Autor |
RE: Ovladač - jaký doporučíte a čím ovládáte |
Milan
člen
Příspěvků celkem: 137
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 11-04-2007 18:15 |
|
|
Fakt dobrá diskuse. Jsem jenom zvědav kdo první vyhoří! |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 11-04-2007 22:47 |
|
|
Chtěl byc tady opráit starý způsob odporů, které jsme si motali klasickým měděným drátem, kterým jsou motané kotvy v motorku.
Jádro bylo z duralu, izolováno vypalovací barvou, dural slouil zároveň jako chladič.
Chce to propočítat tvar tělesa, kolik se tam vejde metrů konkrétního průměru drátu a vypočítat odpor.
Nebo jiný způsob- na ovladači mít sběrnici s několika kontakty(minimálně 6ti) spojenou víceílovým kabelem do krabičky, která je dole u banánků a tam můe být odpor namotaný třeba na keramickém válci a pomocí posuvných objímek s odbočkama se dá ovladač nastavit podle potřeby jak velikost odporu, tak strmost záběru. Je to způsob skokového odporu a čím více odboček, tím jemnějí volba.
Nesmí se v kabelu zapomět na ílu pro brzdu
JMS |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 11-04-2007 23:48 |
|
|
Milane, a kdo by měl vyhořet? Kdy nejsou příčinou poáru jádra odporů Faro ovladače, tak my tu na ně určitě nic horího nevymyslíme.
To JMS - tímto směrem jsem taky uvaoval, ale je to neikovné a drahé. 3 m desetiilového káblíku stojí přes 400,- (est stupňů pro komfortní ovladač je dost málo, myslím i při nadlineárním, např. logaritmickém nebo exponenciálním nárůstu odporu mezi stupni) a to je jen kabel, co teprve ostatní komponenty - tělo ovladače atd. Navíc ten kabel je tuhý a příli masivní....a ta krabička navíc...?
Ale ta mylenka s naladěním průběhu je skvělá!!!
Moje nyní prováděné testování prokazuje, e skutečně rovnocenným a bezproblémovým řeením pouitelným pro Faro super i Falcon v jednom je 12 stupňový diodový ovládač (v mém případě s 2x12. diodami, protoe pouívám paralelní odporové jednotky jako Faro). Jetě s tím dneska pojezdím a zítra zde vyhodím obrázky a návod. Bude s tím třeba hodně jezdit a popř. to trochu doladit, ale zdá se, e je to bomba!
A bude od hořících odporů konečně pokoj!!!!!
Honza sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 12-04-2007 09:46 |
|
|
Very nice FOTO. Tak to se mi jetě skutečně nestalo, ale čekám na to kadým dnem. No uvidíme.
Moná je to na běné pojedění s Faro NORMAL motorem a chvilkové se SUPER a určitě ne s FALCONEM. (já s nim tedy moc nejezdím, zatím jsem neměl monost ho do něčeho zastavět, etřím si ho toti na to osudovou F40, bez magnetu to bude asi síla)
Nic méně se stavající koncepcí ovladače a i motorem SUPER bych si vytrvalostní závod nelajsknul. Zatím s ním nemám mnoho zkueností a nechci předběně odsuzovat, ale určitě u základu nezůstanu. Bude muset projít nějakou modifikací.
Jsem zvědav na ten tvůj diodový upgrade Honzo. Pokud se ti ho podaří zastavět to do původního pouzdra tak není moc co řeit. No uvidíme.
Editoval Mitch dne 12-04-2007 09:52 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 13-04-2007 03:18 |
|
|
Tak a je to tady. Při jízdě s Favoritem nelní poznat rozdíl, při jízdě s Falconem výrazně hřeje, ale jsou tam 3 A diody, tak snad to vydrí. Popis přítě, nestíhám.
Editoval Honza dne 13-04-2007 03:22 |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 13-04-2007 07:16 |
|
|
Na popis do diskuze se vykali. Napi o tom rovnou celý článek a to má nějaký styl a celek. V diskuzi se to stejně za 14 dní ztratí. v článcích to bude jako na dlaní pro vechny i v budoucnu. Vypadá opravdu libově. Těím se a ho uvidím na vlastní oči, tedy jestli.
Jestli se pustí do toho článku tak stoprocentně si dej tu práci a nakresli schéma toho titěného spoje 1:1 aby si tím ostatním uetřil x hodin práce s rozměřováním spoje.
