Autor |
Počítadlo |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 07-03-2007 10:44 |
|
|
Na stránkách Faro jsem otevřel vlákno počítadlo na dráhu. Prosím přečtětě si, co tam píeme a přidejte své podněty do diskuse.
Zdravím vechny, H |
|
Autor |
RE: Počítadlo |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 07-03-2007 11:36 |
|
|
Honzo díval ses na tu fotku prototypu počítadla v mé reportái s praského výstavitě nebo ne? Tam je jasně vidět za jakým účelem je to postaveno. Obyčejný dvoučíslicový display. Co myslí by na to lo asi jiného ne počet kol do sta zobrazovat? Nic. Navíc to nemá ádné ovládací členy ( tedy tlačítka ). Ale stejně si ho koupím aspoň ve dvou kusech. Samo e jen kvůli kvalitně zabudovaným spínacím tlačítkům v dráze ne mám doma. Ale prioryta bude PC LapTimer. Kdy půjde zachovat i ta základní funkce přímo na dráze tím líp. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 07-03-2007 13:33 |
|
|
Mitchi a co by Tobě vyhovovalo, počítadlo s dvoumístným displejem a prostým sčítáním kol do 99, nebo něco více? (na reportá se podívám - teď ale nevím, kde ji najdu, je to na těchto stránkách?)
- teď jsem si přečetl Tvůj příspěvek na str. Faro - bravo Mitchi - nápad za milión, v jednoduchosti je krása....
H
Editoval Honza dne 07-03-2007 13:49 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 07-03-2007 14:04 |
|
|
Najeď si na Seznam Krátkých Zpráv v horním menu a tam najde pod Farem Reportá z Praského veletrhu. Je to vůbec to první co jsem na tyto stránky kdy psal a to jsem byl jetě jen člen. Je tam hodně chyb a překlepů, ale jsem konstruktér a né četinář. Bohuel. Ale dá se to pochopit.
Tvé uznání mě těí, to se zrovna dvakrát často neděje. Jen se divym, e nemá tyto stránky prolezlé skrz na skrz. Je to jediná akce ze které tu je pořádná reportá. Letos tam pojedu určitě zas. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 07-03-2007 15:19 |
|
|
Tvůj článek jsem u četl, Pepino na něj tehdy upozornil, teď jsem vak nevěděl, kde ho najdu.
Vyobrazený prototyp počítadla připomíná svou technologií 70. léta, období studené války a SVAZARM. Domnívám se, e displej by měl být mimo dráhu, aby se třeba dal postavit na samostatném stojánku, nebo umístit na budovu nebo rampu a určitě by měl být LCD a s více údaji a popř. i zvuky. A nebo to nechat tak a za lidovou cenu a přidělat jen zdiřku k PC, kde si kadý nainstaluje co chce. Faro by mohlo vyvinout svůj originální SW na PC, při tom ádné velké materiální náklady nejsou a umístit ho na CD spolu s reklamou a mediálně zpracovanými marketingovými informacemi a PR firmy.
Prosím i ostatní členy klubu o vyjádření, nebuďte líní a napite, Faro potřebuje průzkum trhu....
H |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 07-03-2007 16:33 |
|
|
Myslím, e by u Fara měli uvaovat o komoplexnějím řeení - ne jen počítání kol. Tzn. i měření časů.
A ve pochopitelně se softem a volitelnou bezdrátovou variantou k PC.
Ale jak známe Faro, tak se toho dočkám a budu mít fousaté děti (synovi jsou 4). |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 08-03-2007 08:20 |
|
|
Teď nechci působit zas jen jako zastánce Faro, ale mysleli jste také na to kolik by takových počítadel jaká vy chcete bylo Faro schopno prodat a jaké náklady by zatím stály?
Honzo ono je hezké e vytvoření SW nestojí takové MATERÁLNÍ náklady, ale ten vývoj Hardwaru i Softwaru je leckdy mnohem draí ne nějaká pitomá vztřikovací forma. Něco o tom vím protoe jsem s nimi u o tom mluvil. Ale cesta vedla do stracena.
Před rokem jsem se o počítadla dost aktivně zajmal. Vytvořil jsem své počítadlo, které materiálově vychází na 300-350Kč. Je zaloené na Laptimeru a podporuje samozřejmě vechny 4 dráhy i měření času v boxech co Lap timer sám neumí. Ale to byla jen taková příprava pač jsem jednal s jedním klukem, který se měl čile k tomu, e by vytvořil nový modernějí software s technologii LapTimeru a zdokonalil ji. Měli jsme v plánu kontaktovat Faro a pokusit se o dohodu. Oni se PC straní, my jsme jim chtěli vyjít vztříc a sami vývoj svým časem podpořit a počítadla v pár kusech začít vyrábět. Dohoda měla být o tom, e by to Faro poehnalo a povolilo nám vytvořit Soft v jejich desingnu. Oni by si ho pak řádně prozkoueli a otestovali a moná by se dalo o něčem dál jednat. Nebo jim na vývoj prodat samozřejmě NE za nekřesanské peníze, ale jen za čas nad tím strávený.
Jen tak namátkově jsem kontaktoval firmu, která se podobnými počítačovými systémy pro řízení výroby zabívá a těm jsem zdělil o co by mi asi tak lo. Pohé snímání 4 a více spínacích čidel a softwarerové počítání pulzů od jednotlivých čidel a měření času mezi nimi. To je asi tak ve zkratce technicky řečený princip dráhového počítadla s připojením přes USB. Cena byla a závratně vysoká. To co já dokáu s umudlanou pětistovkou v kapse a freeware Laptimere oni dokáou za 20 000Kč (harware + jejich základní software / kus) To je cena za ten vývoj.
A proč jsem zmínil USB? Jednodue, protoe právě na tom celá nae spolupráce s Faro vyhořela. Faro nevidí v dosavadních Com, LPT nebo Gameportu budoucnost a já se jim ani nedivím. Tudí od naeho návrhu ustoupily. A jak jsem si i já po určité době sám zjistil, vytvořit si jakékoliv zařízení s podporou USB je doma na koleni zhola nemoné. Skýtá to ale nemyslitelné monosti. Ale doma nemáte anci to vytvořit. Tedy aspoň Laik jako Já určitě ne. Moná, e Gary by na něco přiel. To je takoví Elektro ing. lo by to předělat z nějakého USB zařízení jako jsou GamePady, ale kdo vám k tomu postaví soft a Firma jako je Faro nemůe praktikovat takové věci, jako rozebírat herní zařízení cizích firem a cpát to do svých počítadel. To je prostě pitomost. Náklady na výrobu takového zařízení jsou a příli vyssoké a to by se odrazilo na ceně výrobku. Jene by jich museli být tisíce kusů. Faro jich neprodá víc ne 500 pač český trh je a příli malý.
Jdi se dnes podívat do obchodu a koukni se novému PC na koncovky. Dnes je vechno řízené přes USB ( tikárny, faxy, Scannery, Foáky, Herní zařízení atd..) Com Port tam přeívá jen tak z nostalgie na staré časy. Ale počítače ve výrobě jsou z větí části řízené stále přes Com protoe USB zařízení v tak malém počtu kusů by si ani velké firmy nedovolili zaplatit. Proč také, kdy to samé jde udělat i přes obyčejné Com porty a jejich rozířené deriváty a funguje to.
Je pár řeení jak to obejít. Prodávají se přechodové kabely z Com, LPT nebo i Gameportů na USB, ale kde má jistotu, e zrovna ten a ten bude spolupracovat s tvým zařízením. Jejich ceny jsou řádově ve stovkách korun.
Nebo se jednodue smířit s Gameporty, ale jsou mezi námi i tatínkové technik antitalent a ty nevědí nic o nějakých portech a kdy synátorovi koupí PC počítadlo tak předpokládají, e bude bezproblémů fungovat a né, e na něm oběví zastaralí port.
Nebo PC počítadlo nevyrábět vůbec.
ádné řeení , také řeení
Editoval Mitch dne 08-03-2007 09:08 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 08-03-2007 08:56 |
|
|
Vítas: S tou bezdrátovou variantou si to myslel Váně!!!
To určitě NE! To se ti jen zdálo a pak se celej uslintanej probudil
Promiň, neura se, nemyslel jsem to váně, ale je to naprosto nezaplatitelná kravina.
Honza: Tvůj návrh je sice hezký a i já bych byl pro, ale to u ses mnohem dál ne za lidovou cenou řádově na čtyřciferném místě s dvojkou na začátku.
Berte prosím v úvahu, e Faro má nesrovnatelně MENÍ prodeje ne Carrera nebo Scalectrix v počtech kusů. A toho se při svém fantazírování drte! Cena 1 kusu se vdy upravuje dle předpokládaného nákladu na výrobu.
Editoval Mitch dne 08-03-2007 09:18 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 08-03-2007 10:00 |
|
|
Bezdrát zas taková ptákovina není. Asi neví jaká je to úleva zbavit se vech kabelových propojení jen v obyčejné kanceláři.
USB se mi jeví - v nepřeberné zmatku kompatibility - jako standartní propojení. Mám ho i na mobilu - funguje přes něj nabíjení, spolupráce s PC i sluchátka na muziku. A jetě se mi nestalo, e bych ho někde nepřipojil.
Jestli se nepletu, tak i na těchto stránkách je super návod na stavbu "počítadla", které umí kde co a za rozumný peníz.
Kromě toho, oslovit na takový soft klasickou firmu není dobrá cesta. Věřím tomu, e by to na stejné úrovni a za mení peníz zvládnul student informatiky. A jetě by tím spláchnul nějakou studijní práci. |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 08-03-2007 10:37 |
|
|
Vítku úleva to určitě je ale předevím víc ne pro tebe by to byla úleva pro tvou kapsu. Já bych tedy, jen proto e bych měl o jeden kabel míň, 500Kč a dost moná i víc za takovou zbytečnost nedal.
Ty mluví o voze a já o koze.
Je jasné, e kdy si koupí ji vyráběný USB kabel k určitému mobilu, e to musí fungovat. Ale já mluvil o UNIverzálních přechodových kabelech z COM na USB. Tam ti nikdo nezařučí, e to bude komunikovat a fungovat zrovna s tím a tím zařízením. Univerzální přechodové kabely se sotva zkouejí se vemi dříve vyráběnými tiskárnami a herními zařízeními nedej boe s něčím co sis postavil doma.
A toho softwareového technika jsem sehnal jak ty říka a také jsem ho v kometáři zmínil. Také neříkám e by byl drahý a to jsem také napsal. On byl s USB nadený protoe je to jednoduí na programování, ale pořád ti chybí to, jak to USB zařízení vyrobí. To se nedá doma vymyslet. To je to samé jako by sis chtěl doma navrhnout a posletovat novou grafickou kartu. To je kravina.
A to zařízení o kterém tu mluví ty je primárně POUZE externí a s PC má společného tak moná výměnu nasbíraných dat a nahrávání nového řídícího softwareru, nikoliv ovládání přes PC.
Editoval Mitch dne 08-03-2007 10:44 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 08-03-2007 18:11 |
|
|
Mitchi, je zajímavé, co zde píe o svých zkuenostech při pokusu o spolupráci na vývoji zařízení k počítání kol, to jsem si početl...
Co se týče samostatného digitálního počítadla, domnívám se, e přece jistě existuje nějaký komerční jednoduchý a levný čip, který bude umět provádět elementární prográmek vypálený v nějaké ROM paměti a vypočítávat a ukazovat na několikařádkovém LCD displeji pár čísel....
Přitom při výrobě nepůjde o ádné mamutí série (to z Faro se oháněli na jejich stránkách po mém příspěvku stovkami zákazníků) vidí, zde přímo na stránkách o domácích autodrahách o věci diskutujeme čtyří (nebo 5?) členů - ostatní to nezajímá. Kde by Faro vzalo stovky zájemců (stovky = např. 900) o inteligentní počítadlo???
Vzhledem k tomu, e k dráze pouívám starí počítače, byl bych rád, kdyby to mělo výstup na PC mimo USB i na com.
Přesto z naich názorů a i podle jejich stránek, bude asi více takových, kteří by přivítali dokonalejí počítadlo ne jen pitomý strojek sčítající kola do 99. Přestoe nás o tom diskutuje jen pár ANI JEDEN Z NÁS se nevyslovil PRO jen počítání kol do 99!
Já bych, pokud ve zkončí u výroby takového primitivního počítadla se přimlouval alespoň za to, aby to lo bez problémů připojit k com portu od PC bez pokození počítadla nebo PC a pak je mi lhostejné, co to bude umět. Kdy tak kromě spínačů ve amputuju a bude. Pak by vak pro mne asi bylo nejlepí (a pro vechny pokročilejí uivatele české autodráhy), aby se prodával díl dráhy se spínači jako ND za hubičkovou cenu (tak jak to dělá např ARTIN - u je tady zas, Ti budou rádi). Jinak mě to nezajímá a a si to nacpou do bot.
H
Editoval Honza dne 08-03-2007 18:12 |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 08-03-2007 22:22 |
|
|
Jo to samotné počítadlo by nemusel být takový oříek. Ideálním příkladem je tu Gargy. Ten na to kápnul, ale on tomu evidentně rozumí a baví ho to. Ale člověk, který tomu rozumí se nechá i sluně zaplatit, kdy tomu zrovna neholduje a bere to čistě jen jako práci. Zvlá pro firmu, která to chce dál prodávat. Jo hochu vývoj a neznalost dnes opravdu vynáí. Zvlá v těchto oborech. Takových lidí dnes u moc není a nebo je něco takového těce pod jejich úroveň a jetě za mizerný peníz.
Kdy někomu takovému řekne e má obří výrobní karusel o čtyřech pozicích a chce podél umístit čtyři snímače a počítat průjezdy jednotlivých pozit a časový rozptyl mezi nima tak v tom hned uvidí lukrativní keft a budou se ti okamitě věnovat. Ale kdy mu řekne a má doma autodráhu o čtyřech drákách a chce počítat kola a čas tak tě pole v tom lepím případě jen do hračkárny. To je pro někoho takového prostě nezajmavý. Přitom jde naprosto o toté. Nebo to veme ale cena bude pro tebe nezaplatitelná stejně jako v předchozím případě. Jene ten karusel si na sebe po pár měsících provozu vydělá. S počítadlem bude rád kdy se vůbec vývoj a výroba zaplatí.
Jinak s tím starým PC tě chápu, já mám také na tyto účely vyhracené jedno staré pentium, ale kolik je takových pouků jako jsme my? Málo, velice málo.
Větinou to majitelé připíchvou k tomu co maj doma a to větinou v dnetní době u moc starý krámy nebývaj. |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 09-03-2007 00:53 |
|
|
Mám 2 dobré počítače, ale přirozeně na práci a ty se upgradují. Na počítání kol u autodráhy nejsem ochoten obětovat 2 nebo 3 tisíce za nějakou ojetinu ke které nejsou drivery... a tak tam dávám, co mi zbylo, kdy si přítelkyně koupila nový počítač ap. Jetě abych kupoval PC k autodráze a nestačil si stím, co mám! A to u jsem u jednoho PC odpálil gameport při provozování mrtvé dráhy na spínání Laptimeru....
Do dráhy můe vráet prachy furt, vak to zná, jen těch asi 15 m autodráhy mě stálo nekřesanské peníze, dále autíčka, motorky, gumy, .... prachy jen tečou, tak proč jetě kupovat PC, kdy se mi tu válí stará P1 (bez US. A na Laptimer stačí cokoliv od 486 SX výe. A má hned počet kol, aktuální a nejkratí čas na kolo, průměrnou rychlost a můe jezdit závody, nebo rekordní kola, testovat autíčka.....co chce.
Asi zase zprovozním fototranzistorové spínání jetě z 1/43 a na počítadlo od Faro se jednodue vybodnu. Stejně to bude trvat věčnost, stejně jako ostatní slibované novinky.
H |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 09-03-2007 07:51 |
|
|
Tome buď realista, která firma, která chce na trhu nějak vypadat, bude odkazovat své výrobky na software někoho úplně jiného bez české podpory a bez solidního designu? To bych neudělal ani já být ve vedení takové firmy. Vypadalo by to, e jsme neschopni vytvořit pro svůj produkt i solidní soft na úrovni reprezentující nai značku.
To bych to radi taky nedělal. Nejde přeci jen o to dostat něco na trch za kadou cenu, jde také o presti. S takovým přístupem by se ti vude na západě a u i unás vysmáli.
Radi se vichni koukněte na tyhle stránky!!! Zvlá ty Honzo! Já mám sice Deutchlandský jméno a bydlím v Sudetech, ale ten stupidní jazyk nesnáim. Jestli je tu z Vás někdo kdo se v tom vyzná líp ne já tak a se s námi podělí o to co tam vyčetl. Protoe podle obrázků a schémat to vypadá víc ne zajmavě. Je to kombinace počítadla na PC s moností zobrazování na displaých přímo v modelu. A jestli jsem dobře pochopil tak mají i nějak vyřeené tankování.
http://www.ghairacer.de/index.html
nebo jetě
http://www.slotkeller.de/Bahnen/hansis_keller.html |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 09-03-2007 08:02 |
|
|
Jestli je má dedukce správná tak v té DunlopTower je časomíra a v té PresseTower jsou pozice a kola, ale nevím to jistě. Jetě to budu studovat, ale tve mě e na to němci dokáí přijít spí ne my. Jak je to moný, tady nějak zlatý český ručičky oproti západu dost pukulhávaj. Vechny zapojení, která jsem kdy u dráhy vyuil byli típlí od němců. Je vidět e jsem asi lepí v těch kutilskej oborech kde človek fakt spí pouívá nářadí ne pájku. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 21-10-2009 17:44 |
|
|
Tak jsem se dnes na FARO diskusi v odpovědí FARO o stavu ve vývoji počítadla dočetl, e Faro plánuje mj. i digitalizaci !
"Proto bylo rozhodnuto o modifikaci počítadla na zcela jinou úroveň (výstup pro PC, napájení přes USB, monost digitalizace dráhy, související SW
|
|
Autor |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 22-03-2010 21:25 |
|
|
Hotovo... Připravuji dokumentaci. Dám vědět.
Program: http://www.slotcar.cz/slotcar_program_pro_pc/Zakladni_program_V1.1.zip
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
Standa82 sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
Michal15
člen
Příspěvků celkem: 6
Bydlitě: Berounsko
Registrován od: 24.02.10 |
Vloeno dne 22-03-2010 21:37 |
|
|
Dobra zprava pro fanousky FARO. Dale preji vice takovych dilu a pocinu v podnikani Standovi. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 22-03-2010 22:30 |
|
|
Standovi drím palce, dobré počítadlo se hodí nejen uivatelům Faro.
|
|
Autor |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 14-11-2010 09:59 |
|
|
Poslední kousek - výprodej.
http://aukro.cz/show_item.php?item=1320463888¨
Počítadlo měří počet ujetých kol, čas projetí kola, průměrnou rychlost kola, minimální čas kola, maximální průměrnou rychlost na kolo, ztrátu na vedoucího závodníka atd (verze z 20.12.2009).
Konstrukci lze rozířit pro měření na dalích esti drahách. Dokumentaci dodám.
http://www.slotcar.cz/slotcar_pocitadlo_kol_pro_analog/index.htm
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu. |
|