AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
January 12 2025 12:27:10 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ovladače
strana 4 z 5 < 1 2 3 4 5 >
Autor RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte
Milan
člen

Příspěvků celkem: 137
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 11-04-2007 18:15
Fakt dobrá diskuse. Jsem jenom zvědav kdo první vyhoří!
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 11-04-2007 22:47
Chtěl byc tady oprášit starý způsob odporů, které jsme si motali klasickým měděným drátem, kterým jsou motané kotvy v motorku.
Jádro bylo z duralu, izolováno vypalovací barvou, dural sloužil zároveň jako chladič.
Chce to propočítat tvar tělesa, kolik se tam vejde metrů konkrétního průměru drátu a vypočítat odpor.

Nebo jiný způsob- na ovladači mít sběrnici s několika kontakty(minimálně 6ti) spojenou vícežílovým kabelem do krabičky, která je dole u banánků a tam může být odpor namotaný třeba na keramickém válci a pomocí posuvných objímek s odbočkama se dá ovladač nastavit podle potřeby jak velikost odporu, tak strmost záběru. Je to způsob skokového odporu a čím více odboček, tím jemnější volba.
Nesmí se v kabelu zapomět na žílu pro brzdu

JMS
www.blueking.cz
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 11-04-2007 23:48
Milane, a kdo by měl vyhořet? Když nejsou příčinou požáru jádra odporů Faro ovladače, tak my tu na ně určitě nic horšího nevymyslímesmiley.

To JMS - tímto směrem jsem taky uvažoval, ale je to nešikovné a drahé. 3 m desetižilového káblíku stojí přes 400,- (šest stupňů pro komfortní ovladač je dost málo, myslím i při nadlineárním, např. logaritmickém nebo exponenciálním nárůstu odporu mezi stupni) a to je jen kabel, co teprve ostatní komponenty - tělo ovladače atd. Navíc ten kabel je tuhý a příliš masivní....a ta krabička navíc...?
Ale ta myšlenka s naladěním průběhu je skvělá!!!

Moje nyní prováděné testování prokazuje, že skutečně rovnocenným a bezproblémovým řešením použitelným pro Faro super i Falcon v jednom je 12 stupňový diodový ovládač (v mém případě s 2x12. diodami, protože používám paralelní odporové jednotky jako Faro). Ještě s tím dneska pojezdím a zítra zde vyhodím obrázky a návod. Bude s tím třeba hodně jezdit a popř. to trochu doladit, ale zdá se, že je to bomba!

A bude od hořících odporů konečně pokoj!!!!!
Honza sem připíchnul tento obrázek:

www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 12-04-2007 09:46
Very nice FOTO. Tak to se mi ještě skutečně nestalo, ale čekám na to každým dnem. No uvidíme.
Možná je to na běžné poježdění s Faro NORMAL motorem a chvilkové se SUPER a určitě ne s FALCONEM. (já s nim tedy moc nejezdím, zatím jsem neměl možnost ho do něčeho zastavět, šetřím si ho totiž na to osudovou F40, bez magnetu to bude asi síla)
Nic méně se stavající koncepcí ovladače a i motorem SUPER bych si vytrvalostní závod nelajsknul. Zatím s ním nemám mnoho zkušeností a nechci předběžně odsuzovat, ale určitě u základu nezůstanu. Bude muset projít nějakou modifikací.

Jsem zvědav na ten tvůj diodový upgrade Honzo. Pokud se ti ho podaří zastavět to do původního pouzdra tak není moc co řešit. No uvidíme.
Editoval Mitch dne 12-04-2007 09:52
Honza
člen

Vloženo dne 13-04-2007 03:18
Tak a je to tady. Při jízdě s Favoritem nelní poznat rozdíl, při jízdě s Falconem výrazně hřeje, ale jsou tam 3 A diody, tak snad to vydrží. Popis příště, nestíhám.

Editoval Honza dne 13-04-2007 03:22
www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 13-04-2007 07:16
Na popis do diskuze se vykašli. Napiš o tom rovnou celý článek a to má nějaký styl a celek. V diskuzi se to stejně za 14 dní ztratí. v článcích to bude jako na dlaní pro všechny i v budoucnu. Vypadá opravdu libově. Těším se až ho uvidím na vlastní oči, tedy jestli.
Jestli se pustíš do toho článku tak stoprocentně si dej tu práci a nakresli schéma toho tištěného spoje 1:1 aby si tím ostatním ušetřil x hodin práce s rozměřováním spoje.
Díky moc, už věřím že to tam jde napchat.smiley
Honza
člen

Vloženo dne 13-04-2007 11:15
Tome, tos trefil přesně. Už tříampérové diody jsou dost masivní. Původně tam bylo 2 x 12 1 ampérových diod na stojato ve dvou paralelních odporových jednotkách. Byly v tom výřezu. Jezdilo to skvěle a nezdálo se, že by byl nějaký problém.

Až jedna shořela. Jezdilo to bez problémů dál, ale ovladač smrděl, tak jsem pomocí podložení papíru pod vidličku zjistil, že funguje jen jedna strana. Domníval jsem se, že dioda normálně odešla přetížením, ale kdepak! Pravděpodobně když jsem položil ovladač na dráhu, šluslo se to o trolej (některé diody mírně vyčnívaly mimo obrys) - nebyl jsem u toho, ale dioda zafungovala jako pojistka - skoro vypálená díra v tišáku (vzpomněl jsem na Milanasmiley - v napájení dráhy rozhodně by měla být pojistka!). Došlo mi to, až jsem si všiml vypáleného místa na dráze.

Tak jsem dal diody naležato, použil jsem silnější a hned jsem i změnil počet regulačních stupňů z 12 na 14. Při 12 stupních a napájecím napětí 15 V je nejmenší napětí k jízdě 6,6 V, to je na hraně - autíčko už jede dost rychle, při 14 diodách je min napětí 5,2 a to je lepší. Opustil jsem paralelní zapojení, protože by se to tam nevešlo.

Na dírky ve spojích příjdou přišroubovat rozpěrky a kryt proti popálení a zkratu o dráhu.

Popis připravím jako článek včetně příslušných obrázků.

Editoval Honza dne 13-04-2007 11:25
www.grafik-jan-vician.cz
Honza
člen

Vloženo dne 21-04-2007 00:08
3 A diody stojí 2,50 Kč/ks, není třeba se bát nadměrné finanční zátěže při jejich pořízení.

Dnes jsem Pepinovi poslal článek s popisem konstrukcí a mých zkušeností s diodovými ovládači, které jsem spáchal. Doufám, že bude brzy zveřejněn a omlouvám se za velkou prodlevu k jeho napsání. Bylo nutno dokončit a vyzkoušet druhou, atraktivnější variantu ovládače, zplodit text a vytvořit mnoho fotografií, schémat a obrázků, čemuž bránilo mé značné pracovní vytížení v tomto týdnu.

Editoval Honza dne 21-04-2007 00:44
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 21-04-2007 09:18
Párkrát tu už proběhla úvaha o ovladači od Fly. Tady je jeho podrobnější popis.
http://slotcarillustrated.com/Cars3/FlyController.html
Honza
člen

Vloženo dne 21-04-2007 14:44
Tome díky za pochvalu. Dříve jsem tišáky kreslil trubičkovým perem naplněným acetonovou barvou. Teď plošňák nakreslím v Corelu a protože již asi 7 let nepoužívám černobílou laserovku (za kterou jsem mimochodem dal před 10 lety 75 tisic a nemohu tudíž zkusit Tvůj obtisk s žehličkou - to by bylo asi nejjednodušší), tak ho říznu na plotru z fólie, vyloupnu co bude měď, zbytek nalepím jako masku na cuprextit, stříknu to sprejem a po rychlém zaschnutí pod lampou fólii sloupnu a jdu leptat kyselinou (venku - fuj, fuj). Musím přidávat jen opatrně peroxid, aby mi to nezavařilo a barva se nesloupla...

Na ty jezdce chystám kolečka smiley.

To Vítek: hezká masivní konstrukce, tohle se určitě nepřepálí..., zaujalo mně nastavení tvrdosti spouště... a kovový vnitřek kolem odporu, jinak moc jsem se netrápil čtením - je to english a dost dlouhé...
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 02-08-2007 14:53
Čím víc jezdím, tím jsem s ovladačem od Fly spokojenější. Ta regulace brzdy i odporu pružiny jsou dobré. 45 ohmů je na doma akorát. Ergonomie super.

Skoro za každou cenu ho teď chci vyzkoušet na dřevě a na jiných motorech.

Pokud bych měl uvažovat o rozšíření, tak bych si do zásoby koupil ještě jeden odpor a možná taky jeden 25 ohm.
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 03-08-2007 08:45
Myslím, že ti bude i na dřevo současných 45 ohm v pohodě stačit, samozřejmě za předpokladu, že pojedeš s plasáky s originálními motory (i s firemním tuningem) a v měřítku 1:32. Když bych na tvém místě chtěl za každou cenu ještě do něčeho investovat, tak jedině do ovladače s elektronickou regulací základních veličin - ten tě ovšem ve firemním provedení přijde minimálně na 3000,- Kč (AvantSlot), na druhou stranu se bezproblémově přizpůsobí jakékoliv trati a skoro každému motoru.
Další cesta je stavba vlastního elektronického ovladače - bude sice asi trochu designově slabší něž profi výrobek, ale jeho cena bude určitě příjemnější na pohledsmiley (něco podobného má na svých stránkách i Tom).

Mmch, někdy po prázdninách by měl představit svůj elektronický ovladač i Slot.it, předpokládaná cena byla cca 100 EUR - s ohledem na kvalitu dosavadní produkce by ani ovladač neměl být žádné šidítko...

Honza
Editoval sutor dne 03-08-2007 08:52
Ferry
člen

Příspěvků celkem: 5
Registrován od: 27.07.07
Vloženo dne 03-08-2007 09:53
Zdravím včechny. Chtěl bych pro malého postavit dřevěnou dráhu se čtyřmi tratěmi. Jsem spíše strojař, než elektrotechnik, a tak bych se chtěl zeptat, na nějaké jednoduché propojení trafa, ovladačů s brzdou a dráhy. U známého jsme jezdili na nějaké levné plastové dráze, na které když jedno z aut vypadlo, tak druhé zrychlilo téměř na dvojnásobek.
Tohoto efektu bych se chtěl při zapojení vyvarovat. Mělo by se jezdit na cca 10V. Za schémátko budu velmi vděčný.
Díky Fery
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 03-08-2007 11:33
Podrobné zapojení mᚠv emailu, včetně schema ovladače.

Proč na 10V ?

Petr L sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Petr L dne 03-08-2007 12:03
http://132slotcars.blogspot.com/
Ferry
člen

Vloženo dne 06-08-2007 13:10
Ještě jednou díky.
10V je jen cca. Malej Je fakt ještě malej, takže bych začal s malým napětím a malou rychlostí asi někde u 6-8V. Chtěl bych to pojmout jako hru na F1, včetně tuningu, takže bych auta trochu znehodnotil (menší kola, zátěž, pár odpůrků navíc atd.) A postupem času se dostal na vyšší hodnoty. Mám udělanej prográmek (zatím spíše demoverze) na PC, kde bude moci testovat a sledovat zlepšení jednotlivých úprav. A podle toho nakupovat nové technologie pro svoji stáj. Ale to vše asi až za pár let.smiley
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 11-08-2007 23:46
Nevím jak je mladej malej, ale myslím, že by mu dočasné snížení napětí mělo stači, než se rozkouká, dálší úpravy bych nedělal, max. mu trochu "poladit" ovladač, aby mu to nejelo naplno.

Ten SW si nějak nedovedu představit, jak je propojený s vlastním tuningem aut.

Ferry
člen

Vloženo dne 20-08-2007 15:01
Ano, přesně tohle mám v úmyslu.
Samozřejmě při stavbě budu dbát, aby dráha byla co nejvíce multifunkční.
A dalo se na ní jezdit se vším co má čtyři kola.
Zkusím sehnat dostatečně silné trafo, Z trafa do ovládacího panelu, kde bude možno
měnit napětí, ovládat osětlení dráhy, semafory atd.
Myslím, že pod pojmem tuning si asi každý představíme neco jiného. Samozřejmě s
disainerským SW nemá nic společného. Ale s konstrukční úpravou podvozků, kol, převodů a jiných součástí, které mají vliv na jízdní vlastnosti už ano.

Petr L
Administrátor

Vloženo dne 26-11-2007 17:48
Diskuse přinesla téma výroby redukce na Faro ovladač. Pokud se k tomu někdo chystá a nechce se mu stříhat originál konektor, lze použít na redukci autokonektory, jsou běžne dostupné a úprava je velmi jednoduchá. Pokud konektor na kontaktu ovladače nedrží, stačí konektor jemně zmáčknout a je hotovo.
Mám takto upraveny již od léta čtyři ovladače a vše funguje bezproblému.smiley

Editoval Petr L dne 26-11-2007 17:50
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 26-11-2007 17:49
Ještě detail vlastního konektoru.