Díky moc, u věřím e to tam jde napchat. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 13-04-2007 11:15 |
|
|
Tome, tos trefil přesně. U tříampérové diody jsou dost masivní. Původně tam bylo 2 x 12 1 ampérových diod na stojato ve dvou paralelních odporových jednotkách. Byly v tom výřezu. Jezdilo to skvěle a nezdálo se, e by byl nějaký problém.
A jedna shořela. Jezdilo to bez problémů dál, ale ovladač smrděl, tak jsem pomocí podloení papíru pod vidličku zjistil, e funguje jen jedna strana. Domníval jsem se, e dioda normálně odela přetíením, ale kdepak! Pravděpodobně kdy jsem poloil ovladač na dráhu, luslo se to o trolej (některé diody mírně vyčnívaly mimo obrys) - nebyl jsem u toho, ale dioda zafungovala jako pojistka - skoro vypálená díra v tiáku (vzpomněl jsem na Milana - v napájení dráhy rozhodně by měla být pojistka!). Dolo mi to, a jsem si viml vypáleného místa na dráze.
Tak jsem dal diody naleato, pouil jsem silnějí a hned jsem i změnil počet regulačních stupňů z 12 na 14. Při 12 stupních a napájecím napětí 15 V je nejmení napětí k jízdě 6,6 V, to je na hraně - autíčko u jede dost rychle, při 14 diodách je min napětí 5,2 a to je lepí. Opustil jsem paralelní zapojení, protoe by se to tam nevelo.
Na dírky ve spojích příjdou přiroubovat rozpěrky a kryt proti popálení a zkratu o dráhu.
Popis připravím jako článek včetně přísluných obrázků.
Editoval Honza dne 13-04-2007 11:25 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 21-04-2007 00:08 |
|
|
3 A diody stojí 2,50 Kč/ks, není třeba se bát nadměrné finanční zátěe při jejich pořízení.
Dnes jsem Pepinovi poslal článek s popisem konstrukcí a mých zkueností s diodovými ovládači, které jsem spáchal. Doufám, e bude brzy zveřejněn a omlouvám se za velkou prodlevu k jeho napsání. Bylo nutno dokončit a vyzkouet druhou, atraktivnějí variantu ovládače, zplodit text a vytvořit mnoho fotografií, schémat a obrázků, čemu bránilo mé značné pracovní vytíení v tomto týdnu.
Editoval Honza dne 21-04-2007 00:44 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 21-04-2007 09:18 |
|
|
Párkrát tu u proběhla úvaha o ovladači od Fly. Tady je jeho podrobnějí popis.
http://slotcarillustrated.com/Cars3/FlyController.html |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 21-04-2007 14:44 |
|
|
Tome díky za pochvalu. Dříve jsem tiáky kreslil trubičkovým perem naplněným acetonovou barvou. Teď ploňák nakreslím v Corelu a protoe ji asi 7 let nepouívám černobílou laserovku (za kterou jsem mimochodem dal před 10 lety 75 tisic a nemohu tudí zkusit Tvůj obtisk s ehličkou - to by bylo asi nejjednoduí), tak ho říznu na plotru z fólie, vyloupnu co bude měď, zbytek nalepím jako masku na cuprextit, stříknu to sprejem a po rychlém zaschnutí pod lampou fólii sloupnu a jdu leptat kyselinou (venku - fuj, fuj). Musím přidávat jen opatrně peroxid, aby mi to nezavařilo a barva se nesloupla...
Na ty jezdce chystám kolečka .
To Vítek: hezká masivní konstrukce, tohle se určitě nepřepálí..., zaujalo mně nastavení tvrdosti spoutě... a kovový vnitřek kolem odporu, jinak moc jsem se netrápil čtením - je to english a dost dlouhé... |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 02-08-2007 14:53 |
|
|
Čím víc jezdím, tím jsem s ovladačem od Fly spokojenějí. Ta regulace brzdy i odporu pruiny jsou dobré. 45 ohmů je na doma akorát. Ergonomie super.
Skoro za kadou cenu ho teď chci vyzkouet na dřevě a na jiných motorech.
Pokud bych měl uvaovat o rozíření, tak bych si do zásoby koupil jetě jeden odpor a moná taky jeden 25 ohm. |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Bydlitě: Praha
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 03-08-2007 08:45 |
|
|
Myslím, e ti bude i na dřevo současných 45 ohm v pohodě stačit, samozřejmě za předpokladu, e pojede s plasáky s originálními motory (i s firemním tuningem) a v měřítku 1:32. Kdy bych na tvém místě chtěl za kadou cenu jetě do něčeho investovat, tak jedině do ovladače s elektronickou regulací základních veličin - ten tě ovem ve firemním provedení přijde minimálně na 3000,- Kč (AvantSlot), na druhou stranu se bezproblémově přizpůsobí jakékoliv trati a skoro kadému motoru.
Dalí cesta je stavba vlastního elektronického ovladače - bude sice asi trochu designově slabí ně profi výrobek, ale jeho cena bude určitě příjemnějí na pohled (něco podobného má na svých stránkách i Tom).
Mmch, někdy po prázdninách by měl představit svůj elektronický ovladač i Slot.it, předpokládaná cena byla cca 100 EUR - s ohledem na kvalitu dosavadní produkce by ani ovladač neměl být ádné idítko...
Honza
Editoval sutor dne 03-08-2007 08:52 |
|
Autor |
Ferry
člen
Příspěvků celkem: 5
Registrován od: 27.07.07 |
Vloeno dne 03-08-2007 09:53 |
|
|
Zdravím včechny. Chtěl bych pro malého postavit dřevěnou dráhu se čtyřmi tratěmi. Jsem spíe strojař, ne elektrotechnik, a tak bych se chtěl zeptat, na nějaké jednoduché propojení trafa, ovladačů s brzdou a dráhy. U známého jsme jezdili na nějaké levné plastové dráze, na které kdy jedno z aut vypadlo, tak druhé zrychlilo téměř na dvojnásobek.
Tohoto efektu bych se chtěl při zapojení vyvarovat. Mělo by se jezdit na cca 10V. Za schémátko budu velmi vděčný.
Díky Fery |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 03-08-2007 11:33 |
|
|
Podrobné zapojení má v emailu, včetně schema ovladače.
Proč na 10V ?
Petr L sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Petr L dne 03-08-2007 12:03 |
|
Autor |
Ferry
člen
Vloeno dne 06-08-2007 13:10 |
|
|
Jetě jednou díky.
10V je jen cca. Malej Je fakt jetě malej, take bych začal s malým napětím a malou rychlostí asi někde u 6-8V. Chtěl bych to pojmout jako hru na F1, včetně tuningu, take bych auta trochu znehodnotil (mení kola, zátě, pár odpůrků navíc atd.) A postupem času se dostal na vyí hodnoty. Mám udělanej prográmek (zatím spíe demoverze) na PC, kde bude moci testovat a sledovat zlepení jednotlivých úprav. A podle toho nakupovat nové technologie pro svoji stáj. Ale to ve asi a za pár let. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 11-08-2007 23:46 |
|
|
Nevím jak je mladej malej, ale myslím, e by mu dočasné sníení napětí mělo stači, ne se rozkouká, dálí úpravy bych nedělal, max. mu trochu "poladit" ovladač, aby mu to nejelo naplno.
Ten SW si nějak nedovedu představit, jak je propojený s vlastním tuningem aut.
|
|
Autor |
Ferry
člen
Vloeno dne 20-08-2007 15:01 |
|
|
Ano, přesně tohle mám v úmyslu.
Samozřejmě při stavbě budu dbát, aby dráha byla co nejvíce multifunkční.
A dalo se na ní jezdit se vím co má čtyři kola.
Zkusím sehnat dostatečně silné trafo, Z trafa do ovládacího panelu, kde bude mono
měnit napětí, ovládat osětlení dráhy, semafory atd.
Myslím, e pod pojmem tuning si asi kadý představíme neco jiného. Samozřejmě s
disainerským SW nemá nic společného. Ale s konstrukční úpravou podvozků, kol, převodů a jiných součástí, které mají vliv na jízdní vlastnosti u ano.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 26-11-2007 17:48 |
|
|
Diskuse přinesla téma výroby redukce na Faro ovladač. Pokud se k tomu někdo chystá a nechce se mu stříhat originál konektor, lze pouít na redukci autokonektory, jsou běne dostupné a úprava je velmi jednoduchá. Pokud konektor na kontaktu ovladače nedrí, stačí konektor jemně zmáčknout a je hotovo.
Mám takto upraveny ji od léta čtyři ovladače a ve funguje bezproblému.
Petr L sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Petr L dne 26-11-2007 17:50 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 26-11-2007 17:49 |
|