AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 09:08:25 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Tunning
strana 2 z 3 < 1 2 3 >
Autor RE: Natáčivá přední kola, diferenciál
src ceska trebova
člen

Příspěvků celkem: 212
Registrován od: 02.10.06
Vloženo dne 18-02-2008 08:59
Malá poznámka: já vidím docela dobře (zatím), ale poznat při průjezdu zatáčkou zda má auto kola natočené nebo ne si netroufnu. smiley Jarda
P.S. myslím tedy pokud se jedná o normální svižný průjezd a auto není v extrémním smyku.
Editoval src ceska trebova dne 18-02-2008 09:02
www.autodraha-src.ceskatrebova.com
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 18-02-2008 11:51
Mám dojem, že tyhle diskuze jsou už zbytečné, to by se dalo diskutovat, jestli by se neměly dráhovky osadit funkčním dvanáctiválcem a podobně.
Kdo má zájem, čas a chu a tu přední zatáčecí osu udělá, vyzkouší a své zkušenosti zveřejní.
Zatím mi to připadne, jako zbytečné teoretizování.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 18-02-2008 12:01
Souhlasím, kdo nevěří a se podívá na klip Audi od Slot.It:
http://www.slot.it/Download/Audi_R8c.zip
To, že se kola nenatáčí je stěží postřehnutelné.

http://132slotcars.blogspot.com/
Honza
člen

Příspěvků celkem: 432
Registrován od: 30.11.06
Vloženo dne 24-02-2008 04:02
Zejména v závodech je cokoliv co může uletět nebo se zlobit nadbytečné, tedy i otáčecí přední kola či přední kola vůbec. Modelovosti to však nepřidá a já se domnívám, že tohle „účel světí prostředky“ patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výše zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v drážce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, vše ostatní je těmto dvěma požadavkům podřízeno....
www.grafik-jan-vician.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 24-02-2008 08:23
Honzo, zajímalo by mne, o co ti vlastně jde, nerozbitnost , lepší jizdni vlastnosti a rychlost se dá zajistit i při vysoké modelovosti. Stačí udělat přední osu pevnou, nevibrující, obout přední gumu, které je co nejtvrdší aby co nejlépe klouzala a zajistit aby se co nejjemněji dotýkaly dráhy.
Pokud se smíříš s tím, že je tam přední osa pro parádu a je tam jen právě kvůli té modelovosti a nebudeš laborovat s nesmysly typu shodné jízdní vlastnosti modelu s předlohou tak je pak auto nejen hezké, ale i pořádně jede.

JMS
člen

Vloženo dne 24-02-2008 09:12
Já bych nechal Honzu při jeho teoriích o tom jak má vypadat dráhový model auta.
Pokud se mu to nelíbí, a si dělá to, co se mu nepříčí.
Ale zatím tady svůj výtvor nepředvedl.

Pouze nám tady udělal z RC hračky dráhovku, protože jezdí na dráze.
Kde je teda to S z názvu SRC (drážka do které patří vodítko) ?

A kdyby jsi Honzo přijel do ČT, tak by jsi viděl, že i lexanky mohou být pěkné a ne jenom placatý futrál na podvozek.
Podle tvých reakcí na tomhle fóru si nedovedu představit,že by jsi se zůčastnil nějakého závodu s modelem, který budeš mít vypiplaný do detailů(včetně zatáčecí př. osy) a v treningu(nebo i v závodě) ti nějaký nasazovač tenhle skvost nasadí do jiné drážky než by měl.
Následná rána by byla asi poslední.

JMS
www.blueking.cz
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 24-02-2008 11:18
Připadá mi to jako poněkud planá debata. Zatáčecí přední náprava se nestavěla na SRC autech ani před 30 lety, kdy tehdejší kategorie A ještě vypadala jako reálné makety . Hlavním důvodem byla již v té době uznaná nepřínosnost tohoto řešení pro jízdní vlastnosti modelů, tedy to nejpodstatnější pro SRC. To platí i pro dnešní plasáky, jen minimum firem dává do svých modelů zatáčecí kola a to ještě jen výhradně u formulí – dnes snad už jediné Ninco. Pro jízdní vlastnosti i těchto modelů je to výrazný handicap, použitý plastový systém je zdrojem kmitání a vibrací celé přední osy (ne nadarmo se celá přední osa dodatečně maximálně fixuje). Je fakt, že se s pohyblivou nápravou dají jet i závody, ale žádná výhra to není. Vím, o čem mluvím, protože jsem s touto verzí (z nedostatku času na předělání) jel sobotní PS a celý předek auta byl v zatáčkách hodně neklidný.
Samozřejmě ve chvíli, kdy tě nasazovač na začátku rovinky šoupne na chybnou drážku, přijdeš nejspíš o celou přední nápravu – ale to platí u formulí i pro tu pevnou včetně celého předku. U klasického SRC je pak každá eventuální příčina chvění v konstrukci šasi ještě nesrovnatelně větším problémem.

Jen ještě ke vzhledu lexanek – JMS má plnou pravdu, že existují esteticky dokonalé karoserie. Je řada výrobců lexanových karoserií, v jejichž produktech i dnes skutečně poznᚠvěrně originál předlohy – a to na druhé straně je občas obtížné najít na plasácích. Záleží jen na lidech – někdo preferuje věrnost vzhledu, jiný jízdní vlastnosti. U specializovaných seriálů se sice jezdí jen jedna předepsaná kastle, ale každý má možnost dle vlastních schopností z ní udělat výtvarný skvost (když mu nevadí, že o něj za chvíli přijdesmiley).

Honza
Honza
člen

Vloženo dne 24-02-2008 15:56
JMS napsal:....Ale zatím tady svůj výtvor nepředvedl.
Pouze nám tady udělal z RC hračky dráhovku, protože jezdí na dráze.
Kde je teda to S z názvu SRC (drážka do které patří vodítko) ?

- kterou RC hračku předělanou na SRC teď mᚠna mysli??? (na „setkání“ jsem měl 3 nebo 4 RC hračky předělané na SRC a to je taky reakce na to jestli jsem svůj výtvor předvedl nebo ne) - toho McL nepovažuji za hračku, má všecko jako větší RCéčka...

To Sutor - že lexanky mohou i vypadat přece víme (viz hlavně Milan z Blavy), ale o těch jsem nepsal.
Editoval Honza dne 24-02-2008 15:58
www.grafik-jan-vician.cz
JMS
člen

Vloženo dne 24-02-2008 16:41
Ano myslel jsem toho mini RC Mc Larena, kterého považuji za hračku.
K závodním RC autům to má hoodně daleko.
I tady je vidět ten rozdíl jako u dráhovek.
Navíc v měřítku 1:28 už tam není tolik místa na propracování závěsů kol a možnosti nastavení podvozku jako třeba u klasických(závodních) RC aut .
Někomu to stačí, ale závoďák to určitě není.

JMS
www.blueking.cz
JMS
člen

Vloženo dne 24-02-2008 17:21
To co považuju za komerčně vyráběné závodní RC auta najdete na www.teamxray.com

JMS
www.blueking.cz
Honza
člen

Vloženo dne 25-02-2008 12:34
To JMS:
Mini-Z - už jsi to někdy viděl? Má to asi 50x více dílů a seřizovacích a tuningových možností než to nejvymakanější SRC. A proč podle Tebe osmnáctina není hračka a osmadvacetina zas je? Domnívám se, že mᚠdostatěčnou dávku netolerance ke každé žabomyší válce, gratuluji a nemusím.... Jistě jsi snad závodníkem s Mini-Z nebo jinou RC osmadvacetinou...
A nebo...Proč mají někteří potřebu soudit věci o nichž vědí p.d?
Editoval Honza dne 25-02-2008 13:20
www.grafik-jan-vician.cz
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 25-02-2008 14:17
Trochu utíká původní téma.

U Fyl racing modelu Saleen mají řešenu přední nápravu volným uložením ve vertikálních oválných otvorech, které umožnňují nápravě pohyb nahoru a dolů v rozsahu cca 2-3mm. Což zaručuje aby bylo kolo na dráze a zároveň aby nerovnost dráhy navyřadila model. A jak bylo psáno - kola jsou z tvrdé hladké gumy.

