AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 08:36:58 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Tunning
strana 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor Materiál na podvozek
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 01-02-2007 17:35
Vím, že jsou mezi námi tací, kteří zvažují úpravy aut, někdo končí u gum a kartáčků. Jiný mění motor, vodítko, převody etc. smiley
Moje ne až tak dráhová zkušenost mi říká, že je často lepší nepředělávat, ale začít od nuly. A tou nulou je podvozek.
Samozřejmě, že vím, že se dají koupit více či méně univarzální podvozky. Bez motoru, s motorem, jako kit atd.
Ale já bych se chtěl zeptat jaký materiál byste doporučili na podvozek.

Teď nemám na mysli starý dobrý kuprexit - jedno či oboustraný.
Ale spíš plech a taky dostupné kompozity typu sklolaminátu. A nebo případně kvalitní plast.

+ způsoby opracování a spojování.

Doufám, že se to nezvrhne do debaty jestli upravovat nebo ne, jestli se to vyplatí nebo ne. To si musí rozhodnout každý sám. smiley
Autor RE: Materiál na podvozek
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 02-02-2007 06:38
Čoveče z toho výběru cos napsal bych doporučil určitě ten plast. To ostatní mi připadá zbytečně moc pracný bez většího přínosného efektu. Navíc se plast asi nejlíp z toho zpracovává a svařuje či lepí.

Jedno možnost tu však scela chybí a to jsou " jak to nazvat " drátokuprexitové podvozky. Když víš jak na to tak je to nej řešení. Snadná zpracovatelnost, velmi lehká konstrukce a když to důkladne prozkoušíš, otestuješ tak se časem dopracuješ ke konstrukci s takovými vlastnostmi, které ti budou maximálně vyhovovat.
Materiál není nikterak zvl᚝ drahý a je lehce dostupný. Ideálním příkladem je např: na Tomově stránce podvozek závodního tahače nebo na této stránce najdeš takovou škálu technických řešení, že z toho moudrej nebude ještě týden. http://www.getyourwebsitehere.com/scratchbuilt/

Největší problém je si umět pořadit s neposlušnými drátky při jejich letování. Ale pokud mᚠhlavu na správném místě tak si poradíš třeba nějakám přípravkem. Tom tam myslím také něco takového má.
Důležité je si také uvědomit že různým počtem drátu nastavuješ také celkovou pružnost a tuhost podvozku takže to není jen o maximálním odlehčení. Jde o to vědět kolik a jak jich kde použít, jak a kde je sletovat atd.. Je to děsná alchimie.smiley
Autor RE: Podvozek
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 02-02-2007 07:22
A proč se tolik bráníš cuprextitu? Je to pevné, lehké, dobře se to spojuje, řeže, brousí, frézuje, zakryje to spodek auta, takže není vidět dovnitř...
Pak jedině snad připadá v úvahu ocelový nebo mosazný plech, ale obojí je dost vzpurný materiál, pokud nemᚠna jeho ohýbání a řezání speciální nástroje a je to dost těžké.
Ty dráty jsou sice zajímavé, ale jak to auto zespodu zakryješ???
A plasty? Jaké plasty si představuješ?
Podívej se na jednoduché staré šásko od MTR, podle mně je pro domácí výrobu vyhovující, jen je třeba lépe vyřešit upevnění kastle.
Honza sem připíchnul tento obrázek:

www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Vloženo dne 02-02-2007 08:35
Souhlasím s Honzou " a to se nestává moc často ", jestli je něco nejdostupnějšího, nejlépe tvarovatelného a nejlépe a nejpevněji spojovatelného pak je to určitě kuprexit. Já se sice rozepsal o Drátokuprexitových podvozcích, ale jen proto žes mi nedal na výběr pač si ho už v samém úvodu vyloučil. Ale já na své podvozky nepoužívám nic jiného než právě kuprák.
Jde to samozřejmě i s plastových destiček, ale v zápetí kdy takový podvozek dostavíš musíš vymýšlet speciální uchvycení pro mozasná ložiska, uchycení motoru atd... Teda pokud se to nerozhodneš na tvrdo přilepit vteřiňákem. Na Kuprexit to prostě všechno naletuješ a kdykoli odletuješ.
vitek
člen

Vloženo dne 02-02-2007 09:37
Napřed bych si dovolil poznámku. Já v tom mám docela jasno, ale nejsem takový expert abych radil. Proto vhazuju do hry témata, která by mohly zajímat i další a jen se třeba bojí zeptat.

Sám preferuji kuprexit. Dá se v klidu sehnat, dobře opracovávat a spojovat. A ani nestojí moc peněz.
Je jasné, že se dají najít desítky návrhů a dá se i do nekonečna experimentovat, ale ve finále jsou to varianty téhož.

Zajímal mně hlavně ten sklolaminát. Jenže pod tím názvem se skrývají různé druhy a nejsem v pozici, že bych chtěl experimentovat a bádat. Podvozek z tohoto materiálu je i v odkazech na tomto webu. RC web a ten materiál je tam nazván sklotextit smiley

PS Doma mám návod i na podvozek z papíru, přesněji z kartonu. smiley
Editoval vitek dne 02-02-2007 09:40
vitek
člen

Vloženo dne 02-02-2007 10:30
Tady je odkaz na ten sklotextit.
http://www.rempo.net/izolanty-a-polymery/
elektroizolanty-kartit-pertinax-textit-sklotextit/
sklotextit-tvrzena-skelna-tkanina/

Jedna deska a je nadosmrti vystaráno smileysmileysmiley
Ale pro Toma by to mohlo být řešení.
Na kolik gramů odhadujete hmotnost podvozku z toho materiálu, když má 1,6-1,8g /cm3.
Editoval Pepino dne 02-02-2007 10:33
vitek
člen

Vloženo dne 02-02-2007 13:00
Promiň, měl jsem na mysli, že pokud má deska sklotextitu rozměry řádově v metrech čtverečních, tak ty ji můžeš zpracovat v kroužku. Pro mně stačí A4 kuprexitu.smiley

Ano papírový podvozek byl z ABC a dokonce jsou ho dva druhy a byl na domácí autodráhu. Jeden byl ušit na míru na Lanciu Beta Monte Carlo Turbo a druhý na Tatru 613. Myslím, že je to dobrá ukázka doby a toho po čem konstruktér sahá, když není kde brát. A taky to byla konstrukce opravdu do domácích podmínek, kdy absentuje jakékoliv vybavení.
Honza
člen

Vloženo dne 02-02-2007 14:43
Hezké šasi ze sklotextilu od pana Pavlíčka je na http://www.rcweb.cz/aktual/autodraha.htm. Já ale radši dělám taky z cuprextitu, vyhnu se šroubování a lepení...

Tome, prosím, je možno někde získat bronzová (nebo jiná) ložiska na prům. 3 mm (a jiné prům.)? Jak získáváte ve Vašem klubu závodníků ložiska, nebo jak to řešíte?

H
www.grafik-jan-vician.cz
Mitch
člen

Vloženo dne 02-02-2007 15:20
Nevím jak Tom, ale já jsem si sehnal mosaznou šestihranou tyč. A z té si je vyrábím. Není to nic Extra, ale na dom to bohatě stačí a hlavně, stojí tě to jenom tvůj čas. Mám v ní na soustruhu předvrtanou díru 3 mm tak do hloubky 50 mm a vždycky si tak 3mm odříznu doma pilkou na železo. A jelikož je to šestihran tak jeho jednu starnu prostě rovnou naletuju na podvozek. Motor pak zapustím dle potřeby aby byla osa v ose. Jak říkám něž kulatinu je lepší nějaký čtyř nebo šestihran. S mnou spotřebou mi bude těch 20cm stačit na 20 let. Zajdi do výkupny kovů, třeba tam na něco narazíš a nechaj ti to grátis. Pro ně je to jen kousek ničeho. Pro tebe je to pěknej kus něčeho.smiley
Mitch sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Mitch dne 02-02-2007 16:33
vitek
člen

Vloženo dne 02-02-2007 16:47
To Mitch Na téma ložiska jsem založil nové vlákno. Přesuň tam prosím svůj příspěvek. A držíme téma. I když je Pepino v Norimberku smileysmileysmiley
Mitch
člen

Vloženo dne 02-02-2007 17:35
TOME, UŽ JSME V JINÉM VLÁKNĚ!!!
Autor RE: Podvozky
zeli
člen

Příspěvků celkem: 15
Registrován od: 01.06.07
Vloženo dne 19-07-2007 22:25
Mám možnost nechat vyrobit (zkušebně a pak i ve větší sérii) kovový podvozek. K dispozici je veškeré vybavení pro tvarování a zpracovávání plechů včetně "odpadního" materiálu ze kterého lze podvozek vyrobit. Můžete mi někdo poslat výkresovou dokumentaci???
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 20-07-2007 09:34
Tak to ti držím palce, po nějakém odzkoušeném plánku na pěkný podvozek již pátrám hodně dlouho, ale nic.........
Vypadá to, jako kdyby stavba podvozků nikoho nezajímala, tedy kromě výrobců.

Pro inspiraci jeden, který vypadá hodně jednoduša a dal by se na plech upravit

Petr L sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Petr L dne 20-07-2007 09:36
http://132slotcars.blogspot.com/
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 20-07-2007 10:44
Ivane, to to jeden z mála typů, který jsem našel po nekonečném hledání. Ironií je, že jsem ho našel na RC webu. Autor si podvozek "vystřihnul" jen tak pro domácí Ites a celé to vystavil na web.
Pominu li nekonečné zásoby fotek drátěných podvozků z GB a USA a prakticky vždy 1:24 a na dřevo, tak kromě nám známých výrobců nikde nic.
Bylo by super, pokud by ti to vyšlo a něco jsi namaloval a byl ochotný zveřejnit pro obecnou osvětu.
Myslím, že zrovna tohle téma je velmi zanedbané a určitě by zasloužilo větší pozornost.

Editoval Petr L dne 20-07-2007 10:45
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 20-07-2007 11:34
Jukněte pro inspiraci třeba na stránky Parmy www.parmapse.com, mají tam pro začátek jednoduchá šasi pro 1:32 typu Womp-womp a International32, pro 1:24 různé typy Flexi. Mile vás určitě překvapí i přiložené ceny v USA u RTR provedení - to jen ukazuje, jak cena doletem do naší kotliny zbytní.
Prodávají i množstevní packy pro kluby - kdyby se někdy u nás byli všichni schopni dohodnout na jednom provedení, mohly by děti jezdit za pár korun na dobrém srovnatelném materiálu...

Honza
Honza
člen

Vloženo dne 20-07-2007 21:23
Vypadá to velmi dobře, zkusit to udělat v 1/32 by bylo jistě zajímavé, ale je to proříznuté (myslím tím stupidní, omezující a diskriminační pravidla pro stavěné modely na pohár Scalectric). Co by se s tím jezdilo???
www.grafik-jan-vician.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 21-07-2007 10:34
No a jak se tedy pravidla řeší to uložení motoru u LeMans Car, když neumožňuje proříznutý podvozek? Tam se tem motor přece má možnost proti platu drobet hýbat.

Petr L
Administrátor

Vloženo dne 21-07-2007 14:58
Tome, domu postavim co chci, i kdyby se božstva autodráhy usnesla na ještě větších hovadinách.
Jenom mne to chytlo za oči, když jsem si ty pravidla pročítal. Přecejenom i když nepočítám, že bych závodil tak protože platí "never say never" snažím se ve svém konání pravidla zohlednit.
No a jak to Honza nakousnul, tak jsem se zeptal.

sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 21-07-2007 16:21
Já si myslím, že by se šlo určitě v rámci závodů na nějakých změnách či rozšířeních domluvit, u aut v měřítku 1:32 podobná omezení totiž taky moc nechápu. Ale jednou to tak je pořadatelem zavedeno a je jen na něm, jestli změnu pravidel povolí.
V současnosti stejně jezdí kategorii stavěných aut v Poháru stále stejná trojice až čtveřice, ostatní to moc nezajímá a vlastní závody to spíš časově protahuje (klidně by se mohly absolvovat všechny kategorie během jediného dne).

Před týdnem jsem doma našel v zapadlé krabici několik aut z doby před cca 25 lety, se kterými bych si docela rád zajezdil právě v těchto kategoriích, ale přestože se jedná o zastaralé makety (bývalé A1/32 a A2/32), nesplňují podmínky nekyvného šasi a u formule kolmého motoru, takže se na ně můžu tak akorát koukat. Je mi to docela lítosmiley, protože přestavět se bohužel nedají.

Honza
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 21-07-2007 17:38
Přestavět by bylo škoda, to chce oprášit a pečlivě uschovat!!

strana 1 z 4 1 2 3 4 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky