AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:37:01 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ovladače
strana 5 z 6 << < 2 3 4 5 6 >
Autor RE: Elektronický ovladač
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 20-12-2007 17:51
Tady platí ještě jedna poznámka - kvalitních součástek není nikdy dost.
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 20-12-2007 18:37
To Vítek: můžeš prosím tu svojí poznámku trochu vysvětlit?
Ovladač obsahuje 2ks tranzistorů, 13 odporů, 4 potenciometry a tři banánky,
zajímalo by mne, kde by se na funkci ovladače krom těch banánků ta kvalita projevila. smiley

http://132slotcars.blogspot.com/
vitek
člen

Vloženo dne 20-12-2007 18:56
Každá součástka má nějaké parametry. A ty deklarované se u NO NAME mohou výrazně lišit od skutečných.
Vím o čem mluvím - stavím reprosoustavy pro domácí poslech a na vyhybce toho taky moc není, ale např. kvalitní kondenzátor např. od Elektronických součástek Ostrava je k nezaplacení.
Ne nadarmo se výrobky spotřební elektroniky liší hlavně v kvalitě použitých součástek. A ne vše co je na součástkách - i značka výrobce - skutečně odpovídá.
V Číně Ti vyrobí vše a pokud Ti nejde o kvalitu - tak i levně.

Takže bacha i u těch 19 součástek a třech banánků.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 20-12-2007 19:22
No víš Vítku, tady ale nepracujeme v HiEnd s audio signálem, ale jenom s korekcí ss napětí mezi 0-16V a na konci není reproduktor a citlivé ucho, ale motorek. Pokud to budeme takto hrotit, tak za chvílu budeme řešit pozlacené kontakty a jiné vychytávky, což je naprostá blbost.

Jak jsem psal minule, kvalita je možná zajímavá u těch banánků, ale ty součástky bych neřešil.
Pokud se podívᚠdo toho Slot.It nebo Hammer ovladče, které se také dělají 100% v %Číně, až si nějaký koupíš, tak tam také žádný top v součástkách nenajdeš. To je obyčejná spotřebka jako vše ostatní.

Editoval Petr L dne 20-12-2007 21:01
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 21-12-2007 15:47
Předevčírem jsem byl v Děčíně a protože tam měl Eda i auto Slotit zkusil jsem taky ten zjednodušený elektronický ovladač.
Funguje stejně jako na plastové dráze, ale výrazně je vidět, pokud je zapnuté, nebo vypnuté to relátko.
Takže na doma klidně bez relátka, ale pokud chcete i s těma produkčníma autama závodit, tak bych to opravdu doporučil.
Jako blbost to nevidím, jenom je třeba dát tomu motoru (jakémukoliv) to co může dostat a né mu vědomě tlumit výkon.
Bylo to míněno jako dobrá rada a v žádném případě ne jako výsměch, že to máte špatně udělané.
Vítek asi myslel, že ty tranzistory nepustí těch 100%, ne že používáte šmejdy.
Při plném plynu na elektronickém ovladači a puštěném motoru na prázdno si vyzkoušej propojit bílý a černý banánek.
A uslyšíš ten rozdíl.
Ty zlacené banánky a kontakty nehrají u tak malých odběrů velkou roli, ale pokud stratíš 1 volt tím, že to tranzistor nepustí-je to vidět.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 21-12-2007 16:09
To JMS, tvojí poznámku o relátku beru jako další ze směrů vylepšování a rozhodně si myslím, že to užitečné úprava je a jsem za tu radu rád.

Vzhledem k tomu, že se výrobou ovladačů zabýváš, tak i kdych s tebou nesouhlasil, rozhodně bych si nedovolil napsat, že tebou navržená úprava je blbost.

Mrzí mne, že jsem to nevypíchnul a zamíchalo se to do mého názoru na kvalitu součástek, kterou otevřel Vítek. Napsal, že:

"Každá součástka má nějaké parametry. A ty deklarované se u NO NAME mohou výrazně lišit od skutečných."

K tomu jsem se zcela jasně musel vymezit, nebo s tímto názorem, pokud se týká elektronických ovladačů, naprosto nesouhlasím, nebo součástky běžně dostupné na pultě jsou pro takto jednoduché zařízení zcela dostačující.

