Autor |
RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 09-04-2007 22:11 |
|
|
Díky kamarádi, e jste se mně celkem zastali. Jsem bohuel takový Honza, e často bez obalu říkám, co si myslím (snaím se neříkat něco, co můe opravdu ublíit!).
To JMS - v ádném případě nechci negativně hodnotit Tebe, jen příspěvek , tak se omlouvám. Taky bych si nedovolil jen tak hodnotit něčí osobu a nehaním Tebe! Naopak, jsem rád, e jsi mezi námi, má velmi zajímavé zkuenosti, které uvádí v sousedním vlákně a je vidět, e Ti o mnohem více ne o peníze.
Pokud se vak bude ubírat toto fórum jen ve směru, který jsi zde naznačil, nemám zde co pohledávat - já se chci s autodráhou dobře bavit a za levný peníz .... a je nás tu takových jistě více!.
Kadý někdy přestřelí (to ale jistě neznamená, e bychom snad byli volové...).
Kdy někomu řeknu, e mu závidím, tím ho vlastně chválím, protoe má něco, co bych vlastně chtěl taky a přeju mu to, jistě se o to sám zaslouil...(českých vlastností mám vzhledem k mým rodičům opravdu málo, snad jen, e se mi líbí české holky).
Ale ta cena skutečně mnohonásobně převyuje to, co za ni uivatel domácí autodráhy získá....a pokud vyjadřuje náklady, bylo by moná vhodné se zamyslet, proč jsou tak vysoké a jestli by to nelo jinak...
Včera a dnes pracuji na předělávce Faro ovladače na diodový pro domácí dráhu a modely s Falconem při napětí do 15 V. Jaksi si nemohu s nimi zajezdit, vdy toho musím hned nechat, jinak zničím ovládač (karcinogenní smrad, dým) A tak brzy přispěji návodem s výkresem a fotodokumentací. Předělávka je, jako vechno ode mne, elementární, finančně nenáročná a řeíí dosavadní problémy ovládačů Faro - přehřívání, smrad a postupné spálení při pouití těchto hnacích jednotek. K realizaci vyuívám námětů zde přítomných mistrů a doufám, e přispěju svou trokou do mlýna....
Ji nyní mohu ale konstatovat, e se vůbec nedivím, proč se někteří renomovaní výrobci drí odporového drátu jako h.... koile! Kdyby např. i ve Faru dali do svých ovládačů keramická jádra odporů (to by na nás ale nesměli prdět), nic by jim nechybělo, stačilo by přidat jeden přepínač a ten bych si tam dal i sám (viz mé minulé příspěvky).
Editoval Honza dne 10-04-2007 03:39 |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 10-04-2007 08:35 |
|
|
Honzo, tvoji omluvu přijímám, ale zkus se podívat na závěr tvého předelého příspěvku.
Ono se to lehce řekne, e někdo na něco kale, e by třeba odpor měl být na keramice a podobně.
Je opravdu rozdíl si něco doma předělat a nebo ve větí sérii to realizovat za dodrení určité ceny výrobku.
Ta keramika by byla originál, který se musí někde nechat vyrobit a to stojí tak obrovské náklady,e si nedovedu představit kdo by to potom zaplatil.
JMS |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 10-04-2007 11:41 |
|
|
Vím, e to není snadné, ale stálo by to i za zdraení např o 150,- Kč. Ostatně, proč chtít po schopném výrobci to, co by dokázal kadý malý jarda? A zkusil to vůbec někdo??? Moná existuje i jiný nehořlavý materiál??? Uitné vlastnosti ovládače by se zcela změníly při zachování veho ostatního....a my bychom tu neměli o čem psát...
Já slovo nejde nepouívám... |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 10-04-2007 14:22 |
|
|
A co zkusit vyměnit to jádro odporu za slídovou destičku? Pouívá se to ve fénech a teplometech. To by nemusel být nedostupný ani drahý materiál. Pokud by to lo, tak by to řeilo zásadní výhradu k ovladači FARO.
Moná by stálo za to se zkusit poptat, jestli se to dá opatřit.
|
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 10-04-2007 17:12 |
|
|
Petře, ale to je zas a jen individuální úprava jedince. Jak u tu psal jednou Honza na to by měl v první řadě mysle sám výrobce.
A teď se opět opřu prozměnu o Honzu. Proč by měl výrobce modifikovat cosi, co mu s jeho výrobky funguje.
To je asi jako by ti jako výrobci rudliků někdo napsal, e to dělá patně, e bys měl začít radi vyrábět vysokozdviný vozíky pač na rudlik se ti cela paleta nevejde. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 10-04-2007 19:33 |
|
|
Ano Mitchi souhlasím,
ale pokud to výrobce nemá jako prioritu a jak sám píe nemůeme mu to zazlívat, je to jeho produkt a on rozhoduje o tom, co bude vyrábět, pak je na nás, jestli budeme kupovat u něj, nebo ne. Tak funguje trh. Pokud nám výrobce jinak vyhovuje, tak si budeme muset pomoct sami. A nastupuje tuning, buď individuální, nebo se toho někdo chytí a můe to vyrábět sériově. Ve větí části trhu s čímkoliv to funguje léta a ke spokojenosti vech. Výrobce si jede svojí zaběhlou linii, souběně s jeho vývojem jiní připravují úpravy a vylepení a zákazník si koupí co potřebuje a vylepuje dle libosti. Take by stálo za to, přestat nadávat a řeit FARO a radi se poohlídnout jaké kdo má zkuenosti, jaký materiál by se na to hodil a uvidíme. Vdy od toho tady ta diskuse hlavně je ne? Já si myslím, e by to mělo jít.
Ono kdy si člověk projde diskuze jak tady, tak přímo na Faru, tak si pořád někdo na ně stěuje, a já si nemyslím, e to dělají zas tak patně. Stačilo by od nich nečekat high end, zvlá kdy ho ani nikomu neslibují.............
|
|
Autor |
Milan
člen
Příspěvků celkem: 137
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 10-04-2007 19:49 |
|
|
Musíme si uvědomit, e výrobce, který vyrábí ovladač ke své autodráze a autíčkům, má tento ovladač vyzkouený ke své autodráze a zbytěčně nebude vyrábět a dodávat draí ovladač do setů. Výrobou výkonnějích ovladačů se zabývají jiní výrobci. Z jiného pohledu např. firma Parma vyrábí výkonné ovladače a snad nikdo nechce, aby k nim vyráběla adekvátně výkonné autodráhy. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 10-04-2007 21:10 |
|
|
Né e si NĚKDO porad stěuje, tady si ustavičně na Faro ovladače stěuje jen HONZA a pořad to tu mele dokola. Proto jsem mu to předhodil jako psovi kost. Je fakt, e své výhrady tu měli i jiní jako Tom a HWSlot ale Honza se kvůli tomu do Fara opírá ustavičně. Začínám váně uvaovat o tom, e speciálně pro Honzu ty odpory s keramikou vyrobím dám mu je třeba k svátku. Snad dá pak pokoj
A kdy bude jooo hodnej, tak mu je udělám i s různou velikostí odporu.
Prostě není ochotný pochopit, e je výrobce dělá na své modely, na své motory a hlavně na své předepsané provozní napětí, které on jaksy nedodruje. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 10-04-2007 21:36 |
|
|
No aby v tom nebyl Honza sám, tak jsou jetě jiná oblíbená témata FARO, ne jen ovladače. Např: stěování kdy bude konečně něco jiného ne Favorit, obrubníky, počitadlo.....
|
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 10-04-2007 23:01 |
|
|
Mitchi, pouívám 15 V k motorkům Faro, 12 V s Falcony. S motorky Faro (jen super 20 000, standard mně nezajímá) je ve OK a do 20 V (na 20 V nejezdím, mám to jen vyzkoueno), při pouití Falconu (na 12 V) ovládač zhoří. Mám kvůli tomu mít na Faro dráhu dalí ovládače? Problém pouití Falconu natěstí řeí ovládač s diodama, který právě testuji, ten se vak prozatím nehodí pro modely s motorkem Faro bez magnetů (příli prudká reakce hned z kraje)
Promiň mi to překročení napětí o 1V prosím.
A proč by to výrobce mněl modifikovat??? No přece např. proto, aby se nechoval jako tvrdoíjný producent černobílych televizorů...
To PetrL - slída - zajímavý nápad, hledal jsem to na netu a prozatím nenael vhodný zdroj. Mám vak obavy, e je to k naemu účelu příli měkké a křehké - je přece nutno do toho vyvrtat díry a nanýtovat ty plechové kontakty, nevim, prozatím jsem to v neměl v rice, destička tl. 1-1,5 mm by se hodila...
Pokud některý z členů ví, kde sehnad kousek slídy na vyzkouení, dejte prosím vědět.
Editoval Honza dne 10-04-2007 23:12 |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 11-04-2007 09:39 |
|
|
Honziku, e tě to furt baví.Se jak mezek - prostě, kdy chce jezdit s Falconama, tak si pořiď silnějí regel - třebas od Ninca. Mám 4ks - nechce jeden
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 11-04-2007 11:49 |
|
|
Ví proč mě to baví? Umístění dvou odporů do ovládače je naprosto geniální (tady bych chtěl Faro POCHVÁLIT, POCHVÁLIT, POCHVÁLIT!!!!!), přidáním jediného přepínače lze z toho udělat ovládač jak pro Falcon, tak pro Faro Super (17,5 nebo 70 ohmů). Při výměně autíčka nemusí vytahovat ovládač z dráhy, jen udělá CVAK a je to. Pouívám jen motorky Faro super nebo Falcon. Proto se mi nechce od této konstrukce pryč. Při paralelním zapojení odporů se proud rozdělí na oba odpory na půl - to je taky moc hezké, jen by ty odpory musely být betelnějí. V rukojeti je dost místa ne regulátor brzdy.... On ten ovládač není vůbec blbej, jen má slabinu v těch odporech, jinak je pro mne dokonalý. A e jsem jak mézek, to má pravdu...a příjdu na to, co s tím - zabijte mně! |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 11-04-2007 13:13 |
|
|
Tak tě snad budu moc potěit pač se mi moná dostane do ruky nepoměděnej kuprexit a jestli jo tak ho určitě vypotřebuju právě na tohle. Také mě tve nadměrné zahřívání, ale jetě jsem ho neodrovnal. Tudí to začnu v nejblií době řeit. Kdy nebude kuprák tak skusím pálený jíl. Prostě cokoliv co vydrí dokud na něco nepříjdu. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 11-04-2007 13:36 |
|
|
Toho kuprextitu bych se bál, tepelná odolnost není jeho nejsilnějí stránka. Zkus si to pájkou.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 11-04-2007 13:58 |
|
|
Tak to bych spí řezal ten tvar z kachlíku, ale asi by to bylo těké do ruky a zvrhávalo by se to v zápěstí ne?
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 11-04-2007 14:14 |
|
|
To je sice dobrý nápad, ale na implantaci do originálního krytí Faro je to nepouitelné.
Musí to být materiál, který je samozřejmě nevodivý, tepluodolný a dobře zpracovatelná či lehce opracovatelný.
Kuprexit moná není největí výkřik ale splňuje vechna kriterie. Ruční pájka dosahuje teplot kolem 350°C a to na tom odporu určitě nebude. Moná zkřehne, ale neschoří jako to papírové jádro co je tam seriově. To opravdu vypadá, e je to
nějaká papírem, dřevem a nějakou priskyřicí za tepla licovaná látka. Nevím jak to nazvat, dřív se to hodně pouívalo na krytí různých obvodů a tak ale dnes u se to moc nevidí. Připadá mi to jako nějaký bakelit nebo tak něco.
navíc z kuprexitu u to tu někdo zkouel a prý to zatím drí.
Sám jsem zvědav jestli to bude lepí nebo horí, ale já bych řekl e lepí. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 11-04-2007 14:51 |
|
|
Mitchi, ten stávající materiál je pertinax, je to tkanina nebo papírovina sycená fenolformaldehydovou pryskyřicí zalisovaná a vytvrzená za tepla, je to něco jako bakelit, ale bez dřevěných pilin (ten materiál by měl být vidět ji jen v muzeu, byl vyvinut před 2 svět. válkou!). A spaliny jsou pěkně jedovaté...
Cuprextit bez pokovování se jmenuje sklotextit a rovně nevydrí, je tam epoxidová pryskyřice a skleněné vlákno... jde vlastně o lisovaný laminát.... A to si pi, e ten drát je místy horký jako pájka nebo jetě více...ale zkus to, horí to určitě nebude. Vidím určitou cestu, e se udělá to těleso dvakrát irí a pouije se drát ze čtyř těles, zapojí se to paralelně a proud se rozdělí na dvě vinutí, tzn., e bude poloviční. Ale na přepínání zapomeň....alternativní zapojení do série je mimo potřebné hodnoty odporu. A bude to zas jen pro motorek Faro, ale tam se to ani dosud nepřehřívalo...(take je to zbytečné), snad sehnat a pouít jiný drát....
Optimální řeení je změnit materiál jádra za nehořlavý a áruvzdorný, jak to běně mají vichni ostatní výrobci ovladačů. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 11-04-2007 15:33 |
|
|
Take se zkusíme podívat po něčem co nehoří ? Uvidíme, pokusím se podívat do sortimentu elektro, poadavek na nevodivost a nehořlavost je dnes v elektro běný. Třeba ty edivé rozvodné desky pod elektroměry a jističe. O víkendu to vyzkouím, jak to odolá pájce a nebude to tlustí ne 1,5 mm, tak by to mohlo být pouitelné.
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 11-04-2007 15:47 |
|
|
No právě e je to Sklotextil. Ty u si někdy viděl sklo hořet? Já tedy ne. Navíc ta teplota tam není stálá ale ve pičkách a drát ji celekem rychle ztrácí. Moná e dojde k nějakému vnějímu opalu, ale podle mě to neprohoří jak ten pertinax o kterém to tvrdí. Samozřejmě není problém udělat to ze dvou vrstev, ale mě lo předevím o to nahradit jen stávající jádro odolnějím a zbytek zachechat původní. Čím víc změn tím více problémů, více nového materiálů a více nového zkouení, více času a práce.
Jinak pro mě není problém navinout i na původní jádro silnějí drát čím bych to asi nejspí také vyřeil, ale Vám by taková úprava byla k niemu kdy ten drát nemáte.
Jestli seenu tu sklotextilovou desku tak dám vědět. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 11-04-2007 16:07 |
|
|
Mitchi není problém v tom skle, ale v tom epoxidovém pojivu. Kdy se pojivo vypálí, povrch se zhroutí, závity se uvolní a začnou chodit a ovladač zlobí....
Jinak sklotextit získá, kdy jakýkoliv kousek cuprextitu vloí do kyseliny solné a přikápne(!) tam peroxid vodíku. (bě to dělat radi ven a pracuj v PVC misce, bacha na vdechnutí, oči a ruce a kyseliny se zbav a po mnohanásobném zředění vodou) Měď se rozpustí a má sklotextit.
Taky mi jde o to, ponechat ve kromě destiček původní.
Jaký má drát (průměr, odpor na 50 cm délky)? |
|