AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:03:01 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Zdroje
strana 2 z 3 < 1 2 3 >
Autor RE: Zdroje k autodráze
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 03-10-2007 09:01
Ivane,
plně nabité baterky mají kolem 13V a při zapnutých nabíječkách to dělá kolem 14V.
Větší napětí není třeba.
Pro snížení napětí se používají různé srážeče včetně diodových.

JMS
www.blueking.cz
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 03-10-2007 12:43
Ivane, tak nějak si pamatuji, že běžné nabíjecí napětí k bateriím 12V je u většiny komerčních nabíječek 13,8 V. Není těch 14,7 zbytečně mnoho?

http://132slotcars.blogspot.com/
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 16-12-2007 15:37
Jelikož se nám jiná vlákna věnují ovladačům, opráším i toto. Mám totiž stále silnější pocit, že rozumný regulovatelný zdroj je skoro nutností i na lepší domácí poježdění.
Je zajímavé, že i Němci, kteří asi nemají tak hluboko do kapsy, řeší regulaci staršími regulovatelnými zdroji - např. Carrera. Místo nákupu nových "laboratorních" zdrojů např. od Volcraftu. Takže ten nᚠnávrat k trafům pro vláčky není mimo. A kdo má menší děti, tak také ví o regulaci své.
Včera jsem se také na jednom německém diskusním foru dočetl vhodnosti regulovat i pro jednotlivá auta jednotlivých výrobců. Prostě nastavovat podle vozu.
Čili jestli to dobře chápu, tak např. 14V nemusí vést k lepším výsledkům u motoru, který chce 11,7V? Teď pomíjím šanci takovým zacházením motor "zničit".
Na německém e-shpou amslot.de, přímo nabízí regulovatelný zdroj pro dvě dráhy, ale i samostané zdroje pro jednotlivé sloty. Anglický pendleslotracing je na tom podobně.
Zeptám se proto - plynulá regulace v romezí 0-15V a 1-3A - stačí??
A na obrázku je varianta zapojení pro Scalextric.
vitek sem připíchnul tento obrázek:

Petr L
Administrátor

Vloženo dne 16-12-2007 23:53
To Vítek, pro domácí dráhu a komerci 1:32 asi stačí regulovat od 8 do 16V. Na dvojdráhu by 3A by měly být OK.

Záleží nejen na motoru, ale i na charakteru trati, zvoleném převodu, pneu a váze auta. Ale to by asi měl vysvětlit někdo zkušenějsí než já, abych v tom nenadělal ještě maglajz.

Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 17-12-2007 07:48
No jelikož už třeba falcon bere ve špičce přes dvě ampery tak v podobě dvou aut na startu se současným rozjezdem s tímto motorem by mohlo být i 3 A málo. Ale kdo jezdí doma na miniokruhu s falcony? Ve směs by měli být 3A na domácí lepší poježdění tak akorád.
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 17-12-2007 08:29
Na Faro je tabulka odběrů běžných motorů

http://www.autodraha-faro.cz/auta-import/

Podle toho si každý může udělat obrázek co běžná auta potřebují.

Nejen Falcony, ale i motory nad 20 000 Rpm jsou na doma zbytečné. ( Myslím tím plast, kde nejsou rovinky delší než 3m )

Ten základ co má v autech většinou Scalextric a Fly ( 18 000 Rpm - vypadá to, že se jedná o ten samý motor) jsou akorát a je lepší utrácet za silikonové obutí a pořádné kartáčky , než kupavat rychlejší, nebo silnější motory.

sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 18-12-2007 12:35
To vitek:
Myslím, že plynulá regulace napětí je sice hezká věc, ale zbytečně prodražuje finální cenu zdroje pro domácí plastovou autodráhu. Jako zcela dostačující je určitě stabilizovaný zdroj typu MW 9130GS (prodává např. GES Electronic - rozsah 4,5 - 12 V po 1,5V při 3A) za nějakých 650,- kč/kus. Docela slušné řešení jsou i různé zdroje pro notebooky, např. typ SNT2470, který umí 5-24V s proudem 7A - 2,7A a je navíc snadno přenosný (stojí cca 1000,- Kč). V prvním případě 1 kus zdroje s téměř lineárním průběhem proudu 3A bohatě dostačuje na dvoudráhu s 10m rovinkami a běžné 13D motory (včetně např. tuningových Slot.itů a Scaleauta), aniž by docházelo k vzájemnému ovlivňování drah při zvýšené spotřebě na jedné drážce. Pro puristy a další bastlíře tak 2 zdroje za celkem 1300,- Kč dokážou bezproblémově obsloužit i motory 16D.
Předimenzování zdrojů je prakticky nevyužitelné, ale samozřejmě na laboratorní stabilizovaný zdroj a záři jeho displejů je asi pro nadšence hezké pokoukánísmiley...

Honza
Editoval sutor dne 18-12-2007 12:37
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 18-12-2007 17:28
Myslím, že se dobíráme cíle. Nejen pro ty co nakoupí, ale i pro ty co budou zdroj stavět a nebo si ho nechají popstavit - musí si zadat požadavky.

Ty zdroje pro notebooky mně opravdu vůbec nenapadly.
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 18-12-2007 20:36
V pátek při návratu z Německa jsem se stavil u Conrada a měli tam ve výprodeji stabilizovaný zdroj 13,6 V , který dává 32Ampér.
Byl poslední a stál 35 Eček.
Bratru za 1000,-kč. tak jsem ho vzal a v Třebové jsme ho vyzkoušeli, no a taky tam skončil. (Prtr si ho koupil)
Takový zdroj si myslím utáhne bez problémů všechny drážky, bez ovlivnění.

JMS
www.blueking.cz
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 19-12-2007 10:10
Tak to bezesporu. By mě fakt zajmalo k čemu takový zdroj měl jako sloužit. Nízkovoltážní svářečka nebo co?
To sem ještě neviděl na tak nízkém napětí tak ohromný proudový výkon. Sem tam zahlédnu zdroje do 10A třeba ze serverů ale tohle?
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 19-12-2007 11:43
Možná na nabíječky aku. Ve vrtulnících mají dost šílené proudové odběry.

sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 19-12-2007 12:00
Spíš se bude jednat o zdroj k vysílačkám.

Honza
Tibo
člen

Příspěvků celkem: 23
Registrován od: 21.12.06
Vloženo dne 20-12-2007 00:33
viděl jsem mašinku na zátěžový test elektromagnetů, kde jedna 12V cívka brala 2A a testovalo se naráz 20 kusů, živené to bylo jedním trafem...
Ferry
člen

Příspěvků celkem: 5
Registrován od: 27.07.07
Vloženo dne 08-08-2008 12:38
Zdravím. Mám stabilizovaný zdroj 13,6V a 10A. Máte někdo zkušenosti se stavbou regulace na cca 9V a 6V?. Je možné zapojit 11 křemíkových diod do série a za 7diodou odebírat cca 9V a za 11diodou cca 6V? Nebo se diody upečou?
kmasita
člen

Příspěvků celkem: 213
Registrován od: 11.03.08
Vloženo dne 08-08-2008 14:53
Ahoj moc tomu nerozumím ale tady mᚠodkaz na stránky Toma Herdera kde popisuje výrobu srážeče napětí což je přesně pro tebe. Bohužel ale své návody má zabezpečeny jménem a heslem, tak že se musíš asi u něj zaregistrovat.
http://tom59herder.com/srazec.php
Jestli chces tak Ti to muzu nejak uložit do pdf a poslat na mail.
ALSracing
člen

Příspěvků celkem: 49
Registrován od: 25.06.08
Vloženo dne 08-08-2008 14:56
Ferry napsal:
Zdravím. Mám stabilizovaný zdroj 13,6V a 10A. Máte někdo zkušenosti se stavbou regulace na cca 9V a 6V?. Je možné zapojit 11 křemíkových diod do série a za 7diodou odebírat cca 9V a za 11diodou cca 6V? Nebo se diody upečou?

Pokud budeš chtít odebírat 10, tak musíš mít diody který 10A zvládnou a bude se to muset chladit (výkonová ztráta na diodě bude při 10A cca 6-7W, takže budeš potřebovat 10W diody). Úbytek napětí na diodě bude cca 0,65-0,7A, z toho vypočteš lehce kde jaké napětí bude.
řekl bych že lepší cesta je jednoduchý stabilizátor s darlingtonovým tranzistorem a zenerkama. Chladit to ale budeš muset taky, jen je výhoda že se bude jednat o jednu součástku na rozdíl od baterie diod.
www.alsracing.net
Ferry
člen

Příspěvků celkem: 5
Registrován od: 27.07.07
Vloženo dne 08-08-2008 15:49
Mᚠnějaký schémátko? Co jsem se zatím o zenerkách dočet, musí být zapojeny s nějakým odporem, jinak se nárůstem proudu zničí.
VW
člen

Příspěvků celkem: 32
Registrován od: 01.12.08
Vloženo dne 10-04-2009 21:46
ALSracing napsal:
Ferry napsal:

Pokud budeš chtít odebírat 10, tak musíš mít diody který 10A zvládnou a bude se to muset chladit (výkonová ztráta na diodě bude při 10A cca 6-7W, takže budeš potřebovat 10W diody). Úbytek napětí na diodě bude cca 0,65-0,7A, z toho vypočteš lehce kde jaké napětí bude.
řekl bych že lepší cesta je jednoduchý stabilizátor s darlingtonovým tranzistorem a zenerkama. Chladit to ale budeš muset taky, jen je výhoda že se bude jednat o jednu součástku na rozdíl od baterie diod.

Šel jsem cestou samostatných regulátorů pro každou drážku (výkon napájecího zdroje obdobný, 4 drážky, omezení na drážku 2.5A trubičkovou pojistkou, technicky možno ještě zvednout na 3A, bez trubičkové pojistky by případný zkrat měl zvládnout stabilizátor elektronicky).

Deska regulátoru s možností externího zapínání pomocí PC:
Deska ovládacího panelu
Ovládací panel k desce:
Ovládací panel
www.wagnerovi.cz
Michal
člen

Příspěvků celkem: 17
Registrován od: 09.10.09
Vloženo dne 29-10-2009 17:51
Protože nejsem elektrikář a tento obor je mi tak trochu záhadný, tak se ptám, jestli něco získám, vezmu-li trafo od Carerry a dva výstupy pro jednotlivé sloty spojím do jednoho pro jeden slot a totéž udělám pro druhý slot. Mám totiž dvě trafa a tak jsem si říkal, že by to mohlo "poléčit" některé nedostatky společného trafa a dodávat motorkům, to co by rády. Michal

Michal
www.clovecina.cz
Petr L
Administrátor

Vloženo dne 29-10-2009 18:09
Co používᚠza motory, že ti nestačí zdroj od Carrera tak, jak je ?

Rozdělením napájení na každou drážku zvl᚝ to Carrera právě má proto, aby se vzájemně neovlivňovaly.

Spojení obvou vývodů nemám odzkoušené, netuším, jak to mají vevnitř elektricky pořešené, ale bez diod v zapojení , tak aby se zdroje po spojení "nehádaly" bych to ani radši nepokoušel.

strana 2 z 3 < 1 2 3 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky