AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:42:18 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ovladače
strana 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Autor RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 24-03-2007 18:34
Ovladač je základ dobrého svezení, vím o čem mluvím protože ovladače vyrábím.
Vyrábím elektronický ovladač PRO 3 , který používá kompletní světová špička v kategoriích ISRA. Pro domácí dráhy je sice drahý, ale v součsnosti pracuju na eco verzi, aby se co nejvíce slevnill a byl dostupný i pro domácí ježdění. Vím, že většina výrobců klasických odporových ovladačů má problémy s přehříváním, a to při použití elektroniky odpadá a dá se dost dobře přizpůsobit a naladit na různé typy motoů.

JMS
www.blueking.cz
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 26-03-2007 06:53
Na něco jsi ale HWSlote zapoměl a nění to vůbec zanedbatelná poznámka, zvl᚝ pro ty mladší co tomu ještě moc nerozumí. Postavit něco podle někoho je jedna věc ale pochopit to je věc druhá.

! Zapoměl si zmíňit, že dotyčný použitý kuprexit je BEZ měděného povrchu. !

To jen pro upřesnění aby si tu nějaký mladý klučina něřek, že to hned odpoledne zfoukne z nějakého kousku obyčejného kuprexitu. Něchtěl bych to držet v ruce po zapojení.smiley
Editoval Mitch dne 26-03-2007 06:55
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 30-03-2007 09:22
Nejsem expert na elektro, ale docela by mně zajímalo, proč se firmy drží odporových ovladčů, když jak píšete jsou ty elektronické o tolik lepší, dokonce s nastavitelnými prvky.
Myslím, že ve větších seriích se jim to musí vyplatit, když jim i součástková základna klesne na cenách.
A nebo je výsledná cena toho elektronického tak vysoká, že kromě těch co závodí (a ještě ani všech) je to neprodejné.

To Tom. Podle čeho jsi stavěl ten elektronický ovladač? Vlastní konstrukce a nebo nějaké inspirace z internetu? Líbí se mi jak naznačuješ jeho přizpůsobivost pomocí nastavitelných prvků.
Mitch
člen

Vloženo dne 30-03-2007 10:53
Vítku, rozhodující je v každém případě cena. Mᚠpravdu, že s vyšším počtem kusů klesají celkové náklady, ale to platí i o těch obyčejných odporových ovladačích a podívej se kolik stojej.
Joo, mohli by dělat elektronické tedy diodové ovladače, ale určitě by se nedostali na cenu odporových, tudíž ani do základních setů. Mohl by to být tak možná jako tuningový, nebo sportovní chcete-li, ovladač za závratnou cenu určitě přes 1000Kč
A vlastně k čemu to když obyčejný odporový vykoná tu samou práci jen s nižší přesností, ale za podstatně nižší cenu. Navíc vinutí je mnohem levnější jako náhradní díl než destička o 10 nebo kolika diodách.

Pokud vím tak Parma také nedělá na domácí dráhy diodové ovladače s výměnými destičkami o různých odporech, ale zůstává dál u klasických vyměnitelných vinutých odporů na keramickém jádru. Koupíš jeden ovladač a několik vynití a můžeš dělat psí kusy. A i tak to není zrovna laciná hračka.

Je to opravdu jen o ceně. A osobně si myslím, že toto je jedna z mála věcí kterou se ti vyplatí udělat a zdokonalovat si sám doma než čekat až s tím někdo příjde a uvede na trh pro domácí dráhaře. Jestli jo tak to bude tak perfektně zpracovaný že to bude nezaplatitelný na naše poměry. Mnohem lasiněji to doma sesmolíš ty sám, ale nebude to hot nic moc extra. Nic méně mohlo by se na tom Tomovim zapracovat a udělat mu také přechod na výměnné destičky a tudíč i měnit několik různých odporů.
Nic méně tom to udělal jednoduché právě pro dobré pochopení a pro děti s ohledem na cenu. Vy si to přeci můžete zdokonalit jak budete chtít. V dneštní době není problém sehnat co potřebuješ. A většinou využiješ i věci ze šrotu.

Například tu výměnnou destičku můžeš řešit přes mnohopinový konektory, který vyškubneš ze starého PC. Víš ty šedivé ID šňůry od disketovek nebo disků. Tam mᚠhned 3 samice, které můžeš využít na 3 destičky a ze starého disku můžeš vypájet samce. Toho dᚠna ovladač a je to. Odpor pro regulaci brzdy seženeš na CAHOZA webu. A diody na destičkách si spočítᚠtak jak si myslíš že by to mělo pro daný motor být. Je to ale o zkoušení a vymíšlení.
A pokud se ti to bude hřát tak větráček použiješ opět ze starého PC jako Tom.
Editoval Mitch dne 30-03-2007 10:59
vitek
člen

Vloženo dne 30-03-2007 18:27
Jen mám takový pocit, že ovladač je dlouhodobější investice. A stejně jako RC soupravu, nabíječku nebo trafo ho člověk nemění na počkání.
Ad cena. Cena autíčka je průměrně okolo 1400,-. Takže 1000,- by pro toho kdo chce pravidelně jezdit (a občas i na velké dráze) neměla být překážka.

A ještě na okraj. Někdo si možná řekne, že doma to není o časech. Ale pokud si chci s někým zajezdit, tak stačí málo, aby mi jen lepším technickým vybavením dal na frak. A to pak není ani o radosti z ježdění.
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 31-03-2007 01:20
Tome, potenciometr k realizaci ovladače podle mně není příliš vhodný (už i o tom jsem přemýšlel), ale jednak by musel být alespoň 30 wattový (a to jen na doma), a stejně by taky shořel, jednak by byl problém s umístěním dovnitř kontaktu brzdy.

Mitchi, konektor na destičku možná ano, ale asi ne ty, co navrhuješ... moc velké a zbytečně moc pinů, něco jednoduššího...

Ostatně vzhledem k tomu, že na diodě je úbytek napětí 0,7 V bez ohledu na odpor použitého motorku, domnívám se (ale prozatím jen teoreticky), že diodový ovládač (a ten Mitchi není elektronický) by se měl hodit v široké míře téměř pro každé autíčko, otázka je snad jen v počtu stupňů (čím vyšší napájecí napětí, tím více diod?)....musím to vyzkoušet, začnu tím Tomovým ověřeným zapojením.

H
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Vloženo dne 01-04-2007 11:07
Na Slot Car Illustrated jsem objevil tyto fotky z Norimberka
http://slotcarillustrated.com/v-web/gallery/Slot-it-Nurnberg-2007?page=9
http://slotcarillustrated.com/v-web/gallery/Slot-it-Nurnberg-2007?page=11
A moc bych nedal za to, že je tam od Slot.it varianta elektronického ovladače s různými regulačními prvky. Docela by mně zajímalo co o tom soudíte, nebo víte. Na webu Slot.it ho mají pod názvem Electronic Controller SCP-1. Ale bez jakýchkoliv podrobností. A taky by mně zajímala jaká bude (nebo je) cena.
vitek
člen

Vloženo dne 01-04-2007 18:28
Tak to byla rána vedle. Podle informací z jiného webu by to měl být ovladač k digitální audráze kompatibilní s SCX a Ninco.
Tak mám pocit, že místo elektronického ovladače ke klasice se vrhli na digi.
Milan
člen

Příspěvků celkem: 137
Vloženo dne 01-04-2007 21:52
Já si myslím, že nejlepší volbou je koupit ovladač Parma 40ohmů, ten nejzákladnější. Dá se použít jak na domácí tak na dřevěnou dráhu a snese i silnější elektromotorky.
Honza
člen

Vloženo dne 02-04-2007 00:34
To Vítek - moc dobré stránky....hlavně modely od Slot It Lancia, Nissan, McLaren F1 i Ferrari 312, kdybych na to mněl, bral bych je všechny, těším se ale zvl᚝ na F40, který je coming soon...je to auto mých snů...

Na tom ovládači, a je jakýkoliv je pár zajímavých věcí použitelných pro každý systém i pro klasický (tj. pro nás) - nastavení minimální rychlosti, oby nešla k nule při uvolnění stisku (to mně osobně zaujalo nejvíce), síla brždění, to přece máme taky, ruční brzda - už mnohokrát mně napadlo, že by bylo dobré zkusit přidat tlačítko, které v plné rychlosti umožní na okamžik vypnout proud do motorku a zapnout brzdu a uvolnit ji s plným plynem...vypadá to, že je tam ještě nastavení napětí, se kterým se jezdí a ostatnímu prozatím nerozumím, ale i to co jsem snad pochopil, je dost zajímavé...
www.grafik-jan-vician.cz
JMS
člen

Vloženo dne 08-04-2007 00:20
Když jsem si přečetl za kolik někdo koupí v aukci Porsche 917(2030.-)
Tak se domnívám, že potom profi ovladač za 8500,- se kterým se dá jezdit všechny typy motorků a člověk ho má prakticky napořád je v podstatě levná záležitost.

JMS
www.blueking.cz
Honza
člen

Vloženo dne 09-04-2007 03:40
To JMS: Ani se mi moc nechce reagovat na takovýto příspěvek tak se domnívej, co chceš, ale podle mně Tvá domněnka je naprosto šílená a zcestná. K čemu by nám, uživatelům domácí plastové dráhy byl ovládač za téměř 10 litrů???smiley

To si chystᚠpůdu pto případný prodej svého „levnějšího“ elektronického ovládače???

Myslím, že Ti asi tak trochu hráblo...., ale jinak Ti gratuluju (a závidím), že by sis toto případně mohl dovolit..., já mohu za ovládač dát tak max. 500,- , ale radši si ho udělám....

A víc na takové ujeté názory ani nemíním reagovat...
www.grafik-jan-vician.cz
JMS
člen

Vloženo dne 09-04-2007 12:59
Nechci se tady obhajovat, šlo jen o přirovnání, když je někdo ochoten dát tolik peněz za autíčko.

Nikomu nechci a nebudu nic vnucovat a pokud si někdo něco objedná je to pouze jeho věc. Nikdy bych si ani nedovolil někoho napadnout, že mu hráblo a že má ujeté názory.
Možná se na tvém výbuchu podepsala typická česká vlastnost, kterou jsi dal do závorky. (Závist) Ale ani toto nechápu protože mě vůbec neznáš.
Já ale mám firmu, která vyráí a prodává modelářské zboží podobně jako Faro,Parma a další firmy. a pokud něco vyrábím, tak s tím i jezdím a dále vylepšuju.
Otázka ceny je daná výrobními náklady, náklady na provoz firmy a dalšími veličinami.

Nelze ovšem porovnávat něco co si někdo vyrobí na koleně a špičkový výrobek.Je to stejné jako by si někdo koupil mercedes a chtěl by za něj dát tolik co za trabanta.

JMS
www.blueking.cz
LS
člen

Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06
Vloženo dne 09-04-2007 16:42
Myslím, že Honza nemyslel svou odpověď ve zlém. Vzhledem k ekonomické situaci a mentalitě lidí na Ostravsku (odkud Honza je) použil akorát expresivní výraz, kterým chtěl vyjádřit, že ne všichni si můžeme takovýhle ovladač zakoupit. Já si na jeho narážky dávno zvykl, beru je s nadhledem a nehledám za nimi zlobu.

Je otázka, zda nákup takovéhleho ovladače není pro většinu členů klubu zbytečný. Pro ježdění na domácí plastové dráze si myslím, že se jedná o zbytečný luxus. Zvl᚝ kdybych potřeboval minimálně dva nebo dokonce čtyři či šest kusů na digitální dráhu.

Před časem mi odešel jeden ze čtyř ovladačů, které jsem měl jako originál k autodráhám Scalextric. Když jsem se ptal pana Zedníčka na adresu servisu, tak mi lakonicky odvětil - popelnice. Poté jsem zakoupil (ne od něho) dva ovladače Scalextric i s napájecím dílem a s ním souvisejícím protikusem za cca 800,- Kč. Mám díky tomu dva 175 mm dlouhé díly dráhy, napájecí díl na dvě trafa s brzdou a dva třížílé ovladače. Zase to pár let vydrží a kdoví co bude potom. Na domácí ježdění to pro mne a kamarády úplně stačí. Na závody to pochopitelně není, ale o tom tento server není.
vitek
člen

Vloženo dne 09-04-2007 18:43
Jestliže chce někdo dělat jakoukoliv modelařinu na špičkové - světové úrovni, nezbývá mu nic jiného než investovat do špičkového vybavení. V tomto případě ostatně ani ne 300 euro. Kromě toho se domnívám, že takový ovladač není záležitostí na "jednu" sezonu, ale pomalu na "doživotí".
Osobně velmi zvažuju nákup ovladače Parma s brzdou, který mi umožní univerzální poježdění - jak doma, tak na dřevu (mně se totiž ta idea komerčních maket - modelů - na dřevěné dráze velmi zamlouvá). A i se silnějším motorem. Dnes se mi zase z Fara kouřilo.
Ad závodění. Ono i doma pokud se sejdou dva s diametrálně rozdílným vybavením, tak si prostě nazazávodí - jen zajezdí. A pokud tady řešíme i počítadla a měřidla, a úpravy apod. tak je to tady i o závodění. Kromě jiného.
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 09-04-2007 18:46
LS - správně !!! Ovladačů mám také několik a na doma mo bóóóhatě stačej.

I když s Honzou hodně často souhlasím, tak přeci jenom tentokrát mohl trochu volit slova. Ale on už asi jinej nebudesmiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 09-04-2007 18:51
vítek - jezdím ovladače Ninco i na Falcony a v naprostý pohodě.

Jakmile koupíš "parmáckej" ovladač, budeš mít "honičku" s odporama. Jak už tady chlapci psali, tak jde o motorek, ale POZOR - taky o ruku !!!!! Ne každej, třebas já smiley, umí s ostrým reglem jezdit.

HWS
Milan
člen

Příspěvků celkem: 137
Vloženo dne 09-04-2007 19:56
Již jsem v tomto vlákně jednou psal, že asi nejlepší volbou je koupit ovladač Parma 40ohmů, který se dá použít na domácí i dřevěnou dráhu. V případě, že je v modelu např. motor 25000 ot/min. tak doporučiji ovladač 20ohmů. Já osobně používám tyto ovladače.

V loňském roce při závodě Pohár Scalextric ve Zlíně mi JMS půjčil elektronický ovladač a mohu potvrdit, že autíčko se chovalo minimálně o třídu lépe. Tolik jsem nevypadával a hlavně brždění bylo bez problémů. Rovněž si myslím, že tolik netrpěl motor ani převody autíčka. Když to vše zvážím, vše hovoří pro používání elektronického ovladače, až na tu cenu. Ta je opravdu velká a ani já o koupi tohoto ovladače neuvažuji.
Mitch
člen

Vloženo dne 09-04-2007 20:25
To potvrzuje jen to očem jsem zde psal.
Elektronický ovladač je opravdu výhodnější si postavit doma na míru, udělat si már mustrů, z nich prototypy a postupným vývojem se k něčemu dopracovat aby vá mpak padnul jako ulitý.
Co se týče klasiky tedy odporové techniky pak bych šel asi také do Parmy. Má to své výhody za relatvně přijatelnou cenu.

Už jsem se tu o tom též zmiňoval. Má někdo z Vás zkušenosti s ovladači od FLY s regulací brzdy, které má ILPE v nabídce? Nevypadají špatně a poskytují to samé co Parmy.smiley
JMS
člen

Vloženo dne 09-04-2007 21:52
Kdo mě zná, tak ví jaký jsem kliďas-normálně bych na Honzu asi nereagoval, ale zrovna dnes jsem byl rozhozený,protože mi zemřel otec.
Možná až Honza udělá pro slotraciing(kde zahrnuju i domácí dráhy) tolik co já,tak se ho podobné kecy taky dotknou.

JMS
www.blueking.cz
strana 2 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář