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 08-03-2007 12:00 |
|
|
Díky pánové (doufám, e ne jen za sebe) za doporučení.
Abych pravdu řekl, tak některá vlákna nezakládám jen kvůli sobě, ale doufám, e informační hodnotu z nich vytáhnou i jiní.
Take asi bylo míněno toto
http://www.nakupujeme.cz/ilpe/index.php?switch=
dk/vypis_pol&idktg[0]=0&idktg[1]=33256&idktg[2]=33259
Ta cena do 1000 je myslím dobrá.
Docela by mně zajímalo srovnání "volných" ovladačů Parma a Fly a těmi od Carrery, SCX ...... Protoe pokud platí, e u vychytaných aut změna udělá přes půl vteřiny, tak to musí být poznat i na domácí trati.
To Tom
Postup stavby diodového ovladače sleduju a zatím jsem ho nevyloučil. U se těím na dokončení.
Editoval Pepino dne 08-03-2007 17:38 |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 09-03-2007 01:18 |
|
|
Chystám se udělat diodový ovladač, o kterém uvauji u více ne 2 roky (DÍKY TOME za ujasnění něktrých věcí - hlavně zatíitelnosti diod a počet stupňů, který jsem předpokládal větí), do ovladače Faro, včetně regulace brzd, kterou pouívám mimo ovladač u 3 roky (100 ohmový drátový potenciometr zapojený jako proměnný odpor v dráze brzdného kabelu - mohl by být, zejména pro Falcony podstatně mení, nejlépe dva různé za sebou). Nebaví mě u rychlé opotřebení a následné zničení kontaktů a odporů tohoto ovladače, ani po kadém zakoupení přepájet jejich neastné zapojení a vadí mi i krátký a tenký kablík k dráze navíc s atypickou koncovkou. Mám na Faro ovladačích udělaný přepínač 17,5 / 75 ohmů, který přepínám podle toho jestli v autíčku je Faro Super, nebo Falcon. Na Falcon se mi to vak zahřívá, musím sniovat napájecí napětí na 10 V, co je pod monosti motorku, tak zkusím vyměnit v ovladači odporové destičky za destičky s diodama. Díky konstrukci ovladače Faro zdvojím Tomovo zapojení a tak doufám, e zvýím zatíitelnost a sníím teplotu a rád bych se obeel bez ventilátoru - uvidím.... Destičky sice budou vyčnívat z ovladače ven kvůli chlazení, ale nemusím řeit tělo ovladače, upevnění destiček a ovládací páčku s kontaktem. Do rukojeti se navíc vejde i ten potenciometr k regulaci brzdy.
H
Jeden z příkladů moného zapojení Faro ovladače:
Honza sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Honza dne 09-03-2007 02:11 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 09-03-2007 11:52 |
|
|
Ta Tvá hodnota potanciometru je pochopitelná, je více kompromisní pro oba motorky - Falcon i Faro super. Ta moje hodnota je ideální pro Faro Super, pokud chce mít monost omezit brdění a témeř na nulu, pro Falcona (a nevím, asi i jiné závodní motorky) by bylo nejvhodnějí asi těch 10 ohmů (a k tomu i ta vyí wattá - to je slovo). Proto si myslím, e asi by asi nebylo patné mít tam dva potenciometry za sebou, nebo k přepínání.
H |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 09-03-2007 13:33 |
|
|
To je skoro nové vlákno - Úprava ovladačů Faro. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 10-03-2007 04:05 |
|
|
To ejajpíajfortyforbíjůenejjů: přečetls to patně. Kdy zapne paralelně oba odpory (při sepnutém spínači), jejich výsledný odpor je poloviční. Nepochopil jsem co má na mysli, vím jen, e by sis to měl znovu a lépe spočítat, nebo zapojit a změřit. Mohu jetě dodat, e to mám takto (i jinak) zapojené u víc ne 2 roky a bez ironií, funguje to přesně jak má.
H
Teď Ti moná zamotám iku jetě více (stejný ovladač, stejný přepínač, jen dráty trochu jinak), jde o přepínání Faro Super - Falcon, ale u Falconu je nutno sníit napájeci napětí na 10, max 11V, protoe ty odpory nemají dostatečnou zatíitelnost na proud při 12 nebo 14 voltech:
Honza sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Honza dne 10-03-2007 04:15 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 10-03-2007 15:08 |
|
|
To aIPi44Bunau: Mýlit se je lidské.
(Konečně jsem přiel na to, jak zde vloit Tvé jméno, teď ho beru clipboardem z profilu a budu ho u respektovat.)
To e se občas v nějakém rychlém výpočtu sekne, to se stává kadému z nás...a občas i něco zničíme, pak vlastně bychom byli blbové vichni, take se neboj, nic takového.
Vdy ten příspěvek můe smazat a já upravím reakci jen na přidání dalího schématu (pokud ho ovem zase nechce rozsekat na mraky).
Čus,H |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 23-03-2007 10:44 |
|
|
Toooo Honza - mám jich několik, ale jsem psal, e do volné kategorie, kde jsou povolený libovolný motory. Take docela vychytávka, no né? Dám "libovolnej" motor.....zmačknu FARO ovladač.....kouř...smrad......a ovladač je k prdu
To HWSlot: To tam nesmí cpát motorky z ručních vysavačů!
Ne teď ale Váně. To je to s níma ta tragický? Já jsem si teď dva koupil, ale jetě jsem neměl čas je otestovat. Stále doma jezdím na klasice Ites a ani s motorem Faro Super 20000 nemám problém, tak oč tu jde? Co je na nich tak straného? Jezdím se starýma krumplama po repasy i na 14V a nemám nejmení problém, teda jen do té doby ne si ho začnu přehazovat v ruce jako horký brambor. Ale vyměním za vychladnutý a jedu dál. V čem vidíte slabinu těch nových GONIO/Faro oladačů.
Editoval Mitch dne 23-03-2007 11:12 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 23-03-2007 11:10 |
|
|
HWS: Ty tedy tvrdí, e je to problém Jádra ovladače nikoliv jeho koncepce jako celku. Pak se tedy ptám jaký je problém si nesmrtelné nehořlavé jádro vyrobit. Materiálů je haba děj.
Není také moná trochu problém na vaí straně, e motor překrmujete drobátko vyím napětím. To směřuju předevím k Honzovi. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 23-03-2007 13:41 |
|
|
Mluvím Mitchi o provozu na 14 V, pokud dá do auta Falcon. S motorky Faro je to OK i na 18 V, ale U Falcona se to hned začne přehřívat, pak je nutno sníit napětí a na 10-11 V, jinak se ovladač zničí a motorek není plně vyuit.
Jádro by bylo dobré z keramiky, ale shánět to, vrtat a přemotávat se mi opravdu nechce. Domnívám se, e to by měla být starost výrobce, jene tomu stačí, kdy to funguje s jeho hračkami a o pouití s modely jiných výrobců, popř. tuněných modelů neuvauje. Jestli chce zákazník jezdit s Falconem, a si koupí ovladač od konkurence - to je jeho (velmi hloupý) přístup. Asi mu nejsme dost dobří, aby pro nás něco málo udělal - co by mohl u proto, e jsem utratil pěkných pár tisíc za díly české dráhy a přece po mně nemůe chtít, abych pouíval jen česká autíčka...
Jaký jiný materiál na jádro jsi měl na mysli? |
|
Autor |
HWSlot
člen
Vloeno dne 23-03-2007 13:59 |
|
|
A co já mám za zkuenost - nejde tak ani o Volty,ale o Ampéry - u se to tu taky někde řeilo - FARO motorky (případně i seriovky od Scaletrixu, Revellu, Carerry atd.) berou jednorázově do 1A - Falcony (jestli se nepletu) tak u přes 2A - Parmy 16D u něco přes 5A - v podstatě se dá říct, e čím výkonnějí motor, tím víc bewre Ampér a tím musí mít kvalitnějí ovladač.
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 23-03-2007 14:30 |
|
|
No a u jsme u toho, pouívání pro domácá dráhu netipyckých motorů. Pak se nemůe divit, e ti na to výrobce napíe co ti napíe. Pro něj jen zbytečná práce kdy s jeko i ostatními výrobci to normálně funguje.
Nemusí být přeci nehořlavý, jen odolný teplotě řekněme nií je 150-200°C. A určitě by pomohlo kdyby byl i lépe větraný. Napadá mě krom keramiky také sklo z těch nehořlavých materiálů, dnes ji existuje řada nehořlavých a tepluodolných plastů. Zkusím něco udělat jestli bude čas a najdu někde povalovat nějaký vhodný matro. Teď se mně zmocnila mylenka té keramiky a to by bylo skutečně nesmrtelný.
Kadopádně jestli se ti to podaří vyřeit diodami tak to nemá smysl dál řeit a jít těm malým černobílým potvorám naproti.
Editoval Mitch dne 23-03-2007 14:41 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 23-03-2007 15:26 |
|
|
To HWS: Ohmův zákon známe vichni ze základní koly, nechtěl jsem Mitche opravovat, on to ví.
Mitchi, ten drát s Falconem normálně zapálí jádro odporového tělesa.
Faro dělá chybu, kdy nám nenabídne ovladač, který snese trochu více (alespoň toho Falcona = 1,8 A/14 V). Jakmile se postarám, abych vyřeil tento problém sám, u je nebudu potřebovat a a se pak jdou se svým materiálem bodnout...
Jestli u nepotřebují keft, tak a to zabalí a jdou se válet někam na plá.
Začne to ovládačem a skončí tím, e si budou moci strčit za klobouk cokoliv, co vyrobí, nebo to budeme povaovat za hračku pro děti.
|
|
Autor |
HWSlot
člen
Vloeno dne 23-03-2007 22:52 |
|
|
Mám jeden ovladač od Gonia (FARO), kterej upravoval Jarek. Udělal z kuprexu nový lůka, v horní i dolní část je vroubkovaná. To aby tam namotanej drátek pěkně zapadnul a nemohl se pak posouvat k sobě. A samosebou na to navinul silnějí drátek i s větí oporovou hodnotou. A takovej vydrí nejen Falcony bez sebemeního náznaku ohřevu, ale zkouel jsem s ním i nějaký noname motůrky, který si berou i 3,5 A
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
HWSlot sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 24-03-2007 00:44 |
|
|
Dost dobrý. A jsou v sérii nebo paralelně? |
|
Autor |
jarek
člen
Příspěvků celkem: 17
Bydlitě: Bělov okr. Zlín
Registrován od: 03.10.06 |
Vloeno dne 24-03-2007 09:10 |
|
|
Ahoj,
je to sériově,vinutí není ani na jedné desce spojené s kontaktem brzdy a kontaktní plech brzdy je proklemovaný izolovaným drátem s kontaktem na přívodu,tedy na druhém konci spodní desky a brzda tedy není vedena přes odporový drát a je tzv. natvrdo.Dobrým řeením by bylo,pokud by někdo chtěl mít monost nastavit odpor brzdy protáhnout kadý cca 4 závit odporového drátu mimo desku a spojit to s kontaktem na který by bylo mono přiletovat tu klemu od brzdy.V tom případě by klema byla připojena od kontaktu brzdy k některému závitu odporu a zbytek odporové dráhy k přívodnímu kontaktu by tvořil hodnotu odporu brzdy.Honza by to mohl nakreslit a vloit sem,ovem pokud se mi podařilo to napsat trochu srozumitelně.
jarek |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 24-03-2007 12:40 |
|
|
Ahoj, Jarku, Ty u jsi tu opravdu dlouho nebyl, to vítej!
Není lepí vůbec do toho vinutí brzdu nezapojovat, nechat ji natvrdo a dát tam na regulaci potenciometr (třeba 10 - 25 ohmů) do rukojeti a nastavovat si brzdu podle konkrétního autíčka (Falcon - skoro natvrdo, Super 20 000 - 20 ohmů)???
Z čeho jsi vzal ty dráty, e se to nepálí? Jaký to má celkový odpor? Jádro je sklotextit?
H |
|