Autor |
Mazání |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 18-02-2007 09:30 |
|
|
Říká se, e kdo mae ten jede. Proto otvírám toto snad a alchymististické vlákno. Čím pánové maete - silikonový olej, vazelína, něco na icí stroje?
A taky kde vude maete.
A jak to vidíte s "mazáním" opneu na domácí dráhu.
Jen doufám, e to není a takový tuning, ale e mazat musí prakticky vichni. |
|
Autor |
RE: Mazání |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 18-02-2007 11:53 |
|
|
Ahoj Vítku,
u nás v klubu se nejvíce uchytilo mazání loisek a hřídelek jemným olejem na icí stroje a na převody pouíváme ricínový olej z lékárny - je dost hustý a po zaschnutí neodlétává na dráhu. Na pneumatiky pouíváme výhradně izolepu. Malou kapku oleje si zaslouí i hřídelka motoru - ale pozor, nesmí se tím motor prolévat. Zkus po závodech, nebo po jedění vyprat motor v technickém benzinu, bude koukat co z něj vyteče za čabas a opět pozor - před připojením na el. nechat kloudně vyschnout, jinak z toho má v nejlepím případě motorek do rakety.
SRC Česká Třebová |
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 19-02-2007 11:15 |
|
|
Znám to co popisuje SRC ČT.
Kámo měl starý motor igla 9V, kdy jsme jetě dračili jako malý kluci a ten byl zvlátní tím e si ho musel před rozjetím vykoupat v technickym benzímu, jinak si s ním soutva otočil v ruce nato napětím. Ale po koupeli to byl nezadritelnej motor. Já měl na svém speciálu o 5 zubů na talířovém kole méně ne on se sériovým převodem a i na rovině mi nakopal. Ten motor měl na 12V takovej krouák e jsme to prostě nechápali. Kam se hrabe dnetní Super 20000. Později jsme ho pouili do jedoho speciálu s lakovanou papírovou kastlí na jeden vytrvalostní závod a to byla chyba. Jo byli jsme mladí a blbí. Po pár minutách jízdy začal ná monopost na dráze hořet. Dost podobně jako ve formuli jedna a jízda tomu jen pomohla. A jeliko to byla dráha na koberci v obýváku tak to bylo pěkný tóčo. Po uspěné hasící akci jsme se tomu jen zasmáli, ale motor u se pouít nedal. Roztekla se pozdra na obou koncích a jeho nové deriváty u nebyli takové.
Ale to jsem odbočil. S mazáním moc velké zkueností nemám. Tedy neexperimentuju.
Já pouívám na běné mazání modelů se kterými se čas od času jen projedu Vazelinu na převody a na loiska olej nebo pokud to má kluzná loiska tak vůbec nic. Kdy se do nich díky oleji nebo něčemu jinému dostane pak prach tak je to spí k horímu ne lepímu. Ale pokud bych to chtěl na závody tak bych neváhal pouít olej ani na ty samokluzná loiska. Vdycky to krátkodobě celkem dost pomůe, ale po závodě bych do určitě zas vyčistil a odpastil. Jak říkám s prachem, je to jako dokonalá brusná pasta a to není na plastová pouzdra moc dobrý.
Jinak olej pouívám jen velmi s mírou kvůli dráze a to převodový do autopřevodovek. Něco málo jsem ho nael v garái.
Zkouel jsem i speciální hodinářský olejíček a s ním to bylo opravdu nej. Ovem jen do doby ne na to přiel otec a málem mi urazil pazoury. Je lisovanej z nějakých spel rostlin a není zrovna levnej. Nic méně ten na icí stroje na tom bude asi podobně. To musím zkusit. |
|
Autor |
mcfik
člen
Příspěvků celkem: 69
Bydlitě: Plzeň
Registrován od: 09.10.06 |
Vloeno dne 20-02-2007 05:05 |
|
|
Zamlada jsem pouíval ricínový olej,dnes WD - 40,oboje se mi jeví dobré.Olej na icí stroje také není patný,ale chce ho pouívat s mírou.Na převody je dobrá silikonová vazelína určená pro diferenciály RC modelů,ale také pouívat s mírou !
fik |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 25-02-2007 00:04 |
|
|
Připojuju se k mazání olejem na icí stroje - a udělal jsem si na to spec. mazničku. Na zátku umělohmotný lahvičky jsem nalepil sinějí injekční jehlu a ztupil hrot. Vejdu se s tím do dosti malinkejch otvorů a dávkování je taky "pokapičkách"
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 25-02-2007 16:47 |
|
|
Super nápad. H |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 25-02-2007 19:43 |
|
|
Tak to jsme měli oba naprosto stejnej nápad. Já ji dodělal asi minulí měsíc. |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 28-02-2007 08:14 |
|
|
Asi jo. Jene já ten nápad měl asi před X lety, kdy jsem zase s autíčkama začínal
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 28-02-2007 12:31 |
|
|
Já se tak dlouho modely aktivně nezabívám tak jsem to ani nepotřeboval. |
|
Autor |
Steve
člen
Příspěvků celkem: 12
Registrován od: 09.12.07 |
Vloeno dne 30-12-2007 20:21 |
|
|
No já zrovna nevymejvám motor benzinem ale jednou kdy sem neměl co dělat tak jsem natřel převod gelem na vlasy (jetě pořád nevim proč)No a najednou jsem viděl ten zaschlej gel tak jsem ho v rychlosti sekrabal a co nevidim?Vechen sajrajt (tedy prach a písek o kterym nevim jak se tam dostal) se nalepil na gel a ten el snadno sloupnout
Editoval Steve dne 30-12-2007 20:26 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 02-01-2008 18:49 |
|
|
Tos měl těstí jak hrom, mohlo to dopadnout úplně jinak a převod mohl být v ... Osobně bych to nikomu k následování nedoporučil. Občas se vyplatí být velmi konzervativní. |
|
Autor |
Ku_e
člen
Příspěvků celkem: 241
Bydlitě: Havířov
Registrován od: 15.12.06 |
Vloeno dne 03-01-2008 06:34 |
|
|
to Steve: Já pouívám gel který tuí opravdu hodně a myslim e kdybych ho někam namazal u bych ho nedal dolů
Jinak já si myslím e normální gel smyje i po zaschnutí normální vodou, akorád bych s ním nemazal motor |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 03-01-2008 15:15 |
|
|
No nevím, trochu mimo mojí představivost je, jak se ti tam ten gel dostal a myslím, e ne spoléhat na to, e se vechna pína sloupne, radi bych to rozebral a postivě vypral v benzínu. Je to sice klasika, ale odzkouená.
|
|