AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:07:10 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Volný pokec | Design aut
strana 1 z 3 1 2 3 >
Autor Čím stříkat modely?
Pepino
Super Administrátor

Příspěvků celkem: 1154
Registrován od: 13.09.06
Vloženo dne 23-05-2007 15:44
Začal jsem shánět info, čím stříkat (barvit) plastikové či lexanové karoserie vozidel. Potřebuji ideální poměr mezi cenou - jednoduchostí a alespoň částečnou kvalitou.

Jako plastikový modelář jsem začínal se stětcem a poté jsem přešel na "tuplování". Dál jsem se v plastiku nedostal a vrátil se až nyní autodráhou.

Poptával jsem včera modelářské prodejny v HK. Nejideálnější se mi zdá řešení Tamiya, kde se prodává kompresor a pistole v balíku a dokoupí se jen trafo. Bohužel to celé vyjde na 4.600,- Kč, což je nereálné na ty moje 3-4 autíčka za rok. Sice je to na věčnost, ale takovou sumu nemám.

Dražší pistole a starý kompresor vyjde tak do 2.000,- Kč, ale prý je třeba "zapracovat" na tom kompresoru a chce to velký um.

A nejjedudušší řešení s fixírkou Revell a jejími bombičkami se stlačeným vzduchem (prý dá jenda bombička na 1 auto) prý zase není moc kvalitní. Navíc to stojí taky kolem 850,- Kč a je to určené spíše na opravy či malé plochy.

Bojím se, že klasický sprej s barvou zbytečně plýtvá barvou a dává tak silné vrstvy.

Prý ještě existují barvy ve spreji také od Tamiye, ale ty jsem nikde nenašel.

Jaké máte zkušenosti?

Díky

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Pepino dne 23-05-2007 15:47
155143779 www.facebook.com/autodrahaorg/
Autor RE: Čím stříkat modely?
vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 23-05-2007 16:00
Asi tak, nejlepší řešení je koupit si stříkací pistoli. Na modelářské akci okolo 1000,- Ta při pečlivé údržbě vydrží leta. A kompresor postavit ze staré ledničky. To je za hubičku a vydrží běžet třeba celý den!!!!
No a barvy podle podkladů nebo ptřeby. Sprej Tamiya je tak na dvě auta 1:24 a např. modrá pro Subaru je přesně to pravé - metalíza. Zlatá, stříbrná, černá apod. stačí od Humbrolu. Plechovečky zase vydrží leta.
Složitější je, jestli používat barvu v matu, pak dát obtisky a pak čirý lesklý lak a nebo rovnou barvu v lesku, pak obtisky a pak lak.
Samozřejmostí je čistý, odmaštěný povrch, u lexanu zdrsnit velmi jemným brusným papírem a následně je doporučována základová barva. A pak teprve stříkání barvou.

Za úvahu ale taky stojí použití originálního autolaku smiley
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 23-05-2007 16:14
vitek napsal:
Asi tak, nejlepší řešení je koupit si stříkací pistoli. Na modelářské akci okolo 1000,- Ta při pečlivé údržbě vydrží leta. A kompresor postavit ze staré ledničky. To je za hubičku a vydrží běžet třeba celý den!!!!

U mě to prostě není reálné. Pistolku si sice koupím, ale už ji nenapojím na starý kompresor. Na tydle věci jsem prostě levej smiley

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 23-05-2007 17:43
Třeba budu za pitomce, ale kde se barva ve spreji PRIMA dá koupit a co to vlastně je?

http://132slotcars.blogspot.com/
vitek
člen

Vloženo dne 23-05-2007 18:23
Možná bych ještě dopručil, každému totiž sedí něco jiného, zajít do lepší knihovny a projít kitařské časopisy. Tak dva tři roky dozadu. Tam se určitě ledacos k stříkání modelů objeví.
Ale u plastu dominují vojenské věci - čili barvy v matu a patina a tak nevím jestli to není marný čas.

Autolak jsem měl samozřejmě na mysli ve spreji.
Petr L
Administrátor

Příspěvků celkem: 2145
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 23-05-2007 19:25
kdo nechce utrácet za profi pistoli s kompresorem může vzít inspiraci od modelářů letadélek http://www.modelmag.info/view.php?cisloclanku=2003092601

Editoval Petr L dne 23-05-2007 19:29
http://132slotcars.blogspot.com/
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 23-05-2007 20:40
Protože občas dělám i kity F1 od Tamyie, tak používám řadu sperejů o této firmy. Na vodní obtisky Aero set II - 8010 a 8011 - první obtisky zvláční a ty jdou pak dobře "natahovat" i přes hrany a druhý je na bázi octové vody.
Pak ještě je potřeba maskovací páska od Tamyie a maskovací lak "Maskol" od Humbrolu.smiley

Fixírku na bombičky od Revellu jsem měl (a asi ještě někde mám) ale nebyl jsem s tím spokojen. Byl to totiž docela vopruz čistit, když jsem potřeboval jen stříknout proužek (cca. dva centimetry čtvereční) tak to bylo za sekundu stříknutý a 15 minut jsem to čistil. Tak za dvě hodinky jsem nástřik měl zavadlej a dával jsem druhej...zase fšštfšššt hotovo a 15 minut čistit.A pochopitelně jsem si musel udělat někde v bytě "stříkací box" - novinama obložit 1/2 kuchyněsmiley - kterej nebyl nafurt. Takže taky nejprve připravit, pak stříkat a uklízet a uklízet.Teď když potřebuju sprejem stříknou třebas disky - navlíknu je na špejli, vystrčím z okna .- fššt fšššt - špejli s diskem píchnu do květináče k difenbachii a hotovo.smileysmiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
Mitch
člen

Příspěvků celkem: 1003
Registrován od: 20.09.06
Vloženo dne 24-05-2007 06:53
Ty spreje Prima také používám. Jsou levné a na běžné použití na dráhovkách mi naprosto postačují. Já je kupuju normálně v drogerce. Je to asi 500ml sprej a stojí kolem sta korun. při takovém množství je člověk jen tak nevyplácá. Mám jen pár základních barev a zbytek řešim Humrolkama jako Tom. Ikdyž abych se přiznal nedělám takové časové pauzy. Max den, pak už jsem horlivej nedočkavostí.smiley

Ale podařilo se mi sehnat starší stříkací pistoli ovšem řeším kompresor. Napadlo mě využít jako vzdušník starou lahev od hasičáku a jako kompresor použít ten malý 12V šuntík na dofukování kol u auta.
Co myslíte, bude to fungovat?
Editoval Mitch dne 24-05-2007 06:58
vitek
člen

Vloženo dne 24-05-2007 08:12
Kamarád staví občas pro známé kompresor pro stříkání a používá ty z lednice. Vydrží dlouho běžet v jednom zátahu, mají výkonovou rezervu a zaberou po kompletaci větší krabici od bot.
V sobotu se s ním uvidím a vymáčknu z něho postup. Sám sice tuto mašinku mám, ale na stavbě jsem se nepodílel smiley
LS
člen

Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06
Vloženo dne 24-05-2007 08:50
Myslím si, že se zde problematika stříkání modelů neřeší z vlastní podstaty problému – tzn. jaký nátěrový systém na konkrétní typ modelu použít. Teorie o stavbě kompresoru jsou pro daný účel zcela irelevantní.

1. Před stříkáním modelu je zapotřebí rozhodnout, jakými barvami budu model stříkat. Buď syntetickými nebo akrylovými (acrylic). Každá technologie má své pro a proti. Ale to je na dlouhý výklad.

2. A teď k tomu stříkání. V roce 1991 jsem si koupil stříkací pistoli TAMIYA, přesně takovou, jakou na fotografii zveřejnil Pepino. Tenkrát stála 2000,- Kčs. Nekoupil jsem ji z modelářských pohnutek, ale jako levnou alternativu americké retuši, kterou jsem potřeboval do školy. Tato legrácka je natolik kvalitní, že z 90% dokázala nahradit profesionální retuše od renomovaných výrobců v ceně mnoha desítek tisíc korun. Toto zařízení nepotřebuje kompresor, nebo jeho součástí je jakási vývěva, která generuje plus mínus konstantní tlak vzduchu. Kouzlem retuší není kompresor (a už originál nebo z ledničky nebo ze zubařské vrtačky), ale kvalitní tlaková nádoba, která je schopna poskytovat konstantní tlak vzduchu již od prvního zmáčknutí spouště. Pro modelářské účely je však konstantní tlak od prvního namáčknutí zbytečný, nebo si stejně každý provede zkušební odstřik nanečisto. Tím si současně „osahᓠhustotu barvy a rozptyl.

Tato TAMIYA byla postačující pro práci s papírem. O tom, že s ní stříkám všechny dráhové modely ani nepochybujte. Čištění mezi pracovními postupy nedělám, nebo pistoli stačí třeba na dva dny ponořit do kbelíku s čistou vodou bez obav, že by snad barva zaschla. S akrylovými barvami TAMIYA lze dělat dokonalé lazury, přechody, detaily, … Záleží pouze na nárocích a pečlivosti uživatele.

3. Technika stříkání není jednoduchá, je nutné pracovat ve vrstvách a stále maskovat a maskovat. Také záleží na pořadí nanášení odstínů. Upozorňuji vás, že sprejem z drogerie tak maximálně nastříkáte závodní „placku“ v měřítku 1:24, do modelu v měřítku 1:32 bych se se sprejem rozhodně nepouštěl. Ale já jsem maximalista a tak si to přeberte.
Editoval LS dne 24-05-2007 08:50
LS
člen

Příspěvků celkem: 133
Registrován od: 23.11.06
Vloženo dne 24-05-2007 09:13
Ještě dodatek.

Nevím jak má u nás TAMIYA postavenou cenovou strategii. Tenkrát byla stříkací pistole s vývěvou za 2000,- Kčs, zdroj stál také 2000,- Kčš. Zdroj jsem nekupoval, nebo se dá nahradit malou autodobíječkou.
Mitch
člen

Vloženo dne 24-05-2007 10:02
S tím stříkáním menších věcí mᚠpravdu, spreje jsou dost husté a nemᚠnejmenší šanci regulovat rozptyl nebo hustotu střiku, často se mi stavne, že mi někde zanikne nějaký ten detail nebo se to slije do nějakého prolisu. Ale pořád to beru jako autíčka na ježdění a dokud si u toho nehraju s pinzetkou a potisky tak mě to moc nedrásá. Ale ten kompresor s tou lahví mě nalomil pač obojí mám doma. Jsem rád, že Tom uvažuje podobně, jen přemýšlím kde seženu takovou tu maličkost která hlídá max a min tlaku a spíná kompresor.
Kompresor z ledničky mě také napadl ale jako na potvoru přesně dva dny poté co jsme starou lednici nechali odvést. Ale tam je potíž s tou náplní. Mě by se to svinstvo nechtělo vypouštět do obvzduší. Jestli to někdo dělá tak a já mám čisté svědomí.
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 24-05-2007 10:06
LS napsal:
Ještě dodatek.

Nevím jak má u nás TAMIYA postavenou cenovou strategii. Tenkrát byla stříkací pistole s vývěvou za 2000,- Kčs, zdroj stál také 2000,- Kčš. Zdroj jsem nekupoval, nebo se dá nahradit malou autodobíječkou.

Ted je krabice s věcim na obrázku za 3.800,- a 800,- stojí trafo pro pohon (ceny od firmy MPM).

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Mitch
člen

Vloženo dne 24-05-2007 10:17
Podle mě zbytečný investice. Radši si pořiď lepší pistoli samostatnou a kompresor si postav sám, z něčeho co je tu uvedeno nebo kup starší. Na tom se nadá co zničit (snad). Na netu najdeš desítky možných řešení jak to vyrobit svépomocí. Nejde o nic jiného než o stálý přítok vzduchu o nějakém nepatrném tlaku. Největší zázrak je na tom právě ta pistole.
MTR32
člen

Příspěvků celkem: 19
Registrován od: 07.02.07
Vloženo dne 24-05-2007 10:57
jsem prekvapen,ze nekdo pouziva sprey zn.PRIMA.Mne osobne se vubec neosvedcily a na lexan uz vubec ne.Jsou podle mne moc tvrde a pri narazu auta snadno dojde k poskozeni.Jestli chcete pouzivat barvy ve spreyi,tak jednoznacne doporucuji barvy znacky MTN nebo Montana.Jsou to barvy pro grafitaky a vetsinou se v drogerii nedaj koupit,ale na netu je to mozne.Napriklad na strance http://www.graffitishop.cz/..Vyber barevnych odstinu je az neuveritelny a barvy jsou to kvalitni.Jinak je mozne pouzivat i autolaky,nejlepe znacku Motip.
www.mtr32.com
Mitch
člen

Vloženo dne 24-05-2007 11:07
To víš, Já lexanky nevedu, ale budu si to pamatovat.

Právě proto chci zkusit ten kompresor a pistolku s řidčími modelářskými barvami. Stříkací box si udělám z nějaké větší kartonové krabice tak aby se dal pohodně složit a myslím že to bude bohatě stačit.
Editoval Mitch dne 24-05-2007 11:14
MTR32
člen

Příspěvků celkem: 19
Registrován od: 07.02.07
Vloženo dne 24-05-2007 11:15
Ale ty barvicky se daji pouzit i na hard plastic ,kov,papir a myslim i na vse ostatni.Taky jsou v nabidce vselijake trysky a tak neni problem striknout spreyem i tensi pruhy.smiley
www.mtr32.com
Mitch
člen

Vloženo dne 24-05-2007 11:24
Tak až takové fígle bych od spreje nečekal. Ale když už tu bambitku mám tak to nebudu zas přehodnocovat. Takhle jen koupím barvy a pořád mě to výjde levněji než těch pár Tamiyackých sprejů které tu a tam používám.
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 24-05-2007 12:33
Já mám velmi dobré zkušenosti s barvami Faskolor od Parmy. Jedná se o vodou ředitelné barvy, nejedovaté, s celou škálou barevných mutací a finálních vzhledů nástřiku (lesklé, matné, fluorescentní, metalíza, perleové atd.), jdou prakticky na všechny povrchy. Jejich jediná vada je bohužel cena ...smiley - 60 ml lahvička stojí cca 120-150 Kč podle prodejce (i když v akci taky občas i 50,- Kč). Ale na druhé straně cenu zase trochu vyvažuje velmi dobrá kryvost i ve slabší vrstvě a bezproblémové čištění airbrushové pistole a okolí.

Honza
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 24-05-2007 12:58
Ještě mě napadla jedna výhoda Faskolorů a to je skutečnost, že lexanové karoserie po jejich použití na rozdíl od barev Tamyia nekřehnou. Je to docela podstatná věc hlavně u RC aut.

Honza
Editoval sutor dne 24-05-2007 12:59
strana 1 z 3 1 2 3 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář