Autor |
RE: Natáčivá přední kola, diferenciál |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 18-02-2008 08:59 |
|
|
Malá poznámka: já vidím docela dobře (zatím), ale poznat při průjezdu zatáčkou zda má auto kola natočené nebo ne si netroufnu. Jarda
P.S. myslím tedy pokud se jedná o normální sviný průjezd a auto není v extrémním smyku.
Editoval src ceska trebova dne 18-02-2008 09:02 |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 18-02-2008 11:51 |
|
|
Mám dojem, e tyhle diskuze jsou u zbytečné, to by se dalo diskutovat, jestli by se neměly dráhovky osadit funkčním dvanáctiválcem a podobně.
Kdo má zájem, čas a chu a tu přední zatáčecí osu udělá, vyzkouí a své zkuenosti zveřejní.
Zatím mi to připadne, jako zbytečné teoretizování.
JMS |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 18-02-2008 12:01 |
|
|
Souhlasím, kdo nevěří a se podívá na klip Audi od Slot.It:
http://www.slot.it/Download/Audi_R8c.zip
To, e se kola nenatáčí je stěí postřehnutelné.
|
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 24-02-2008 04:02 |
|
|
Zejména v závodech je cokoliv co můe uletět nebo se zlobit nadbytečné, tedy i otáčecí přední kola či přední kola vůbec. Modelovosti to vak nepřidá a já se domnívám, e tohle účel světí prostředky patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výe zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v dráce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, ve ostatní je těmto dvěma poadavkům podřízeno.... |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 24-02-2008 08:23 |
|
|
Honzo, zajímalo by mne, o co ti vlastně jde, nerozbitnost , lepí jizdni vlastnosti a rychlost se dá zajistit i při vysoké modelovosti. Stačí udělat přední osu pevnou, nevibrující, obout přední gumu, které je co nejtvrdí aby co nejlépe klouzala a zajistit aby se co nejjemněji dotýkaly dráhy.
Pokud se smíří s tím, e je tam přední osa pro parádu a je tam jen právě kvůli té modelovosti a nebude laborovat s nesmysly typu shodné jízdní vlastnosti modelu s předlohou tak je pak auto nejen hezké, ale i pořádně jede.
|
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 24-02-2008 09:12 |
|
|
Já bych nechal Honzu při jeho teoriích o tom jak má vypadat dráhový model auta.
Pokud se mu to nelíbí, a si dělá to, co se mu nepříčí.
Ale zatím tady svůj výtvor nepředvedl.
Pouze nám tady udělal z RC hračky dráhovku, protoe jezdí na dráze.
Kde je teda to S z názvu SRC (dráka do které patří vodítko) ?
A kdyby jsi Honzo přijel do ČT, tak by jsi viděl, e i lexanky mohou být pěkné a ne jenom placatý futrál na podvozek.
Podle tvých reakcí na tomhle fóru si nedovedu představit,e by jsi se zůčastnil nějakého závodu s modelem, který bude mít vypiplaný do detailů(včetně zatáčecí př. osy) a v treningu(nebo i v závodě) ti nějaký nasazovač tenhle skvost nasadí do jiné dráky ne by měl.
Následná rána by byla asi poslední.
JMS |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 24-02-2008 11:18 |
|
|
Připadá mi to jako poněkud planá debata. Zatáčecí přední náprava se nestavěla na SRC autech ani před 30 lety, kdy tehdejí kategorie A jetě vypadala jako reálné makety . Hlavním důvodem byla ji v té době uznaná nepřínosnost tohoto řeení pro jízdní vlastnosti modelů, tedy to nejpodstatnějí pro SRC. To platí i pro dnení plasáky, jen minimum firem dává do svých modelů zatáčecí kola a to jetě jen výhradně u formulí dnes snad u jediné Ninco. Pro jízdní vlastnosti i těchto modelů je to výrazný handicap, pouitý plastový systém je zdrojem kmitání a vibrací celé přední osy (ne nadarmo se celá přední osa dodatečně maximálně fixuje). Je fakt, e se s pohyblivou nápravou dají jet i závody, ale ádná výhra to není. Vím, o čem mluvím, protoe jsem s touto verzí (z nedostatku času na předělání) jel sobotní PS a celý předek auta byl v zatáčkách hodně neklidný.
Samozřejmě ve chvíli, kdy tě nasazovač na začátku rovinky oupne na chybnou dráku, přijde nejspí o celou přední nápravu ale to platí u formulí i pro tu pevnou včetně celého předku. U klasického SRC je pak kadá eventuální příčina chvění v konstrukci asi jetě nesrovnatelně větím problémem.
Jen jetě ke vzhledu lexanek JMS má plnou pravdu, e existují esteticky dokonalé karoserie. Je řada výrobců lexanových karoserií, v jejich produktech i dnes skutečně pozná věrně originál předlohy a to na druhé straně je občas obtíné najít na plasácích. Záleí jen na lidech někdo preferuje věrnost vzhledu, jiný jízdní vlastnosti. U specializovaných seriálů se sice jezdí jen jedna předepsaná kastle, ale kadý má monost dle vlastních schopností z ní udělat výtvarný skvost (kdy mu nevadí, e o něj za chvíli přijde).
Honza |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 24-02-2008 15:56 |
|
|
JMS napsal:....Ale zatím tady svůj výtvor nepředvedl.
Pouze nám tady udělal z RC hračky dráhovku, protoe jezdí na dráze.
Kde je teda to S z názvu SRC (dráka do které patří vodítko) ?
- kterou RC hračku předělanou na SRC teď má na mysli??? (na setkání jsem měl 3 nebo 4 RC hračky předělané na SRC a to je taky reakce na to jestli jsem svůj výtvor předvedl nebo ne) - toho McL nepovauji za hračku, má vecko jako větí RCéčka...
To Sutor - e lexanky mohou i vypadat přece víme (viz hlavně Milan z Blavy), ale o těch jsem nepsal.
Editoval Honza dne 24-02-2008 15:58 |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 24-02-2008 16:41 |
|
|
Ano myslel jsem toho mini RC Mc Larena, kterého povauji za hračku.
K závodním RC autům to má hoodně daleko.
I tady je vidět ten rozdíl jako u dráhovek.
Navíc v měřítku 1:28 u tam není tolik místa na propracování závěsů kol a monosti nastavení podvozku jako třeba u klasických(závodních) RC aut .
Někomu to stačí, ale závoďák to určitě není.
JMS |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 24-02-2008 17:21 |
|
|
To co povauju za komerčně vyráběné závodní RC auta najdete na www.teamxray.com
JMS |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 25-02-2008 12:34 |
|
|
To JMS:
Mini-Z - u jsi to někdy viděl? Má to asi 50x více dílů a seřizovacích a tuningových moností ne to nejvymakanějí SRC. A proč podle Tebe osmnáctina není hračka a osmadvacetina zas je? Domnívám se, e má dostatěčnou dávku netolerance ke kadé abomyí válce, gratuluji a nemusím.... Jistě jsi snad závodníkem s Mini-Z nebo jinou RC osmadvacetinou...
A nebo...Proč mají někteří potřebu soudit věci o nich vědí p.d?
Editoval Honza dne 25-02-2008 13:20 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 25-02-2008 14:17 |
|
|
Trochu utíká původní téma.
U Fyl racing modelu Saleen mají řeenu přední nápravu volným uloením ve vertikálních oválných otvorech, které umonňují nápravě pohyb nahoru a dolů v rozsahu cca 2-3mm. Co zaručuje aby bylo kolo na dráze a zároveň aby nerovnost dráhy navyřadila model. A jak bylo psáno - kola jsou z tvrdé hladké gumy.
To Honza A dokáe okolo SRC nebo RC tolik co JMS okolo SRC, pak si můe dovolit některé poznámky. |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 25-02-2008 18:53 |
|
|
Taky jsem se motal kolem RC aut a občas si u mě kluci nechají udělat motor do RCéčka, ale o to tady nejde.
Pokud si chce někdo jezdit na dráze třeba s modelem dřevěné latríny(to u tady taky bylo), a si postaví co chce.
Jsem zastáncem dráhovek a snaím se stále něčím přispět, klidně i těm, co jezdí pouze na domácí dráze.
U jsem to tady jednou napsal- pokud má někdo čas a chu udělat to, o čem je vlákno- má monost a potom se s náma podělit o zkuenosti.
JMS |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 26-02-2008 03:35 |
|
|
To Vítek: Neberu JMS jeho zkuenosti v SRC. A pokud zde mohu říci něco na obhajobu svých názorů a vůbec nějaké mít a za 20 let (nebo nedávno jsem jak se SRC po dlouhé době, tak s RC začal), pak na shledanou za 20 let. Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překáet nebo dělat fackovacího panáka.
A jsou-li toto stránky něčího fanklubu, tak jsem si asi spletl webovou adresu. Ostatně lidé, kterým bych rád fandil přispívají stále méně nebo ji vůbec. Asi vědí proč.
Editoval Pepino dne 26-02-2008 07:06 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 26-02-2008 07:08 |
|
|
Pánové, zbytečně utíkáte od tématu.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 26-02-2008 09:00 |
|
|
Honzo, po době, kdy o tobě nebylo vůbec vědět jsi se objevil a začal nám představovat mini RC, zcela mimo mísu ve vláknu o ukládání dráhy, které v dobré víře zaloil Vítek a my mu z něj trochu neikovně díky úasné Pecanově fotce udělali takřka kabaret. Nesl to statečně a dokud jsi tam neprsknul RC, byl klid.
I tam jsi se hned začal čílit, kdy jsem velmi jemně uknul, e jsi trochu jinde:
Co mohu udělat, je jen, e tady nebudu otravovat, pokud má někdo strach, e se nebude diskutovat jen přesně o tom, co ON chce
Pak jsi si na to zaloil vlákno a bylo po problému.
Za chvíli jsme se dostali jinde k uloení přední osy, opět měl někdo jiný názor ne ty a zase začíná nervit:
Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překáet nebo dělat fackovacího panáka.
JMS nemůe za to, e prostě SRC díky dráce není opravdové auto a platí tady tudí jiné zákonitosti.
A jestli někdo začal s konfrontačním způsobem komunikace, tak to určitě on nebyl. A jeho poznámka o mini RC je jenom logickým důsledkem tvého naváení se do lexanek:
já se domnívám, e tohle účel světí prostředky patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výe zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v dráce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, ve ostatní je těmto dvěma poadavkům podřízeno....
Nechápu proč se tak čílí, kdy si někdo myslí, e mni RC je hračka a opravdový RC závoďák vypadá jinak. Já si to myslím také. Je to stejné jako u těch naich 1:32 autíček. Má to svoje limity a ty nepřekročí a se bude snait sebevíc
Hlavní výhodou tohoto webu a tedy i důvodem, proč ho navtěvuji bylo a je to, e se tu potkává v poměrně vzácné toleranci mnoho proudů SRC a myslím, e to vechny obohacuje. Neznamená to, e občas nezajiskří, ale vechno má svoje meze.
Bylo by fajn, kdybychom se o to snaili i nadále a nerozhádali se jenom proto, e nedokáeme skousnout, e má někdo opačný názor. Byla by to koda
No a teď bychom se měli vrátit k tomu, o čem toto vlákno je :
Myslím Vítku, e vertikálně pohyblivá osa má sice svoje klady, ale při vyích rychlostech bude vibrovat a tak bych se bál, e klady řeení budou ty vibrace negovat. Několikrát jsem hlavně na webech v GB zahlédnul také řeení s kyvným uchycením přední osy ve středu a tím umoněnému naklápění osy. Myslím ovem, e obě tyto řeení jsou dobré max. na technické dráhy, kde se nedosahuje vysokých rychlostí, tedy na domácí plast.
Editoval Petr L dne 26-02-2008 09:10 |
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 26-02-2008 09:45 |
|
|
Je zvlátní, e jakmile se do zdejích diskuzí zamíchá klasické SRC, dochází následně větinou ke zbytečnému osobnímu napadání. Asi přece jenom pořád platí, e existuje určité permanentní napětí mezi stoupenci různých směrů pojetí autodráhového "sportu" bez ohledu na jeho iracionalitu.
To Vitek ad FLY Racing u Saleenu:
Moná, e jejich koncepce byla jednu chvíli mezi plasáky přínosem, ale popisovaný systém rozhodně není ideální a v současnosti je u zastaralý. Na rychlých dřevěných drahách je volně kmitající přední náprava z hlediska jízdních vlastností naprosto k ničemu. Smysl má pouze její seřiditelná fixace pomocí vymezovacích roubů (např. Spirit a dalí), ostatně stejné řeení se u objevilo i u nových verzí FLY Racing (BMW).
Ad řiditelná náprava:
Jakýkoliv volně pohyblivý díl při doteku s dráhou vytváří vibrace a to je prostě fakt, který lze standardním způsobem eliminovat jen velmi obtíně. Milovníci naprosto věrných modelů by se museli smířit s faktem, e jejich vypiplané hračky budou nekonkurenceschopné a jetě snadno pokoditelné. Kdo by s nimi pak vlastně závodil? U dnes se makety skoro nejezdí (nebo s malou účastí), protoe je větině závodníků líto po pár bouchnutích odepsat pracně postavenou a nabarvenou karoserii (a taky jsou občas na pořadu závodů hádky na téma, e někdo s tvrdí karoserií "schválně" zničil jinému auto).
Nikdo ale nikomu nebrání, aby si něco takového doma pro radost nepostavil a občas se s tím doma nebo jinde nesvezl. Větina zdejích názorů jen potvrzuje skutečnost, e podobné technické finesy jsou léty ověřená slepá cesta... Sice slepá z hlediska závodění, ale jinak modelářsky pro někoho zajímavá.
Honza |
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 26-02-2008 11:38 |
|
|
OK, tak díky bohu za to - třeba se začíná blýskat opět na časy. Měl jsem na toto téma debatu s jedním z pořadatelů PS a chvílemi jsem si připadal jako v jiném světě, kde se dělá ve pro to, aby se případný start v podobných kategoriích lidem zkomplikoval.
Honza |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 27-02-2008 01:02 |
|
|
Ani se mi nechce vysvětlovat, e to
účel světí prostředky patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výe zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v dráce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, ve ostatní je těmto dvěma poadavkům podřízeno....
neni míněno nijak negativně, prostě to tak je. Pokud v mém konstatování skutečnosti vidí někdo ode mně něco patně, je to jeho věc.
K tomu, e jakmile se zde zamíchá klasické SRC...je z toho bitva atd, atd - a nejsou oni ti od SRC právě ti agresivní dikutéři?
..a k tomu co s tím taky souvisí -
Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překáet nebo dělat fackovacího panáka
to je reakce na to, e kadý přece ví (není-li b.b ), e pokud se někoho zaručeně chceme dotknout, označíme předmět jeho zájmu, který obdivuje a miluje...hračkou (to jiné věci stojí za pozornost a ne tato hračka...) jak to dělá pan JMS. Nevrátil jsem, nemám to zapotřebí.
Povauju MiniZ a modely M280 za úasné technické objekty. A není pravda, e by jim něco chybělo. Opravdový RC závoďák (zde snad? myleno větí? závoďák, nevím, MiniZ jsou vyrobeny pro závody, to snad autor těchto slov ví? Taky, e s autíčkem, které umí 25 km/hod u z krabičky si v obýváku nepojezdí) vypadá podle mně docela stejně, jen má větí měřítko.
A e by mi chyběla tolerance??? Hanil jsem někomu cokoliv o čem se zde rozepíe? Domnívám se, e ne.
A e jsem tady prozatím nic nepředvedl?
Tak a teď nepříznivci natáčecí přední nápravy - kdy má něco trend kmitat, přimontuje se k tomu tlumič, víte? a to, e se to zkouelo není argument proti tomu zkusit to znovu a lépe. Skákaly se vdy v krasobruslení trojité a čtyřnásobné skoky? Vzdal to někdo jen proto, e u se to zkouelo a někdo si natloukl a mohl by tedy říci - nejde to....
A já jednodue NEVĚŘÍM tomu, e přední kola jedoucí rovně taené v zatáčce vodítkem do strany by měly dráhovce dávat lepí jízdní vlastnosti ne řízená přední kola (a třeba 4WD k tomu). Kdy to někdo zavrhne proto, e to nedokáe udělat pořádně nebo mu to vychází drahé či křehké, dopoutí se značného modelářského kompromisu (a jsou tedy proto SRC snad hračkou? - někteří z Vás povauji např. RC 1:28 za hračku jen proto, e jsou mení ne jiná).
U opravdových aut jsou nápravy přece taky choulostivá věc, no tak se přece s tím nejprve naučím jezdit a pak tomu dám kartáč s tím, e to ovem mohu taky rozbít. Jde o model a ten by měl odráet vlastnosti předlohy, ne? Take mám-li takový model, nemohu s ním jet měřítkovou rychlostí 400 km/hod a po nabourání očekávat, e pojedu dále, nebo ne?
To Tom, Sutor, co se týče toho rozbíjení na závodech (trénincích): Mám i v RC dráze podobnou zkuenost. Protoe se to učím, jsou mnozí mistři mnohem rychlejí a svou otřískanou károu mi naprosto očesali a omlátili v prvních několika minutách na dráze můj nový a ne právě laciný model. To bolelo.
Kdy oni, staří harcovníci, a nafoukaní mazáci, to umí, proč se mi nevyhnou? Přijet do místa, kde se ji někdo nachází na plný plyn a pak se tvářit, e jsem nechtěl je přinejmením podivné (lépe pojmenováno - bezohledné), take chápu o čem je řeč. A tak pro takové jedění mám jinou kastli - polykarbonát 0,7 mm z jednoho kusu bez detailů...vřele doporučuji.
e jsem tu nebyl asi čtvrt roku vysvětlím, měl jsem dost co dělat, abych vůbec jetě byl ...
A lze konstatovat, e od dob, kdy jsem se pravidelně vyskytoval na těchto stránkách to tu dost upadlo ... toto fórum je ovem zrcadlem SRC u nás...
Editoval Honza dne 27-02-2008 02:06 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 27-02-2008 08:28 |
|
|
Honzo, komerční 1:32 autodráhové modely jsou také hračky a nic na tom nemění to, e Slot.It na krabičkách od aut upozorňuje, e to hračky nejsou, ani, e jsou to v některých případech úasné technické skvosty. Prostě jsou a my si s tím hrajeme. U RC je to to samé. Zkus to nebrat tak váně a podívej se na to z odstupem.
Jestli je tady něco zrcadlem tak to není diskusní fórum, ale nae vlastní příspěvky, které o kadém z nás lecos vypovídají.
Editoval Petr L dne 27-02-2008 08:39 |
|