AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:53:12 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ovladače
strana 6 z 6 << < 3 4 5 6
Autor RE: Elektronický ovladač
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 31-07-2008 10:27
Klobouk dolů před každým, kdo odkáže navrhnout a doma na koleně vyrobit kvalitní ovladač. Mně se ale na těch profi výrobcích líbí to dotažení do konce - pěkné tělo, ovládací prvky apod.

ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 31-07-2008 11:08
A jak se ti líbí můj ?

Petr L sem připíchnul tento obrázek:

http://132slotcars.blogspot.com/
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 01-08-2008 08:13
Ten ovladač ACD jsem testoval asi tak před 5 lety na přání spolutvůrce, ale byl použitelný pouze na modely s menším odběrem.
Naštelovat optimální hodnoty byl velký problém a navíc jsem slyšel, že to v Německu zakázali na ofic závodech, protože tam byl nějaký prvek navyšování napětí.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 02-08-2008 09:16
To je zajímavé info, s tím se výrobce nepochlubil.

O to překvapivější, že je má Plazidus na svých stránkách ve foto příslušenství dráhy.

Standa82
člen

Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08
Vloženo dne 04-01-2009 13:09
Mám dotaz k ovladač pro digitální dráhy. Začal jsem pracovat na systému měření paliva a automatické detekci vyjetí z dráhy a s tím souvisejícími věcmi. Také navrhuji (zatím jen přídavnou elektroniku) vlastního ovladače pro „Slotcar.cz“. Chci dát přímo do ovladače alespoň základní kontrolky. Tedy stav paliva a počet vyhození. Myslíte, že by tam mělo být i něco dalšího? (Jde pouze o přehledové kontrolky, žádný obtížně čitelný displej.)

Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
www.slotcar.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 04-01-2009 17:46
Myslím, že při vlastním závodění není na koukání na ovladač čas, takže kontrolky můžou být leda tak na obtíž. Lepší je určitě přehledná grafika na monitoru v zorném poli pilotů.
Kolikrát je při závodění takový fofr, že není možné kouknout ani na ten monitor.smiley

Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Vloženo dne 04-01-2009 19:14
Tak já si zase myslím, že ty kontrolky na ovladači jsou užitečný. Dráha je myšlená pro doma a každý nebude mít tu možnost si umístit monitor přímo před oči jako je tomu na velkých dřevěných drahách.
tel. 723577484
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 04-01-2009 19:56
No jak myslíte, podle mne by bylo šikovnější umístit základní přehled o stavech na panel u dráhy , kam jsou připojené ovladače. Letmý pohled k dráze je daleko méně rozptylující a rychlejší, než si koukat k ruce.

kmasita
člen

Příspěvků celkem: 213
Registrován od: 11.03.08
Vloženo dne 04-01-2009 22:59
Omlouvám se předem asi jsem .......? Ten ovladač se sice nabízí ( nemněl by jsi se přehlédnout, ale zase to směřuje k jednomu typu, speciálnímu ovladači pro danou dráhu který nikdy nebude vyhovovat pro každého.......Kdo skusil závodit tak ví jak je ten ovladač důležitý včetně toho nastavování. Každému vyhovuje úplně něco jiného. Kdybych mněl něco navrhovat tak to udělal aby to fungovalo s libovolným ovladačem banánky + jedno tlačítko navíc. Než zase něco vyvíjet tak bych vzal ty economy parmy přidělal bych jim tlačítko a věděl bych že k tomu dávám velice kvalitní a ergonomicky povedený výrobek. Tu elektroniky dráhy bych si představoval nějak tak že by po připojení poznala sama ohmový rozsah ovladače. Nezapomenout taky na nastavení brzdy. Muselo by to být samozřejmně co nejjednodušší, představoval bych si to asi takhle. Připojil by se ovladač k dráze aktivovalo by se přihlašování. Na ovladači by se zmačkla spouš až na plno a zase by se pustila potvrdilo by se to tlačítke na změnu drážky a ta jednotka by si ten rozsah uložila do pamněti. Dokonce si myslím že by se to možná dalo udělat i bez toho přihlašování jelikož plný plyn je jasný a ta elektronika by mohla vlastně tu hodnotu odporu při prvním zmačknutí nějak detekovat sama. Každý by mohl použít ovladač který mu vyhovuje. Na jednu stranu to vypadá že by ten dodavatel dráhy přišel o zisk z výroby ovladačů, na druhou stranu si asi každý dovede představit velkoobchodní cenu parmy přo odběrustovek kusů. Mimo jiné někde jsem četl že ninco už nebude k analogovým drahám vyrábět vlastní ovladače a bude k nim prý dávat právě parmy.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 04-01-2009 23:12
Jo souhlas , a nebude to asi jen tak úlet, SlotFire u svého digitálu také používá ovladače Parma .smiley

Standa82
člen

Vloženo dne 04-01-2009 23:47
Ptal jsem se na to z několika důvodů.
1. Samozřejmé je, že tento údaje o stavech budou promítány z projektoru do zorného pole jezdců. Každý však nemá PC nebo projektor a toto je nejjednodušší a nejlevnější řešení. smiley Jak pozoruji diskuze, tak každý dost kouká na korunky.
2. Nechci zabudovávat kontrolky do všech ovladačů, ale pouze do systému „Slotcar.cz“. smiley Takže jsem se ptal jestli toto někomu nechybí.
3. Až některý z velkých výrobců umístí kontrolky do ovladače, tak se povedou dlouhé diskuze, že je škoda, že i ostatní toto nemají. To je taková česká vlastnost, chtít to co mají ti ostatní i když mi to nebude k ničemu. smiley (Je to spíš jakási obchodní strategie, kterou já úplně nechápu. Jen se snažím přizpůsobit.)

www.slotcar.cz
hrosak
člen

Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 16.03.10
Vloženo dne 31-03-2010 19:18
Chlapy,zkoušel někdo regulovat PWM regulací???Mám to doma postavené a funguje to parádně.Náklady na 1 dráhu cca 400 a je to ve FARO rukojeti + krabička.Ovladač ani tranzistor nehřejí,protože to chodí v pulsech tj. 0-12-0-12 a mění se jen délka pulzů v poměru.Když bude mít někdo zájem,zašlu více infasmiley
Jirka B
člen

Příspěvků celkem: 209
Registrován od: 02.05.09
Vloženo dne 31-03-2010 19:24
Určitě bych měl zájem o více informací.Dík. Jirka B.

Jirka B
Lada64
člen

Příspěvků celkem: 76
Registrován od: 17.12.07
Vloženo dne 01-04-2010 08:09
Taky bych měl zájem. Dík, Lada 64
Michal15
člen

Registrován od: 24.02.10
Vloženo dne 01-04-2010 10:00
Zdravim. Take bych mel zajem o vice informaci. Dik
hrosak
člen

Registrován od: 16.03.10
Vloženo dne 02-04-2010 20:25
Tak k PWM regulaci mám nový poznatek.Sice je levný a jednoduchý,ale je tu ALE...
Prostě a jednoduše jsem zjistil,že tu bude problém s ohřevem motorusmiley
Asi takhle.Když jsem začal testovat,motor byl lehce ohřátý.Přestavěl jsem dráhu a topil jako kamna.První tra byla samá rovina a druhá zase plná zatáček...Takže čím jezdím v nižších otáčkách,tím víc topí...Jen je mi záhadou,proč motory netopí víc při nevyfiltrovaném zdroji,když je tam 100Hz puls???Tohle mi běhá na 3kHz,takže by to mělo být lepší.Záhadu může pomoct vyřešit ochranná dioda zapojená paralelně k motoru,která ho posílá (když je mimo puls) do skratu.To znamená,jako bych jezdil plnej-nic ve frekvenci 3kHz.Jenže diodu nemůžu odstranit,jelikož špičky v cívkách motoru by odpálili mosfet....Leda jestli by nešlo dát tu diodu do série s motorem,neví někdo????
Pomoooocsmileysmileysmiley
Editoval Pepino dne 03-04-2010 07:00
Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Vloženo dne 02-04-2010 21:09
Třeba si to zdůvodňuju blbě, ale co jsem o tom naštudoval tak si to vysvětluju takhle. Do motoru ti jde stále plné napětí a údajně i při nižších otáčkách má stále motor plný točivý moment. Takže v kterýchkoliv otáčkách tam má jít stejný proud (tak to aspoň vysvětlují na netu)? Otáčky ale snižuješ délkou toho pulsu ale pořád do toho dávᚠplný výkon. Zbytek výkonu se tedy musí měnit v teplo, a čím menší otáčky tím se toho tepla více přemění.lJá to asi blbě píšu ale dělám v práci na turbíně a s těma poměrama proud, výkon, otáčky, napětí si neustále hraju by ve velkých turbogenerátorech. Ale zákon zachování energie platí všude stejně. U střídavých motorů se silně hřejí frekvenční měniče a ty je potřeba dobře chladit. Tady se to teplo ztrácí asi v motoru. Ještě jsi neuvedl zda se ti hřeje zdroj? S tou diodou do série to myslím nevyřešíš. Všechny teorie bez praxe jsou ale na prd. I konstruktéři nedovedou vše spočítat a hodnoty některých součástek většinou zkoušejí až praxí. Už jsem postavil pár ovladačů a až praxí jsem je doladil ke své spokojenosti.

Závod je život, to co je před či po něm je jen čekání.
tel. 723577484
Michal15
člen

Registrován od: 24.02.10
Vloženo dne 02-04-2010 21:41
Myslim, ze prave PWM modulace se pouziva, jak zde bylo receno prave kvuli principu zap-vyp-zap s danou frekvenci jen s promennym pomerem stridy zap-vyp. Pote strida urcuje vyslednou stredni hodnotu pro motor (vysledne okamzite napeti, ktere se na nem objevi). Proto odporovy potenciometr slouzi k urceni stridy a tranzistor jako vykonovy prvek pro spinani protoze tranzistor je zapojen ve spinacim rezimu.
Standa82
člen

Vloženo dne 04-04-2010 00:28
Dost informací najdete na http://cs.wikipedia.org/wiki/PWM . Hlavní výhodou PWM je, že při regulaci nevzniká na spínačích velký úbytek napětí. Nevýhodou je, že se indukčnost motoru uplatní při spínaném řízení a motor se dost zahřívá a to je problém. smiley I když to ode mne bude znít divně, myslím si, že lepší je řízení velikostí napětí. PWM modulaci bych nechal na digitál, kde to regulací napětí vzhledem ke špatnému odvodu tepla na regulátoru ve voze jinak nejde udělat. smiley

www.slotcar.cz
Ivan
člen

Příspěvků celkem: 461
Registrován od: 19.01.07
Vloženo dne 10-09-2010 13:00
Z důvodu omezení účastí v dráhovkách i komerčkách nebudu stavět druhé ovladače. Nabízím součástky na elektronický i diodový ovladač konstrukce Tomáše Herdera. Zájemci, pište na SZ.
strana 6 z 6 << < 3 4 5 6
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky
O DDM Barák