Editoval Petr L dne 21-12-2007 16:38
Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Vloženo dne 21-12-2007 22:32
Ovladač postavený dle schématu Toma Herdera nepotřebuje již osadit žádným relátkem protože při kontaktu plného plynu jde do dráhy plné napětí ze zdroje. Je to patrné i ze schématu a kdo tomu nevěří a si proměří voltmetrem svorkové napětí zdroje a poté napětí na dráze při plném plynu.Je vhodné osadit tento ovladač ještě regulátorem napětí tzv. čokem jak jsme později naše ovladače doplnily a tím si vyladit regulované napětí např. v jízdě v zatáčkách a na rovinkách pak pustíte do motoru plný plyn. Další jeho výhoda je, že si můžete i plynule měnit hodnotu odporové dráhy pouhým potenciometrem a nikoliv výměnou odporů. Nejsou zde rovněž žádné zbytečné elektronické prvky, které zvyšují pravděpodobnost, že se mohou zničit napři při chybě přepólování. Tyto poznatky mám po jeho důkladném prověření a vyzkoušel jsem si i jiné daleko dražší ovladače. Jediná nevýhoda tohoto ovladače je zatím pracná zabudovatelnost do rukojeti ovladače. Lze to vyřešit navržením jiného tištěného spoje na kterém bude přímo uchycená spouš podobně jako na ovladači od JMS.

Závod je život, to co je před či po něm je jen čekání.
tel. 723577484
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 23-12-2007 09:02
Na trhu se včera objevil další konkurent na poli elektronických ovladačů – dlouho očekávaný Slot.it. Zatím je k dostání pouze v Itálii a Španělsku za cenu přibližně okolo 97 eur. Myslím, že nejpozději do konce ledna bude i v Německu a jeho cena tam bude určitě o pár eur nižší. Podle popisu jeho funkcí na firemních stránkách by mělo jít o opravdu špičkový model s maximální možností přizpůsobení se všem typům drah a systémů včetně digitálních.

Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 11:48
vitek
člen

Vloženo dne 23-12-2007 11:03
Mám jen dvě poznámky
Podle mých informací směřuje Slot.it k příznivcům digi, pro klasiku prý je lepší Hammer. Prodávám jak jsem koupil (snad dobře).

Až Vás zklame no name součástka, nebo ta která si na značku jen hraje, tak se nedivte. Ne nadarmo jsou v dobrých návodech i přesné označení použitých součástek. Nejen jejich hodnoty.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 23-12-2007 11:11
Vítku, přečti si k tomu Slot.It manuál. My jsme se po info sháněli a prakticky nikdo ho neměl v ruce ani s ním nejezdil. V manuálu, alespoň já k takovým tvrzením oporu nanašel. Spíš naopak.

sutor
člen

Vloženo dne 23-12-2007 12:14
Jakékoliv předběžné soudy o výrobku, který zatím nikdo neměl funkční v ruce na dráze, jsou absurdní. Navíc předpokládat, že Slot.it apriori míří na digitální scénu, je už s ohledem na jeho tvůrce a jím pořádané soutěže poněkud scestné. Nicméně patří to k naší české nátuře a asi se musíme smířit s tím, že se i tady vyskytne celá řada pseudoodborných názorů a mýtů. Je např. zajímavé, kolik lidí zasvěceně hovoří o vlastnostech hammeru a přitom ani nemělo možnost se s ním opravdu svézt. Já ho mám necelý rok, něco jsem s ním už odjel, a přesto bych se obával ho jednoznačně posoudit v porovnání s ostatními ovladači, které jsem měl možnost vyzkoušet (v poslední době se navíc objevují jeho nevýhody a nefunkčnost na některých typech drah, které právě třeba ovladače dle původního řešení Toma vylepšeného později Jirkou na stejných drahách nemají). Osobně si spíš myslím, že hammer je v současnosti už překonaná záležitost, vývoj jde prostě rychle kupředu a cena za inovativní řešení se stále snižuje.

Honza
vitek
člen

Vloženo dne 23-12-2007 14:44
Hammer mi byl nabídnut už před nějakou dobou. Tehdy mi cena připadala vysoká a já si koupil klasiku od Fly. Jsem ochoten si přiznat, že to asi byla chyba.

Na Slot.it jsem se ptal ve středu pana Zedníčka (na webu Slot.it obrázek ovladače visí už delší dobu). Nerad bych ho špatně interpretoval a proto by bylo asi nejlepší, pokud by se vyjádřil osobně.

Doufám, že jsem se nedopustil nějakého pseudoodborného srovnávání. A moje poznámka jen doplňuje to co napsal Sutor: " Podle popisu jeho funkcí na firemních stránkách by mělo jít o opravdu špičkový model s maximální možností přizpůsobení se všem typům drah a systémů včetně digitálních."
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 23-12-2007 16:03
To Vítek, tak si prosím nějak ujasni, co jsi o tom ovladači vlastně široké obci chtěl sdělit. Jestli jsi chtěl doplnit Sutorovu původní zprávu a v zásadě s ním souhlasíš, nechápu, proč jsi psal že: " směřuje k příznivcům digi a pro klasiku je lepší........" .
Protože tím jsi právě tu univerzalitu popřel. Oprav mne, jestli se pletu, ale já soulad v těch tvých dvou prohlášeních nevidím, právě naopak.

Jo a co se týká těch součástek, zažil jsem v zařízeních spousta "black boxů" a různých udělátek, na komunikacích, MaR, EZS a EPS. Všechna se dělala na míru konkrétnímu požadavku, či dle potřeby přizpůsobení různých zařízení. Vždy se používaly součástky, které se dají běžně koupit na pultě po ČR a nepamatuji si, že bychom dojeli na to, že jsme koupili méně kvalitní odpor, nebo tranzistor a ten nevydržel. A proto si myslím, že ani u tak jednoduchého zařízení jako regulátor napětí pro 12V motor není potřeba nakupovat nějaké kvalitnější součástky než se běžně dají koupit v odchodě.

Editoval Petr L dne 23-12-2007 16:22
sutor
člen

Vloženo dne 23-12-2007 18:16
To Vitek:
Jen ještě na okraj k ovladači SCP-l – ano, Slot.it uvádí, že je určen i k digitálu (spec.interface + switch). To je ale zatím vše, nejde o jeho primární funkci a ani jako takový není prezentován.

Realita je v současnosti taková, že se ve chvíli uvedení nového ovladače na webu výrobce prakticky přestal v Německu prodávat hammer (víceméně právě ve chvíli, kdy ho konečně Avant Slot konečně dodal prodejcům ve větším množství) a většina původních potenciálních zájemců čeká na první dodávku novinky – předpokládám, že u nás bude situace stejná, tj. pro prodej hammeru nevýhodná. Teprve praxe ukáže, jestli to nebylo přehnané očekávání, ale to už asi na situaci nic podstatného nezmění. Za chvíli se objeví další pokročilí nástupci a kolotoč se bude vesele točit dál...smiley

Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 18:21
vitek
člen

Vloženo dne 23-12-2007 18:28
S kvalitou součástek máme asi každý své zkušenosti. Ty určitě větší a veskrze pozitivní.
Ostatně a si každý staví z čeho chce.

Ad mé vyjádření k ovladačům. Docela mně mrzí, že jsem něco napsal. V krátkosti jsem chtěl sdělit informaci, získanou po telefonu, která sama o sobě nebyla nijak podrobná ani obsáhlá. Rozhodně jsem si svým vyjádřením nedělal patent na komplexnost a objektivnost. Myslím, že je to i z toho sdělení patrné. A jestli Tě tak moc irituje, klidně ho smažu. Stejně jako poznámky k součástkám.
Když si to ale zpětně rekapituluju, tak spíš mělo být napsáno, že ... pro klasiku stačí ...
sutor
člen

Vloženo dne 23-12-2007 18:44
A už jen poslední doplnění k SCP-l: verze ovladače pro analog a digitál mají sice společný základ, ale rozdílnou cartridge – nyní je k dispozici zatím pouze analogová verze. Oproti hammeru vidím ještě jednu drobnou výhodu a tou je připojení na banánky (hammer má speciální konektor), ne že by to byla zásadní věc, ale usnadní to použití pro pohodlnější uživatele, kteří nemusí koncovku předělávat nebo kupovat drahou originální redukci.

Honza
Editoval sutor dne 23-12-2007 18:45
JMS
člen

Vloženo dne 21-01-2008 16:03
Ivane, já si myslím, že Tom konstruoval ten ovladač na slabší motorky, než jsou v Hondě, ale sám jsi viděl, že i s ním jde zajet slušně.
Chce to trénovat a zkoušet.
Hlavně bych se snažil nějak zkrátit ten chod páčky a trošku bych tu páčku zesílil, aby jsi netlačil prstem na 2mm kuprák.
To by jsi měl za hodinový závod pěkný mozol.
Jinak jsem rád, že jsi nesložil zbraně a do Plzně jsi přijel.

JMS
www.blueking.cz
JMS
člen

Vloženo dne 21-01-2008 17:16
Tome, v žádném případě jsem nechtěl hanět tvůj régl.
Protože ani Ivan mi nebyl schopen podrobně vysvětlit co se čím šteluje, tak jsem pouze doladil senzitivitu.
Ale myslím, že poák 1 kiloohm je na Hondu hodně.
Musel jsem ho úplně stáhnout, aby to reagovalo a ještě to bylo málo ostré.
Jak jsem psal musí se s tím Ivan poprat a zkoušet a testovat.

JMS
www.blueking.cz
vitek
člen

Vloženo dne 07-07-2008 13:26
Ale bylo. V Rychlých vzkazech.
JMS dne July 02 2008 12:20:58
Konečně jsem dostal první tišáky na komerční ovladače, tak teď udělám první kusy a pošlu to do ČT na odzkoušení. Po prázdninách by měly být skladem.

Doufám, že se netěšímjen já.

A zrovna toto vlákno ztratilo absencí příspěvků od Toma svou logiku smiley
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 31-07-2008 09:31
Narazil jsem na zajímavý digitální (PWM) ovladač.

http://www.yatronic.com/

Petr L sem připíchnul tento obrázek:

strana 5 z 6 << < 2 3 4 5 6 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek