Autor |
Přední kola-dotaz |
Pavel 128
člen
Příspěvků celkem: 318
Bydlitě: Praha
Registrován od: 06.01.09 |
Vloeno dne 04-07-2011 10:01 |
|
|
Pravidla větiny závodů komerček vyadují aby se přední kola dotýkala dráhy. Model se zkouí na rovné ploe, ovem nové dráhy (Podbaba, Pardubice...) mají vodiče zaputěné skoro o půl milimetru, take na některé dráze auto koly sedí na jiné, větinou starí ne a na rovné destičce samozřejmě také ne. Tři čtyři desetiny se tolerují? Jaký je oficiální názor pořadatelů? Zatím jsem při přejínmce problém neměl, ale jak poslední dobou chodím na Podbabu si zajezdit a teluju autíčka na tuto tra, tak jsem si viml, e na rovné destičce jsou kola ve vzduchu, o pár desetin, ale jsou. Díky za odpověď. |
|
Autor |
RE: Přední kola-dotaz |
JK
člen
Příspěvků celkem: 226
Registrován od: 09.09.09 |
Vloeno dne 04-07-2011 10:14 |
|
|
Vichni z pořádajících se k tomu staví rozumně. Třeba u jen proto, e ani u nových drah se zaputěnými vodiči se nedá díky konstrukci dráhy a vodičů zajistit úplně konstantní hloubka zaputění po celé dráze. Někde je to 0,6 mm a o kus dál klidně i 1,5 mm. A to ani nemluvím o tom, e občas je levá strana v jiné výi ne pravá. Ve se postupně zhoruje s opotřebením dráhy a vodičů. |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 04-07-2011 11:12 |
|
|
Já tedy nevím jak ostatní ale já jsem si vdycky podkládal vodítko podlokama nebo je naopak vyndaval právě kvůli tomuhle problému. Měl jsem za to e tak činí i ostatní. Mě samotného by i tvalo kdyby se ty přední kola netočily.
Editoval Mitch dne 04-07-2011 11:13 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 04-07-2011 11:30 |
|
|
No ale kdyby se ti Mitchi kola netočily,protoe jsou ve vzduchu, tak by ti to zase lépe jelo, a v té rychlosti to nemá anci zachytit, jestli se točí nebo ne :-))
Editoval Petr L dne 04-07-2011 11:31 |
|
Autor |
Pavel 128
člen
Vloeno dne 04-07-2011 11:45 |
|
|
No a o to jde, na dráze se točí, ale při přejímce na destičce ne. No ale při rozumném přístupu přejímacího "komisaře"o nic nejde. Co se týká toho e je lepí kdy se kola nedotýkají při jízdě, tak na to je více názorů, někdo tvrdí, e je lepí kdy se auto o dráhu v zatáčce opírá, někdo ne, někdo dělá přední nápravu natvrdo, někdo plovoucí... |
|
Autor |
JK
člen
Příspěvků celkem: 226
Registrován od: 09.09.09 |
Vloeno dne 04-07-2011 11:54 |
|
|
Ono je to u komerček trochu jinak ne u klasických SRC, kde případné výkové rozdíly pohltí jinak dimenzované fousy i dík vyímu přítlaku. To by se ti nemuselo při 1mm rozdílu v lehkých komerčkách podařit, kdybys tam nevypodlokoval vodítko, a chvílemi bys mohl ztrácet kontakt. Větinou platí to, co jsem psal výe - kdy to nebude zjevný kalkul, pochybuji, e by se tím někdo váněji zabýval.
Nesmí ale zajet neočekávaně dobře, pak se určitě někdo najde, komu se to najednou nebude líbit ...
Editoval JK dne 04-07-2011 11:57 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 04-07-2011 12:38 |
|
|
Ale fuj, Hamba Velebnosti. Petře, kdyby se mi neměli točit přední kola tak nemusím jezdit Komerčky. Mě tve u jen to e se točej jen občas na různých úsecích dráhy. I to mě irituje. Nebo kdy model zastaví a přední kola se mu jetě točej. To mě taky neskutečně tve.
Ano můe říct, e pro účely autoráhy jsou tam spí k zlosti, ale já ne abych je vyřadil mimo provoz tak to raději nějak oulim. Prostě ty se musej točit. A pokud mám pocit e ten model táhnou z dráhy tak je raději oblepim proukem černé elektroinstalatérské pásky která z vnějí strany parádně kloue. Tak mám celkem klid v dui. Autí funguje a kolečka se mu točej jak maj. |
|
Autor |
Pavel 128
člen
Vloeno dne 04-07-2011 12:54 |
|
|
Ale tak Cecilko , točit se musí s tím souhlasím, ale na dráze, na rovné destice tomu tak nebude, pokud bude auto naladěno na zaputěné vodiče. Také chci realistické modely. Docela se těím a budu ladit tu P34 od Fslotu, jsem zvědavý zda se budou točit vechny čtyři . |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 04-07-2011 12:55 |
|
|
Mitchi já zase nesnesu kdy nemají kola originál inserty a vůbec si nedovedu představit e bych měl model co není podobný reálnému vozu. Holt kadý má nějakou libůstku
|
|
Autor |
kmasita
člen
Příspěvků celkem: 213
Bydlitě: Dobřichovice
Registrován od: 11.03.08 |
Vloeno dne 04-07-2011 13:10 |
|
|
Pavle auto dělám aby bylo na rovné destičce ve OK - jak chci a kdy přijedu na dráhu se zaputěnýma vodičema tak obejdu dráhu se uplerou a podle toho co neměřím ( nějaký rozumný kompromis na kadé dráze je celkem velké rozpětí - nikde to není přesné) tak podloím vodítko. TZ prodává podloky o sílách 0,5 - 0,25 - 0,1 mm tak e to lze doladit celkem přesně. Pokud jede závod kde se na doteku kol trvá a je přísná přejímka tak se to samozřejmně zkouí na dráze a ne na rovné destičce (pokud jsou zaputěné vodiče).... |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 04-07-2011 13:28 |
|
|
Podloky pod vodítko má v sortimentu více ne rok i ALS Racing, jsou dělané přesně na vodítko Slot.It.
Já mám jako zkuební desku uříznutý kus nové dráhy na Podbabě, včetně stíněných vodičů, take Podbabu ladím poměrně přesně
|
|
Autor |
Pavel 128
člen
Vloeno dne 04-07-2011 14:20 |
|
|
To: kmasita, díky za odpověď. U mne jsou třeba kola dvě desetiny, ale při mírném zatlačení u se dotknou, pořídím si podloky, v nejhorím se dá laborovat i s průměrem gum.
To: Petr L, tak tomu říkám zodpovědná příprava , to jako kus dráhy zbyl? |
|
Autor |
Jan
člen
Příspěvků celkem: 162
Registrován od: 22.02.08 |
Vloeno dne 04-07-2011 17:35 |
|
|
Mitch napsal: ....Mě samotného by i tvalo kdyby se ty přední kola netočily.....
nemusím to psát znovu, mám stejný názor Já si přeji aby na dráze jezdily "autíčka"
a né "rakety" je to věc názoru
Jan |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 04-07-2011 18:34 |
|
|
To Pavel 128, jo zbyl. Předem nebylo stanovené, jaké bude stoupání a klesání na dráze, take se něco řezalo a na místě a pak se také měnil kus rovinky. A půjde na toalety, podívej se vlevo nad dveře do kumbálku u umyvadla, tam je taky kus :-))
|
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 04-07-2011 23:53 |
|
|
Hned v prvním příspěvku jsi to Pavle napsal přesně. Jinými slovy - kola na přejímce se musí dotýkat podloky (to neznamená, e na nich auto stojí celou svou vahou). Z toho vyplývá, e by se měly za jízdy točit. U zaputěných vodičů by se měla pouít podloka odpovídají zaputění. Jinak by byla, při nastavení vodítka a zkouce na rovné podloce, přední kola ve vzduchu.
V praxi kdo umí (ne můj případ ), tak má na přejímce kola na podloce a při jízdě mírně-malinko nad dráhou. Je taky ádoucí aby se přední osa hodně dobře - lehoučce točila a při kontaktech kol s dráhou a auto nedostávalo kopance.
V této souvislosti bych ale Pavlův dotaz rozířil o problematiku nezávislé uchycení disku. Neměl by někdo zkuenějí pár informací k výhodám, záludnostem v nastavení apod. ?
Mitchi a Jane. Já jsem taky pro modelovost a maketovost, ale věř mi, e mnohem horí jsou neměřítková kola a nerealistické inserty. A ne to jestli jsou za jízdy kola pár desetinek nad dráhou.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 05-07-2011 01:12 |
|
|
Tedy Vítku, sorry, moná budou děsný hrubky, u mám dost upito!
Ale za mě říkám e je mi celekm fuk jaké má model inzerty pokud odpovídají aspoň době, nikoliv modelu. Ale hlavně se to musí točit. Nebo se snad kochá jejich nehybným vzhledem za jízdy?
A jak pozná e má model oproti originálu o milimetr větí průměr kola ne by měl v 1/32 mít? Nic proti tobě, ale já to tedy nepoznám. Tedy nebudu počítat ílený salámy co poslední dobou cpe carera na svý některý modely. To je do očí bijcí, ale jinak je mi to i celkem fuk.
Model má prostě na dráze vypadat a chovat se jako model svého skutečného vzoru. Jikoliv jako přelechtěnej krypl pudl s papírama co nemůe na přední. Hlavně e má na to papír.
A nyní, zavřete oči,----Odcházím.
Brou nioc
Editoval Mitch dne 05-07-2011 01:14 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 05-07-2011 01:26 |
|
|
Mitchi jako zamlada a já myslel, e u se to nikdy nevrátí
|
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 05-07-2011 12:01 |
|
|
Mitchi, kdy jsem měl na mysli měřítko, nemyslel jsem na bazírování na desetinách mm, ale na to aby přední kola neměly třeba 11mm. A inserty odpovídaly době a na historiku z 60. nebyly modení BBS.
Ale stejně jako za jízdy neusleduje, jestli se kola točí, tak při stání auta na dráze nepozná jestli se kola dotýkají nebo jsou pár desetin mm nad dráhou. Stejně jako já nepoznám od oka jestli je kolo na 100% v měřítku.
A jedná rýpavá. Pokud tak bazíruje na věrohodnosti, tak si nezapomeň auta zvednout na odpovídající světlost
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|