Autor |
RE: Nákup autodráhy |
tomr
člen
Příspěvků celkem: 44
Bydlitě: CZ - Brno
Registrován od: 27.01.08 |
Vloeno dne 07-03-2008 20:35 |
|
|
Zdravím Vás, tak po pročtení tohoto vlákna jste troku otřáli mým odhodláním koupit si SCX digital. Já co jsem tak viděl v obchodech - tak se mi zdála zajímavějí - Pit stop díly, monost oboustraného předjídění, slide zatáčky atp. Nebo u to (pit stop atp.) nabízí i Carrera digital132 - (zde jsem jetě neviděl ani ádné zajímavé sety).
PS uvauji o dráze pro sebe a syna /5/ (zatím jezdíme na starém analogu z mého dětství) |
|
Autor |
Pecan
člen
Příspěvků celkem: 185
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.10.06 |
Vloeno dne 07-03-2008 22:42 |
|
|
Za sebe mohu říct, e SCX digital system je ze vech výrobců nejdál (ostatní se ho snaí zatím jen dohnat). Výhoda Carrery Digital 132 je v tom, e je kompatibilní se systémem EvolutioN (popř. Pro-X). Pokud ale máte (jak předpokládám) Ites nebo něco podobného (Stabo, Prefo, Märklin či starou Carreru), tak bych el bez větího váhání do SCX. Podle mého je to v dnení době ta nejlepí volba co se elektroniky týče (částečná výhoda Carrery je, e má dráhu v měřítku 1/24 - SCX jen 1/32 ale při provozu digitálních aut - 1/32 - v tom zas tak velký problém nevidím). |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 08-03-2008 09:14 |
|
|
Myslím, e ířka dráhy a hloubka dráky jsou výzamné faktory pro rohodnutí. I u Carrery mám pocit, e jsou auta vedle sebe na těsno. A pokud se na na dráze objeví něco větího, tak je parametr ířky k nezaplacen.
A zpětná kompatibilita u Carrery - digi se napojí na klasiku, taky není k zahození.
A dovolím si tvrdit, e na rozdíl od jiných drah se u nás Carrera objevuje pravidlně jak na Aukru, tak na Modelbazaru apod. A k analog setu se dá dokoupit jen digi rozíření.
Mimochodem dráha z Modelbazaru je teď nabídce na Aukru od 4000,- Mám pocit, e půjdu do draby. Za dva sety a X aut je i 5000 dobrá cena. |
|
Autor |
Marian
člen
Příspěvků celkem: 248
Bydlitě: Libcany u Hradce Kralove
Registrován od: 05.02.08 |
Vloeno dne 08-03-2008 14:27 |
|
|
Drzim ti palce, at to vydrazis. Puvodne jsem byl pro Faro. Ale Carrera mi dava smysl. Musim se seriozne podivat kolik to kde stoji. V Nemecku jsou ted nejake vyprodeje... |
|
Autor |
Rebas
člen
Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07 |
Vloeno dne 08-03-2008 17:48 |
|
|
Vitek: Nenapadlo te, proc se Carrera na tom Aukru tak casto objevuje? Muze to byt i tim, ze se ji lidi zbavuji aby si koupili jinou drahu...
Rebas |
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 08-03-2008 17:53 |
|
|
U mne v krame to obvykle chodi tak, ze si lidi pres net objednaji Carreru. Mile rad jim ji poslu.
Pokud vsak prijdou na kamenou prodejnu, tak si obvykle odnesou jinou znacku (a neni to vzdy SCX digital)
Rebas |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 08-03-2008 20:33 |
|
|
Ono to bude moná tak, e kadému prostě vyhoje jiná dráha. Těko radit, kadý si musí zvolit sám.
To Pecan, myslím, e je víc ne odváné tvrdit, e je SCX digi nejdál.
Co se týká vlastního principu digi ovládání, tak se zastavil na půl cesty a vichni ostatní ho předběhli o víc, ne jeden krok. To, co na SCX obdivuje jsou pouze SW vychytávky ( pit stop, race management atp.), které se při pouití dobrého SW dají zprovoznit na jakékoliv dráze, kteréhokoliv výrobce a lecos i na analogové .
|
|
Autor |
tomr
člen
Vloeno dne 08-03-2008 21:54 |
|
|
Díky za názory. Návaznost na něco předchozího mě vůbec netrápí. Chci jít do digitálu (a s mým 25 let starým Itesem to nespojím :-)) Spíe mi jde o kvalitu, resp. právě různé vychytávky. U Carrery mi prodavač tvrdil e nejde nastavit výka magnetu, tudí oproti SCX to vidím jako nevýhodu - neb tam to lze a mohu si tím krásně ovlivnit jízdní vlastnosti. Rovně chci Pitstop a taktiku tankování - zde zase vím jak to funguje u SCX, ale nevím zda je něco takového moné i u Carrery Digital 132???
No a samozřejmě dalí faktor je kvalita. Nael jsem zde pár takových náznaků, e SCX by nemuselo být a tak kvalitní, nedokái to posoudit - a proto tady adoním o rady
Ceny se mi jeví relativně podobné - tudí bych tento faktor neřeil (tj, lepí sety digital 132 cca 7,5 tis. oproti SCX s Pit stopem za cca 8 tis.... Ehm tedy DE - nechápu dealery v ČR a jejich cenovou politiku ) |
|
Autor |
Pecan
člen
Vloeno dne 08-03-2008 21:57 |
|
|
Je pravda, e SCX má perfektní software, ale jako jedinej má výhybky ovládaný pomocí páčky ve vodítku -> nelze ovlivnit jiného závodníka jako např u Scalextricu. Tam pokud jedou dva těsně za sebou a ten první chce přejet, tak nepřejede ani jeden... Reakce na přejetí u SCX je rychlejí ne u ostatních systémů. |
|
Autor |
Pecan
člen
Vloeno dne 08-03-2008 22:03 |
|
|
-> Tomr
Pokud ti prodavač tvrdil, e magnet u Carrery nejde nastavit, tak a zapřemejlí nad tím, proč jsou v setu i u autíček samotných malé, umělohmotné destičky, které pasují přímo pod magnet autíčka (eby nějaký okrasný prvek... ). |
|
Autor |
tomr
člen
Vloeno dne 08-03-2008 22:17 |
|
|
to Pecan - díky. - tak troku jsem mu nevěřil a koukám e to tedy lze.... Ach jo. A co ten Pit Stop - resp. tankování - to u carrery také jde či ne? |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 09-03-2008 00:18 |
|
|
Nasatavení magnetu je problém auta. V současné době v podstatě vechny komerční autíčka mají magnet (kvůli jízdním vlastnostem) a změnou jeho polohy, ale i výměnou samotného magnetu lze výrazně ovlivnit jízdu auta. Pravda, u některých značek se upravuje lepe, u jiných hůře.
Zatím,jsem neslyel, e by lo upravit magnet dráhou - to asi ádná neumí.
To Rebas Kdy vedle sebe poloím díly z Carrery a z jiných drah, tak ta Carrera trochu vyděsí velikostí. Kromě toho je české průměrné bydlení relativně malé a kdy to spojím s tendencí nacpat co nejvíce dráhy na co nejmení prostor, pak je změna preference jasná. O roli prodávajícího nemluvě
To Tomr Tou návazností jsem myslel, e digi Carrera je kompatibilní s traovými díly Evolution (Exclusiv). Tady je to docela jasně vysvětleno http://www.autodrahy.cz/index.php?modul=produkty&strana=
vyhody&kategorie=GCD-V&old_b=&skladem=
Editoval Pepino dne 09-03-2008 12:14 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-03-2008 00:24 |
|
|
Carrera pit stop na webu má, otázka, jestli je ji v prodeji.
Myslím, e je důleité si vybrat systém, který vyhovuje ve více směrech a ne se jenom orientovat podle toho, jestli má, nebo nemá pit stop atp. To dá řeit pouitím spec. SW jako např. Pc Lap Counter
Jo a co se týká úrovně řeení vlastního systému digi control, nabízí se otázka proč si SlotFire a Slot.It vybrali právě ten od Scalextric?
