Autor |
Veterán z ABC |
ShiSo
člen
Příspěvků celkem: 16
Bydlitě: Praha
Registrován od: 29.08.12 |
Vloeno dne 04-09-2012 16:57 |
|
|
Pri vcerejsim prohrabavani se a prohlizeni vhodnych papirovych karoserii na pokus o stavbu kastle jsem narazil na jeden navod z ABC na predelavku stareho vetrerana od SMER 1:32 na autodrahu.
Jednalo se o model Renault z roku 1911 (koukal jsem ze stare modely smer jsou dostupne i dnes temer v kazdem hrackarstvi)
Chtel jsem se optat, nezkousel nekdo z Vas toto postavit? Ram je zde uvaden z medeneho dratu, letovany. (pokud to neodporuje nejakym pravidlum, oscanoval bych a hodil sem, aby bylo videt o cem je rec)
Prislo mi to jako celkem zajimavy napad. Nebo nema nekdo nejake dalsi podobne navody co kde u nas i ve svete vysly?
Editoval Pepino dne 05-09-2012 13:59 |
|
Autor |
RE: RE:veterán z ABC |
Jirka B
člen
Příspěvků celkem: 209
Bydlitě: Brno
Registrován od: 02.05.09 |
Vloeno dne 04-09-2012 17:42 |
|
|
To ShiSo- já se sice nezabývám měřítkem 1/32, ale měřítkem 1/43 /Carrera Go/.
Auta nekupuji,ale dělám si je.V podstatě to samé se dá pouít na 1/32.A ji karoserie z papíru.Vystřihovánek je vude plno a i na internetu ke staení zdarma,jen to upravíte a vytisknete v měřítku ,které potřebujete. Jak jste zde psal tak modelaříte ,tak by to něměl být problém.A navíc v měřítku 1/32 existuje plno
plastikových stavebnic,které se dají pouít na dráhu.Dalí moností jsou různé hračky autíček.Někdy člověk narazí na pěkné kousky a není to drahé.Větinou jsem narazil na měřítko 1/32. A co se týče podvozku dá se pouít plast.A nebo letovaný podvozek z drátů a mosazného plechu / tak jsme to kdysi dělali/.Já například pouívám na podvozky jednostranný kuprextit.Mrkněte na stránky T.Herdera/ Herderova auta./ Tam je plno nápadů.A nebo si vezměte mustr z měřítka 1/43, které dělám já, popř.mrkněte do fotoalba.Tam je plno nápadů.Navíc v měřítku 1/32 se lépe shání ND na vlastní stavby. V 1/43 je to trochu horí,ale dá se. Jirka B
Jirka B |
|
Autor |
RE: Vetran z ABC |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 04-09-2012 18:39 |
|
|
Vím, o jaký návod se jedná a taky o jaké auto.
http://modely-32.webgarden.cz/image/16261189
http://modely-32.webgarden.cz/image/16261207
Dnes ten návod vnímám spí jako ukázku toho, e to jde, ne e bych je vyuil. On ani tem model není na dnení dobu ádná sláva. Jinak se Ti celá stavba bude komplikovat i tím, e některé v návodu pouité díly se u hodně dlouho nevyrábí a v zásobě je asi nemá.
Pokud se jedná o stavbu prvního dráhového modelu, zkus se napřed pustit do něčeho jednoduího a do něčeho co následně aspoň trochu sluně pojede. Napadá mně třeba kit Ferrari F40 od Slot.it. I kdy je to jen "skládačka". Nebo zabuduj HRS (uni podvozek od Slot.it) do Easy kitu od Revellu. A kdy chce za kadou cenu modelařit - barvit, lepit, lakovat a dekálovat, tak vyuij nějaký white kit od Slot.it.
Pokud si ovem chce dokázat, e tu předělávku zvládne a nepočítá s tím, e by auto často a dobře jelo, tak do toho samozřejmě jdi.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 04-09-2012 20:09 |
|
|
Lecos co jetě před pár lety vypadalo jako příjemná cesta jak si postavit model se s dostupností dílů dnes ukazuje jako nesmyslné kutilství za kadou cenu. Návody z dob naeho dětství jsou u dnes mimo rozumné hranice, a to nejen způsobem stavby ale i kvalitou výsledného produktu.
Ji mnohokrát zmíněné stránky Toma Herdera jsou dobrým příkladem, co a z čeho se dá postavit. Jenom je potřeba upozornit, e Tom je opravdový modelář s dlouhou praxí, zkuenostmi z mnoha oborů a modelářským zázemím, take to co on běně realizuje můe být pro mnoho ( spí bych řekl větinu- ) jiných nadlidský výkon.
Z pohledu 1/48 se jeví 1/32 za uasný ráj plný stavebnic a materiálu, ale opak je pravdou, jestli je někdě přetlak dílů, materiálů, stavebnic atd., pokud budeme diskutovat o závodních vozech, je torozhodně měřítko 1/24.
Take já osobně bych souhlasil s tím, e pokud stavět, tak buď white kity, nebo plastikové stavebnice a HRS či jiný komerční podvozek. Ve ostatní je dnes pouze dobrovolný návrat ke kořenům
|
|
Autor |
Ivan
člen
Příspěvků celkem: 461
Registrován od: 19.01.07 |
Vloeno dne 04-09-2012 20:53 |
|
|
No, já to tenkrát postavil a pak jsem si vynadal za zkaení původního auta. vůbec to nebylo dobré pro jízdu a byla to práce zbytečná. |
|
Autor |
rockmaster
člen
Příspěvků celkem: 86
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 01.08.11 |
Vloeno dne 04-09-2012 20:54 |
|
|
Ja osobne by som akykolvek pokus o modelarinu a originalitu iba podporil.Idealne je zacat fotografiami a modelovanim kopyta,cez vyrobu formy az k vyrobeniu celeho modelu.Ale to chce veru mesiace zanedbavania najblizsich a minanie penazi na neuveritelne drahe materialy.Papierove modely su vobec tou uplne najlacnejsou variantou,tak preco nie?Ak mate podobnu diagnozu,tak hor sa do toho :-)))) |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 04-09-2012 21:27 |
|
|
To rockmaster Renault 1911 je plastiková stavebnice firmy Směr v udávaném měřítku 1:32. A v ABC kdysi dávno vyel návod na přestavbu tohoto kitu na autodráhu. Nebyl to jediný návod z té doby, který směřoval k autodráze. Ale jak bylo výe řečeno, tak z dneního pohledu je to mimo.
Ad papír. Na stavbu doplňků okolo modelové dráhy dobrý. Na velmi jednoduché karosérie, které nebudou pracné na stavbu a pro "začátečníky" taky. Ale skutečný papírový model - karosérii bych na dráhu nepouil. Typickým příkladem takové nevhodnosti je například Sauber Mercedes C9 v 1:24 http://img.blesk.cz/static/old_abc/imgdb/original/phpnHq9zP.jpg nebo Lancia Beta Monte Carlo Turbo v 1:32 http://img.blesk.cz/static/old_abc/papir_arch/32/Lancia_Beta_Monte_Carlo.jpg . Jen podotýkám, e jsou to stále ty jednoduí modely.
|
Autor |
ShiSo
člen
Vloeno dne 04-09-2012 22:56 |
|
|
Ok, rad si necham si poradit. Urcite to neni o tom ,ze bych chtel za kazdou cenu "lamat hory". Spis se mi libila myslenka modelareni z dostupnych domacich produktu.
Nicmene po precteni Vasich prispevku a zrale uvaze zamirim prvnim modelem spise do komercni sfery jak nekdo radil: kit Ferrari F40 od Slot.it. nebo neco podobneho....
Nicmene ta prvotni myslenka mne jako novacka nadchla a mozna se k ni pozdeji vratim.... Kdyz uz pro nic jineho, tak pro ten zajimavy model vozu (a proste budu pocitat s tim ,ze to bude po jizdnich vlastnostech "sunka" )
|
|
Autor |
JK
člen
Příspěvků celkem: 226
Registrován od: 09.09.09 |
Vloeno dne 05-09-2012 11:38 |
|
|
Kdybys to myslel s modelařením okolo dráhovek váně, tak bych doporučoval od Směru jejich modely 1/24 Talbot Lago a Alfa Romeo Alfetta. Jednak má na tutoriálech Tomáe Herdera i perfektně popsaný postup ke stavbě jednoduchého asi a druhak by to nebyla jen samoúčelná akce, protoe s hotovým modelem by bylo moné se i zúčastnit pořádaných závodů starých monopostů. Navíc stavebnice stojí ve srovnání se zahraničními kity pár korun.
Fakt je ale ten, e na domácí dráhu to není...
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 05-09-2012 12:50 |
|
|
Jetě k těm stavebnicím v 1/32, pěkné stavebnice a ani ne drahé, kde je karoserie vcelku, co je pro stavbu modelu na autodráhu vhodné má ARII.
|
|
Autor |
Jirka B
člen
Vloeno dne 05-09-2012 14:12 |
|
|
Teda pánové,nedá mi to abych nenapsal znovu.přestoe 1/32 není moje parketa.
Aspoň si myslím ,e se bavíme o měřítku 1/32,ale i kdyby to bylo 1/24 tak je to pořád stejné. Jak jsem pochopil ShiSo chce i modelařit.Já jsem o tom u kdysi psal,jaký je to pocit ,kdy si sám zhotoví funkční model. A to e by model neměl
dobře jezdit není pravda.Velice mě překvapilo,jak mu rozmlouváte stavbu vlastního modelu,by z papíru. A pokud ne papír , tak plastikových stavebnic je dost jak v 1/32 tak v 1/24.Stačí jen mrknout na weby.A nemusí to být jen zahraniční weby a obchody.Ale i tam je někdy přijatelná cena a dá se to. Za druhé ShiSo psal o domácím jedění s kamarády. Pokud by chtěl na závody, tak si asi zakoupí model třeba od Slot it.Ale na doma? Ono taky dát za model auta 1000,-Kč a více není pro kadého zas tak málo.Aspoň kdy to převedu na sebe.Něco jiného je pokud někdo nechce modelařit a nebo to neumí atd. Modelaření se toti úplně vytratilo. Tímto jsem nechtěl nikoho natvat,ani urazit.Ale kdy má někdo chu modelařit.proč ne.Není nad pocit dobře vykonané práce.Čím nás bude víc,tím líp. Jirka B
Jirka B |
|
Autor |
RE: Veterán z ABC |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 05-09-2012 16:21 |
|
|
Jirko, moná to patmě vyznělo, ale myslím, e nikdo nechtěl kolegu odradil, ptal se a my mu ve zkratce vylíčili, na co jsme za těch někdo pár let, někdo pár desítek let přili - a to, e a dělá co můe, prostě opravdu dobrý model jak na pohled, tak na jedění stavět doma spotřebuje pořekvapivě hodně energie, času a leckdy i peněz, take pokud chce hodně jezdit a ne trávit vechen vzácný čas v dílně, tak se taková stavba nevyplatí. Nic víc, nic míň.
Co se týká stavu v 1/32, tak stavebnic, nebo pouitelných modelů v plastu je opravdu málo. Věř mi, stavím a sbírám modely Porsche. I kdy je to jedna z nejprofláknutějích značek ve sportu, tak najít kloudnou stavebnici v 1/32 je fakt dřina a při ceně resinových polotovarů na trhu je to spí finanční sebevrada, ne modelařina.
|
|
Autor |
ShiSo
člen
Vloeno dne 05-09-2012 16:38 |
|
|
Ono souhlasit se da asi s obema stranami. na jednu stranu chapu a vitam varovani treba pred slepou ci neuspesnou cestou....
(Je to asi jako by Vas nekdo zrazoval pred stavbou modelu ze stareho FROGU=polotovar )
Na druhou stranu, nedelam si zavodni ambice a chci modelarit hlavne pro radost a zabavu. A pocit, ze si slozim ,neco co jezdi, sam je k nezaplaceni. Nicmene uznavam, ze zacinat s necim jako je trubkovy podvozek, kde navic cast dilu bude vzhledem k dnesnim modelum nepouzitelna asi neni uplne to prave.
Ale tu papirovou Lancii Beta Monte Carlo Turbo v 1:32 http://img.blesk.cz/static/old_abc/papir_arch/32/Lancia_Beta_Monte_Carlo.jpg
jsem zrovna vcera vytahnul a urcite ji zkusim:-) |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 05-09-2012 20:41 |
|
|
To Jirka B Pokud si to dobře přečte a teď mluvím za sebe, tak jsem rozmlouval jen stavbu konkrétního kitu - Renault 1911. Ne modelaření a stavbu jako takovou.
A jetě k papíru. Postavím li papírovou kastli z "pěti" dílů a za "hodinu", tak OK. Ale pokud budu stavět skutečný papírový model, jeho ivotnost je na dráze minimální, i několik desítek hodin, pak to pro mně ztrácí smysl.
A konkrétně zmiňovaná Lancia je prostě produktem doby. Je určena jak na podvozek Ites, tak na speciální podvozek z kartonu. Proporčně je samotný model mimo. Mimochodem, kartonový podvozek byl publikován i na formuli - model měl následně karosérii inspirovanou Lotusem. A papírových modelů aut přizpůsobených pro přestavbu na dráhu - podvozky Ites - vylo víc. Namátkou Bugatti T32 a Porsche 917/10 Can-Am.
|
Autor |
ShiSo
člen
Vloeno dne 05-09-2012 22:27 |
|
|
Souhlas, e pouitelnost papíru asi není nějak extra vysoká, ale kdy k tomu člověk přizpůsobí jízdu, třeba to hned nerozmelcuje:-)
Prostě moje prvotní nadení zahrnuje i stavbu z papíru.
IMHO neměl by někdo ty dalí modely k nahlédnutí jak píe Vítek? |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 05-09-2012 23:09 |
|
|
Tady je Bugatti T32.
http://www.papirove-modely.cz/img/upload/modely/bugatti-t32-1/20091224104359-59786-v.jpg
A tady pak Porsche 917/10 Can-Am.
http://img.blesk.cz/static/old_abc/papir_arch/25/Porsche917-10.jpg
A tady má z tohoto webu Lancii i s tím papírovým podvozkem.
http://www.slotcarsworld.cz/forum/attachments/jir7.jpg
Ve by mělo být k dostání na největím českém aukčním portálu.
A tady je jedno z vyuití papíru u domácí autofráhy - Start a cíl a Tribuna. A edý Ites.
http://img.blesk.cz/static/old_abc/papir_arch/25/Tribuna_k_autodr_ze.jpg
Jetě vyel jiný Start s věí a servisní garáe. Z aut pak Lada Niva, Fiat Ritmo Abarth a Mitsubishi Pajero. Z toho co si vzpomínám. Jo a jetě figurky - jezdci, mechanici apod.
|
Autor |
ShiSo
člen
Vloeno dne 06-09-2012 09:36 |
|
|
Díky moc.
Papirový podvozek je mazec, to asi zkouset nebudu, ale ty kastle a stavby určitě ano. Něco z toho mám doufám doma v archivu. Kdyby měl někdo doma něco z toho volné ,dejte please vědět :-) |
|
Autor |
Jirka B
člen
Vloeno dne 06-09-2012 10:12 |
|
|
TO vem.Moná to na mě tak zapůsobilo-vem se tedy omlouvám. Je pravda,e takový veterán se asi moc na dráhu nehodí.Ale papír bych vůbec neodsuzoval.Jsou pěkné návody,někdy pracnějí,ale o to lepí je výsledek.A co se týká výdre.Dělal jsem jich několik a vechny vydreli ,někdy víc jak plast. Vrch stříkám barvou a pak lakem.Nenechávám původní zbarvení.Vnitřek vytřu epoxidem a je to.Podvozek nikdy z papíru.Je dost jiných způsobů,jak postavit podvozek.
To ShiSo-mrkni na na web ...ymjr..Tam se dají stáhnout návody a modely. Je toho plno.Je otázka,zda chce něco jednoduchého ,jak píe Vítek z 5 kusů,nebo sloitějí model.Já jsem si toho stáhl plno z webů od F1 a po Mc Laren F1 nebo Bugatti Veyron,co jsou ji pracnějí modely.Ale stojí to za to.Jirka B
Jirka B |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 06-09-2012 15:12 |
|
|
Myslel jsem si to. Problém je v tom, co kdo povauje za papírový model. Já vytitěnou vystřihovánku maximálně s lakováním a ty má předtitěný model jen jako mustr pro laminátku.
To ShiSo Dávej si pozor na vydání. Obecně platí, e větina modelů vyla vícekrát a starí věci měly horí papír i tisk. A ohledně nabídky spí fakt mrkni na Aukro. Ceny u těchto autíček jsou mírné. Start a cíl a tribunu je problém sehnat, servisní garáe jsem ani nikdy neviděl postavené. Tam je to v návodu kombinace s překlikou, tak asi proto.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk
Editoval vitek dne 06-09-2012 15:18 |
|
Autor |
rockmaster
člen
Příspěvků celkem: 86
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 01.08.11 |
Vloeno dne 06-09-2012 22:37 |
|
|
Presne to ma napadlo.Myslim,ze papier moze mat zopar vyhod.Staci ho totiz natriet epoxidom a zalisovat medzi 2 skla.Neviem vsak ako by tym presiaknutim zmenil farbu.Papierova karoseria musi byt asi velmo lahka. |
|