Autor |
RE: Elektronický ovladač |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 20-12-2007 17:51 |
|
|
Tady platí jetě jedna poznámka - kvalitních součástek není nikdy dost. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 20-12-2007 18:37 |
|
|
To Vítek: můe prosím tu svojí poznámku trochu vysvětlit?
Ovladač obsahuje 2ks tranzistorů, 13 odporů, 4 potenciometry a tři banánky,
zajímalo by mne, kde by se na funkci ovladače krom těch banánků ta kvalita projevila.
|
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 20-12-2007 18:56 |
|
|
Kadá součástka má nějaké parametry. A ty deklarované se u NO NAME mohou výrazně liit od skutečných.
Vím o čem mluvím - stavím reprosoustavy pro domácí poslech a na vyhybce toho taky moc není, ale např. kvalitní kondenzátor např. od Elektronických součástek Ostrava je k nezaplacení.
Ne nadarmo se výrobky spotřební elektroniky lií hlavně v kvalitě pouitých součástek. A ne ve co je na součástkách - i značka výrobce - skutečně odpovídá.
V Číně Ti vyrobí ve a pokud Ti nejde o kvalitu - tak i levně.
Take bacha i u těch 19 součástek a třech banánků.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 20-12-2007 19:22 |
|
|
No ví Vítku, tady ale nepracujeme v HiEnd s audio signálem, ale jenom s korekcí ss napětí mezi 0-16V a na konci není reproduktor a citlivé ucho, ale motorek. Pokud to budeme takto hrotit, tak za chvílu budeme řeit pozlacené kontakty a jiné vychytávky, co je naprostá blbost.
Jak jsem psal minule, kvalita je moná zajímavá u těch banánků, ale ty součástky bych neřeil.
Pokud se podívá do toho Slot.It nebo Hammer ovladče, které se také dělají 100% v %Číně, a si nějaký koupí, tak tam také ádný top v součástkách nenajde. To je obyčejná spotřebka jako ve ostatní.
Editoval Petr L dne 20-12-2007 21:01 |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 21-12-2007 15:47 |
|
|
Předevčírem jsem byl v Děčíně a protoe tam měl Eda i auto Slotit zkusil jsem taky ten zjednoduený elektronický ovladač.
Funguje stejně jako na plastové dráze, ale výrazně je vidět, pokud je zapnuté, nebo vypnuté to relátko.
Take na doma klidně bez relátka, ale pokud chcete i s těma produkčníma autama závodit, tak bych to opravdu doporučil.
Jako blbost to nevidím, jenom je třeba dát tomu motoru (jakémukoliv) to co můe dostat a né mu vědomě tlumit výkon.
Bylo to míněno jako dobrá rada a v ádném případě ne jako výsměch, e to máte patně udělané.
Vítek asi myslel, e ty tranzistory nepustí těch 100%, ne e pouíváte mejdy.
Při plném plynu na elektronickém ovladači a putěném motoru na prázdno si vyzkouej propojit bílý a černý banánek.
A uslyí ten rozdíl.
Ty zlacené banánky a kontakty nehrají u tak malých odběrů velkou roli, ale pokud stratí 1 volt tím, e to tranzistor nepustí-je to vidět.
JMS |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 21-12-2007 16:09 |
|
|
To JMS, tvojí poznámku o relátku beru jako dalí ze směrů vylepování a rozhodně si myslím, e to uitečné úprava je a jsem za tu radu rád.
Vzhledem k tomu, e se výrobou ovladačů zabývá, tak i kdych s tebou nesouhlasil, rozhodně bych si nedovolil napsat, e tebou navrená úprava je blbost.
Mrzí mne, e jsem to nevypíchnul a zamíchalo se to do mého názoru na kvalitu součástek, kterou otevřel Vítek. Napsal, e:
"Kadá součástka má nějaké parametry. A ty deklarované se u NO NAME mohou výrazně liit od skutečných."
K tomu jsem se zcela jasně musel vymezit, nebo s tímto názorem, pokud se týká elektronických ovladačů, naprosto nesouhlasím, nebo součástky běně dostupné na pultě jsou pro takto jednoduché zařízení zcela dostačující.
Editoval Petr L dne 21-12-2007 16:38 |
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 21-12-2007 22:32 |
|
|
Ovladač postavený dle schématu Toma Herdera nepotřebuje ji osadit ádným relátkem protoe při kontaktu plného plynu jde do dráhy plné napětí ze zdroje. Je to patrné i ze schématu a kdo tomu nevěří a si proměří voltmetrem svorkové napětí zdroje a poté napětí na dráze při plném plynu.Je vhodné osadit tento ovladač jetě regulátorem napětí tzv. čokem jak jsme později nae ovladače doplnily a tím si vyladit regulované napětí např. v jízdě v zatáčkách a na rovinkách pak pustíte do motoru plný plyn. Dalí jeho výhoda je, e si můete i plynule měnit hodnotu odporové dráhy pouhým potenciometrem a nikoliv výměnou odporů. Nejsou zde rovně ádné zbytečné elektronické prvky, které zvyují pravděpodobnost, e se mohou zničit napři při chybě přepólování. Tyto poznatky mám po jeho důkladném prověření a vyzkouel jsem si i jiné daleko draí ovladače. Jediná nevýhoda tohoto ovladače je zatím pracná zabudovatelnost do rukojeti ovladače. Lze to vyřeit navrením jiného titěného spoje na kterém bude přímo uchycená spou podobně jako na ovladači od JMS.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 23-12-2007 09:02 |
|
|
Na trhu se včera objevil dalí konkurent na poli elektronických ovladačů dlouho očekávaný Slot.it. Zatím je k dostání pouze v Itálii a panělsku za cenu přiblině okolo 97 eur. Myslím, e nejpozději do konce ledna bude i v Německu a jeho cena tam bude určitě o pár eur nií. Podle popisu jeho funkcí na firemních stránkách by mělo jít o opravdu pičkový model s maximální moností přizpůsobení se vem typům drah a systémů včetně digitálních.
Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 11:48 |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 23-12-2007 11:03 |
|
|
Mám jen dvě poznámky
Podle mých informací směřuje Slot.it k příznivcům digi, pro klasiku prý je lepí Hammer. Prodávám jak jsem koupil (snad dobře).
A Vás zklame no name součástka, nebo ta která si na značku jen hraje, tak se nedivte. Ne nadarmo jsou v dobrých návodech i přesné označení pouitých součástek. Nejen jejich hodnoty.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 23-12-2007 11:11 |
|
|
Vítku, přečti si k tomu Slot.It manuál. My jsme se po info sháněli a prakticky nikdo ho neměl v ruce ani s ním nejezdil. V manuálu, alespoň já k takovým tvrzením oporu nanael. Spí naopak.
|
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 23-12-2007 12:14 |
|
|
Jakékoliv předběné soudy o výrobku, který zatím nikdo neměl funkční v ruce na dráze, jsou absurdní. Navíc předpokládat, e Slot.it apriori míří na digitální scénu, je u s ohledem na jeho tvůrce a jím pořádané soutěe poněkud scestné. Nicméně patří to k naí české nátuře a asi se musíme smířit s tím, e se i tady vyskytne celá řada pseudoodborných názorů a mýtů. Je např. zajímavé, kolik lidí zasvěceně hovoří o vlastnostech hammeru a přitom ani nemělo monost se s ním opravdu svézt. Já ho mám necelý rok, něco jsem s ním u odjel, a přesto bych se obával ho jednoznačně posoudit v porovnání s ostatními ovladači, které jsem měl monost vyzkouet (v poslední době se navíc objevují jeho nevýhody a nefunkčnost na některých typech drah, které právě třeba ovladače dle původního řeení Toma vylepeného později Jirkou na stejných drahách nemají). Osobně si spí myslím, e hammer je v současnosti u překonaná záleitost, vývoj jde prostě rychle kupředu a cena za inovativní řeení se stále sniuje.
Honza |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 23-12-2007 14:44 |
|
|
Hammer mi byl nabídnut u před nějakou dobou. Tehdy mi cena připadala vysoká a já si koupil klasiku od Fly. Jsem ochoten si přiznat, e to asi byla chyba.
Na Slot.it jsem se ptal ve středu pana Zedníčka (na webu Slot.it obrázek ovladače visí u delí dobu). Nerad bych ho patně interpretoval a proto by bylo asi nejlepí, pokud by se vyjádřil osobně.
Doufám, e jsem se nedopustil nějakého pseudoodborného srovnávání. A moje poznámka jen doplňuje to co napsal Sutor: " Podle popisu jeho funkcí na firemních stránkách by mělo jít o opravdu pičkový model s maximální moností přizpůsobení se vem typům drah a systémů včetně digitálních."
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 23-12-2007 16:03 |
|
|
To Vítek, tak si prosím nějak ujasni, co jsi o tom ovladači vlastně iroké obci chtěl sdělit. Jestli jsi chtěl doplnit Sutorovu původní zprávu a v zásadě s ním souhlasí, nechápu, proč jsi psal e: " směřuje k příznivcům digi a pro klasiku je lepí........" .
Protoe tím jsi právě tu univerzalitu popřel. Oprav mne, jestli se pletu, ale já soulad v těch tvých dvou prohláeních nevidím, právě naopak.
Jo a co se týká těch součástek, zail jsem v zařízeních spousta "black boxů" a různých udělátek, na komunikacích, MaR, EZS a EPS. Vechna se dělala na míru konkrétnímu poadavku, či dle potřeby přizpůsobení různých zařízení. Vdy se pouívaly součástky, které se dají běně koupit na pultě po ČR a nepamatuji si, e bychom dojeli na to, e jsme koupili méně kvalitní odpor, nebo tranzistor a ten nevydrel. A proto si myslím, e ani u tak jednoduchého zařízení jako regulátor napětí pro 12V motor není potřeba nakupovat nějaké kvalitnějí součástky ne se běně dají koupit v odchodě.
Editoval Petr L dne 23-12-2007 16:22 |
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 23-12-2007 18:16 |
|
|
To Vitek:
Jen jetě na okraj k ovladači SCP-l ano, Slot.it uvádí, e je určen i k digitálu (spec.interface + switch). To je ale zatím ve, nejde o jeho primární funkci a ani jako takový není prezentován.
Realita je v současnosti taková, e se ve chvíli uvedení nového ovladače na webu výrobce prakticky přestal v Německu prodávat hammer (víceméně právě ve chvíli, kdy ho konečně Avant Slot konečně dodal prodejcům ve větím mnoství) a větina původních potenciálních zájemců čeká na první dodávku novinky předpokládám, e u nás bude situace stejná, tj. pro prodej hammeru nevýhodná. Teprve praxe ukáe, jestli to nebylo přehnané očekávání, ale to u asi na situaci nic podstatného nezmění. Za chvíli se objeví dalí pokročilí nástupci a kolotoč se bude vesele točit dál...
Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 18:21 |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 23-12-2007 18:28 |
|
|
S kvalitou součástek máme asi kadý své zkuenosti. Ty určitě větí a veskrze pozitivní.
Ostatně a si kadý staví z čeho chce.
Ad mé vyjádření k ovladačům. Docela mně mrzí, e jsem něco napsal. V krátkosti jsem chtěl sdělit informaci, získanou po telefonu, která sama o sobě nebyla nijak podrobná ani obsáhlá. Rozhodně jsem si svým vyjádřením nedělal patent na komplexnost a objektivnost. Myslím, e je to i z toho sdělení patrné. A jestli Tě tak moc irituje, klidně ho smau. Stejně jako poznámky k součástkám.
Kdy si to ale zpětně rekapituluju, tak spí mělo být napsáno, e ... pro klasiku stačí ... |
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 23-12-2007 18:44 |
|
|
A u jen poslední doplnění k SCP-l: verze ovladače pro analog a digitál mají sice společný základ, ale rozdílnou cartridge nyní je k dispozici zatím pouze analogová verze. Oproti hammeru vidím jetě jednu drobnou výhodu a tou je připojení na banánky (hammer má speciální konektor), ne e by to byla zásadní věc, ale usnadní to pouití pro pohodlnějí uivatele, kteří nemusí koncovku předělávat nebo kupovat drahou originální redukci.
Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 18:45 |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 21-01-2008 16:03 |
|
|
Ivane, já si myslím, e Tom konstruoval ten ovladač na slabí motorky, ne jsou v Hondě, ale sám jsi viděl, e i s ním jde zajet sluně.
Chce to trénovat a zkouet.
Hlavně bych se snail nějak zkrátit ten chod páčky a troku bych tu páčku zesílil, aby jsi netlačil prstem na 2mm kuprák.
To by jsi měl za hodinový závod pěkný mozol.
Jinak jsem rád, e jsi nesloil zbraně a do Plzně jsi přijel.
JMS |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 21-01-2008 17:16 |
|
|
Tome, v ádném případě jsem nechtěl hanět tvůj régl.
Protoe ani Ivan mi nebyl schopen podrobně vysvětlit co se čím teluje, tak jsem pouze doladil senzitivitu.
Ale myslím, e poák 1 kiloohm je na Hondu hodně.
Musel jsem ho úplně stáhnout, aby to reagovalo a jetě to bylo málo ostré.
Jak jsem psal musí se s tím Ivan poprat a zkouet a testovat.
JMS |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 07-07-2008 13:26 |
|
|
Ale bylo. V Rychlých vzkazech.
JMS dne July 02 2008 12:20:58
Konečně jsem dostal první tiáky na komerční ovladače, tak teď udělám první kusy a polu to do ČT na odzkouení. Po prázdninách by měly být skladem.
Doufám, e se netěímjen já.
A zrovna toto vlákno ztratilo absencí příspěvků od Toma svou logiku |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 31-07-2008 09:31 |
|
|
Narazil jsem na zajímavý digitální (PWM) ovladač.
http://www.yatronic.com/
Petr L sem připíchnul tento obrázek:
|
|