Editoval Petr L dne 09-03-2008 00:28 |
|
Autor |
tomr
člen
Vloeno dne 09-03-2008 09:07 |
|
|
Já v podstatě přemýlím mezi těmito dvěmi sety:
- Carrera Digital 132 "Speed Champs" DTM "inkl." WIRELESS
- SCX Digital Set - GT Fahrzeuge inkl. Boxengasse
SCX je troku draí, ale obsahuje 3 auta a u rovnou i Pitstop. Ke Carrere to chápu tak, e budu muset dokoupit dalí díl kvůli ovladačám (jsou tam jen 2) a auto - abychom mohli jezdit ve třech. No a co jsem viděl, tak rozíření o dalí ovladače není zrovna levné ani u jednoho výrobce.
Co se týče dráhy, jakou máte zkuenost s carrerou - vydrí to lápnutí? SCX si myslím e vzhledem k prunosti by mohla snést více - ale moná se peltu.
|
|
Autor |
LS
člen
Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06 |
Vloeno dne 09-03-2008 10:48 |
|
|
Nedá mi to, abych do této teoreticky se vyvíjející se diskuse nevstoupil s několika praktickými postřehy a zkuenostmi:
1. Poslední verzi SCX Digital včetně aut jsem viděl naposledy v Norimberku. Poté, co jsem si vzal dvě auta do ruky jsem konstatoval, e něco tak hnusného jsem jetě neviděl. Auta jsou vyrobena napůl z gumy. Ani půvabná hosteska nás Pepinem nepřesvědčila ke zkuební jízdě. Cca tři roky si od SCX ji nic nekupuji, nebo mechanická kvalita modelů je ubohá. Pozor mám na mysli analogové modely, ty digitální jsou jetě horí. K technologii digitální systému nemá smysl se vyjadřovat, nebo přenos elektronických impulsů přes mechanické táhlo je anachronismus.
2. Jestlie si někdo kupuje digitální autodráhu SCX kvůli věi s blikajícími diodami, které signalizují čas vjezdu do boxů, tak mu přeji příjemné nedělní odpoledne a ničím neruenou hru. Z mého pohledu neznám nic obtěujícího, ne navtěvovat kadých 7 10 kol boxy a tankovat. S Rebasovým SCX jsem jezdil dvakrát. Jednou na nábytkářské párty, jednou v Liboovicích. Z mého pohledu to nejede, je to hlučné, modelově ubohé,
. V kombinaci s nerozbitnými gumovými auty tak maximálně pro děti na nedělní odpoledne.
3. Carrera se dostala ve druhém pololetí do obrovského problému s kvalitou díky neuhlídaným Číňanům předevím se jedná o dráhy. To je informace z Rakouska, kde jsem si u zástupce Carrery kupoval v prosinci jedno auto. Dle informace z Norimberka, od výrobce motorů pro Carreru, Scalextric a dalí, je zajímavá jetě jedna věc. éfkonstruktérem Scalextricu je čtyřicetiletý dráhový závodník, u Carrery tuto funkci zastává mu v předdůchodovém věku, který bere konstrukci pouze jako zaměstnání. Závěr si vygenerujte kadý sám.
4. Scalextric má nyní tak levné digitální sety, e si jej koupím i já. Jak psal PetrL, nenadarmo digitální technologii Scalextric implementoval Slot.It a SlotFire. Scalextric není stavěn na modely 1:24, ale pro maximalisty je zde opravdu SlotFire. Co se týče ířky dráhy v zatáčkách, mám kolem celé dráhy únikové zóny se svodidly, které roziřují tra o 60 mm. Není problém se smyky Slot.Itů.
U svého kamaráda jsme jezdili na Scalextric digitálu řízeném softwarem zdarma staeným z internetu a připojeným do vstupu řídící jednotky autodráhy. O tom co program umí se můe SCX jen zdát. Výhoda je ta, e mohu nastavit a 999 kol, musím absolvovat kvalifikaci, do které přesně zadávám mnoství paliva a dle jeho hmotnosti mám omezený výkon auta. Tankování je a po cca 30 kolech, samozřejmě podle mnoství paliva z kvalifikace, výdr paliva reaguje na styl jízdy, atd. Pro mne to jsou zbytečnosti, ale koho to baví, tak si uije. V rozířené verzi je moné jetě rozdělit tra na tři sektory a po jízdě si vyjet sjetinu časů, kde vám počítač ukáe, ve kterém sektoru jetě máte rezervy. Je to se zvukem s reálným startem atd. |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 09-03-2008 17:49 |
|
|
Primární při nákupu dráhy je důkladně si rozmyslet, k jakému účelu se bude dráha pouívat. Jde-li jen o běné občasné rodinné pojedění si s autíčky s malými dětmi, pak je to vlastně víceméně jedno po jakém výrobci sáhnete. Máte-li trochu závodní ambice nebo autodráha funguje i pro z minula důkladně utajený koníček tatínka (a jeho sbírku pro děti nedotknutelných skvostů, kterou na dráze tu a tam opatrně provětrává), pak u je situace trochu jiná a z ji dříve popisovaných důvodů nejlépe vyhoví Scalextric a Carrera hlavně Scalextric má poměrně vyrovnanou a kvalitní nabídku dílů dráhy a aut (+ slunou úroveň modelovosti).
Kdy se chvilkový koníček časem nebo vlivem okolností změní v plnokrevníka a spojí se s účastí na nějakých těch závodech, pak v případě, e nepřejdete zcela na dřevěné dráhy a plast se pro vás stane jen vzpomínkou, je jediným přeivím favoritem Carrera (ířka, hloubka, variabilita, zpětná kompatibilita atd.).
K ostatním výrobcům - Ninco má problematické zastoupení a nabídku v celé Evropě, nevýhody SCX zde byly ji několikrát popsány (na druhou stranu má ale v sortimentu řadu zajímavých modelů, které jiní nenabízejí), FARO se poněkud vymyká uznávanému standardu.
Jen jetě k digitálu jeho nabídka se mění kadý rok, někdo přijde se zcela inovovaným řeením, které je prakticky nekompatibilní s původním, jiný vylepuje původní zastaralý. Výhodnost původní investice se proto můe během velmi krátké doby totálně otočit. Přijatelná jsou samozřejmě výhradně řeení, která umoňují implementaci čipu do analogového auta jakéhokoliv výrobce, vechny specializované varianty (např. SCX) jsou po čase silně omezující.
Mimochodem vedle Scalextricu pouívá Slotfire (i Plazidus) v současnosti ve svých kreacích na přání i systém Carrera 132 + 124 (bodej by ne, kdy Němci tvoří větinu jeho odběratelů), ale moc velký zájem o digitální řeení na dřevu není.
Honza
Editoval sutor dne 09-03-2008 17:51 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-03-2008 17:58 |
|
|
Jetě drobnost k SCX digital. Doporučuji si důkladně prohlédnout "20240 car Digitalization Kit" a představit si, jaký to znamená zásah do analogového modelu.
|
|
Autor |
Rebas
člen
Vloeno dne 09-03-2008 18:41 |
|
|
Petr L: do nedávna jsem si myslel, e je to velký problém... ale podívej na tuhle novinku
http://autodrahy.e-obchod.com/store/goodsdetail.asp?strGoodsID=sld-4500
Rebas |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-03-2008 18:54 |
|
|
Pokud se při návrhu podvozku se systémem SCX počítá, tak to problém není, u větiny ostatních modelů se ale zástavba SCX digitál rovná destrukci přední části a do mnoha se to ani z prostorových důvodů zabudovat nedá. A o to jde.
Ostatní systémy vyadují pouze, aby koukala z podvozku ta dioda. Ne vdy je to asi snadné, ale vdy je to nesrovnatelně snadnějí a k modelu podstatně ohleduplnějí.
|
|
Autor |
tomr
člen
Vloeno dne 09-03-2008 19:30 |
|
|
Teda, tak s tou kvalitou SCX to nevypadá.... Take holt asi ta carrera. Nael jsem třebas jetě zajímavý set Scalextric Sport Digital digital super GT - C1201 - jene nikdy jsem tyto autodráhy neviděl - a tuím e v Brně ani nikde nemají zastoupení.. Jak psal "LS" o Scalextricu - tak by se mi to i líbilo, ale nikde nejsou ani pořádné fotky atp.... |
|