Autor |
Loiska nákup versus domácí výroba |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 02-02-2007 16:46 |
|
|
Pánové abychom dreli předmět vláken - materiál podvozky, tak zakládám toto na téma loiska a prosím Mitche aby sem přesunul svůj příspěvek včetně fota.
U k němu mám první poznámku. Kulatinka nebo estihran to je jedno, klíový tam je ten soustruh a přesně vystředěná díra. A to na vrtačce neudělá. Take pro ty co nepracují na soustruhu nebo ho nemají doma, tak nezbývá ne se někde domluvit.
Jo a píe měď. Co tak bronz? |
|
Autor |
RE: Loiska nákup versus domácí výroba |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 02-02-2007 17:04 |
|
|
Převedený příspěvek:
Nevím jak Tom, ale já jsem si sehnal mosaznou estihranou tyč. A z té si je vyrábím. Není to nic Extra, ale na dom to bohatě stačí a hlavně, stojí tě to jenom tvůj čas. Mám v ní na soustruhu předvrtanou díru 3 mm tak do hloubky 50 mm a vdycky si tak 3mm odříznu doma pilkou na elezo. A jeliko je to estihran tak jeho jednu starnu prostě rovnou naletuju na podvozek. Motor pak zapustím dle potřeby aby byla osa v ose. Jak říkám ně kulatinu je lepí nějaký čtyř nebo estihran. S mnou spotřebou mi bude těch 20cm stačit na 20 let. Zajdi do výkupny kovů, třeba tam na něco narazí a nechaj ti to grátis. Pro ně je to jen kousek ničeho. Pro tebe je to pěknej kus něčeho.
Nepíu měď ale mosaz. To je sakra velkej rozdíl. Meď by byla patný kluzný loisko.
Co se týká toho soustruhu tak je to celkem jedno můe pouít i ruční vrtačku kdy má přesnou ruku a nerozhodne se dělat díru tak hlubokou. Bohatě stačí i hloubka 1cm na 2 loiska. Jen si to dobře uplout do svěráku a přesně odulčíkovat. Pár jsem jich také tak vyrobil a věz, e nepozná nic, zvlá při tlouce loiska 3 mm. Ono je vlastně jedno jestli ten střed trefí nebo ne. Hlavně musí být ta díra udělaná najednou pro aspoň obě loiska jestli mě chápe. Pak je stejně letuje na Kuprák s nasazenou osou abyse ti to nezkříilo.
Mitch sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Mitch dne 02-02-2007 17:41 |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 02-02-2007 18:06 |
|
|
To mě trochu zklamalo Tome, nechce se mi věřit tomu, e by kadý závodník, i ti, kteří chtějí mít své autíčko po vech stránkách super, pilali doma vrtačkou loiska ze roubu...
H
Honza sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Honza dne 02-02-2007 18:07 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-02-2007 18:27 |
|
|
Tome, prosím, je mono někde získat bronzová (nebo jiná) loiska na prům. 3 mm (a jiné prům.)? za těch 30 - 50 kč... adresa, odkaz?
H
Editoval Honza dne 02-02-2007 18:29 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-02-2007 21:55 |
|
|
Děkuji Tome za odpověď - loiska 2,38 i s oskama zatím (sice v omezeném mnoství mám - od cahozy), mám ale v plánu udělat pár věcí s koly Favorit - nějaké formulky a tak se teď zajímám hlavně o prům. 3, dokonce jsem si koupil i tu trubku, má ale vnitřek 3,18 a tá oska v tom hrká. Snad opravdu jen soustruit...a to je nepříjemné, nebo nevlastním soustruh a jeho pořízení je pro mne momentálně nadstandard (ikdy velká touha by byla...představ si jen ty kolečka s červíky ap.), estihran, nebo kulatinku z mosazi jsem prozatím taky nikde neviděl...
Zkusím jetě jak říká v OBI tu trubičku a vezmu si kousek osky a upleru...
Ahoj,H |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 02-02-2007 22:39 |
|
|
Honzo, ale uspěch nestojí jen na tom soustruhu. Na tom soustruhu to také jen vrtá tak to tak nehro a čapni do ruky narexku, připrav si několik vrtáků, idálně aspoň 3 ( 1mm, 2,5mm, 3mm ) a jdi na to. A do toho kousku mozazy nebo bronzu vyvrtí tu trojku díru s hloubkou 10mm tak to naporcuj a je to. Buď tam bude osa sedět nebo to bude moc malý. Ale to zpřehledem doladí malým jehlovým pilníčkem. Párkrát ho v té ďouře protoč a uvidí e ten ideální rozměr najde. Jinak nějaká fuka 0,1mm nehraje na tom rozpětí loisek zas a tak velkou roli. Vem si e jsou od sebe aspoň 50mm a vůle je tam 0,1mm To je fakt zanedbatelný. Na chod a ivotnost převodu to nemá ádný význam. |
|
Autor |
Pecan
člen
Příspěvků celkem: 185
Bydlitě: Praha
Registrován od: 23.10.06 |
Vloeno dne 02-02-2007 23:01 |
|
|
Vem si podvozky gonio. Na předních kolech měli díru skoro o polovinu vyí ne na zadních - tzn e díra ve předu měla rozměry cca 0,3 x 0,5cm
Editoval Pecan dne 02-02-2007 23:03 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 03-02-2007 00:42 |
|
|
Vím,e to myslíte dobře, díky za rady.H |
|
Autor |
Sinpa
člen
Příspěvků celkem: 20
Bydlitě: Zbůch
Registrován od: 08.01.07 |
Vloeno dne 03-02-2007 17:01 |
|
|
Já celkem s úspěchem pouívám převrtané mosazné matky M3 |
|
Autor |
LS
člen
Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06 |
Vloeno dne 04-02-2007 16:01 |
|
|
Pánové,
já zcela nerozumím, proč věnujete takové mnoství energie výrobě atypických loisek pro domácí autodráhu. Chápu přístup Tomáe Herdera jako vedoucího krouku mladých dráhařů, z jeho příspěvků je zcela patrné k čemu se snaí své svěřence přivést. V případech nás ostatních si myslím, e je levnějí si koupit několik přesně vyrobených kvalitních loisek, ne ztrácet hodiny sháněním materiálu a pokusy o vlastní výrobu.
Ze své zkuenosti vím, e standardní plastová (silikonová?) loiska, programově osazovaná výrobci do větiny modelů ji v prvovýrobě, jsou při domácím jedění prakticky nezničitelná. Jako vysoký nadstandard povauji pro jedění na plastové dráze loiska mosazná nebo bronzová. Ta se dají zakoupit jako náhradní díl buď samostatně nebo s celou zadní osou. Samostatně vyjdou mosazná loiska na pár korun. Za celou zadní osu Scalextric s mosaznými loisky, pastorkem, převodovým kolem, originálními designovými nalisovanými disky a potitěnými pneumatikami jsem platil něco přes 200 Kč. A to bylo i s licencí týmů F1Williams a West McLaren Mercedes. Loiska kuličková jsou dle mého názoru pro domácí, ale i dráhové modelové jedění pro radost zbytečná.
Nákup samostatných loisek osobně doporučuji od SLOT.ITu, od Scalextricu je to také moné, ale je to o něco draí. Těch výrobců je samozřejmě mnoho dalích, ale s těmi ostatními nemám osobní zkuenost. Pro výrobu atypických domácích podvozků jednoznačně doporučuji buď výe uvedené komponenty nebo celé chassis od SLOT.ITu. K loiskům je moné zakoupit i osy v různých délkách od 45 mm.
V přílohách přikládám různé typy loisek SLOT.IT, které je moné pouít k jakémukoliv účelu a obrázek osy. Dle specifikace výrobce nejsou loiska SLOT.IT mosazná, ale jsou dokonce bronzová. |
|
Autor |
LS
člen
Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06 |
Vloeno dne 04-02-2007 16:02 |
|
|
Chassis SLOT.IT s osazenými loisky