Autor |
Stavěná 1:32 |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 16-03-2008 08:12 |
|
|
Pánové, na základě rozhovoru s lidmi z různých koutů autodráh, bych tu rád rozjel debatu na téma STAVĚNÁ 1:32
Tzn. "aktivní" podvozek (nikoliv pevný), modelovost (hard-plastic 1:32 nebo lexan 1:32 .. např. Milan Tomáek) a bez měchových pneu. V podstatě komerční díly na stavěných podvozcích.
Scalextric má pevný podvozek, v Třebové zase povolují magnet a moc jim koukají kola a v Krunohoru se stavěná tuím nejezdí.
Měl by o tuto kategorii (podle mě jediné východisko stavěné kategorie) zájem?
Díky za odpověď
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
RE: Stavěná 1:32 |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 16-03-2008 13:13 |
|
|
Tome,
1 - komerční díly nepřikazovat, ale povolovat
2 - myslím, e by kola měla pasovat k autu, aby to vypadalo jako auto. Nevím, jak moc se mechovky dají přizpůsobovat, ale větina, co jsem viděl zatím na 1:32 byla taková, e se "vzhledově" autu nehodila
3 - chceme začít v HK jezdit něco, co se prostě musí postavit. Navíc je na základě rozhovorů i více zájemců o tuto kategorii z okolí a navíc, Libor Putz říkal, e toto by byla jediná kategorie, která by měl význam pro začlenění do svazu.
To moje slovo do pranice
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 16-03-2008 19:06 |
|
|
Myslím, e stavěná 1:32 by se mohla chytit. Mechovky bych povolil,
ale poadoval bych dodrení realistického výpletu kol.
Hlubí debatu o konkrétní podobě pravidel bych ovem nechal zkuenějím
|
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 16-03-2008 19:12 |
|
|
Moc nechápu, proč diskutovat o stavebních pravidlech nějaké dalí hybridní kategorie se specifickými omezeními, kterou chcete eventuálně v budoucnu jezdit v HK. A u vůbec nechápu touhu mermomocí vnutit polokomerční auta pod nějakou záminkou pod vypelichaná křídla svazu.
U dnes je problém postavit auto, které by mohlo současně (s ancí alespoň na uspokojivý výsledek) startovat na PS i KP, take pro změnu rychle vymyslíme jetě něco úplně jiného, co nemůe jet vůbec nikde... A jetě smísit do jedné kategorie hardplast s lexanem...
Něco jiného je kritika zbytečně zakonzervovaných pravidel pro stavěná auta v rámci PS z důvodu jejich modelářské nepřínosnosti (můj subjektivní názor) a úplně jiná věc je vytvořit dalí lokální specialitu bez potřebného zázemí.
Honza
Editoval sutor dne 16-03-2008 20:15 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 16-03-2008 20:04 |
|
|
Honzo, nechci diskutovat o hybridní kategorii pro HK. Sám jsem byl na Podbabě u toho, kdy ti Milo nedovolil přořízlej podvozek pro stavěnou kategorii a právě o to jde. osobně nemám zkuenost, ale co jsem zail osobně, nikde se stavěná 1:32 s "aktivním" podvozkem nejeli a o tuto kategorii je zájem (dle diskuze). Nechci nic vymýlet, ale začít jezdit tuto kategorii a nevím kde. A stavěnou 1:32 nemyslím standardní "kosmo" kakroserie, co se jezdí pod svazem, ale aby to vypadalo jako auto. Pouze se chci něco dozvědět, nic nikomu nevnucovat.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 16-03-2008 20:45 |
|
|
Kdy bude víc reálných zájemců, budeme se nejspí schopni dohodnout i v rámci PS, nějaká jednání u probíhala a třeba se nám pořadatele podaří přesvědčit, e to není nic patného. Mě ty debaty na tohle téma při závodech PS vlastně spí připadají zábavné a vedu je občas tak nějak ze sportu, protoe vdy je kouzelné vyslechnout důvody, proč někdo nemůe jet se svým vozem a pak najednou zjistit, e druhý můe (naposledy např. zdůvodnění přípustnosti mosazi a nepřípustnosti nerezu). Argumentace M. Hoka, e je moné asi pouze s kolmým uloením motoru a nepohyblivé pouze proto, e by se této kategorie měly modelářsky účastnit děti, je taky trochu úsměvná, protoe se jí ádné děti od jejího vzniku nikdy nezúčastnily. Ale fakticky o nic nelo, chtěl jsem jen provětrat 20 let starou A1 a nakonec jsem jel s obyč. plasákem.
Ale hlavně je to jen doplňková kategorie (u teď je jich pomalu ale jistě nad hlavu), kterou vypsal pořadatel PS a kdy se jí chci zúčastnit, tak musím - i kdy teřba se skřípěním zubů - pravidla buď respektovat nebo se na ní vykalat. Kdy budeme vdy, kdy se nám něco nelíbí, zakládat alternativu, bude to po čase cesta do pekel. Pořádat závody pro 10 účastníků nemá cenu a stavět auto pro dvoje závody za rok taky ne.
Honza |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 16-03-2008 21:00 |
|
|
Samozřejmě by bylo lepí konvertovat nějakou existující kategorii, ne vymýlet něco dalího. Pokud ale tato cesta není reálná, tak by určitě mělo větí cenu stavět auto na dva závody pro 10 lidí za rok, ne si nápady pilovat doma nebo do uplíku. Proč se dobrovolně zbavovat monosti ve, co se nevejde do pravidel občas "protáhnout"?
|
|
Autor |
Lada64
člen
Příspěvků celkem: 76
Bydlitě: Hradec Králové
Registrován od: 17.12.07 |
Vloeno dne 16-03-2008 23:07 |
|
|
Kadý z modelářů má nějaká auta v oblibě a tomu taky přizpůsobuje své sbírky.
Ty mohou obsahovat komerční auta od různých výrobců a různých kategorií. Vím vak, e některé vozy se do výroby nikdy nadostaly, ale i tak jsou krásné a proto vlastně vzniklo maketové modelářství s karoseriemi vlastní výroby. Krásnou ukázkou jsou třeba kaírované karoserie od pana Tůmy nebo bubliny třeba od pana Vaska. Na velké autodráze (M1:24) se tyto makety jezdí. Jeliko se větina z nás zaměřila na komerční auta, vyráběná v M1:32, tak stále vyčkáváme příchod novinek od velkých výrobců, zda se trefí do naeho snu.
Mě se například nejvíc líbí cestovní vozy, jak okruhové tak soutění. Z nich upřednostňuju domácí značku a vzhledem k mému věku nejlépe vozy odvozené z řady s motorem vzadu. V tom mě snad někdy pomůe Faro. Do té doby vak mám anci jen s vozy WRC.
V době mého mládí se vypisovaly na autodráze tyo kategorie:
A1/24 - makety formulí 1:24
A1/32 - makety formulí 1:32
A2/24 - makety závodních vozů se zakrytými koly 1:24
A2/32 - makety závodních vozů se zakrytými koly 1:32
A3/24 - makety cestovních vozů 1:24
A3/32 - makety cestovních vozů 1:32
A4/24 - makety historickýcvh vozů 1:24
A4/32 - makety historickýcvh vozů 1:32
B/24 - volné napodobeniny automobilů 1:24
C1/24 - komerční modely formulí 1:24
C1/32 - komerční modely formulí 1:32
C2/24 - komerční modely závodních vozů se zakrytými koly 1:24
C2/32 - komerční modely závodních vozů se zakrytými koly 1:32
C3/24 - komerční modely cestovních vozů 1:24
C4/32 - komerční modely cestovních vozů 1:32
C4/24 - komerční modely historickýcvh vozů 1:24
C4/32 - komerční modely historickýcvh vozů 1:32
U v 80-tých letech byl v některých kategoriích nedostatek závodníků, tak se postupně přestávaly jezdit. Nejvíce to dopadlo na větinu kategorií 1:32.
V dnení době se díky PS jaksi obnovily kategorie dříve označované písmenem C v měřítku 1:32. Navíc je v této kategorii vypisován pohár pro modely Scalextric.
K tomu jsou vypisovány dalí poháry typu Ites, Favorit atd, ale kategorie pro stavěné vozy, kde se můe v měřítku 1:32 kadý realizovat po svém jaksi stále chybí. Neříkám, e vechno v minulosti bylo dobré, ale stejnětak netvrdím, e úplně ve bylo patné.
Ve je jen na dohodě lidí, s čím chtějí závodit. Dnení doba se vyznačuje nedostatkem času. To nahrává hlavně komerčním modelům. Myslím vak, e toto vlákno bylo zaloeno jako průzkum, jaké kategorie jsme schopni akceptovat, a hlavně v nich závoit.
Já se komerčním autům nebráním, ale při dodrení maketovosti zastávám hlavně stavěná auta, ale v měřítku 1:32.
Netrvám ani na hardplastikových karoseriích. Připustil bych i papír, lexan, laminát atd, ale hlavně bych trval na dodrení maketovosti.
V dnení době kopírek a počítačů by snad ani nebyl takový problém se sháněním rozměrů, plánků a fotek, ale to záleí jen na nás, co budem chtít jezdit.
Já osbně bych nejraději A3/32 a A4/32, pohár Favorit a PS-rallye, ale hlavně očekávám Vae názory |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 17-03-2008 00:07 |
|
|
Polemika pravidel stavěných aut je sloitá a vdycky záleí na domluvě.
Připravuju pár variant podvozků 1:32 a třeba i komplet stavebnice.
První prototyp podvozku mají teď v ČT na odzkouení s motorem od Fara s neod.magnety.
Není problém osadit Falconem, nebo jiným podobným motorem.
Třeba se kluci z ČT ozvou a podělí se s vámi o dojmy.
Mě taky zaráí, e v PS stavěné auta musí být z jednoho kusu bez prořezu, i kdy při povoleném materiálu by to zvládlo i dítě.
Ale je to jejich seriál a pokud jim stačí počty účastníků jaké jsou, tak je to pouze jejich věc.
O stavu kategorií SMČR bych jenom podotkl, e co je dobré- funguje a o počty lidí na
na konkrétních závodech vypovídají samy za sebe.
Např. Hondacup má za sebou tři závody a počty 51, 43 a 42 účastníci to potvrzují.
Za měsíc jedeme Hondu na Podbabě, tak bych tam přivezl i nějaké vzorky těch podvozků 1/32s motory Falcon na odzkouení.
JMS |
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 17-03-2008 00:13 |
|
|
Tome neboj,
Tobě taky polu do Liberce vzorek na otestování.
Jenom nebyl zatím čas.
Laserové výpalky jsem dostal teprve minulý týden.
Potřeboval bych, aby den měl alespoň 50 hodin
JMS |
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 17-03-2008 10:25 |
|
|
Zdravím Vás kolegové - zastávám názor, e ve volné kategorii by se nemělo nic zakazovat. Tak-e lexan ANO, mechovky ANO (dají se opracovat do jekéhokoliv tvaru), magnety ANO (jeden a dostupný vem) a dodrovat pouze měřítko a dát horní hranici pouitého motoru (např. FALCON), aktivní podvozky ANO. Jinak tento týden otestujeme od JMS jeho novinku a dáme na web.
S pozdravem a nám to lítá Pietro
PS - ten podvozek od JMS budí respekt u na pohled, osobně mám zkuenost s jeho předchůdcem s kuprextitu a chová se to velmi dokonale (i v mých neikovných rukách). |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 17-03-2008 13:24 |
|
|
Nevím, jestli měl Tom na mysli stejná pravidla, ale mně se zamlouvají u hotová Pravidla GT/24. Bývaly http://www.src.wz.cz/ind.htm Bohuel web mají mimo provoz. Ve zkratce - volný podvozek, volný motor, Definované rozměry kol - minimální, světlost. Karoserie hard plastic - stavebnice-plastic kit včetně vech detailů - realistické provedení včetně kokpitu a pilota..
!!!Pravidla ani ne na polovinu A4!!! Inu v jednoduchosti je síla. Obdobně na tom jsou i cestovní vozy. A přesně to odpovídá poadavku na co nejmení a jednoduchou kontrolu.
Za jedinou nevýhodu povauji pouze pouití kitů - kvůli jejich křehkosti - ale ono to asi jinak nejde.
Za problém toti osobně povauji onu modelovost - věrnost předloze. Kdo a jak to posoudí? Stavebnic v 1:32, kde se to dá hodit na výrobce je realtivně málo (i kdy drahé resiny to v cizině dohánějí). Čili nejde podle mně o materiál na stavbu kastle.
80% Aston Martina a mám siluetu, která můe být čímkoliv. a v Soutěi u řeíme jak vypadalo auto v kterém závodě.
A naopak, kdy postavím věrný model, nedej boe originál, půjdu s ním na dráhu a do závodu? A e těch aut k postavení jetě zbývá.
Myslím, e kdybych to opravdu zjednoduil, tak je cestou:
- karoserie z komerčního autíčka, kitu nebo plastiková stavebnice - komplet
- volný podvozek i motor
- definovaná kola - rozměry - kvůli maketovosti - černá s minimálním průměrem a maximální ířkou
- světlost
A tři soutění kategorie
- formulové vozy
- GT, LM, C .... vozy
- cestovní a rally vozy
!Howgh! |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 13:33 |
|
|
Vítku, ono to tak jednoduché nebude, nebo i kdy udělá podle tebe volnou kategorii co se týká podvozku, tak to zase tvrdě omezuje pouitím kastle.
Já bych naopak zase byl pro mnohem iří monost u karoserií aby se dal pouít i resin, lamináty atd.
|
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 14:11 |
|
|
vitek napsal:
Myslím, e kdybych to opravdu zjednoduil, tak je cestou:
- karoserie z komerčního autíčka, kitu nebo plastiková stavebnice - komplet
- volný podvozek i motor
- definovaná kola - rozměry - kvůli maketovosti - černá s minimálním průměrem a maximální ířkou
- světlost
A tři soutění kategorie
- formulové vozy
- GT, LM, C .... vozy
- cestovní a rally vozy
!Howgh!
Vítku, toto se mi líbí a splňuje to moji původní mylenku, mechovky holt asi povolené.
Na druhou stranu tu máme dalí typy materiálů pro kastle a to je ji na dalí téma. Obecná stavěná kategorie se asi postavit nedá. A aby proti sobě soutěily hardplastikové a lexanové je asi nesmysl. Mně se líbí modelovost, proto bych byl pro hardplastic, na druhou stranu, jak píe Vítek, nevýhodou je nedostupnost stavebic a kupovat si celcé auto na dráhu, abych z něj vyuil jen karoserii? Kolik takových se najde?
Do hardplacticu by el pustit asi i laminát, ale vč. interiéru (tzn. panáček od trupu nahoru vč. volantu a desky) a jak se bude hodnotit, zda auto je nebo není v měřítku? Musely by být dokládány prameny a musela by být dána nějaké "měřítková vůle".
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 14:52 |
|
|
tom59herder napsal:
Tak, konečně, a teď si vlezte na mou stránku a opite si pravidla pro makety GTP 1/24 a aplikujte je do měřítka 1/32 a nemusíte u nic vymýlet.
Tady jsou po úpravě: http://www.autodraha.org/pdf/Makety_132.pdf
- pouze 1:32
- zatím mnou vymylené kategorie vozů
- červeně k zamylení a úpravám (rozměry)
- doloení designu pouze barevnou fotkou
- nevyznám se v motorech ... má cenu to omezovat?
- jetě by asi musely být inserty v discích (jakékoliv modelové)
A teď to hlavní.
KOLIK ZÁJEMCŮ JE O TAKOVOUTO KATEGORIE?
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 17-03-2008 15:39 |
|
|
To Vítek - tady má nový odkaz na GT a MC 24
http://src.wz.cz/ind.html
To Pepino - na téma stavěné makety 1/32 se raději nebudu vyjadřovat. Pokud přijede k nám na Krunohor, tak to můeme probrat i s dalími modeláři, kteří se zůčastňují závodů ji řadu let. Myslím , e probírání pravidel zde na fóru skončí jako vdy. Nejvíce připomínek k tomu mají ti, kteří ti stejně na ádný závod nepřijedou.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 15:40 |
|
|
Pepino, pokud bude tolik kategorií, tak je to odsouzené k zániku.
Ji tak je v 1:32 kategorií a a a teď by jsi to dubloval jetě ve stavěným autem.
Ty stavěné o kterých tu je řeč bych bral jako nadstavbu k tomu, co se dnes v 1:32 jezdí a dělil to pouze na formule a ostatní.
U karoserií bych určitě nebazíroval na zrcátkách a podobných drobných detailech. Proč? Pokud to dobře chápu, tak by ty modely měli být spí o monostech techniky podvozků a pneu, které u stávajících kategorií nejsou povolené, ne o preciznosti provedení kastle.
Určitě je daleko více důleitějích kriterií na vzhled jako např.proporce vozu, pilot s volantem, výplet kol, průhledné zasklení atp. které drí reálnost modelu.
U rozměrů se ji dříve pouívala procentní tolerance, výrobci si také s přesností hlavu moc nelámou. To by se také asi mělo uváit, stavitelé karoserie by byli oproti těm co pouijí karoserii z hotového modelu či hračky znevýhodněni.
Proč pouze černá kola? Chápu, e červená by asi byla divná, ale takto striktně bych to neřeil. Jestli se nemýlím, tak mechovky jsou často edé.
Kdy se neomezuji prakticky ničím u podvozku, tak buď je nutné rozířit materiály o např Kevlar a uhlíkové sandwiche, atd, nebo to neřeit vůbec.
Dále proč řeit průměr osy? V 1:32 je běně pouívaný rozměr: 2,00 2,35 , 2,38 , 2.48 , 2.95 , 3,00 a ve volné kategorii budou povoleny jenom dva?
|
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 15:51 |
|
|
Dobře, zeptám se tedy úplně z druhé strany.
CO BY MĚLA BÝT TA UPŘEDNOSTŇOVANÁ "JEDINÁ" KATEGORIE V 1:32, KTERÁ BY SE MĚLA JEZDIT PO CELÉ ČR, BÝT TŘEBA I POD SVAZEM, POŘÁDAT V NÍ MISTROVSTVÍ ČR ATD.
Aby si ji osvojily stávající i nové kluby atd. A aby si kadý zbytečně nemusel vymýlet mraky kategorií. KRUNOHOR?
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Editoval Pepino dne 17-03-2008 15:54 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 17-03-2008 16:05 |
|
|
Ty stavěné o kterých tu je řeč jsem bral jako pokus o nadstavbu k tomu, co se dnes v 1:32 jezdí, kde by se dalo realizovat to, co se nevejde do pravidel stávajících kategorií, které se vyprofilovaly na základě nějaké historie a mají svojí podporu.
Pokud by ta diskuze byla cesta ke tvorbě jedné "UPŘEDNOSTŇOVANÉ "JEDINÉ" KATEGORIE V 1:32, KTERÁ BY SE MĚLA JEZDIT PO CELÉ ČR, BÝT TŘEBA I POD SVAZEM, POŘÁDAT V NÍ MISTROVSTVÍ ČR ATD." tak od toho dávám ruce pryč. To není cesta správným směrem.
|
|
Autor |
JMS
člen
Vloeno dne 17-03-2008 16:39 |
|
|
Pepíno se svezl s troku fungujícím autem a proto asi zaloil tohle vlákno.
Určitě nechce provokovat a vybízet lidi ke vstupu do SMČR, ale myslím e by rád pozvedl úroveň stavěných aut 1/32.
JMS |
|