Autor |
Stavba zdroje |
tolind
len
Pspvk celkem: 2
Registrovn od: 17.11.09 |
Vloeno dne 20-11-2009 11:10 |
|
|
Dobr den, mm carreru evolution. Ale chci si postavit devnou autodrhu. Ale stal se mi problm, e jsem nemohl narazit na levn zegulovateln zdroj. Ale u jsem nco nael : http://www.danyk.wz.cz/at_atx.html .Je to prava zdroje od pc ale s regulac proudu. To se mi jev jako dobe zrealizovateln.... Pak je tu ale jet jedna monost nael jsem na chat star zdroj od kolejit (nevm pesn jak se jmenuje ) FZ1... taky m njakou regulaci a tak vs prosm jestli byste mi ekli pro a proti ohledn tomutu zdroji.
Dkuji Tom L. |
|
Autor |
RE: Stavba zdroje |
Petr L
Administrtor
Pspvk celkem: 2145
Bydlit: Praha
Registrovn od: 04.04.07 |
Vloeno dne 20-11-2009 12:21 |
|
|
FZ 1 je zcela nevhodn, je podstatn slab ne zdroj Carrera Evolutiona navrch m hodn mkk ochrany, take pi provozu asto pad.
Stavbou zdroje se mj. zabval i Tom Herder, podvej se na jeho strnky do tutoril.
Osobn bych se pi nabdce zdroj pro modele, kter u ns je, do stavby zdroje nepoutl, ale to zle na kadm..
Editoval Petr L dne 20-11-2009 12:23 |
|
Autor |
Standa
len
Pspvk celkem: 275
Registrovn od: 24.01.09 |
Vloeno dne 20-11-2009 13:10 |
|
|
Pokud by se nemuselo regulovat, je mono pout sov zdroj pro nabjeky RC model, nap.Graupner, kter prodv fa.Hobbyteam, 10A-cca1300,- 20a-cca1600,-.Pokud se za n povs nkter ze starch nabjeek , nap LRP nebo Nosram, kter mej funkci pro zabhn uhlkovch motor, kter je dnes ji bezpedmtn, tak je to vyzen. Tyto nabjeky nemaj jet Li-Po funkci a proto je jejich vyuit dnes ji omezen, a daj se sehnat levn na servrech RC aut. |
|
Autor |
tolind
len
Pspvk celkem: 2
Registrovn od: 17.11.09 |
Vloeno dne 20-11-2009 14:30 |
|
|
J jsem samozejm etl nvod na jeho strnkch. J ale chci aby byl regulovateln a proto mi pilo tohle een mnohem lep.
|
|
Autor |
harmi
len
Pspvk celkem: 5
Bydlit: Marianka, SK
Registrovn od: 12.10.09 |
Vloeno dne 22-11-2009 12:55 |
|
|
Zdroje z PC sa vseobecne neodporucaju pre kolajiska a obdobne aj asi autodrahy, pretoze oddelenie vstupu od vystupu tam nie je riesene dokonale. V PC totiz nehrozi pri prerazeni zdroja okrem mensieho ohnostroja v krabici v podstate nic, ale pri prerazeni 230V na kolajisko ci autodrahu to uz problem je. Takze radsej poriadne transformatory s mensou ucinnostou, ale vacsia istota. |
|
Autor |
VW
len
Pspvk celkem: 32
Registrovn od: 01.12.08 |
Vloeno dne 24-11-2009 10:21 |
|
|
harmi napsal:
Zdroje z PC sa vseobecne neodporucaju pre kolajiska a obdobne aj asi autodrahy, pretoze oddelenie vstupu od vystupu tam nie je riesene dokonale. V PC totiz nehrozi pri prerazeni zdroja okrem mensieho ohnostroja v krabici v podstate nic, ale pri prerazeni 230V na kolajisko ci autodrahu to uz problem je. Takze radsej poriadne transformatory s mensou ucinnostou, ale vacsia istota.
Zdroj z PC asi opravdu radji ne, nicmn nikoliv kvli hrozcmu proraen 220V - to opravdu nehroz - je to striktn oddleno (zptn vazba optoleny a mezi stranou s nebezpenm naptm a regulovanou stranou je trafo), take problm je pouze ten, e tato konstrukce zdroje nen urena pro provozovn nrazov indukn zte jakou jsou motory. Je poteba si uvdomit, e na autodrze kols velmi rychle odbr od nuly po maximum. PC zdroj m navc zapojen, kde jsou 5V a 12V vstup pomrn dost navzjem zvisl a musel by se dost upravovat jen proto, aby se dal pouvat jen jeden z tchto vstup. Nkter soustky jsou dimenzovny teba na 16V (kondky) a piky od motor je mohou postupn udolat. Muselo by se to na regulovan stran v podstat zahodit a udlat komplet a to nen jednoduch zleitost. Samotn prava PC zdroje je pro amatra taky dost nebezpen, protoe primrn strana obsahuje zapojen kde se 220V usmrn, vyhlad (take ne nabijou velk kondky na njakch 300V stejnosmrnch) a pak se rozkmit vysokou frekvenc aby se malinkm trafem dal penst velikej vkon. A v tom je to nebezpe - ty nabit kondky s vysokm naptm zstvaj njak as nabit i po vypnut napjen a pokud nev co s tm, tak t to me (kdy bude mt tst) jen pkn pokopat.
A mimochodem zrovna strnky od danyk bych jako vzor pro bezpen zapojen neuvdl - podvej se podn s m ten lovk zachz na jinch stech jeho webu a jak "profi" proveden to vechno je (len bastly bez sebemen ochrany) - je to tak trochu sebevrah a jednou na to dojede. |
|
Autor |
vitek
len
Pspvk celkem: 1642
Bydlit: Zln
Registrovn od: 07.12.06 |
Vloeno dne 27-11-2009 17:57 |
|
|
Napadla mn jet jedna varianta jak problm eit a nekupovat zdroj. A nebastlit podle pochybnch nvod, kterch, jak tak sleduju reakce, je na netu spousta. Zkusit se domluvit na njak elektro-prmyslovce a nechat si zdroj postavit jako studentskou prci. Zadarmo to samozejm nebude. Ale zdroj bude postaven pod dohledem a podle poadavk. Krom toho bych nestavl zdroj jeden, ale i kdy to bude stt vc, tak samostatn pro kadou drku. V ppad ruen drhy se pak d zrdoj pout i na nco jinho, ppadn prodat.
Protoe "uet" na materilu na drhu, pipla si kvalitn zdroj.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
Petr L
Administrtor
Pspvk celkem: 2145
Bydlit: Praha
Registrovn od: 04.04.07 |
Vloeno dne 27-11-2009 18:59 |
|
|
Vtku tak to by mne fakt nenapadlo! Kam na ty npady chod?
as strven zazenm takov operace ( pokud nen lovk irou nhodou profesor na prmyslovce) by ml komukoliv stait, aby si na takov zdroj vydlal a pak si ho koupil v obchod.
|
|
Autor |
vitek
len
Pspvk celkem: 1642
Bydlit: Zln
Registrovn od: 07.12.06 |
Vloeno dne 29-11-2009 10:30 |
|
|
Nemm to ke kolstv tak daleko, take vm, jak je asto obtn vymyslet smyslupln kol a neopakovat. Proto jsem zohlednil nco, co vyslit nelze. Tzn, e kluk - stedokolk - dostane smyslupln kol postavit nco, co se bude nsledn pouvat. Ne jen stavbu pro samotnou stavbu.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
JK
len
Pspvk celkem: 226
Registrovn od: 09.09.09 |
Vloeno dne 30-11-2009 12:16 |
|
|
Co je levn zdroj? Existuje hned nkolik pepnatelnch za cenu okolo 400 korun, kouknte se do jinejch vlken. Akort je nevedou v hrakstvch. Maj vstup mezi 2-3 amprama a to by mlo bohat stait. |
|