Autor |
Vodítka |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 29-06-2007 14:34 |
|
|
Nenael jsem vhodné místo a tak zakládám "vodítka"
Rád bych se zeptal, jestli někdo ji neřeil výměnu vodítka u modelů Scalextric za něco irího, na dráhu ITES/GONIO/FARO?
Ji mi to ohýbání kartáčků podle návodu zesPlzně nebaví a rád bych to řeil nějak trochu profesionálněji. Jde o to, e by vodítko mělo být cca 20mm iroké, ale zároveň nízké a ne to kopyto od Fáva.
P.S. pokud zakladatel a zúčastnění nebudou proti, navrhuji v rámci etření místem přesun téma "pozice vodítka" sem. Myslím, e název pouze "vodítka" nás bude v budoucnosti méně limitovat a umoní přidávat dalí a dalí podtémata.
|
|
Autor |
RE: Vodítka |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 29-06-2007 16:23 |
|
|
Napíu ze své zkkuenosti.
U Aston Martina od Scalexticu jsem zatím odrovnal jen originální kartáčky. U několikeré. Likvidují je vyčnívající profily na staré Ites dráze. Pár el na výměnu jen za sraz v Liboovicích. S vodítkem myslím problém není.
Na stejné místo pasuje jak vodítko od Carrery tak i vodítko od Slot.it. To je v kombinaci s kartáčky od Slot.it skvělým řeením. Cena cca 125,- za vodítko - 1 kus. Bohuel mám jen jedno a tak jsem ho vracel zpět na komplet podvozek Slot.it.
Zajímavé řeení je i dát do originálního vodítka jiné kartáčky. Vyzkouel jsem opět Carreru, které byly jako náhradní u modelu a jsou delí a taky nebyl problém.
Dnes jsem obdrel vodítko Scalextric sport - tak ho vyzkouím.
Myslím, e je docela důleité hledat takové vodítko, které lze pouít bez úpravy podvozku. Take např. vodítko od Cahozy je z tohoto úhlu pohledu k ničemu. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 29-06-2007 17:53 |
|
|
Vítku díky za zkuenosti,
hledám vodítko, které bych tam dal místo originálu, ale bylo irí. Jediná úprava, kterou bych akceptoval je demontá kontaktů a prodrátování na vodítko.
Mám problém v tom, e moje tři děti jezdí cca 2 a v případě patného počesí i 5 hodin denně. Teď jsou týden nemocné a já měním kartáče kadé ráno. Ono vlastní měnění kartáčů není problém, nejhorí je, e kdy je musím na rozteč troleje ITES roztáhnout, tak se na hraně vodítka o trolej rychle obruují a pak větinou během hodiny část kartáčku odpadne. A pak to ji není ono. Dospělý si poradí, ale děti pořád mají problém, e jim to nejede, nebo poskakuje. Pořád ten pahýl musí velijak rovnat. Provizorně jsem dnes udělal adaptéry z autokonektorů, které z boku nasunu na vodítko (packu na připájení kabelu jsem upiloval) kartáček, který je teď v těle konektoru vloený se tím dostane přesně na trolej. Jezdí to naprosto perfektně, ale hodnotit budu a něco najezdím. Pokud to bude běhat zveřejním popis. Myslím, e by Faro udělalo líp, kdy dováí cizí auta, kdyby udělalo irí vodítko pro českou dráhu do dováených modelů jako servisní díl místo rady na roztaení kartáčků a neustálého vývoje aut, která postupně začne stejně vyrábět někdo jiný, tak jako třeba Fabii.
|
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 29-06-2007 18:02 |
|
|
No není to o vodítku, ale o samo domo kartáčku z mědi. Myslím, e by el rozklepat reprokabel a stáhnout z něj plastový obal. Průřez dva by mohl stačit. Zatím jsem to nezkouel, ale kabel mám doma.
Konstrukce trati Ites je bohuel taková, e se bez vyhnutí kartáčku nikdy neobejde. Vyhýbal jsem ho na Carreře, Slot.itu, Scalextricu i Fly. A myslím, e SCX a Ninco je na tom stejně. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 29-06-2007 20:06 |
|
|
No já vycházel z toho, e protoe se bez vyhnutí neobejdu, tak bych měl mít irí vodítko. Je to takové technicky čisté řeení.
Myslí, e kdy budu ve vodítku mít kartáčky iroké 10mm, tak to bude OK?
|
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 30-06-2007 11:08 |
|
|
Tak iroké kartáčky jsem jetě neviděl. Opravdu lepí řeení je dát kvalitnějí vodítko i kvalitnějí a delí katáčky. Ty originální od Scalextrixu jsou krátké musí se vyhnout na víc ne 45° a po rychlém zbrouení pomalu nedosahují na trolej. Myslím, e i do originál vodítka (Scalextric) by stačily delí a lepí kartáčky - měděné. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 30-06-2007 11:32 |
|
|
No právě si tak iroké také nedovedu představit. Delí kartáčky jsem zkouel, je to nanic, odbrousí se velmi rychle a zůstane tam vajgl stějný s tím originál kartáčkem. Podle mne je jediná cesta irí vodítko, nebo doladit ten adaptér, zatím jezdí druhý den na jednom autě a kartáčky jsou jako nové, protoe sedí na tzroleji přesně v ose a naplocho..
|
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 30-06-2007 12:32 |
|
|
To PetrL: A co kdybys odstranil hrany na trolejích a trochu je srovnal, aby na konci dílů nevystupovaly z povrchu dráhy? Ta rychlá amputace kartáčků není úplně normální...
Editoval Honza dne 30-06-2007 12:44 |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 30-06-2007 13:58 |
|
|
Honza má pravdu. Ale ve srovnání jízdy na stejné dráze se např. kartáčky od Slot.it "vůbec" nelikvidují a od Scalextric právě naopak.
A jetě jedna poznámka. Ke srovnání dráhy Tě donutí nejen kartáčky, ale i drhnutí podvozku na spojích. Proto jsem např. v Liboovicích na Mitchově dráze vůbec nejezdil se Saleenem od Fly - zasekával se na spojích. A proto se chci se starou dráhou rozloučit - ve prospěch dřeva a v něprospěch stálého okruhu.
To PetrL Pod jménem má, e jsi z Prahy. Tak se zastav u Rebase v obchodu a vyber si na místě. Mám pocit, e nějaká firma nabízí i pásek kartáčků k nastříhání - a za velmi rozumnou cenu. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 30-06-2007 15:36 |
|
|
To Honza, u starých dílů nikdy nebude trolej OK, protoe nikdy nejde a na hranu dílu. A tak i kdy má rovné díly, tak to kube za kartáčky. Dalí problém je v tom, e trolej je nad dráhou a kartáčky protoe nemají v místě styku s trolejí zvrchu oporu, postupně se ohýbají vzhůru. Tím se opotřebovává nejvíce na hraně vodítka o hranu troleje a rychle odpadá podstatná část kartáčku.
To Vítek, díky za typ, Rebas je sice a na druhém konci Prahy a tedy asi 25 km daleko, ale určitě se tam stavím. koda, e jsme to neřeili před týdnem, v úterý jsem tam kupoval ovladače.
Editoval Petr L dne 30-06-2007 16:23 |
|
Autor |
MTR32
člen
Příspěvků celkem: 19
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 07.02.07 |
Vloeno dne 30-06-2007 19:54 |
|
|
Ja mam v nabidce nahradni voditka od TSRF.Daji se pouzit na vsechny drahy krome Ninco,na kterou se musi trochu zuzit.Daji se jednoduse vymenit a cena za komplet (voditko,kartacky a maticka) je 100 Kc.Ja je pouzivam na svoje auta a jsou vyborna na plastove i drevene drahy.Zrovna nemam zadne foto.ale kdo ma zajem,jedno poslu na vyzkouseni.
Ted budu 2 tydny na dovolene a tak nebudu moci reagovat.
Vsechny zdravim. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 30-06-2007 20:43 |
|
|
To MTR 32, jakou má prosím vodítko rozteč kartáčků? Hodilo by se cca 17 mm mezi středy kartáčků a sloupek průměr 4 mm. Díky za info
|
|
Autor |
Rebas
člen
Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07 |
Vloeno dne 01-07-2007 11:30 |
|
|
Kartáčky k nastříhání dělá Ninco a SCX.
Rebas |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 01-07-2007 11:36 |
|
|
PetrL: aniz bych se chtel do tebe nejak navazet, to nemam naprosto v umyslu...
na prazacich miluju vetu, kterou obcas slychavam: Mam to pres celou Prahu...
Jezdeji za nama zakaznici z Brna, Ostravy, Bratislavy a jednou i z Kosic a ty to maj o trochu dal nez prazak
Ja jezdim z centra do prodejny metrem, a jsem tam za 15 minut.
Rebas |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 01-07-2007 14:32 |
|
|
Rebasi, já to chápu, nemám to nikomu za zlé, ale z druhé strany-bydlím kousek od letitě a tak během pracovního dne mi to k vám trvá skoro 2 hodiny autem a MHD to také není o moc rychlejsí, za tu dobu dojedu do Karlových Varů.....
Přesně na to co jsi psal jsem nedávno narazil: "tak se mi tam stav má to v Praze", to e dotyčný to měl do Ostravy cca o 5 km dál ne já po Praze ho netrklo, přeci on by musel a do Ostravy...............
P.S. nenael jsem u vás na E-shopu velkou zatáčku od Faro, máte je v sortimentu?No a co se týká těch vodítek, neví o něčem ikovném?
Editoval Petr L dne 01-07-2007 14:45 |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 01-07-2007 15:24 |
|
|
nepatří to sem do vlákna, ale určitě jí tam vidím... viz http://autodrahy.e-obchod.com/store/default.asp?lngDepartmentID=116
co se tyce voditek, tak mame voditka jen od scalextricu, scx, carrery, ninco, faro, revell. Az prijedes k nam do kramu, muzes se porozhlednout, pripadne premerit.
Rebas |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 01-07-2007 15:32 |
|
|
Nekdy jsou ty situace k smichu, jindy k placi.
Me se treba osvedcilo nechat auto na parkovisti (na kraji mesta) a strihnout to metrem pod Prahou.
Rebas |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 01-07-2007 16:35 |
|
|
Aha, dík, já tam el přez přísluenství a pak listoval a to se zobrazí stránka, kde je jen malá zatáčka - viz http://autodrahy.e-obchod.com/store/default.asp?lngDepartmentID
=112&lngPage=4&lngOrderingItemID=1
Editoval Pepino dne 01-07-2007 22:53 |
|
Autor |
MTR32
člen
Příspěvků celkem: 19
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 07.02.07 |
Vloeno dne 01-07-2007 21:50 |
|
|
Voditko je siroke 15 mm,kartacky jsou siroke 6 mm ( jako na drevenou drahu ),maji dlouhou zivotnost a kdyz jem je pouzival na Faro,tak to fungovalo bezvadne jen s malym roztazenim kartacky do boku.K voditku je prilozeno i mosazne pouzdro do drzaku voditka slouzici na vymezeni vule pri vetsim prumeru otvoru. |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 02-07-2007 09:27 |
|
|
Myslím e se tady ale zapomělo na jednu podstatnou věc. Petr se původně ptal jestli jste někdo neřeil výměnu originálního vodítka na zahraničních modelech za něco IRÍHO kde by se na Ites dráze nemuseli roztahovat kartáčky. Myslím e velmi podstatná odpověď by měla znít: JE TO NEMONÉ!
Jetě jsem neviděl zahraniční model, který by měl na svém podvozku tolik místa aby se tam rozměrově jakékoliv vodítko s roztečí kartáčků jako má Faro vůbec velo nato aby se tam mohlo volně pohybovat.
Řeením by byla moná redukce v podobě slabého měděného plíku který by byl upevněn na původním místě kartáčku a pod podvozkem by vedl o pár milimetrů do strany kde by k nemu byl originální kartáček naletován. Nic lepího mě zatím nenapadlo. Samozřejmě záleí i na světlosti podvozku, ale nevidím to jako nereálné. |
|