Autor |
Jízdní vlastnosti a zpracování autíček 1/43 |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 01-01-2012 20:08 |
|
|
Píchnutí do hnízda:
Veobecně zde vládne názor, e modely 1/43 automaticky musejí jezdit hůř neř 1/32. Je to blábol a zboné přání majitelu 1/32, kteří bojujíce s místem pro ustavení své dráhy sami sobě chtějí namluvit, e 1/32 je jediné nejmení a rozumné měřítko.
To u mně vzbuzuje upřímný smích
Četl jsem větu, e fyzikální zákony se nedají oidit. Domnívám, e pro modely 1/43 i 1/32 platí stejné fyzikální zákony, nebo ne?
Souboj modelu 1/43 a 1/28 najdete zde:
http://www.youtube.com/watch?v=JnB8h57FJzw
jsou to sice RC, ale i na ty působí stejné zákony.....Tam si majitel větího modelu taky moná přál, aby na ten jeho model působily fyzikální zákony příznivěji ne na ten mení.
A co se týká vzhledu, o tom jsme hovořili v článku od Petra a na vlákně 1/43 - SCX compact.
www.grafik-jan-vician.cz
Honza sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Honza dne 01-01-2012 20:17 |
|
Autor |
RE: Jízdní vlastnosti a zpracování autíček 1/43 |
JK
člen
Příspěvků celkem: 226
Registrován od: 09.09.09 |
Vloeno dne 01-01-2012 21:48 |
|
|
Nějak tomu nerozumím - fakt si myslí, e si větina z nás něco namlouvá jen proto, e má dráhu ve větím měřítku a má mindrák z toho, e někde někdo něco vyvíjí, co by podle názoru jednoho člověka mohlo sluně jezdit? Proč bychom to dělali?
Spí bych to viděl tak, e mení měřítko (i díky kvalitě nejrozířenějího GO) nikdy nikoho moc nezajímalo a tím pádem ho nikdo ani váněji úvahově neřeil. Take teď je to na tobě, abys dokázal, e je to jinak - nejlépe nějakým veřejným srovnáním na závodech.
Mmch - ten zmiňovaný DSlot u v prodeji je nebo není? Jestlie ne, pak z čeho vychází tvé tvrzení a upřímný smích?
|
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 01-01-2012 22:27 |
|
|
Koukni se na video
a uvidí, jaký vliv má mení měřítko. Skutečně to podceňování 1/43 nechápu Tak hledám vysvětlení?
U src to bude lautr stejné jako u RC. U dobře postaveného asi nehraje hlavní roli jeho velikost. O tom jsem se v reálu u dávno přesvědčil (mám dráhu 1/43 i 1/32) A tak tomu fakt věřím a o tom je můj názor.
Nemyslím si, e máte mindrák, to bylo jen pro osvěení diskuze..., ale myslím si, e důvody preferovat jen 1/32 jsou pryč.
www.grafik-jan-vician.cz
Editoval Honza dne 01-01-2012 22:35 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 01-01-2012 23:41 |
|
|
Honzo, trak nějak se nemůu zbavit dojmu se vechny okolo snaí přesvědčit, e tvoje volba byla správná. Upřímně, je mi to zcela fuk. Já si měřítko 1/32 vybral jako kluk a neměl jsem nikdy důvod to měnit a s přibývajícím věkem je moje ochota měnit pořád mení a mení. Zeptej se třeby JK, ani evidentně lepí jízdní vlastnosti 1/24 a jejich vzrůstajícíobliba na naí dráze mne nezlomila.
Z tohoto důvodu se do dalí diskuse ji nebudu poutět, pouze se zastavím u tvojí teorie e velikost nemá na jízdní vlastnosti vliv. Má a větí, ne by si byl ochotný připustit. Ve souvisí se vím a tak čím je model mení tím je méně výhodný poměr váhy a velikosti různých komponentů, které z mnoha důvodů nelze zmenovat úměrně s potřebnou velikostí. Proč myslí e u horských kol trvalo skoro 15 let, ne se v nich zabydlela technika pruení u motorek známá a běně pouívaná více jak 50 let. Prostě to bylo na kolo moc těké a poměr velikosti, váhy a schopností pohonu byl nepříznivý a s tím bojuje u malých měřítek. Hodně těstí
|
|
Autor |
rockmaster
člen
Příspěvků celkem: 86
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 01.08.11 |
Vloeno dne 02-01-2012 00:46 |
|
|
Zaujimava diskusia,musim priznat :-).Ja som tiez v hlave riesil tuto dilemu a dohnalo ma to k tomu,ze som si zvolil vlastnu cestu.Mierka 1:38 a 1:36.Auta si robim sam z laminatu.Casom zacnem robit aj ine mierky,no tato mi veru sadne najviac.Vyroba modelu ma sice stoji mesiace roboty,ale vysledkom je individualita :-))).Suciastky sa tak daju kombinovat z oboch mierok .A to som tiez v podstate zacinal s Carrera Go a s Itesom.Odbornik vsak niesom,takze fandim vsetkym rozmerom.:-)) |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-01-2012 01:03 |
|
|
Petře, take vlastně horí jízdní vlastnosti 1/43 nejsou způsobeny samotnými rozměry autíčka, ale neschopností výrobců udělat adekvátní mení díly...to tvrdím i já Jene to natěstí pomalu přestává platit.
Nemyslím si, e jenom moje volba měřítka je správná, jenom mě u konečně doralo to, jak se na malé měřítko vichni dívají z patra. Není pro to ádný objektivní důvod. Pokusil se někdo z Vás například trochu si s 1/43 pohrát, aby to nebyla jen hračka? Já ano a ze svých vlastních zkueností vycházím.
Podívej se na video
Proč, podle Tvé teorie, to Mini-Zetko není lepí ne Dnano? Vdy je přece o polovinu mení, ne? a tady to jde? A proč by to nelo u SRC?
Stejné to bude jistě moné i u 1/43 src autíček. Pochopitelně dosud to tak nebylo, protoe ádný komerční výrobce dosud nevyrobil pro 1/43 kvalitní asi.
Já ano - kdo ze zde diskutujících taky??
Tohle asi např. jezdilo naprosto skvěle a to i bez magnetů:
www.grafik-jan-vician.cz
Honza sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Honza dne 02-01-2012 03:24 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-01-2012 01:09 |
|
|
Jak podstatně vylepit vlastnosti autíček 1/43 bez větích zásahů řeím i na vlákně:
http://www.autodraha.org/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=729
(určeno hlavně pro ty, kteří si předem neřeknou, e to je blbost a vyzkouejí to)
www.grafik-jan-vician.cz
Editoval Honza dne 02-01-2012 01:25 |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-01-2012 01:49 |
|
|
pokračování k diskuzi, která vznikla na
http://www.autodraha.org/news.php?readmore=740
To PetrL - ale vodítko můe buď navíc i zařídit, e auto bude mít snahu jet tam, kam má jet, anebo ho jen pasivně rvát někam, kam v podstatě nechce.
Petře a on tu někdo napsal, e některé autodráhové modely jedou po čtyřech a vodítko je tam jaksi sekundární? Takhle jsi to pochopil? No pote....
www.grafik-jan-vician.cz
Editoval Pepino dne 02-01-2012 08:46 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 02-01-2012 08:49 |
|
|
Honzo, budu rád, kdy se tady bude chtít prezentovat a něco o 1/43 psát a ukazovat a třeba tím přilákat dalí zájemce o malá měřítka.
Jak se tu zmiňuje, je volbou kadého, jaké měřítko si zvolí. Nerad bych, aby se to zvrhlo jako u SCX DIGI, kdy místo věrohodných informací, testů a recenzí těch, kdo se tím zabývají z toho vzniklo vzájemné osočování a nexceptování jiných názorů. Proto jsem ti taky smazal tu poznámku na konci.
Hodně se tu lidé ptají na malé motorky, kola apod. Odepisuj, ukazuj. Faktu budu rád. Díky za pochopení.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 02-01-2012 09:06 |
|
|
Honzo jak jsem psal výe, není to moje parketa, vyjádřil jsem se k obecným principům, napsal svoje dojmy a víc, bez toho abych si pořídil dráhu a auta 1/43 k tomu nemám co přidat.
Pouze pro pořádek, to e některé autodráhové modely jedou po čtyřech atd, atd, si napsal ty : vlákno SCX Compact, vloeno dne 30-12-2011 23:17 cituji:
"Ale já jsem psal o autíčkách, které mají přední kola a jedou po nich, protoe modely 1/43 po čtyřech kolech jedou, ne po vodítku s předními koly v luftě. Předměty pohybující se na třech bodech a jetě v dráce mi spí připomínají drezínu, nebo nějaký dopravník s bednou na rouby v automat. fabrice ne auto a o takové nemám zájem. "
|
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-01-2012 10:18 |
|
|
Pořád tam v té své formulaci nevidím to tvrzení, ë vodítko není důleité...?
www.grafik-jan-vician.cz |
|
Autor |
JK
člen
Vloeno dne 02-01-2012 11:08 |
|
|
Honzo, moná zbytečně ulpívá na marginálních záleitostech, slovíčkaření a bere celou věc moc osobně.
Podle mého je zdejí řekněme chladnějí pohled na malá měřítka způsobený dlohodobou absencí výrobce, který by jim dal potřebnou kavalitnějí techniku a hlavně zpracování - Carrera se s GO moc nevytáhla a ti, kdo si jí pořídili, větinou časem přeli na větí měřítko. Dalím handicapem pro 1/43 je dlouhodobá tradice SRC kategorií v měřítku 1/32 a 1/24. V komerčních autech (kam 1/43 také patří) se pak od počátku také pořádaly závody výhradně v měřítku 1/32. To vechno dohromady automaticky směřuje drtivou větinu (staří psi se dají jen obtíně naučit novým kouskům) přispívajících na toto nejrozířenějí měřítko a z ostatních existujících rozměrů se stávají do jisté míry nezaviněně outsideři.
Je to logické - na 1/32 existuje nepřeberné mnoství vzájemně zaměnitelného tuningu, náhradních dílů, alternativních univerzálních así atd., dá se pouít i řada dílů z klasického SRC. 1/43 jsou v tomto kontextu spí popelkou a je jen málo lidí, kteří dnes jsou ochotni jít svou vlastní cestou. Dnes se spí roubuje a skládá ne pájí a vyřezává.
Jinak je fakt, e modely v malém měřítku u konečně dostaly sluivějí kabát, který je schopen konkurovat dvaatřicetinám. Na druhou stranu ale ani Kyosho zatím nedosahuje úrovně výrobců typu Racer, LMM nebo MMK (kdy u bych chtěl za kadou cenu srovnávat). Dtto platí asi i o úrovni jejich techniky a digitalizace. Jak psal ji Pepa - je jen a jen na tobě, abys s tou osvětou něco udělal...
Určitě to nebude snadné, třeba jen proto, e část lidí k autodráze znovu přitáhla monost si vzájemně porovnat své monosti při účasti na pořádaných závodech pro plasáky, kterých je dnes u celá řada - ovem jako na potvoru výhradně právě v tom nejrozířenějím měřítku 1/32.
Jetě k tomu porovnání - jsi z Ostravy, take by neměl být problém prakticky ukázat třeba v rámci Moravské ligy, e přetrvávající despekt k 1/43 je u v současnosti neodůvodněný. Ohledně výsledku jsem ale pořád trochu skeptický a ádné video z RC mě o tom nepřesvědčí. Velká větina zákonitostí z RC je do SRC nepřenosná, i kdy něco se Standovi podařilo taky úspěně implantovat .
Editoval JK dne 02-01-2012 11:23 |
|
Autor |
Standa
člen
Příspěvků celkem: 275
Registrován od: 24.01.09 |
Vloeno dne 02-01-2012 11:51 |
|
|
Pro upřesnění,implementace jízdních vlastností RC-SRC-velká auta je moná jenom, pokud se bavíme o trakci modelu generovanou klasicky, t.j. podvozkem a kolama, pokud se do toho motá magnet-tak je vechno jinak;)..jinak to je stejné,např.přenos váhy při akceleraci, nebo deceleraci a pod.:D |
|
Autor |
Honza
člen
Vloeno dne 02-01-2012 14:41 |
|
|
To JK, Standa: děkuji za pozitivní reakci bez bagatelizace a překrucování mých příspěvků
www.grafik-jan-vician.cz |
|
Autor |
rockmaster
člen
Příspěvků celkem: 86
Bydlitě: Bratislava
Registrován od: 01.08.11 |
Vloeno dne 02-01-2012 15:38 |
|
|
Ja si tiez nemyslim,ze mierka 1:43 by mala byt horsia,nez tie vacsie.Vsetko zavisi od sirsej ponuky modelov na trhu a od sikovnosti modelara.Keby bolo viac nahradnych dielov a suciastok na M 1:43,tak vsetko sa razom zmeni.A to sa casom urcite zmeni...hlavne vdaka vam :-)))) |
|
Autor |
JK
člen
Vloeno dne 02-01-2012 16:01 |
|
|
Tak jsem konečně nael na německém webu podrobnějí fotky a popis konstrukce Dslot43 a určitě je to velký posun v 1/43 dopředu - materiálově i technicky.
Kyosho nepřilo s ádnými převratnými novinkami, ale zato do mrtě chytře vyuilo veho, co je v současnosti u větích plasáků "in" - klasické velké vodítko přizpůsobené i drahám 1/32 (u ádný kolík), kyvná zadní náprava s moností nastavení různých tuhostí pérování, materiál asi vyztuený skelným vláknem, standardní osy 2,38mm, lehký motor, nízké těitě.
Určitě to bude jezdit nesrovnatelně lépe ne stávající prcci (myleno na plastové dráze) a vzhledově je to hodně povedené. Cena by také neměla být smrtící - údajně něco mezi 26-29 EUR.
Předpokládané uvedení první části modelů na trh je ale a květen 2012, take je nejspí bezpředmětné se u dnes dohadovat nad eventuálním přínosem nové koncepce.
Editoval JK dne 03-01-2012 10:44 |
|
Autor |
Pavel 128
člen
Příspěvků celkem: 318
Registrován od: 06.01.09 |
Vloeno dne 02-01-2012 16:17 |
|
|
Také máme doma jedno 1/43 , na domácím plastu jezdí neuvěřitelně svině. Fungovalo i na Podbabě, čas 29,43 ...
Pavel 128 sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
JK
člen
Vloeno dne 02-01-2012 16:34 |
|
|
Porsche to zjevně není, take v PC si s tím nezajede, ale moná, e by to lo pouít po mením tuningu do Krunohoru . I kdy - auto a k tomu jetě blondýna... |
|
Autor |
Rocker
člen
Příspěvků celkem: 39
Bydlitě: Senica
Registrován od: 24.08.11 |
Vloeno dne 02-01-2012 21:15 |
|
|
Pekný večer,
po mojich skúsenostiach s 1/43 Carrera digital si myslím, e je to vežmi výborné domáce zajazdenie si na autodráhe. Jazdil som s F1 a detailne som pozeral ich spracovanie(napr.reklamy ING. na Renault). Spracovanie modelu na mierku 1/43 podža mňa bolo vežmi detailne priblíené originálu, keď som to prekontroloval podža foto F1(spojler predný aj zadný, aerodynamické prvky a pneumatiky...). Autičko sa dalo nastavi na dráhe tak, e po dráhe ili bez problémov vetky 4 kolesá. Bolo to vežmi efektné, keď na bočnom pohžade bolo vidie ako nápis Bridgestone na pneumatikách sa pretáča pri malej aj maximálnej rýchlosti. No časom moné jazdenie len s tromi autíčkami, absencia svetiel na cestovných autách, či samotné tankovanie ako aj moné polomery zákrut a pod... začalo chýba. Volal som dovozcovi Carrera v ČR, či Carrera neplánuje rozíri 1/43 o tieto funkcie. Bolo mi povedané, e na 100% nie, nakožko by 1/43 bol a príli silný konkurent k 1/32, čo by bol vežmi nevýhodný obchodný ah pre samotnú Carrera. 1/43 som podaroval synovcom a od vianoc mám Carrera 1/32. Jazdenie s 1/32 je nepochybne iný záitok ako s 1/43. Chcem teda poveda, e 1/43 by som určite neodradil niekam: "slabučký". |
|
Autor |
RE: Jízdní vlastnosti a zpracování aut 1/43 |
Jirka B
člen
Příspěvků celkem: 209
Bydlitě: Brno
Registrován od: 02.05.09 |
Vloeno dne 02-01-2012 21:39 |
|
|
Zdravím vechny. Čtu to tu a čumím a čumím,jak jste to tu rozjeli.To Honza- nevím proč se tak rozčiluje.Myslím si , e zbytečně.Nevím ,jak často/mimo poslední doby/chodí na tento web? Já skoro denně.Dělám jen auta 1/43. Skutečně je dělám,komplet celé.U se mi podařilo zajistit a poshánět díly.Zatím jsem pouíval jen karoserie ze setrvačníkových aut Carrera a z plastikových stavebnic.To se ale teď bude měnit.Jak dodělám ty kastle co mám,tak se poutím do výroby vlastních kastlí/zatím sbírám zkuenost z lití do formy/podle kovových modelů..Take celé auto si vyrobím sám.Jediná nevýhoda 1/43 je,e se v tomto měřítku nepořádají závody. Co se týče diskusí o vodítku, já zásadně pouívám otočné vodítko,aby mi autíčko jelo i ve smyku.Musí být otočné v úhlu aspoň 90stupnů./mimochodem taky vlastní výroba/A co se týče rychlosti ,je to o otáčkách motoru /mimo ty vylepení o kterých píe/Běné motory jsou dost velké a hlavně vysoké. Take stačí převinout ten motor-kostku,co mám a bude i rychlost.Ovem pokud pak s takovým autem vyrazím do Brna na dráhu,tak stejně jen tak se projet.Protoe na takové dělo by se museli dělat nová pravidla.Mimochedem pochlub se a oupni sem nějaké fotky do fotoalba.A mám co okukovat a pionovat. U jsem se moc rozoupnul.Tak zatím.Jirka B
Jirka B |
|