Autor |
RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 24-03-2007 18:34 |
|
|
Ovladač je základ dobrého svezení, vím o čem mluvím protoe ovladače vyrábím.
Vyrábím elektronický ovladač PRO 3 , který pouívá kompletní světová pička v kategoriích ISRA. Pro domácí dráhy je sice drahý, ale v součsnosti pracuju na eco verzi, aby se co nejvíce slevnill a byl dostupný i pro domácí jedění. Vím, e větina výrobců klasických odporových ovladačů má problémy s přehříváním, a to při pouití elektroniky odpadá a dá se dost dobře přizpůsobit a naladit na různé typy motoů.
JMS |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 26-03-2007 06:53 |
|
|
Na něco jsi ale HWSlote zapoměl a nění to vůbec zanedbatelná poznámka, zvlá pro ty mladí co tomu jetě moc nerozumí. Postavit něco podle někoho je jedna věc ale pochopit to je věc druhá.
! Zapoměl si zmíňit, e dotyčný pouitý kuprexit je BEZ měděného povrchu. !
To jen pro upřesnění aby si tu nějaký mladý klučina něřek, e to hned odpoledne zfoukne z nějakého kousku obyčejného kuprexitu. Něchtěl bych to dret v ruce po zapojení.
Editoval Mitch dne 26-03-2007 06:55 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 30-03-2007 09:22 |
|
|
Nejsem expert na elektro, ale docela by mně zajímalo, proč se firmy drí odporových ovladčů, kdy jak píete jsou ty elektronické o tolik lepí, dokonce s nastavitelnými prvky.
Myslím, e ve větích seriích se jim to musí vyplatit, kdy jim i součástková základna klesne na cenách.
A nebo je výsledná cena toho elektronického tak vysoká, e kromě těch co závodí (a jetě ani vech) je to neprodejné.
To Tom. Podle čeho jsi stavěl ten elektronický ovladač? Vlastní konstrukce a nebo nějaké inspirace z internetu? Líbí se mi jak naznačuje jeho přizpůsobivost pomocí nastavitelných prvků. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 30-03-2007 10:53 |
|
|
Vítku, rozhodující je v kadém případě cena. Má pravdu, e s vyím počtem kusů klesají celkové náklady, ale to platí i o těch obyčejných odporových ovladačích a podívej se kolik stojej.
Joo, mohli by dělat elektronické tedy diodové ovladače, ale určitě by se nedostali na cenu odporových, tudí ani do základních setů. Mohl by to být tak moná jako tuningový, nebo sportovní chcete-li, ovladač za závratnou cenu určitě přes 1000Kč
A vlastně k čemu to kdy obyčejný odporový vykoná tu samou práci jen s nií přesností, ale za podstatně nií cenu. Navíc vinutí je mnohem levnějí jako náhradní díl ne destička o 10 nebo kolika diodách.
Pokud vím tak Parma také nedělá na domácí dráhy diodové ovladače s výměnými destičkami o různých odporech, ale zůstává dál u klasických vyměnitelných vinutých odporů na keramickém jádru. Koupí jeden ovladač a několik vynití a můe dělat psí kusy. A i tak to není zrovna laciná hračka.
Je to opravdu jen o ceně. A osobně si myslím, e toto je jedna z mála věcí kterou se ti vyplatí udělat a zdokonalovat si sám doma ne čekat a s tím někdo příjde a uvede na trh pro domácí dráhaře. Jestli jo tak to bude tak perfektně zpracovaný e to bude nezaplatitelný na nae poměry. Mnohem lasiněji to doma sesmolí ty sám, ale nebude to hot nic moc extra. Nic méně mohlo by se na tom Tomovim zapracovat a udělat mu také přechod na výměnné destičky a tudíč i měnit několik různých odporů.
Nic méně tom to udělal jednoduché právě pro dobré pochopení a pro děti s ohledem na cenu. Vy si to přeci můete zdokonalit jak budete chtít. V dnetní době není problém sehnat co potřebuje. A větinou vyuije i věci ze rotu.
Například tu výměnnou destičku můe řeit přes mnohopinový konektory, který vykubne ze starého PC. Ví ty edivé ID ňůry od disketovek nebo disků. Tam má hned 3 samice, které můe vyuít na 3 destičky a ze starého disku můe vypájet samce. Toho dá na ovladač a je to. Odpor pro regulaci brzdy seene na CAHOZA webu. A diody na destičkách si spočítá tak jak si myslí e by to mělo pro daný motor být. Je to ale o zkouení a vymílení.
A pokud se ti to bude hřát tak větráček pouije opět ze starého PC jako Tom.
Editoval Mitch dne 30-03-2007 10:59 |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 30-03-2007 18:27 |
|
|
Jen mám takový pocit, e ovladač je dlouhodobějí investice. A stejně jako RC soupravu, nabíječku nebo trafo ho člověk nemění na počkání.
Ad cena. Cena autíčka je průměrně okolo 1400,-. Take 1000,- by pro toho kdo chce pravidelně jezdit (a občas i na velké dráze) neměla být překáka.
A jetě na okraj. Někdo si moná řekne, e doma to není o časech. Ale pokud si chci s někým zajezdit, tak stačí málo, aby mi jen lepím technickým vybavením dal na frak. A to pak není ani o radosti z jedění. |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 31-03-2007 01:20 |
|
|
Tome, potenciometr k realizaci ovladače podle mně není příli vhodný (u i o tom jsem přemýlel), ale jednak by musel být alespoň 30 wattový (a to jen na doma), a stejně by taky shořel, jednak by byl problém s umístěním dovnitř kontaktu brzdy.
Mitchi, konektor na destičku moná ano, ale asi ne ty, co navrhuje... moc velké a zbytečně moc pinů, něco jednoduího...
Ostatně vzhledem k tomu, e na diodě je úbytek napětí 0,7 V bez ohledu na odpor pouitého motorku, domnívám se (ale prozatím jen teoreticky), e diodový ovládač (a ten Mitchi není elektronický) by se měl hodit v iroké míře téměř pro kadé autíčko, otázka je snad jen v počtu stupňů (čím vyí napájecí napětí, tím více diod?)....musím to vyzkouet, začnu tím Tomovým ověřeným zapojením.
H |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 01-04-2007 11:07 |
|
|
Na Slot Car Illustrated jsem objevil tyto fotky z Norimberka
http://slotcarillustrated.com/v-web/gallery/Slot-it-Nurnberg-2007?page=9
http://slotcarillustrated.com/v-web/gallery/Slot-it-Nurnberg-2007?page=11
A moc bych nedal za to, e je tam od Slot.it varianta elektronického ovladače s různými regulačními prvky. Docela by mně zajímalo co o tom soudíte, nebo víte. Na webu Slot.it ho mají pod názvem Electronic Controller SCP-1. Ale bez jakýchkoliv podrobností. A taky by mně zajímala jaká bude (nebo je) cena. |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 01-04-2007 18:28 |
|
|
Tak to byla rána vedle. Podle informací z jiného webu by to měl být ovladač k digitální audráze kompatibilní s SCX a Ninco.
Tak mám pocit, e místo elektronického ovladače ke klasice se vrhli na digi. |
|
Autor |
Milan
člen
Příspěvků celkem: 137
Vloeno dne 01-04-2007 21:52 |
|
|
Já si myslím, e nejlepí volbou je koupit ovladač Parma 40ohmů, ten nejzákladnějí. Dá se pouít jak na domácí tak na dřevěnou dráhu a snese i silnějí elektromotorky. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-04-2007 00:34 |
|
|
To Vítek - moc dobré stránky....hlavně modely od Slot It Lancia, Nissan, McLaren F1 i Ferrari 312, kdybych na to mněl, bral bych je vechny, těím se ale zvlá na F40, který je coming soon...je to auto mých snů...
Na tom ovládači, a je jakýkoliv je pár zajímavých věcí pouitelných pro kadý systém i pro klasický (tj. pro nás) - nastavení minimální rychlosti, oby nela k nule při uvolnění stisku (to mně osobně zaujalo nejvíce), síla brdění, to přece máme taky, ruční brzda - u mnohokrát mně napadlo, e by bylo dobré zkusit přidat tlačítko, které v plné rychlosti umoní na okamik vypnout proud do motorku a zapnout brzdu a uvolnit ji s plným plynem...vypadá to, e je tam jetě nastavení napětí, se kterým se jezdí a ostatnímu prozatím nerozumím, ale i to co jsem snad pochopil, je dost zajímavé... |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 08-04-2007 00:20 |
|
|
Kdy jsem si přečetl za kolik někdo koupí v aukci Porsche 917(2030.-)
Tak se domnívám, e potom profi ovladač za 8500,- se kterým se dá jezdit vechny typy motorků a člověk ho má prakticky napořád je v podstatě levná záleitost.
JMS |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 09-04-2007 03:40 |
|
|
To JMS: Ani se mi moc nechce reagovat na takovýto příspěvek tak se domnívej, co chce, ale podle mně Tvá domněnka je naprosto ílená a zcestná. K čemu by nám, uivatelům domácí plastové dráhy byl ovládač za téměř 10 litrů???
To si chystá půdu pto případný prodej svého levnějího elektronického ovládače???
Myslím, e Ti asi tak trochu hráblo...., ale jinak Ti gratuluju (a závidím), e by sis toto případně mohl dovolit..., já mohu za ovládač dát tak max. 500,- , ale radi si ho udělám....
A víc na takové ujeté názory ani nemíním reagovat...
|
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 09-04-2007 12:59 |
|
|
Nechci se tady obhajovat, lo jen o přirovnání, kdy je někdo ochoten dát tolik peněz za autíčko.
Nikomu nechci a nebudu nic vnucovat a pokud si někdo něco objedná je to pouze jeho věc. Nikdy bych si ani nedovolil někoho napadnout, e mu hráblo a e má ujeté názory.
Moná se na tvém výbuchu podepsala typická česká vlastnost, kterou jsi dal do závorky. (Závist) Ale ani toto nechápu protoe mě vůbec nezná.
Já ale mám firmu, která vyráí a prodává modelářské zboí podobně jako Faro,Parma a dalí firmy. a pokud něco vyrábím, tak s tím i jezdím a dále vylepuju.
Otázka ceny je daná výrobními náklady, náklady na provoz firmy a dalími veličinami.
Nelze ovem porovnávat něco co si někdo vyrobí na koleně a pičkový výrobek.Je to stejné jako by si někdo koupil mercedes a chtěl by za něj dát tolik co za trabanta.
JMS |
|
Autor |
LS
člen
Příspěvků celkem: 133
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.11.06 |
Vloeno dne 09-04-2007 16:42 |
|
|
Myslím, e Honza nemyslel svou odpověď ve zlém. Vzhledem k ekonomické situaci a mentalitě lidí na Ostravsku (odkud Honza je) pouil akorát expresivní výraz, kterým chtěl vyjádřit, e ne vichni si můeme takovýhle ovladač zakoupit. Já si na jeho naráky dávno zvykl, beru je s nadhledem a nehledám za nimi zlobu.
Je otázka, zda nákup takovéhleho ovladače není pro větinu členů klubu zbytečný. Pro jedění na domácí plastové dráze si myslím, e se jedná o zbytečný luxus. Zvlá kdybych potřeboval minimálně dva nebo dokonce čtyři či est kusů na digitální dráhu.
Před časem mi odeel jeden ze čtyř ovladačů, které jsem měl jako originál k autodráhám Scalextric. Kdy jsem se ptal pana Zedníčka na adresu servisu, tak mi lakonicky odvětil - popelnice. Poté jsem zakoupil (ne od něho) dva ovladače Scalextric i s napájecím dílem a s ním souvisejícím protikusem za cca 800,- Kč. Mám díky tomu dva 175 mm dlouhé díly dráhy, napájecí díl na dvě trafa s brzdou a dva tříílé ovladače. Zase to pár let vydrí a kdoví co bude potom. Na domácí jedění to pro mne a kamarády úplně stačí. Na závody to pochopitelně není, ale o tom tento server není. |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 09-04-2007 18:43 |
|
|
Jestlie chce někdo dělat jakoukoliv modelařinu na pičkové - světové úrovni, nezbývá mu nic jiného ne investovat do pičkového vybavení. V tomto případě ostatně ani ne 300 euro. Kromě toho se domnívám, e takový ovladač není záleitostí na "jednu" sezonu, ale pomalu na "doivotí".
Osobně velmi zvauju nákup ovladače Parma s brzdou, který mi umoní univerzální pojedění - jak doma, tak na dřevu (mně se toti ta idea komerčních maket - modelů - na dřevěné dráze velmi zamlouvá). A i se silnějím motorem. Dnes se mi zase z Fara kouřilo.
Ad závodění. Ono i doma pokud se sejdou dva s diametrálně rozdílným vybavením, tak si prostě nazazávodí - jen zajezdí. A pokud tady řeíme i počítadla a měřidla, a úpravy apod. tak je to tady i o závodění. Kromě jiného. |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 09-04-2007 18:46 |
|
|
LS - správně !!! Ovladačů mám také několik a na doma mo bóóóhatě stačej.
I kdy s Honzou hodně často souhlasím, tak přeci jenom tentokrát mohl trochu volit slova. Ale on u asi jinej nebude
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 09-04-2007 18:51 |
|
|
vítek - jezdím ovladače Ninco i na Falcony a v naprostý pohodě.
Jakmile koupí "parmáckej" ovladač, bude mít "honičku" s odporama. Jak u tady chlapci psali, tak jde o motorek, ale POZOR - taky o ruku !!!!! Ne kadej, třebas já , umí s ostrým reglem jezdit.
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Milan
člen
Příspěvků celkem: 137
Vloeno dne 09-04-2007 19:56 |
|
|
Ji jsem v tomto vlákně jednou psal, e asi nejlepí volbou je koupit ovladač Parma 40ohmů, který se dá pouít na domácí i dřevěnou dráhu. V případě, e je v modelu např. motor 25000 ot/min. tak doporučiji ovladač 20ohmů. Já osobně pouívám tyto ovladače.
V loňském roce při závodě Pohár Scalextric ve Zlíně mi JMS půjčil elektronický ovladač a mohu potvrdit, e autíčko se chovalo minimálně o třídu lépe. Tolik jsem nevypadával a hlavně brdění bylo bez problémů. Rovně si myslím, e tolik netrpěl motor ani převody autíčka. Kdy to ve zváím, ve hovoří pro pouívání elektronického ovladače, a na tu cenu. Ta je opravdu velká a ani já o koupi tohoto ovladače neuvauji. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 09-04-2007 20:25 |
|
|
To potvrzuje jen to očem jsem zde psal.
Elektronický ovladač je opravdu výhodnějí si postavit doma na míru, udělat si már mustrů, z nich prototypy a postupným vývojem se k něčemu dopracovat aby vá mpak padnul jako ulitý.
Co se týče klasiky tedy odporové techniky pak bych el asi také do Parmy. Má to své výhody za relatvně přijatelnou cenu.
U jsem se tu o tom té zmiňoval. Má někdo z Vás zkuenosti s ovladači od FLY s regulací brzdy, které má ILPE v nabídce? Nevypadají patně a poskytují to samé co Parmy. |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 09-04-2007 21:52 |
|
|
Kdo mě zná, tak ví jaký jsem kliďas-normálně bych na Honzu asi nereagoval, ale zrovna dnes jsem byl rozhozený,protoe mi zemřel otec.
Moná a Honza udělá pro slotraciing(kde zahrnuju i domácí dráhy) tolik co já,tak se ho podobné kecy taky dotknou.
JMS |
|