AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:08:07 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Česká autodráha | Ostatní díly
strana 1 z 2 1 2 >
Autor Vodítka
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 29-06-2007 14:34
Nenašel jsem vhodné místo a tak zakládám "vodítka"

Rád bych se zeptal, jestli někdo již neřešil výměnu vodítka u modelů Scalextric za něco širšího, na dráhu ITES/GONIO/FARO?
Již mi to ohýbání kartáčků podle návodu zesPlzně nebaví a rád bych to řešil nějak trochu profesionálněji. Jde o to, že by vodítko mělo být cca 20mm široké, ale zároveň nízké a ne to kopyto od Fáva.

P.S. pokud zakladatel a zúčastnění nebudou proti, navrhuji v rámci šetření místem přesun téma "pozice vodítka" sem. Myslím, že název pouze "vodítka" nás bude v budoucnosti méně limitovat a umožní přidávat další a další podtémata.

http://132slotcars.blogspot.com/
Autor RE: Vodítka
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 29-06-2007 16:23
Napíšu ze své zkkušenosti.
U Aston Martina od Scalexticu jsem zatím odrovnal jen originální kartáčky. Už několikeré. Likvidují je vyčnívající profily na staré Ites dráze. Pár šel na výměnu jen za sraz v Libošovicích. S vodítkem myslím problém není.
Na stejné místo pasuje jak vodítko od Carrery tak i vodítko od Slot.it. To je v kombinaci s kartáčky od Slot.it skvělým řešením. Cena cca 125,- za vodítko - 1 kus. Bohužel mám jen jedno a tak jsem ho vracel zpět na komplet podvozek Slot.it.
Zajímavé řešení je i dát do originálního vodítka jiné kartáčky. Vyzkoušel jsem opět Carreru, které byly jako náhradní u modelu a jsou delší a taky nebyl problém.
Dnes jsem obdržel vodítko Scalextric sport - tak ho vyzkouším.
Myslím, že je docela důležité hledat takové vodítko, které lze použít bez úpravy podvozku. Takže např. vodítko od Cahozy je z tohoto úhlu pohledu k ničemu.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 29-06-2007 17:53
Vítku díky za zkušenosti,
hledám vodítko, které bych tam dal místo originálu, ale bylo širší. Jediná úprava, kterou bych akceptoval je demontហkontaktů a prodrátování na vodítko.
Mám problém v tom, že moje tři děti jezdí cca 2 a v případě špatného počesí i 5 hodin denně. Teď jsou týden nemocné a já měním kartáče každé ráno. Ono vlastní měnění kartáčů není problém, nejhorší je, že když je musím na rozteč troleje ITES roztáhnout, tak se na hraně vodítka o trolej rychle obrušují a pak většinou během hodiny část kartáčku odpadne. A pak to již není ono. Dospělý si poradí, ale děti pořád mají problém, že jim to nejede, nebo poskakuje. Pořád ten pahýl musí všelijak rovnat. Provizorně jsem dnes udělal adaptéry z autokonektorů, které z boku nasunu na vodítko (packu na připájení kabelu jsem upiloval) kartáček, který je teď v těle konektoru vložený se tím dostane přesně na trolej. Jezdí to naprosto perfektně, ale hodnotit budu až něco najezdím. Pokud to bude běhat zveřejním popis. Myslím, že by Faro udělalo líp, když dováží cizí auta, kdyby udělalo širší vodítko pro českou dráhu do dovážených modelů jako servisní díl místo rady na roztažení kartáčků a neustálého vývoje aut, která postupně začne stejně vyrábět někdo jiný, tak jako třeba Fabii.

vitek
člen

Vloženo dne 29-06-2007 18:02
No není to o vodítku, ale o samo domo kartáčku z mědi. Myslím, že by šel rozklepat reprokabel a stáhnout z něj plastový obal. Průřez dva by mohl stačit. Zatím jsem to nezkoušel, ale kabel mám doma.

Konstrukce trati Ites je bohužel taková, že se bez vyhnutí kartáčku nikdy neobejdeš. Vyhýbal jsem ho na Carreře, Slot.itu, Scalextricu i Fly. A myslím, že SCX a Ninco je na tom stejně.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 29-06-2007 20:06
No já vycházel z toho, že protože se bez vyhnutí neobejdu, tak bych měl mít širší vodítko. Je to takové technicky čisté řešení.
Myslíš, že když budu ve vodítku mít kartáčky široké 10mm, tak to bude OK?

vitek
člen

Vloženo dne 30-06-2007 11:08
Tak široké kartáčky jsem ještě neviděl. Opravdu lepší řešení je dát kvalitnější vodítko i kvalitnější a delší katáčky. Ty originální od Scalextrixu jsou krátké musí se vyhnout na víc než 45° a po rychlém zbroušení pomalu nedosahují na trolej. Myslím, že i do originál vodítka (Scalextric) by stačily delší a lepší kartáčky - měděné.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 30-06-2007 11:32
No právě si tak široké také nedovedu představit. Delší kartáčky jsem zkoušel, je to nanic, odbrousí se velmi rychle a zůstane tam vajgl stějný s tím originál kartáčkem. Podle mne je jediná cesta širší vodítko, nebo doladit ten adaptér, zatím jezdí druhý den na jednom autě a kartáčky jsou jako nové, protože sedí na tzroleji přesně v ose a naplocho..

Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 30-06-2007 12:32
To PetrL: A co kdybys odstranil hrany na trolejích a trochu je srovnal, aby na konci dílů nevystupovaly z povrchu dráhy? Ta rychlá amputace kartáčků není úplně normální...
Editoval Honza dne 30-06-2007 12:44
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Vloženo dne 30-06-2007 13:58
Honza má pravdu. Ale ve srovnání jízdy na stejné dráze se např. kartáčky od Slot.it "vůbec" nelikvidují a od Scalextric právě naopak.
A ještě jedna poznámka. Ke srovnání dráhy Tě donutí nejen kartáčky, ale i drhnutí podvozku na spojích. Proto jsem např. v Libošovicích na Mitchově dráze vůbec nejezdil se Saleenem od Fly - zasekával se na spojích. A proto se chci se starou dráhou rozloučit - ve prospěch dřeva a v něprospěch stálého okruhu.

To PetrL Pod jménem máš, že jsi z Prahy. Tak se zastav u Rebase v obchodu a vyber si na místě. Mám pocit, že nějaká firma nabízí i pásek kartáčků k nastříhání - a za velmi rozumnou cenu.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 30-06-2007 15:36
To Honza, u starých dílů nikdy nebude trolej OK, protože nikdy nejde až na hranu dílu. A tak i když mᚠrovné díly, tak to škube za kartáčky. Další problém je v tom, že trolej je nad dráhou a kartáčky protože nemají v místě styku s trolejí zvrchu oporu, postupně se ohýbají vzhůru. Tím se opotřebovává nejvíce na hraně vodítka o hranu troleje a rychle odpadá podstatná část kartáčku.

To Vítek, díky za typ, Rebas je sice až na druhém konci Prahy a tedy asi 25 km daleko, ale určitě se tam stavím. Škoda, že jsme to neřešili před týdnem, v úterý jsem tam kupoval ovladače.

Editoval Petr L dne 30-06-2007 16:23
MTR32
člen

Příspěvků celkem: 19
Registrován od: 07.02.07
Vloženo dne 30-06-2007 19:54
Ja mam v nabidce nahradni voditka od TSRF.Daji se pouzit na vsechny drahy krome Ninco,na kterou se musi trochu zuzit.Daji se jednoduse vymenit a cena za komplet (voditko,kartacky a maticka) je 100 Kc.Ja je pouzivam na svoje auta a jsou vyborna na plastove i drevene drahy.Zrovna nemam zadne foto.ale kdo ma zajem,jedno poslu na vyzkouseni.
Ted budu 2 tydny na dovolene a tak nebudu moci reagovat.
Vsechny zdravim.
www.mtr32.com
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 30-06-2007 20:43
To MTR 32, jakou má prosím vodítko rozteč kartáčků? Hodilo by se cca 17 mm mezi středy kartáčků a sloupek průměr 4 mm. Díky za info

Rebas
člen

Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07
Vloženo dne 01-07-2007 11:30
Kartáčky k nastříhání dělá Ninco a SCX.

Rebas
178856806
Rebas
člen

Vloženo dne 01-07-2007 11:36
PetrL: aniz bych se chtel do tebe nejak navazet, to nemam naprosto v umyslu...

na prazacich miluju vetu, kterou obcas slychavam: Mam to pres celou Prahu...

Jezdeji za nama zakaznici z Brna, Ostravy, Bratislavy a jednou i z Kosic a ty to maj o trochu dal nez prazak smiley

Ja jezdim z centra do prodejny metrem, a jsem tam za 15 minut.

Rebas
178856806
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 01-07-2007 14:32
Rebasi, já to chápu, nemám to nikomu za zlé, ale z druhé strany-bydlím kousek od letiště a tak během pracovního dne mi to k vám trvá skoro 2 hodiny autem a MHD to také není o moc rychlejsí, za tu dobu dojedu do Karlových Varů.....

Přesně na to co jsi psal jsem nedávno narazil: "tak se mi tam stav mᚠto v Praze", to že dotyčný to měl do Ostravy cca o 5 km dál než já po Praze ho netrklo, přeci on by musel až do Ostravy...............

P.S. nenašel jsem u vás na E-shopu velkou zatáčku od Faro, máte je v sortimentu?No a co se týká těch vodítek, nevíš o něčem šikovném?

Editoval Petr L dne 01-07-2007 14:45
Rebas
člen

Vloženo dne 01-07-2007 15:24
nepatří to sem do vlákna, ale určitě jí tam vidím... viz http://autodrahy.e-obchod.com/store/default.asp?lngDepartmentID=116

co se tyce voditek, tak mame voditka jen od scalextricu, scx, carrery, ninco, faro, revell. Az prijedes k nam do kramu, muzes se porozhlednout, pripadne premerit.

Rebas
178856806
Rebas
člen

Vloženo dne 01-07-2007 15:32
Nekdy jsou ty situace k smichu, jindy k placi.

Me se treba osvedcilo nechat auto na parkovisti (na kraji mesta) a strihnout to metrem pod Prahou.

Rebas
178856806
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 01-07-2007 16:35
Aha, dík, já tam šel přez příslušenství a pak listoval a to se zobrazí stránka, kde je jen malá zatáčka - viz http://autodrahy.e-obchod.com/store/default.asp?lngDepartmentID
=112&lngPage=4&lngOrderingItemID=1

Editoval Pepino dne 01-07-2007 22:53
MTR32
člen

Příspěvků celkem: 19
Registrován od: 07.02.07
Vloženo dne 01-07-2007 21:50
Voditko je siroke 15 mm,kartacky jsou siroke 6 mm ( jako na drevenou drahu ),maji dlouhou zivotnost a kdyz jem je pouzival na Faro,tak to fungovalo bezvadne jen s malym roztazenim kartacky do boku.K voditku je prilozeno i mosazne pouzdro do drzaku voditka slouzici na vymezeni vule pri vetsim prumeru otvoru.
www.mtr32.com
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 02-07-2007 09:27
Myslím že se tady ale zapomělo na jednu podstatnou věc. Petr se původně ptal jestli jste někdo neřešil výměnu originálního vodítka na zahraničních modelech za něco ŠIRŠÍHO kde by se na Ites dráze nemuseli roztahovat kartáčky. Myslím že velmi podstatná odpověď by měla znít: JE TO NEMOŽNÉ!
Ještě jsem neviděl zahraniční model, který by měl na svém podvozku tolik místa aby se tam rozměrově jakékoliv vodítko s roztečí kartáčků jako má Faro vůbec vešlo natož aby se tam mohlo volně pohybovat.
Řešením by byla možná redukce v podobě slabého měděného plíšku který by byl upevněn na původním místě kartáčku a pod podvozkem by vedl o pár milimetrů do strany kde by k nemu byl originální kartáček naletován. Nic lepšího mě zatím nenapadlo. Samozřejmě záleží i na světlosti podvozku, ale nevidím to jako nereálné.
strana 1 z 2 1 2 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky
O DDM Barák