To Honza Až dokážeš okolo SRC nebo RC tolik co JMS okolo SRC, pak si můžeš dovolit některé poznámky. smiley
JMS
člen

Vloženo dne 25-02-2008 18:53
Taky jsem se motal kolem RC aut a občas si u mě kluci nechají udělat motor do RCéčka, ale o to tady nejde.
Pokud si chce někdo jezdit na dráze třeba s modelem dřevěné latríny(to už tady taky bylo), a si postaví co chce.
Jsem zastáncem dráhovek a snažím se stále něčím přispět, klidně i těm, co jezdí pouze na domácí dráze.
Už jsem to tady jednou napsal- pokud má někdo čas a chu udělat to, o čem je vlákno- má možnost a potom se s náma podělit o zkušenosti.

JMS
www.blueking.cz
Honza
člen

Vloženo dne 26-02-2008 03:35
To Vítek: Neberu JMS jeho zkušenosti v SRC. A pokud zde mohu říci něco na obhajobu svých názorů a vůbec nějaké mít až za 20 let (nebo nedávno jsem jak se SRC po dlouhé době, tak s RC začal), pak na shledanou za 20 let. Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překážet nebo dělat fackovacího panáka.

A jsou-li toto stránky něčího fanklubu, tak jsem si asi spletl webovou adresu. Ostatně lidé, kterým bych rád fandil přispívají stále méně nebo již vůbec. Asi vědí proč.
Editoval Pepino dne 26-02-2008 07:06
www.grafik-jan-vician.cz
Pepino
Super Administrátor

Příspěvků celkem: 1154
Registrován od: 13.09.06
Vloženo dne 26-02-2008 07:08
Pánové, zbytečně utíkáte od tématu.

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
155143779 www.facebook.com/autodrahaorg/
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 26-02-2008 09:00
Honzo, po době, kdy o tobě nebylo vůbec vědět jsi se objevil a začal nám představovat mini RC, zcela mimo mísu ve vláknu o ukládání dráhy, které v dobré víře založil Vítek a my mu z něj trochu nešikovně díky úžasné Pecanově fotce udělali takřka kabaret. Nesl to statečně a dokud jsi tam neprsknul RC, byl klid.

I tam jsi se hned začal čílit, když jsem velmi jemně uknul, že jsi trochu jinde:
Co mohu udělat, je jen, že tady nebudu otravovat, pokud má někdo strach, že se nebude diskutovat jen přesně o tom, co ON chce
Pak jsi si na to založil vlákno a bylo po problému.

Za chvíli jsme se dostali jinde k uložení přední osy, opět měl někdo jiný názor než ty a zase začínᚠnervit:
Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překážet nebo dělat fackovacího panáka.
JMS nemůže za to, že prostě SRC díky drážce není opravdové auto a platí tady tudíž jiné zákonitosti.
A jestli někdo začal s konfrontačním způsobem komunikace, tak to určitě on nebyl. A jeho poznámka o mini RC je jenom logickým důsledkem tvého navážení se do lexanek:
já se domnívám, že tohle „účel světí prostředky“ patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výše zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v drážce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, vše ostatní je těmto dvěma požadavkům podřízeno....
Nechápu proč se tak čílíš, když si někdo myslí, že mni RC je hračka a opravdový RC závoďák vypadá jinak. Já si to myslím také. Je to stejné jako u těch našich 1:32 autíček. Má to svoje limity a ty nepřekročíš a se budeš snažit sebevícsmiley

Hlavní výhodou tohoto webu a tedy i důvodem, proč ho navštěvuji bylo a je to, že se tu potkává v poměrně vzácné toleranci mnoho proudů SRC a myslím, že to všechny obohacuje. Neznamená to, že občas nezajiskří, ale všechno má svoje meze.
Bylo by fajn, kdybychom se o to snažili i nadále a nerozhádali se jenom proto, že nedokážeme skousnout, že má někdo opačný názor. Byla by to škoda

No a teď bychom se měli vrátit k tomu, o čem toto vlákno je :

Myslím Vítku, že vertikálně pohyblivá osa má sice svoje klady, ale při vyšších rychlostech bude vibrovat a tak bych se bál, že klady řešení budou ty vibrace negovat. Několikrát jsem hlavně na webech v GB zahlédnul také řešení s kyvným uchycením přední osy ve středu a tím umožněnému naklápění osy. Myslím ovšem, že obě tyto řešení jsou dobré max. na technické dráhy, kde se nedosahuje vysokých rychlostí, tedy na domácí plast.

Editoval Petr L dne 26-02-2008 09:10
sutor
člen

Vloženo dne 26-02-2008 09:45
Je zvláštní, že jakmile se do zdejších diskuzí zamíchá klasické SRC, dochází následně většinou ke zbytečnému osobnímu napadání. Asi přece jenom pořád platí, že existuje určité permanentní napětí mezi stoupenci různých směrů pojetí autodráhového "sportu" bez ohledu na jeho iracionalitu.

To Vitek ad FLY Racing u Saleenu:
Možná, že jejich koncepce byla jednu chvíli mezi plasáky přínosem, ale popisovaný systém rozhodně není ideální a v současnosti je už zastaralý. Na rychlých dřevěných drahách je volně kmitající přední náprava z hlediska jízdních vlastností naprosto k ničemu. Smysl má pouze její seřiditelná fixace pomocí vymezovacích šroubů (např. Spirit a další), ostatně stejné řešení se už objevilo i u nových verzí FLY Racing (BMW).

Ad řiditelná náprava:
Jakýkoliv volně pohyblivý díl při doteku s dráhou vytváří vibrace a to je prostě fakt, který lze standardním způsobem eliminovat jen velmi obtížně. Milovníci naprosto věrných modelů by se museli smířit s faktem, že jejich vypiplané hračky budou nekonkurenceschopné a ještě snadno poškoditelné. Kdo by s nimi pak vlastně závodil? Už dnes se makety skoro nejezdí (nebo s malou účastí), protože je většině závodníků líto po pár bouchnutích odepsat pracně postavenou a nabarvenou karoserii (a taky jsou občas na pořadu závodů hádky na téma, že někdo s tvrdší karoserií "schválně" zničil jinému auto).
Nikdo ale nikomu nebrání, aby si něco takového doma pro radost nepostavil a občas se s tím doma nebo jinde nesvezl. Většina zdejších názorů jen potvrzuje skutečnost, že podobné technické finesy jsou léty ověřená slepá cesta... Sice slepá z hlediska závodění, ale jinak modelářsky pro někoho zajímavá.

Honza
sutor
člen

Vloženo dne 26-02-2008 11:38
OK, tak díky bohu za to - třeba se začíná blýskat opět na časy. Měl jsem na toto téma debatu s jedním z pořadatelů PS a chvílemi jsem si připadal jako v jiném světě, kde se dělá vše pro to, aby se případný start v podobných kategoriích lidem zkomplikoval.

Honza
Honza
člen

Vloženo dne 27-02-2008 01:02
Ani se mi nechce vysvětlovat, že to
účel světí prostředky“ patří do lexanových nadzvukových placek, které s modelem auta mají pramálo společného (jsou to ty výše zmíněné vehikly - vzadu dvě kola, vpředu jedna brusle hluboko v drážce) a jejich hlavní atributy jsou rychlost a nerozbitnost, vše ostatní je těmto dvěma požadavkům podřízeno....
neni míněno nijak negativně, prostě to tak je. Pokud v mém konstatování skutečnosti vidí někdo ode mně něco špatně, je to jeho věc.

K tomu, že jakmile se zde zamíchá klasické SRC...je z toho bitva atd, atd - a nejsou oni ti od SRC právě ti agresivní dikutéři?
..a k tomu co s tím taky souvisí -
„Nemusím panu JMS ani nikomu jinému překážet nebo dělat fackovacího panáka“
to je reakce na to, že každý přece ví (není-li b.b ), že pokud se někoho zaručeně chceme dotknout, označíme předmět jeho zájmu, který obdivuje a miluje...hračkou (to jiné věci stojí za pozornost a ne tato hračka...) jak to dělá pan JMS. Nevrátil jsem, nemám to zapotřebí.
Považuju MiniZ a modely M280 za úžasné technické objekty. A není pravda, že by jim něco chybělo. Opravdový RC závoďák (zde snad? myšleno větší? závoďák, nevím, MiniZ jsou vyrobeny pro závody, to snad autor těchto slov ví? Taky, že s autíčkem, které umí 25 km/hod už „z krabičky“ si v obýváku nepojezdíš) vypadá podle mně docela stejně, jen má větší měřítko.
A že by mi chyběla tolerance??? Hanil jsem někomu cokoliv o čem se zde rozepíše? Domnívám se, že ne.
A že jsem tady prozatím nic nepředvedl? smiley

Tak a teď nepříznivci natáčecí přední nápravy - když má něco trend kmitat, přimontuje se k tomu tlumič, víte? a to, že se to zkoušelo není argument proti tomu zkusit to znovu a lépe. Skákaly se vždy v krasobruslení trojité a čtyřnásobné skoky? Vzdal to někdo jen proto, že už se to zkoušelo a někdo si natloukl a mohl by tedy říci - nejde to....
A já jednoduše NEVĚŘÍM tomu, že přední kola jedoucí rovně tažené v zatáčce vodítkem do strany by měly dráhovce dávat lepší jízdní vlastnosti než řízená přední kola (a třeba 4WD k tomu). Když to někdo zavrhne proto, že to nedokáže udělat pořádně nebo mu to vychází drahé či křehké, dopouští se značného modelářského kompromisu (a jsou tedy proto SRC snad hračkou? - někteří z Vás považuji např. RC 1:28 za hračku jen proto, že jsou menší než jiná).
U opravdových aut jsou nápravy přece taky choulostivá věc, no tak se přece s tím nejprve naučím jezdit a pak tomu dám kartáč s tím, že to ovšem mohu taky rozbít. Jde o model a ten by měl odrážet vlastnosti předlohy, ne? Takže mám-li takový model, nemohu s ním jet měřítkovou rychlostí 400 km/hod a po nabourání očekávat, že pojedu dále, nebo ne?

To Tom, Sutor, co se týče toho rozbíjení na závodech (trénincích): Mám i v RC dráze podobnou zkušenost. Protože se to učím, jsou mnozí „mistři“ mnohem rychlejší a svou otřískanou károu mi naprosto očesali a omlátili v prvních několika minutách na dráze můj nový a ne právě laciný model. To bolelo.
Když oni, staří harcovníci, a nafoukaní mazáci, to umí, proč se mi nevyhnou? Přijet do místa, kde se již někdo nachází na plný plyn a pak se tvářit, že jsem nechtěl je přinejmenším podivné (lépe pojmenováno - bezohledné), takže chápu o čem je řeč. A tak pro takové ježdění mám jinou kastli - polykarbonát 0,7 mm z jednoho kusu bez detailů...vřele doporučuji.

Že jsem tu nebyl asi čtvrt roku vysvětlím, měl jsem dost co dělat, abych vůbec ještě byl ...
A lze konstatovat, že od dob, kdy jsem se pravidelně vyskytoval na těchto stránkách to tu dost upadlo ... toto fórum je ovšem zrcadlem SRC u nás...
Editoval Honza dne 27-02-2008 02:06
www.grafik-jan-vician.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 27-02-2008 08:28
Honzo, komerční 1:32 autodráhové modely jsou také hračky a nic na tom nemění to, že Slot.It na krabičkách od aut upozorňuje, že to hračky nejsou, ani, že jsou to v některých případech úžasné technické skvosty. Prostě jsou a my si s tím hrajeme. U RC je to to samé. Zkus to nebrat tak vážně a podívej se na to z odstupem.smiley

Jestli je tady něco zrcadlem tak to není diskusní fórum, ale naše vlastní příspěvky, které o každém z nás lecos vypovídají.

Editoval Petr L dne 27-02-2008 08:39
strana 2 z 3 < 1 2 3 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář