AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 09:15:01 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Tunning
strana 2 z 2 < 1 2
Autor RE: Ložiska nákup versus domácí výroba
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 04-02-2007 16:25
To LS: No takhle nějak si to představuji...
Prosím, vlož nějakou adresu, kde si to budeme moci sami projít, popř. objednat.
Nepoznám zde průměr osy aj. důležité detaily, popř celý sortiment. Na to se totiž váže zas jaká použít kola a gumy a kde je vzít....etc., je to třeba promyslet.
Já používám momentálně kola Favotit a gumy gonio zadní zbroušené na prům. 19,5 s tím, že jsou pak šířkou cca 12 mm vhodné na formule (strašná práce, nákružek na kole je třeba na vrtačce zbrousit na užší...)
Pokud to co zde předvádíš lze získat na dobírku od tuzemského prodejce, mohlo by to být jisté řešení (ikdyž asi ne to z nejlevnějších).
Zdravím všechny.H
www.grafik-jan-vician.cz
LS
člen

Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06
Vloženo dne 04-02-2007 18:15
Průměr zde uvedené osy je 2.38 mm. Celý sortiment je na http://www.slot.it/INGLESE/KitPart.html. S objednávkou doporučuji nespěchat, nebo je pravděpodobné, že v ČR bude druhé přímé zastoupení SLOT.IT, které bude opravdu funkční. Zatím je možné vybírat z toho co je na italském webu, brzy by to mohlo být i na českém pultě včetně ceníku v Kč a českého webu.

V případě velkého spěchu je možné zboží dovést přes obchodníka z ciziny. Cena je potom vyšší a je nutné zboží skutečně odebrat - ideální je platba předem.
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 04-02-2007 19:22
Někdo si počká, někdo si vybere z toho co už je na trhu - např. Cahoza nebo Parma a někdo bude vyrábět. Sám a nebo u někoho. Myslím, že každé řešení má své pro i proti. A co se komu vyplatí a nebo nevyplatí, co komu stačí nebo nestačí to si musí každý rpzhodnout sám. Informací i zkušeností tu je dost. Díky všem.
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 04-02-2007 19:49
A jsem u toho, 2,38mm. Nic proti tobě LS, ale to je brická palcová norma. Kčemu ti to je, když mᚠplno ozubených talířových kol s průměrem 3mm, disků s průměrem 3mm? Nemluvě o osyčkách. My jsme tu diskutovali o ložiskách a né výměně celé zadní nápravy. Joo pokud mám podvozek kupovaný s možností výměny typizovaných ložisek tak není co řešit, ale my se bavíme o bastlení svých vlastních podvozků. Z toho vyplívá vychzet z toho co dům dá a co nedá tak dokoupit za rozumnou cenu. A ikdyž si dokoupíš bronzová či mosazná ložika řádově v desítkách korun + poštovné opět v desítkách korun tak už jseš skoro nebo přes 100Kč a stále nemᚠjistotu, že ti to bude s tvou osou co mᚠdoma sedět. Protože 3mm nemusí být vždy 3mm a upravovat si kupovaná ložiska mi připadá dost na hlavu. Výsledek bude stejný jako kdyby sis ho udělal za 00nic doma. Nemyslíš?
A pokud bych se měl rozmýšlet mezi 2,38mm a 3mm tak si sečti ceny potřebných dílů. Mám super ložiska 2,38mm, ale k tomu budu potřebovat osu, ozubené talířové kolo, disky kol a gumy Cena ti odpoví.
vitek
člen

Vloženo dne 04-02-2007 21:55
Myslím, že není potřeba to tak hrotit. Kdo se rozhodne pro určitý rozměr nebo značku - například ložisek pak mu nezbývá než k tomu doladit i zbytek.

LS je spíš zastánce nebastelní, alespoň jak jsem vypozoroval, jeho mínění respektuji, ale to nezanmená, že např. v tomto případě ho budu následvat.

Ještě jedna poznámka, ty vyobrazená ložiska předpokládají "naražení" shora do držáku osy, kdežto měděná kulatinka předpokládá vsazení a zaletování do vyvrtaného otvoru v kuprexitu. Např.

Debata o ceně je komplikovanější. Pokud do ní v domácích podmínkách započítᚠpráci (a to se nedělá) a vstupy typu nářadí, pak v kusovce to moc levně nevyjde. Jenže narexe nekupujeme na ložiska atd. smileysmiley

Zamlová se mi ten nápad s matičkou nebo vícehranem místo kulatinky. Jen si nejsem jistý, jestli to vydrží přiletované na hranu kuprexitu.
Mitch
člen

Vloženo dne 05-02-2007 00:14
Ta má fotka je z Mercedesu 240 Long 1/24. Postavil jsem ho s nějaké hračky a s tím motorem Johnson, který dřív sloužil v Renaultu 19 jako čerpadlo do odstřikovačů a elektronikou na kompletní osvětlení to váží kolem 250g a ložiska se zatím neutrhla. I při té síle motoru stále hrdě zastávají svou funkci na stejných pozicích.
Mitch
člen

Vloženo dne 05-02-2007 06:34
Jo to se někdo má. Taky bych bral sadu pořádných výhrubníků a výstružníku alespoň v celé řadě 3H. Ale kolik taková sranda dnes asi stojí? Jsem rád, že jsem sehnal aspoň slušnou sadu závitníků a kompletní sadu vrtáků od 0.2 až do 5mm. No snad někdy v budoucnosti se poštěstí. Zatím mi musí stačit malý jehlový pilník.
LS
člen

Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06
Vloženo dne 05-02-2007 16:10
Jestli jsem se náměty na SLOT.IT ložiska někoho dotknul, tak mne to mrzí. Ale berte to tak, že život a vývoj jde nezadržitelně kupředu. Ve formuli 1 také konstruktéři neustrnou u jednoho rozměru zadní poloosy jaký používali před 20 lety, když např. Williams a McLaren drtily konkurenci. Proč do jednoho auta, které si stavím sám nezkusit něco jiného, co se osvědčilo např. při pohárových závodech v Itálii a ve Španělsku. Když si postavím jednou auto z technologicky pokročilých komponentů, mohu potom porovnávat s tím co jsem si celé dělal sám doma. A třeba bude domácí výroba zrovna lepší. Jestli bude cenově výhodnější i po započtení času a energií to nechám na každého vlastní úvaze.

A teď úvaha z pohledu sběratele. Každý výrobce používá svůj rozměr os a je to SLOT.IT, Scalextric, FLY, … Já mám modely od 11 firem. Kdybych si měl vybírat modely jen podle rozměru os, asi zůstanu jen u několika kousků jednoho výrobce. A to by bylo škoda. A tak mám soubor minimálně nutných náhradních dílů, který beru jako nutné zlo.
Mitch
člen

Vloženo dne 05-02-2007 20:33
Nechtěl jsem po tobě tak vyjet, ale trochu si mě podráždil tím jako proč se tu zaobíráme takovou prkotinou za pár korun jak si to nazval. Jen jsem ti řekl své důvody proč výrobě ložisek věnuji půl hodiky svého času.
Jak to budeš řešit v případě ukončení výroby dané serie ložisek nebo převodů? Budeš si je nechávat dělat na zakázku od nějakého soustružníka nebo se tam pokusíš nacpat jiná. Odpověď prosím zdůvodni. Radši zainvestuješ do výroby přesných kopii nebo budeš originál držák upravovat na jinný typ uložení? Nevím zda je taková možnost vůbec možná, ale berme že ano. Pro co se rozhodneš?
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 06-02-2007 00:19
Mitchi - dlouho jsem tu nebyl,ale.......snad jsem porozuměl tvojí otázce, tak se pokusím popsat svůj postup. Jak už tady někdo psal, plechový podvozky od Gonia (Itezu) neměly žádný ložiska (podle mýho to nejsou ložiska, ale pouzdra) jen dírku 3 mm prům. A potřeboval jsem (chtěl jsem) tam jinej převod - chtěl jsem ty lenochy trochu popohnat - tak jsem dírky prostříhnul nůžkama na plech a vletoval tam nasazovací "ložiska", který byly součástí zadní osy SCX. Čímž jsem originál držák upravil na jiný typ uložení.

Kdybysem dělal teď novej plechovej podvozek, žádný futra tam dávat nebudu - dírka stačí. Jednak bude mít menší tření než tkzv. ložiska a druhak - nejezdím s jedním autíčkem do jeho zničení. Tedy se mi nemůže ta dírka v plechu nějak osičkou vymlejt, či na osičce se mi neudělaj ani rýhy od podvozku. Ale to jen "kdyby" !!!smiley

A o tom rozměru os, jak píše LS - tak to je bohužel pravda. Jsou to asi jen desetinky - nepřeměřoval jsem to - ale třebas takový disky od jenoho výrobce, nepasujou na osky výrobce jiného. Jestliže je oska silnější, to mi moc neva. kolečka se trochu probrousej a je to. Jestliže je to však naopak, jsou kolečka nepoužitelná. Stejně tak i "ložiska".

Ještě se vrátím k tomu "ukončení výroby". Přečetl jsem si tvoji otázku ještě jednou a.....smiley....asi jsem si jen myslel, že ji rozumím.Ale ...mám cca. 30 autíček s ložiskama na osky cca. 2,38. Jestliže je firmy přestanou varábět a začnou dělat třebas uložení na osu 3,10, tak přeci snad nebudu těch mejch současnejch 30 autíček předělávat s pomocí soustružníka na osky nový 3,10 smiley Nechám tam jaký tam jsou teď a s novejma autíčka budu jezdit na novejch oskáchsmileysmiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
Mitch
člen

Vloženo dne 06-02-2007 07:48
Si mě nepochopil. Otázka byla sice míněná na HWSlota, ale budíš.
Teď jsem se nebavil o průměrech, ale tvaru ložiska. Jak jsem se tak koukal víše co jsem vložil LS tak je tvarově každé naprosto jiné a věřím tomu, že se mohou lišit i model od modelu, generace od generace jednotlivých podvozku. Je jasné, že britové se své průměrové míry jen tak určitě nevzdají, ale mohou pozměnit ten tvar osazení a tak. Jak to chceš pak řešit, když už si je nebudeš moct koupit? Napáchᚠdo svého originálního a drahoceného kousku nápravu s něčeho úplně jiného a podvozek k němu násilně upravíš čímž celý model znehodnotíš nebo si nechᚠpodle starých originálů udělat nová ložiska šikovnýma českýma ručičkama?

Nevím zda sis četl všechny předešlé příspěvky, ale s těma průměra jsem tu začal právě polemizovat já. Netvrdím, že jen díra v plechu je špatné řešení, ba naopak, ale kdo z nás si doma prostřihává nebo vyvrtává plechové podvozky? Většinou se jde cestou kuprexitu nebo plastu. Prostě čehokoli co je dobře tvarovatelné a obrobitelné. Jenže jen díry v kuprexit by bylo hodně špatný uložení. Slabí plátek měděného plechu by se ti neustále zakusoval do osy a měď je špatné kluzné médium, navíc by se díra velmi rychle zvětšovala pač je to jen nějaký laminátovaný materiál. Nevím přesně co, ale to není podstatné. To samé platí u plastu. Díra v plastové destičce může být dobré ale u hodně špatné řešení. Záleží na tom co je to za plast, jak je silný, jaké má kluzné vlastnosti a zda se nebude rychle opotřebovávat a díra zvětšovat. Proto se do většiny plastových podvozků dávají výměnná pouzdra, abys po čase nemusel vyhodit a měnit celý podvozek.

Třeba Faro má jen ten držák, ale ten je za pár korun a hlavně je celý z "kluzného" plastu. Podobný se právě na kluzná plastová ložiska a uložení používá třeba Murtfeldt. Jakož to kluzný plastový materiál jsem se nesetkal s ničím lepším. Ale běda, když ho chceš řezat nebo dokonce snad pilovat růčo doma ve svěráku. Na ploše 20x20mm strávíš s rašplí ruce 15minut intenzivní práce než ho sjedeš o 1-2 mm. No obrábět to doma bezestrojů je prostě desná pakárna. Ideální je si koupit potřebný profil nějaké délky, vyvrtat v něm potřebný otvor a pak jen nařezat na malé špalíčky. Když pak příjdeš na to jak to lepit s jiným materiálem tak mᚠo doživotní ložiska postaráno.
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 06-02-2007 10:20
Ale ...mám cca. 30 autíček s ložiskama na osky cca. 2,38. Jestliže je firmy přestanou varábět a začnou dělat třebas uložení na osu 3,10, tak přeci snad nebudu těch mejch současnejch 30 autíček předělávat s pomocí soustružníka na osky nový 3,10 Nechám tam jaký tam jsou teď a s novejma autíčka budu jezdit na novejch oskách

A v tomto púřípadě je jedno, jestli se jedná o průměr osek nebo o tvar "ložisek". smiley

HWS
Mitch
člen

Vloženo dne 06-02-2007 10:56
Žádné řešení také řešení.smiley
vitek
člen

Vloženo dne 06-02-2007 14:50
Tak nevím, jak je to s těmi rozměry, ale v tištěném katalogu Scaletrix - Tuning Guide Sport + je pod číslem C8406 uvedena osa o průměru 3.0 - bohužel bez jednotek.
Pokud jsou to milimetry, pak je i zbytek - ložiska, převodová kola o průměru 3.0. A pokud ne, tak si o firmě myslím své.
Mitch
člen

Vloženo dne 06-02-2007 15:17
Mᚠrecht, v odkazech je odkaz na firmu, která to sem dováží a v komponentech je také foto osyček a ložisek s průměrem 3 mm. Ale jak říkám, 3mm nemusí být vždy 3mm. Každý výrobce os je má vůči díře v ozub. kole a ložiskách v nějaké toleranci a ty bývají řádově v setinách max desetinách milimetru a už to může na tvé ose nebo s tvým kolem buď prokluzovat nebo to tam naopak nedostaneš.
Fakt pozor na to!!!
Musíš si to buď na krámě změřit nebo vyzkoušet a nebo to holt risknout. Ideální je koupit komplet od jednoho výrobce a mᚠjistotu.
amk-src-cb
člen

Příspěvků celkem: 34
Registrován od: 05.03.07
Vloženo dne 03-04-2007 11:48
Rychle jsem projel problematiku ložisek, specielně průměr 3mm. Za mého mládí, před bezmála 30ti lety jsme na ložiska používali rozřízlou čokoládu (lustrsvorky). Měla 3mm a otvorem pro šroub se dala i mazat. Přesnost byla +- autobus, ale jezdili jsme s tím i na velký dráze se silnějšíma motorama a šlo to!

MH
www.volny.cz/amk-src-cb
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 04-04-2007 20:54
Ten problém s pasováním 3mm osiček do 3 mm otvorů je logický. Strojaři to nazývají lícováním. Aby ta osa do otvoru šla nemůžou mít oba stejně 3 mm, pokud materiál nepruží. A proto je to lícování, aby se vědělo jaká tam má být vůle. Když to do sebe nejde, tak to je ve stupnici lícování tuším H7. Proto na sebe zaručeně pasuje vždy jenom komplet, nebo řada dílů. Pokud by jsi měl k dílům výkresy, tak je to jasné hnedle, jestli to půjde, nebo ne. Jinak zbývá pokus/omyl, ale chyba je jenom v tom, že se výrobci nedomluví na unifikaci.

http://132slotcars.blogspot.com/
Mitch
člen

Vloženo dne 05-04-2007 06:54
Lícování je H7/h6 nebo H11/g11 atd atd... Lícovacích kombinací je celá řada. Pokaždé však záleží na tom jestli chcete uložení s vůli a jakou vůli nebo uložení přechodné či s přesahem na lisování. Je to dost složité. Ale abyste byli aspoň krapet v obraze tak velkým písmem se označuje lícovací rozměr díry (H) a malím zas licovací rozměr hřídele (h). Proto H7/h6.

Ale myslím, že tady je zacházení až do takových extrémních přesností téměř v tisícinách milimetru naprostá zbytečnost.
Kupte si malej přesnej kulatej pilníček, díru udělejte přesně na rozměr hřídelky a pokud to do sebe nepásne tak ji trochu protočte pilníkem. Myslím, že rozdíl průměrů díry vůči ose může být sklidem od 0,05mm až do 0,1mm a vůbec nic se neděje. Ba naopak, pokud by jste měli až tak extrémně přesné uložení a s modelem jezdili opravdu dlouho tak si troufnu říct, že by se vlivem vzniklého záhřívání osy mohlo stát že by se mohlo uložení zadírat. Existuje přeci něco jako tepelná roztažnost materiálů.
strana 2 z 2 < 1 2
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky
O DDM Barák