Autor |
prosím o radu při nákupu autodráhy |
lucka
člen
Příspěvků celkem: 12
Registrován od: 11.11.11 |
Vloeno dne 12-11-2011 15:51 |
|
|
Zdravím vechny nadence do autodráh a obracím se sem s prosbou o radu. Chci pořídit manelovi teď k vánocům autodráhu - jen tak jako odreagování a i pro děti a trochu vyrostou na vyřádění. Jen se musím přiznat, e tomu absolutně nerozumím a i kdy jsem se snaila s bratrem pročíst nějaké vae diskuze, tak o moc chytřejí nejsme. Nevím jestli stačí nějaký kvalitní analog nebo se vyplatí si připlatit za digitál. Bratr navrhl koupit ne přímo z tohoto obchodu, ale tuto autodráhu (moná u pouitou) (autodraha-carrera-digital-143-police-on-patrol_autodrahy_car-30106_12.html), ale nevím jestli je to hodně zastaralé nebo je to víceméně jedno a splní to stejnou slubu.- Případně jestli a proč se vyplatí koupit si nějaký aktuální model. Díky s pozdravem Lucka
Editoval Pepino dne 11-01-2012 16:35 |
|
Autor |
RE: prosím o radu při nákupu autodráhy |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 12-11-2011 17:22 |
|
|
Na odkazu se mi v eshopu objevuje set Pro X, přestoe v textu odkazu je set D143. Nevím kde se stala chyba. Co si tedy chcete vlastně pořídit?
|
|
Autor |
lucka
člen
Vloeno dne 12-11-2011 18:12 |
|
|
jj, to je správně PROX- tak mi to bratr poslal, a se na to podívám - je to jedna z variant, ale jeliko jak jsem psala - se v tom nevyznám a vude píou e to je stará řada, tak nevím jetli je dobré ji kupovat. Doporučil by jste mi něco jiného? - pro ,, obyčejného¨ svátečního uivatele. Není volba digitálu zbytečná? |
|
Autor |
RE: RE:prosím o radu při nákupu autodráhy. |
Jirka B
člen
Příspěvků celkem: 209
Bydlitě: Brno
Registrován od: 02.05.09 |
Vloeno dne 12-11-2011 18:16 |
|
|
To Lucka. Záleí na mnoha okolnostech.Já mám sice analogovou dráhu carrera GO,ale myslím si e je lepí jít do digitálu.Máte dvojdráhu /tzn.potřebujete méně místa/na které můe jezdit více aut.Můou se předjídět atd.Dalí otázkou je měřítko.Na měřítko 1/43,co je Go a nebo D143 neseenete ádné ND na autíčka,kromě kartáčků a dig.čipu.Já si díly sám vyrábím a různě upravuji.Take je lepí měřítko 1/32.Dalí otázkou je prostor,jestli budete dráhu skládat a nebo máte monost ji mít na nějakém stole atd. Na foru je dost odborníků,kteří vám jistě rádi poradí,ale rozhodnout se musíte sama,podle vaich moností.Mimoto dalí věcí je to,zda je manel zručný a je schopen si sem tam něco opravit atd.Jirka B
Jirka B |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 12-11-2011 19:00 |
|
|
Ohledně toho je li digitál zbytečný se vede nekonečná debata. V zásadě platí, e u Carrera není problém kdykoliv analogovou dráhu EVOLUTION digitalizovat zakoupením řídící jednotky a dalí výbavy podle potřeby. Díly dráhy jsou stejné.
I na analogové dráze se "vyřádí" větina a a. Jde o to, e se na ní jezdí pouze ve dvou, a pokud chce jezdit víc, roziřuje se dráha na ířku na více dráek, to je ale prostorově dost náročné. Já osobně bych doporučil koupit set EVOLUTION a pokud se rodina chytne, můete časem digitalizovat.
Tak a těď ten digitál:
PRO - X je starý systém. Ji před lety byl nahrazen systémem D132 a i ten ji proel vývoje a aktuálně se od roku 2010 vyrábí ji jeho 3. generace.
Take Pro - X systém je ji mimo výrobu. V zásadě se jedná o ve své době kvalitní systém, ale z dneního pohledu to ji není ono. Hlavním rysem systému je kapacita max. 4 auta a trochu nepraktucký způsob označení vozů v systému pomocí títků na vodítku. Kdo nemá nároky na roziřování a nestřídá často auta mohl by být spokojen. Na trhu se dá zatím pořídit mnoho dílů za zajímavou cenu, ale...
Já osobně bych volil D 132. Systém má kapacitu 6 aut a je ji podstatně lépe řeený. Nejlépe koupit nejnovějí generaci s datem výroby 2010 a výe (obsahuje řídící jednotku nazvanou CONTROL UNIT 30352 ) která umoňuje mnoho zajímavých funkcí a připojení dalích zařízení jako startovacíh semafor, displays pro jednotlivé závodníky, info vě s pořadím a rozířenou komunikaci s PC.
Pokud nemusíte mít vechno, bohatě stačí D132 vyrobené do r.2010. Pozná se tak, e obsahuje řídící jednotku BLACK BOX 30344. Systém nepodporuje výe uvedené doplňky jako semafor atd a do PC sděluje pouze základní info o čase vozů. I tak je to velmi kvalitní spolehlivý a robustní systém. Sám zatím se zakoupením nejnovějí jednotky váhám, Na běné domácí jedění s dětmi a přáteli dle mého názoru bohatě stačí starí D132 .
Ke vem systémům se dájí pořídit i bezdrátové ovladače. Aby to nebylo tak jednoduché existují také ve dvou generacích a jsou jisté zákonitosti jejich pouití. Ale to si asi necháme na později
Snad Vám to pomůe v orientaci
Editoval Petr L dne 12-11-2011 19:07 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 12-11-2011 19:20 |
|
|
Jetě k tomu co psal kolega Jirka B. Vámi zmíněný systém Pro x a ve o čem jsem já psal tedy D132 je autodráha s modely v měřítku 1/32, modely aut jsou cca 14 cm dlouhé a 6 cm iroké. Díl dráhy má ířku min. 19,8 cm.
Měřítko modelů 1/32 je tak nějak z historického hlediska nejběnějí rozměr domácí dráhy. Shodou okolností má Carrera nejirí díly dráhy ze vech výrobců, co je pro autodráhu dobře, pro nároky na prostor trochu méně
Carrera GO je v měřítku 1/43 tedy o poznání mení. systém je také podstatně jednoduí, v digitální variantě má kapacitu max 3 auta a takřka ádné monosti připojení dalích zařízení a vyích funkcí atd. V zásadě se jedná o autodráhu pro děti a nic na tom neméní ani skutečnost e hlavně v USA jsou tyto malé rozměry velmi oblíbené.
Editoval Petr L dne 12-11-2011 19:29 |
|
Autor |
Rebas
člen
Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07 |
Vloeno dne 12-11-2011 20:21 |
|
|
řekl bych e jde o tyto aukce:
http://aukro.cz/listing.php/search?string=digit%C3%A1ln%C3%AD+autodr%C3%A1ha+pro-x&category=0&sg=0
Pro-X je starí systém digiální autodráhy od Carrery. Díly dráhy jsou kompatibilní s díly EvolutioN, Digital 132/124 nebo ExclusiV. Tedy kromě kříení, napájecího dílu. Co jsem koukal na cenu, tak se mi zdá zajímavá. Pokud doma dráhu jetě nemáte, řekl bych e je to v pohodě. Stejně pokud Vás to chytne a budete to chtít rozířit si pravděpodobně dokoupíte jetě dalí dráhu s novějím přípojným panelem a uděláte z toho tak jetě delí a novějí dráhu, přičem vyuijete větinu věcí.
Pokud by bylo třeba, tuím, e má Pecan i nějaká náhradní auta na PRO-X.
Rebas |
|
Autor |
lucka
člen
Vloeno dne 12-11-2011 21:07 |
|
|
Moc děkuji za předelé rady, ale abych řekla pravdu, tak nevím jak moc bude tento můj vánoční dárek ¨úspěný¨ a jak často bude v uívání - mám ji zkuenost s elektronickými terčem/ipkami asi za 3 tisíce, které se zapínají tak 2x do roka. - Nechci tudí jít do nějaké mega pořizovací ceny- myslím, e vdy mohou tuto prodat a koupit si lepí kdy to bude bavit... . Proto musím D132 kvůli vysoké pořizovací ceně vyřadit z výběru a rozhodnout se mezi níe uvedenými sety a přítí týden něco koupit ..... v pořizovací ceně tak do 3, max 4 tisíc. Evolution sadu sem ádnou ani neuvádím, protoe mi přijde lepí koupit tu digitální 143 ne nedigitální evolution za stejné peníze ne?
Tato se mi líbí - přijde mi ač analogová, tak taková nejmíň nudná .....
autodraha-carrera-go-sportcar-stars_autodrahy_car-62205_44.html
Tato zase pro mě dostupný digitál
autodraha-carrera-digital-143-police-on-patrol_autodrahy_car-40010_667.html
A s touto váhám - sice starý model, ale digitální 132 a ve výprodeji cenově nastejno jako ta D143, jen nevím jestli nemá nějaké zásadní vady, tím e je to starý model
autodraha-carrera-digital-143-police-on-patrol_autodrahy_car-30106_12.html
No je to pro mě jako pro enskou, která chce udělat radost, nerozumí tomu a nebude to pouívat, těký výběr.
Dík za kadou radu a názor
Editoval Pepino dne 11-01-2012 16:36 |
|
Autor |
lucka
člen
Vloeno dne 12-11-2011 21:15 |
|
|
jj, na tom aukru to je ten starí model co se líbí bráchovi - u se vidí jak na něm s manelem jezdí, ale já nerada kupuju zastaralé věci. Uvidím za kolik se bude nakonec ve skutečnosti prodávat, konec je a zítra. |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 12-11-2011 21:23 |
|
|
Já jsem před pár lety koupil dětem na Vánoce dva sety Evolution - ne digi a ne nové - do paneláku a a. Hlavně proto, e v autech 1:32 je výrazně větí výběr a také v zásadě bezproblémový servis.
Ano, jsou dárky, které se vyuijí dvakrát za rok. To není zas tak zlé. Jsou dárky co nepřeijí do 25. prosince. Dráhu jsme taky nestavěli kadý víkend.
Ale ani my dospělí vdy nevyuijeme ve co dostaneme. A i věci co máme, tak některé pouíváme jen občas. Výběr mně taky děsí a vdy jsem překvapený co dětem dělá radost.
A zkuste se na to podívat trochu "emancipovaně". "Pumpičku" ovladač můete vzít do ruky taky a s dětmi si zajezdit.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 12-11-2011 21:58 |
|
|
To Lucka: ale Vy při výběru přebíháte z digitálu v 1/43 do analogu 1/32.Tedy mezi dvěma velikostmi autodráhy. To je myslím ta nejhorí varianta uvaování. Nejdřív si ujasněte který rozměr a pak teprve co z toho.
Nedigitální Evolution je draí, protoe je to celé podstatně větí. D143 je taková "pidi hračka" v digitálu.
Já osobně kdy je to pro dospělého, bych začal analogem Evolution. Důvodů proč ji zaznělo dost. Je to "dospělá" hračka a lze jí zajímavě roziřovat, kdyby se to chytlo. To u 1/43 tedy GO a D143 nestane, tam je jasný strop, GO dva na dráze, D143 tři na dráze, náhradních dílů minimum a víc můete pouze prodluovat dráhu.
Ve slevě u prodejců nebo na Aukru se dají sety Evolution koupit i za 2000,-
Kdy to pány chytne, můete si digitál pořídit buď jako dalí set, nebo pouze dokoupíte digi díly. A máte o téma na dárky na dlouho dopředu postaráno
Nebo to vezmete D1/43 s tím, e se nikdy víc jak tři nesvezou a uetříte jak finance, tak místo v pokoji. To je těká volba. Hlavně nepočítejte s tím, e se nepotřebné dá výhodně prodat, vdy na tom proděláte a dost. Take při volbě je nutné uváit, co ve vám při dalím vývoji zbyde. V tomto směru je nejetrnějí cesta buď GO D 143, ale výsledný efekt není zase tak ohromující, navýíte počet aut na dráze o jedno, ovem lze se předjídět. U Evolution změnou analogu za digitál zjískáte daleko vyspělejí produkt.
U Pro X riskujete, e v případě posunu a potředy přechodu na na D132 se budete zbavovat velkého mnoství dílu, které jsou na trhu nejméně ádané. Produkt je ji mnoho let mimo výrobní program. V zásadě by vám při přechodu na D132 zbyla pouze dráha, auta do kterých budete kupovat nové chipy a ovladače, ve ostatní včetně výhybek zahodíte, nebo se ztrátou prodáte.
I kdy pokud by pánové vydreli v konfiguraci max 4 auta a nebudou chtít nějak výrazně vylepovat, tak je to za ty peníze v zásadě dobrá volba a nová auta D132 kdy budou mít pro x vodítko budou bez problémů jezdit i na tom Pro X. A k tomu internet plný levných dílů, např výhybky za cca 400,- No tak nevím.....
Editoval Pepino dne 11-01-2012 16:36 |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 13-11-2011 11:25 |
|
|
Kdy jsem měl jetě postavenou tu naí velkou Carrera digi dráhu u nás na Rajský, tak z ní mám tento poznatek. Výhybky z PRO-X systému funguvali, mělo to jeden háček - fungovali obráceně - tedy vdy jeli do strany, místo rovně. Tedy jediné co se nepouívalo byl blackbox. Trafo se pouít dalo, jen nebylo tak silné jako pro D132. Auta jsme taky vyuili (blackbox D132 jsme přepli na kompatibilní verzi PRO-X).
Některá PRO-X auta byla spodkem podobný jako D132, tedy nebylo potřeba ani dlouhých vodítek. V podstatě to dlouhé vodítko bylo nutné mít jen tehdy, kdy bylo nutné pouívat počítadlo kol, tak aby je to nasnímalo. Je vak hodně lidí, kteří nikdy u autodráhy počítadlo kol mít nebudou, a pak je to nemusí vůbec trápit.
Řek bych Petře, e to bere zbytečně moc odborně. Je jasný, e D132 je lepí systém ne PRO-X, proto byl taky vytvořený. Existují vak lidé, kterým je to dost putna... protoe prostě nepotřebují vechny ty různé vymoenosti a klidně jim postačí pouze 4 auta a předjíění. Pokud by tomu tak nebylo, tak by se v dřívejích dobách neprodalo tolik PRO-X systému.
Rebas |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 13-11-2011 15:26 |
|
|
Myslím, e Petrova argumentace je naprosto racionální. Pořizovat systém, který se u nevyrábí a výrobcem není podpoporován, jen proto, e je levný a mohlo by to stačit, není správné.
Je to stejné jako kupovat "mrtvý formát" v audio-video technice. Nebo dnes kompaktní fotoaparát na kinofilm.
Jestli jsem to správně pochopil, tak při změně na D132 majiteli zůstane jen dráha a auta s nutností výměny čipů.
Na celou věc se dá dívat i tak, e lidem nestačilo jen to předjídění 4 aut a chtěli ty vymoenosti.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 13-11-2011 16:25 |
|
|
Moje zkuenost z prodeje...
Vzhledem k tomu, e v prodejně na Rajský jsme měli i nějaký ty starí PRO-X sety souběne s D132 cca 2,5 roku mohu s klidným svědomím říct, e chodili lidé, kteří chtěli pouze nový systém, chodili lidé kteří chtěli starí systém z duvodu e u ho doma mají a potřebovali rozířit, tak chodili i lidé, kteří doma jetě ádný digitál od Carrery neměli a přesto si raději koupili starí PRO-X systém, protoe prostě nepotřebovali více aut - viz to co jsem psal dříve.
Za těch 8 let prodeje autodráh jsem se setkal s různými zákazníky a mohu s klidem konstatovat, e nic není černobílé, tedy e není jen pár krabiček do kterých lze zákazníka zařadit. Těch pomyslných krabiček je o hodně více a kadému vyhovuje úplně něco jiného. V podstatě záleí jen na zjitění potřeb, co komu vyhovuje a tomu lo také nabídku přizpůsobit.
Do prodejny jsem třeba schválně nakupoval i starí zboí, které ostatní obchodníci nemohli prodat, nám se to dařilo... a to prostěj jen pro to, e jsme dokázali najít vhodné kupce.
Rebas |
|
Autor |
lucka
člen
Vloeno dne 13-11-2011 17:32 |
|
|
Pokud to teda chápu správně tak na tu starou PROX se u téměř nic z náhr.dílů neprodává? počítadlo kol apod.? a je lepí koupit tu D142 ? |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 13-11-2011 18:13 |
|
|
D142 není, existuje D124 to je autodráha s modely velikosti 1/24! Dráha je sice stejně velká jako D132 a Evolution ale je to díky velikosti modelů na běné domáci jedění moc velké!
Vy pokud jste se rozhodla pro velikost 1/32 a pro digitál tak aktuálně hledáte sety Carrera D132.
Pro X je mimo výrobu a ji řadu let, take dostupnost nebude asi ideální, ale zatím je toho v obchodech i v bazarech docela dost.
Editoval Petr L dne 13-11-2011 18:44 |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 13-11-2011 21:34 |
|
|
Schvalne jsem dnes na ty dve aukce na PRO-X koukal online... obe drahy se vydrazily.
prvni draha se vydrazila za 4200 Kc, druha draha se vydrazila za 4350 Kc.
Takze si myslim, ze drazitel nemusi byt uplne nespokojen.
Rebas |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 13-11-2011 22:06 |
|
|
To lucka Asi v tom máte trochu hokej. Ale to je v pohodě.
Jen malá poznámka k měřítkům.
1:32
Nejrozířenějí měřítko pro domácí autodráhu.Tedy auto je 32 x mení ne jeho předloha. Délka modelu je okolo 14 cm
1:24
Auto je 24x mení ne předloha a na domácí jedění u relativně velké. Délka modelu je okolo 18 cm.
1:43
Auto je 43x mení ne předloha. A model má okolo 9 cm. Je mezi nimi asi nejmení výběr a nejhůře dostupné díly. A auta i díky své velikosti mají i nejhorí jízdní vlastnosti
Carrera dělá aktuálně tři řady. Exclusiv - dráha i auta 1:24, Evolution - dráha 1:24 a auta 1:32 a GO - dráha i auta 1:43. A od toho se odvíjí i jednotlivé digi systémy - D124, D132 a D143.
Dráha u Exclusiv a Evolution je stejná a má ířku 19,8 cm. A podle vech zkueností na ní pojedou prakticky vechna dráhová auta od vech výrobců. Systémy D124 a D132 vyuívají dráhu Exclusiv/ Evolution. Digi je tedy jejich rozířením.
Dráha GO má ířku 11,4 cm. Digi D143 vyuívá její díly. A auta 1:32 a 1:24 u na ní nepojedou
Uff. Doufám, e je to srozumitelné a e jsem to někde nespletl. A omlouvám se pokud jsem vás poučoval o tom co víte.
Ostatně, pokud zadáte do Googlu Carrera, tak Vám vyjede dobrý odkaz na obchod, kde jsou i video informace.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk
Editoval Pepino dne 13-11-2011 22:56 |
|
Autor |
lucka
člen
Vloeno dne 16-11-2011 23:29 |
|
|
Moc děkuji za vechny rady.
Tu digitální PRO-X v aukci jsem nakonec nekoupila - přilo mi dost předraené dát za tak starý model skoro 4,5 tis. U jsem se ale rozhodla, e dle vaich rad koupím prozačátek nějakou analogovou z řady Evolution. Jen se nemůu zatím rozhodnout kterou sadu, ale myslím, e to je asi jedno - nevím jestli je jedna z nich lepí ne druhá - jestli jsou v jedné z nich lepí auta ne v druhé ...
carrera-evolution-ferrari-racing-d187323.htm
carrera-evolution-gt-championship-d187324.htm
Díky, Lucka
Editoval Pepino dne 11-01-2012 16:37 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 17-11-2011 00:57 |
|
|
Z mého pohledu nejlepí řeení. Základ dobrý, monost případné digitalizace bez omezení a zbyde vám minimum dílů. V případě e se to "nechytne" je moná prodejní cena velmi blízko Vaí pořizovací.
V setech je pouze drobný rozdíl v počtu dílů dráhy, ale to bych neviděl jako rozhodující.
Co se týká aut v setech kvalita je prakticky stejná, způsob provedení modelů, motory atd. jsou u vech modelů shodné.
Take který set koupit, bych se rozhodoval buď podle ceny, pokud není cena rozhodující, tak podle atraktivity jednotlivých modelů.
|
|