AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:10:36 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ovladače
strana 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Autor RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 09-04-2007 22:11
Díky kamarádi, že jste se mně celkem zastali. Jsem bohužel takový Honza, že často bez obalu říkám, co si myslím (snažím se neříkat něco, co může opravdu ublížit!).

To JMS - v žádném případě nechci negativně hodnotit Tebe, jen příspěvek smiley, tak se omlouvám. Taky bych si nedovolil jen tak hodnotit něčí osobu a nehaním Tebe! Naopak, jsem rád, že jsi mezi námi, mᚠvelmi zajímavé zkušenosti, které uvádíš v sousedním vlákně a je vidět, že Ti o mnohem více než o peníze.
Pokud se však bude ubírat toto fórum jen ve směru, který jsi zde naznačil, nemám zde co pohledávat - já se chci s autodráhou dobře bavit a za levný peníz .... a je nás tu takových jistě více!.
Každý někdy přestřelí (to ale jistě neznamená, že bychom snad byli volové...smiley).
Když někomu řeknu, že mu závidím, tím ho vlastně chválím, protože má něco, co bych vlastně chtěl taky a přeju mu to, jistě se o to sám zasloužil...(českých vlastností mám vzhledem k mým rodičům opravdu málo, snad jen, že se mi líbí české holky).

Ale ta cena skutečně mnohonásobně převyšuje to, co za ni uživatel domácí autodráhy získá....a pokud vyjadřuje náklady, bylo by možná vhodné se zamyslet, proč jsou tak vysoké a jestli by to nešlo jinak...

Včera a dnes pracuji na předělávce Faro ovladače na diodový pro domácí dráhu a modely s Falconem při napětí do 15 V. Jaksi si nemohu s nimi zajezdit, vždy toho musím hned nechat, jinak zničím ovládač (karcinogenní smrad, dým) A tak brzy přispěji návodem s výkresem a fotodokumentací. Předělávka je, jako všechno ode mne, elementární, finančně nenáročná a řešíí dosavadní problémy ovládačů Faro - přehřívání, smrad a postupné spálení při použití těchto hnacích jednotek. K realizaci využívám námětů zde přítomných mistrů a doufám, že přispěju svou troškou do mlýna....

Již nyní mohu ale konstatovat, že se vůbec nedivím, proč se někteří renomovaní výrobci drží odporového drátu jako h.... košile!smiley Kdyby např. i ve Faru dali do svých ovládačů keramická jádra odporů (to by na nás ale nesměli prdětsmiley), nic by jim nechybělo, stačilo by přidat jeden přepínač a ten bych si tam dal i sám (viz mé minulé příspěvky).
Editoval Honza dne 10-04-2007 03:39
www.grafik-jan-vician.cz
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 10-04-2007 08:35
Honzo, tvoji omluvu přijímám, ale zkus se podívat na závěr tvého předešlého příspěvku.
Ono se to lehce řekne, že někdo na něco kašle, že by třeba odpor měl být na keramice a podobně.
Je opravdu rozdíl si něco doma předělat a nebo ve větší sérii to realizovat za dodržení určité ceny výrobku.
Ta keramika by byla originál, který se musí někde nechat vyrobit a to stojí tak obrovské náklady,že si nedovedu představit kdo by to potom zaplatil.

JMS
www.blueking.cz
Honza
člen

Vloženo dne 10-04-2007 11:41
Vím, že to není snadné, ale stálo by to i za zdražení např o 150,- Kč. Ostatně, proč chtít po schopném výrobci to, co by dokázal každý malý jarda? A zkusil to vůbec někdo??? Možná existuje i jiný nehořlavý materiál??? Užitné vlastnosti ovládače by se zcela změníly při zachování všeho ostatního....a my bychom tu neměli o čem psát...smiley
Já slovo nejde nepoužívám...
www.grafik-jan-vician.cz
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 10-04-2007 14:22
A co zkusit vyměnit to jádro odporu za slídovou destičku? Používá se to ve fénech a teplometech. To by nemusel být nedostupný ani drahý materiál. Pokud by to šlo, tak by to řešilo zásadní výhradu k ovladači FARO.

Možná by stálo za to se zkusit poptat, jestli se to dá opatřit.

http://132slotcars.blogspot.com/
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 10-04-2007 17:12
Petře, ale to je zas a jen individuální úprava jedince. Jak už tu psal jednou Honza na to by měl v první řadě mysle sám výrobce.

A teď se opět opřu prozměnu o Honzu. Proč by měl výrobce modifikovat cosi, co mu s jeho výrobky funguje.
To je asi jako by ti jako výrobci rudliků někdo napsal, že to dělᚠšpatně, že bys měl začít radši vyrábět vysokozdvižný vozíky pač na rudlik se ti cela paleta nevejde.smileysmileysmiley
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 10-04-2007 19:33
Ano Mitchi souhlasím,
ale pokud to výrobce nemá jako prioritu a jak sám píšeš nemůžeme mu to zazlívat, je to jeho produkt a on rozhoduje o tom, co bude vyrábět, pak je na nás, jestli budeme kupovat u něj, nebo ne. Tak funguje trh. Pokud nám výrobce jinak vyhovuje, tak si budeme muset pomoct sami. A nastupuje tuning, buď individuální, nebo se toho někdo chytí a může to vyrábět sériově. Ve větší části trhu s čímkoliv to funguje léta a ke spokojenosti všech. Výrobce si jede svojí zaběhlou linii, souběžně s jeho vývojem jiní připravují úpravy a vylepšení a zákazník si koupí co potřebuje a vylepšuje dle libosti. Takže by stálo za to, přestat nadávat a řešit FARO a radši se poohlídnout jaké kdo má zkušenosti, jaký materiál by se na to hodil a uvidíme. Vždy od toho tady ta diskuse hlavně je ne? Já si myslím, že by to mělo jít.

Ono když si člověk projde diskuze jak tady, tak přímo na Faru, tak si pořád někdo na ně stěžuje, a já si nemyslím, že to dělají zas tak špatně. Stačilo by od nich nečekat high end, zvl᚝ když ho ani nikomu neslibují.............

Milan
člen

Příspěvků celkem: 137
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 10-04-2007 19:49
Musíme si uvědomit, že výrobce, který vyrábí ovladač ke své autodráze a autíčkům, má tento ovladač vyzkoušený ke své autodráze a zbytěčně nebude vyrábět a dodávat dražší ovladač do setů. Výrobou výkonnějších ovladačů se zabývají jiní výrobci. Z jiného pohledu např. firma Parma vyrábí výkonné ovladače a snad nikdo nechce, aby k nim vyráběla adekvátně výkonné autodráhy.
Mitch
člen

Vloženo dne 10-04-2007 21:10
Né že si NĚKDO porad stěžuje, tady si ustavičně na Faro ovladače stěžuje jen HONZA a pořad to tu mele dokola. Proto jsem mu to předhodil jako psovi kost. Je fakt, že své výhrady tu měli i jiní jako Tom a HWSlot ale Honza se kvůli tomu do Fara opírá ustavičně. Začínám vážně uvažovat o tom, že speciálně pro Honzu ty odpory s keramikou vyrobím dám mu je třeba k svátku. Snad dá pak pokojsmileysmileysmiley
A když bude jooo hodnej, tak mu je udělám i s různou velikostí odporu.smileysmileysmiley

Prostě není ochotný pochopit, že je výrobce dělá na své modely, na své motory a hlavně na své předepsané provozní napětí, které on jaksy nedodržuje.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 10-04-2007 21:36
No aby v tom nebyl Honza sám, tak jsou ještě jiná oblíbená témata FARO, než jen ovladače. Např: stěžování kdy bude konečně něco jiného než Favorit, obrubníky, počitadlo.....

Honza
člen

Vloženo dne 10-04-2007 23:01
Mitchi, používám 15 V k motorkům Faro, 12 V s Falcony. S motorky Faro (jen super 20 000, standard mně nezajímá) je vše OK až do 20 V (na 20 V nejezdím, mám to jen vyzkoušeno), při použití Falconu (na 12 V) ovládač zhoří. Mám kvůli tomu mít na Faro dráhu další ovládače? Problém použití Falconu naštěstí řeší ovládač s diodama, který právě testuji, ten se však prozatím nehodí pro modely s motorkem Faro bez magnetů (příliš prudká reakce hned z kraje)

Promiň mi to překročení napětí o 1V prosím.

A proč by to výrobce mněl modifikovat??? No přece např. proto, aby se nechoval jako tvrdošíjný producent černobílych televizorů...

To PetrL - slída - zajímavý nápad, hledal jsem to na netu a prozatím nenašel vhodný zdroj. Mám však obavy, že je to k našemu účelu příliš měkké a křehké - je přece nutno do toho vyvrtat díry a nanýtovat ty plechové kontakty, nevim, prozatím jsem to v neměl v rice, destička tl. 1-1,5 mm by se hodila...

Pokud některý z členů ví, kde sehnad kousek slídy na vyzkoušení, dejte prosím vědět.
Editoval Honza dne 10-04-2007 23:12
www.grafik-jan-vician.cz
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 11-04-2007 09:39
Honziku, že tě to furt baví.Seš jak mezeksmiley - prostě, když chceš jezdit s Falconama, tak si pořiď silnější regel - třebas od Nincasmiley. Mám 4ks - nechceš jedensmileysmiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
Honza
člen

Vloženo dne 11-04-2007 11:49
Víš proč mě to baví? Umístění dvou odporů do ovládače je naprosto geniální (tady bych chtěl Faro POCHVÁLIT, POCHVÁLIT, POCHVÁLIT!!!!!), přidáním jediného přepínače lze z toho udělat ovládač jak pro Falcon, tak pro Faro Super (17,5 nebo 70 ohmů). Při výměně autíčka nemusíš vytahovat ovládač z dráhy, jen udělᚠCVAK a je to. Používám jen motorky Faro super nebo Falcon. Proto se mi nechce od této konstrukce pryč. Při paralelním zapojení odporů se proud rozdělí na oba odpory na půl - to je taky moc hezké, jen by ty odpory musely být betelnější. V rukojeti je dost místa ne regulátor brzdy.... On ten ovládač není vůbec blbej, jen má slabinu v těch odporech, jinak je pro mne dokonalý. A že jsem jak mézek, to mᚠpravdu...a příjdu na to, co s tím - zabijte mněsmileysmileysmiley!
www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Vloženo dne 11-04-2007 13:13
Tak tě snad budu moc potěšit pač se mi možná dostane do ruky nepoměděnej kuprexit a jestli jo tak ho určitě vypotřebuju právě na tohle. Také mě štve nadměrné zahřívání, ale ještě jsem ho neodrovnal. Tudíš to začnu v nejbližší době řešit. Když nebude kuprák tak skusím pálený jíl. Prostě cokoliv co vydrží dokud na něco nepříjdu.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 11-04-2007 13:36
Toho kuprextitu bych se bál, tepelná odolnost není jeho nejsilnější stránka. Zkus si to pájkou.

Petr L
Administrátor

Vloženo dne 11-04-2007 13:58
Tak to bych spíš řezal ten tvar z kachlíku, ale asi by to bylo těžké do ruky a zvrhávalo by se to v zápěstí ne?

Mitch
člen

Vloženo dne 11-04-2007 14:14
To je sice dobrý nápad, ale na implantaci do originálního krytí Faro je to nepoužitelné.
Musí to být materiál, který je samozřejmě nevodivý, tepluodolný a dobře zpracovatelná či lehce opracovatelný.
Kuprexit možná není největší výkřik ale splňuje všechna kriterie. Ruční pájka dosahuje teplot kolem 350°C a to na tom odporu určitě nebude. Možná zkřehne, ale neschoří jako to papírové jádro co je tam seriově. To opravdu vypadá, že je to
nějaká papírem, dřevem a nějakou priskyřicí za tepla licovaná látka. Nevím jak to nazvat, dřív se to hodně používalo na krytí různých obvodů a tak ale dnes už se to moc nevidí. Připadá mi to jako nějaký bakelit nebo tak něco.
navíc z kuprexitu už to tu někdo zkoušel a prý to zatím drží.
Sám jsem zvědav jestli to bude lepší nebo horší, ale já bych řekl že lepší.
Honza
člen

Vloženo dne 11-04-2007 14:51
Mitchi, ten stávající materiál je pertinax, je to tkanina nebo papírovina sycená fenolformaldehydovou pryskyřicí zalisovaná a vytvrzená za tepla, je to něco jako bakelit, ale bez dřevěných pilin (ten materiál by měl být vidět již jen v muzeu, byl vyvinut před 2 svět. válkou!). A spaliny jsou pěkně jedovaté...
Cuprextit bez pokovování se jmenuje sklotextit a rovněž nevydrží, je tam epoxidová pryskyřice a skleněné vlákno... jde vlastně o lisovaný laminát.... A to si piš, že ten drát je místy horký jako pájka nebo ještě více...ale zkus to, horší to určitě nebude. Vidím určitou cestu, že se udělá to těleso dvakrát širší a použije se drát ze čtyř těles, zapojí se to paralelně a proud se rozdělí na dvě vinutí, tzn., že bude poloviční. Ale na přepínání zapomeň....alternativní zapojení do série je mimo potřebné hodnoty odporu. A bude to zas jen pro motorek Faro, ale tam se to ani dosud nepřehřívalo...(takže je to zbytečné), snad sehnat a použít jiný drát....
Optimální řešení je změnit materiál jádra za nehořlavý a žáruvzdorný, jak to běžně mají všichni ostatní výrobci ovladačů.
www.grafik-jan-vician.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 11-04-2007 15:33
Takže se zkusíme podívat po něčem co nehoří ? Uvidíme, pokusím se podívat do sortimentu elektro, požadavek na nevodivost a nehořlavost je dnes v elektro běžný. Třeba ty šedivé rozvodné desky pod elektroměry a jističe. O víkendu to vyzkouším, jak to odolá pájce a nebude to tlustší než 1,5 mm, tak by to mohlo být použitelné. smiley

Mitch
člen

Vloženo dne 11-04-2007 15:47
No právě že je to Sklotextil. Ty už si někdy viděl sklo hořet? Já tedy ne. Navíc ta teplota tam není stálá ale ve špičkách a drát ji celekem rychle ztrácí. Možná že dojde k nějakému vnějšímu opalu, ale podle mě to neprohoří jak ten pertinax o kterém to tvrdíš. Samozřejmě není problém udělat to ze dvou vrstev, ale mě šlo především o to nahradit jen stávající jádro odolnějším a zbytek zachechat původní. Čím víc změn tím více problémů, více nového materiálů a více nového zkoušení, více času a práce.
Jinak pro mě není problém navinout i na původní jádro silnější drát čímž bych to asi nejspíš také vyřešil, ale Vám by taková úprava byla k nišemu když ten drát nemáte.
Jestli seženu tu sklotextilovou desku tak dám vědět.
Honza
člen

Vloženo dne 11-04-2007 16:07
Mitchi není problém v tom skle, ale v tom epoxidovém pojivu. Když se pojivo vypálí, povrch se zhroutí, závity se uvolní a začnou chodit a ovladač zlobí....

Jinak sklotextit získáš, když jakýkoliv kousek cuprextitu vložíš do kyseliny solné a přikápneš(!) tam peroxid vodíku. (běž to dělat radši ven a pracuj v PVC misce, bacha na vdechnutí, oči a ruce a kyseliny se zbav až po mnohanásobném zředění vodou) Měď se rozpustí a mᚠsklotextit.

Taky mi jde o to, ponechat vše kromě destiček původní.

Jaký mᚠdrát (průměr, odpor na 50 cm délky)?
www.grafik-jan-vician.cz
strana 3 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky