Autor |
RE: Software na počítání kol, času, rychlosti... |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 28-10-2008 18:55 |
|
|
A u jsi si koupil pájku a multimetr?
|
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 07-11-2008 14:56 |
|
|
Tak u mi to funguje i na optickou závoru, přeruovanou vodítkem.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 07-11-2008 16:34 |
|
|
Právě jsem nakoupil součástky, e začnu. Tak to je dobrá zpráva.
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-11-2008 23:20 |
|
|
Jirko pouil jsi jako závoru TCST 2103. Pokud ano, snioval jsi jí odbrouením vrku?
|
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 11-11-2008 20:50 |
|
|
Pouil jsem LTH 301-07 a nic jsem neobruoval.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 12-11-2008 15:56 |
|
|
No tak já na seriovém portu s TCST2103 nebyl úspěný. Ani uk
Editoval Petr L dne 12-11-2008 20:22 |
|
Autor |
kmasita
člen
Příspěvků celkem: 213
Bydlitě: Dobřichovice
Registrován od: 11.03.08 |
Vloeno dne 20-11-2008 14:50 |
|
|
Petře taková zajímavost. Moná Ti to pomůe. Kluci přivezly z Německá nový interface k SCX a programu PC Lap counter za cca 50EUR. Interface má standartní výstup na sériový port ale výrobce tam píe e se do sériového portu nemá připojovat e to správně nepracuje a přímo píe e se má pouít USB-RS232 převodník se kterým je ve ok. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 20-11-2008 15:30 |
|
|
Květo díky, ji jsem přiel na to, e sériový port není na tyto účely nejvhodnějí, má to svoje úskalí jak v úrovních stavů na vstupech, tak s vlastním RS 232 portem, který není u PC vdy úplně přesně jak by měl být.
Zároveň ovem ani převodník USB/RS232 nechodí vdy spolehlivě, take i zde můe přijít překvapení.
Jako nejvhodnějí a nejspolehlivějí je pro nae účely LPT.
Zatím jsem to zkouel zdrátovat na stole a LPT běhá bez potíí a nechá si i lecos líbit.
|
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 20-11-2008 16:51 |
|
|
to rád slyím budu to v brzké době taky dělat |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 20-11-2008 17:07 |
|
|
Jo a u Laptimer 2000 je na LPT i spínání napájení
|
|
Autor |
Rebas
člen
Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07 |
Vloeno dne 22-11-2008 09:46 |
|
|
tak i ja se pridam s prsbou...
zkousim dole na te nove carrera draze ten jejich staricky RMS (racing managemet system) pro analogovou drahu.
zatim to jen propojuju - neni cas na vice.
muj problem je v tom, ze ten jejich dodany software je cely v nemcine, coz mi nevyhovuje a v anglictine se mi ho nepodarilo najit (carrera WinRace 1.5).
vystup je na seriovej port, kdyz ho pres ten com propojim, tak to chodi,
kdyz pouziju redukci na usb, tak to proste sofwt nepozna. ale to neni problem - volnej port mam.
moje otazka spis zni... nezna nekdo nejakej soft, kterej by dokazal s tim RM systemem od Carrery komunikovat?
P.S. timhle potrebuju resit pocitani kol pro analog, digital 132 se bude adminovat pres ten jejich novej system.
Rebas |
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 22-11-2008 22:42 |
|
|
Přiznám se e jsem RMS v ivotě neviděl ale i tak mi napadá pouít Laptimer2000. Má velice propracované nastavení portů. Umí pracovat s game portem, paralelním i sériovým rozhraním. Tady je odkaz http://www.gregorybraun.com/LapTimer.html je to freeware. Třeba to půjde.... Pouívájí ho v HK na faru i například v Bílině na dřevěné dráze. Popravdě pokud by se na té dráze měly pořádat závody přimlouval bych se za komplet Spytech, uetří spoustu času, dohadů a ukřivděných pohledů Kdo jel kdy v Bílině ví o čem mluvím
kmasita sem připíchnul tento obrázek:
Editoval kmasita dne 22-11-2008 22:43 |
|
Autor |
Rebas
člen
Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07 |
Vloeno dne 23-11-2008 12:40 |
|
|
laptimer znam. Zkousel jsem ho, zatim jen s redukci na usb, coz nefungovalo. Zitra mam v planu to vyzkouset normalne pres seriovej port bez redukce.
ono nejde o to pouzit drahej (i kdyz kvalitni) vyrobek (ja si to dovolit muzu), jde mi spise o to vyuzit co nejvice vymozenosti primo vyrobce (carrera) a pripadne pouzit neco levneho co si muze dovolit kde kdo - kdyz nechce aby na nej program rval v originale - nemcine.
proste moje myslenka je takova postavit drahu kterou si lide mohou bezne u nas koupit s nastavbou, kterou si u nas mohou take zakoupit a aby videli, ze to proste funguje.
Rebas |
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 23-11-2008 15:00 |
|
|
Bylo to ode mně najivní |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 23-11-2008 15:49 |
|
|
Rebasi, redukce USB/seriový port ti nebude na 90% chodit nikdy a nikde. Není zrovna pro tento účel stavěná.
|
|
Autor |
VW
člen
Příspěvků celkem: 32
Registrován od: 01.12.08 |
Vloeno dne 01-12-2008 13:54 |
|
|
kmasita napsal:
Jirko chtěl bych pouít tu závoru do dráky ( http://www.ges.cz/?page=indexz1;=cz&cur=czk&ipp=12w44;=sort&gcat=X3_KH&of=1&inc=detail&gesid=GES05100333 ) a tam se obávám e ten impulz od vodítka můe být tak krátký e to ten computer nemusí bez toho prodlouení někdy ani nezaregistrovat, chci to samozřejmě nejdřív vyskouet ale některé příspěvky tady ve fóru tomu tak naznačují. ....
Ano - je to tak - uvedené zapojení řeí situaci, kdy PC prostě nestihne zaregistrovat sepnutí kontaktu a je celkem jedno, zda jde o sepnutí IR čidla, nebo mechanického kontaktu pomocí magnetu. Problém je, e takový signál není bufferován - tedy PC se musí trefit do okamiku, kdy je sepnuto, aby sepnutí zjistilo. Jestlie současně zobrazuje časy, řeí swapování atd., je reálné, e se do okamiku, kdy je sepnuto prostě dříve nebo později netrefí a průjezd nezaregistruje (a není to jen o rychlosti PC).
Uvedené zapojení pracuje tak, e si hlídá sepnutí kontaktu samo a v případě, e jej nadetekuje, vyprodukuje dostatečně dlouhý impuls, aby bylo jisté, e se PC do tak dlouhého impulsu trefí. Řeí tím pádem i zákmity, kdy na magneticky ovládaném kontaktu teoreticky můe dojít i k více násobnému sepnutí. Zapojení jsem vyzkouel a funguje velmi spolehlivě - délka impulsu se dá navíc nastavit výměnou kondenzátoru.
Trocha teorie:
- řekněme, e je čidlo umístěno na konci rovinky, kde je rychlost nejvyí a řekněme, e ta rychlost je 5m/s. Délka vodítka přeruujícího parsek IR snímače je řekněme 12mm, to znamená 0.012m. Při dané rychlosti je tedy doba po kterou je paprsek přeruen 0.0024s (2 a půl tisíciny sekundy !!!!) Aby PC spolehlivě takové přeruení zachytilo, musel by software stav portu na který by byl snímač přímo připojen testovat alespoň 1000x za sekundu. Neříkám, e to je nereálné, ale windows není právě systém, který by přál takovému poadavku - stačí aby si lehce swapnul zrovna v okamiku průjezdu a signál se prostě ignoruje.
Pokud se daným zapojením prodlouí doba impulsu na řekněme 0.1s, sníí se přesnost měření. PC si například swapne a impuls zachytí a v okamiku kdy bude impuls délky 0.1s končit - prostě bude změřený čas delí o dobu, kdy ji signál existoval, ale nebyl díky jiné činnosti zachycen. Spolehlivost zachycení to ale podstatně zvýí.
Dalí úroveň je měření času mimo PC něčím co se věnuje pouze měření a předávání naměřených hodnot pomocí komunikace (USB nebo sériovým portem). Takto to řeí Racecontrol u Slotmana - je připojen na sériový port, sám měří čas a do PC posílá informace o aktuálním času průjezdu nad senzorem. Uvnitř krabičky je jednočip s jednoduchým programem, který běí ve smyčce opakující se přesně 4800x za sekundu. Kdy je detekován průjezd nad senzorem, je odeslána informace do PC v podobě počtu cyklů které program opakoval od zapnutí zařízení - take po vydělení 4800 je to v sekundách s přesností na 1/4800 sekundy. Informaci lze zpracovat kdykoliv - třeba za 2 minuty pokud by PC neměl čas data přijmout a přesto bude přesná. Jednodue se od sebe odečtou 2 hodnoty (první a druhý čas průjezdu), převede se to na sekundy dělením a je to.
Pro zajímavost
V případě programu SLOTMAN zajiuje zpracování naměřených hodnot jnutl.dll, její rozhraní je na webu popsáno. Zatím to jen lehce testuji a nejsem jetě schopen to 100% vyuít, ale doufám, e se podaří a dokáu nahradit externí zařízení i toto dll tak, aby si SLOTMAN myslel, e pracuje s Racecontrolem. Funguje to asi takto - připojení k Racecontrolu pomocí sériového portu zprostředkovává sám SLOTMAN (otevírá sériový port a čte z něj). Jeliko ale získaným datům nerozumí, pouívá jnutl.dll (tato knihovna je od výrobce Racecontrolu) pro jejich dekódování - kadý přijatý byte předává funkci _RX_data a ta mu vrací, zda u má dostatek informací pro dékódování nějaké události. Jakmile mu vrátí, e ji takovou informaci má, SLOTMAN se obrátí na funkci _Get_Event, která mu sdělí, e dolo k detekci na snímači 1 v ten a ten čas. Popis DLL není příli srozumitelný (navíc je jen v němčině) a moná ani není zcela aktuální, ale pokud se dohrabu k cíli, tak DLL knihovnu nahradím novou s vlastním způsobem dekódování a po přípojení vlastního zařízení s jednočipem komunikujícím po sériovém portu (ji je téměř vyvinuto - prototyp posílal data naprosto přesná) by to mělo fungovat i bez investice stovek euro. Myslím, e cena součástek by neměla překročit několik set korun a s běnými součástkami a jednostrannou deskou ploného spoje to bude vyrobitelné i doma na koleně. |
|
Autor |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 02-12-2008 07:34 |
|
|
VW má pravdu. Snímat průjezd musí elektronika s vyí přesností a data pak předat na vyhodnocení do PC nebo jiného zobrazovacího zařízení.
Já pouívám u digitálu na zpracování dva procesory. Jeden snímá data z vozu rychlostí 5700 vzorku za sekundu a předává je druhému obvodu s rychlostí 1000 vzorku, který je následně posílá do PC. Přesnost měření je tedy 0,001 sekundy.
Schéma je na http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/SDV/SDVobr.JPG. Napadlo mně, e bych mohl jednodue upravit program prvního procesoru a nesnímat data vozů, ale pouít pouze optickou závoru. Pak by lo toto zapojení jednodue pouít i pro analogové dráhy. Výstup je RS232, ale lze pouít libovolný USB/RS232 převodník a vyuít i program na http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/Slotcarcz.exe.
Do týdne bych to měl mít předělané pro analog, včetně návrhu ploného spoje. Vyjde to taky na pár stovek.
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
Editoval Standa82 dne 02-12-2008 07:35 |
|
Autor |
kmasita
člen
Vloeno dne 02-12-2008 21:29 |
|
|
Dobrý večer pokud to jde tak bych si tu časomíru na analogovou dráhu hned objednal, na kolik závor tam bude vstupů? Potřeboval bych alespoň 4. Mněla by fungovat eventuelně s ostatními programy které pracují s RS232 portem ? Díky za info K.M.
Editoval kmasita dne 02-12-2008 21:29 |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 02-12-2008 23:18 |
|
|
Zkusím to vysvětlit maximálně stručně.
Elektronika umoňuje připojení a osmi senzorů (pro analogovou dráhu optických závor pro osm drah). Přesnost měření průjezdu je 0,001 sekundy. Elektronika posílá kadých 0,5 sekundy po portu RS232 data ve formátu - viz komunikační protokol na http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/SDV/Modul_snimac_dat_vozu_SDV.pdf
Tento protokol musí být v PC zpracován nějakým programem. Buď si ho někdo napíe, podle podkladu viz pdf, nebo lze stáhnout tento: http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/Slotcarcz.exe Víc toho zatím není. I ta úprava pro analog bude chvilku trvat.
(Protokol sice obsahuje více údajů, ale pro analog je pouito pouze číslo dráhy a časový údaj. Časový údaj v datech protokolu je relativní, nikoliv absolutní.)
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu. |
|
Autor |
Standa82
člen
Vloeno dne 06-12-2008 21:11 |
|
|
Jak jsem řekl, tak jsem udělal.
Je to předělané na analog. Viz: http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/index.htm
Nechal jsem udělat dva kusy ploného spoje, pro dva prototypy. Jeden zdarma věnuji někomu, kdo má v Praze nebo v blízkosti Prahy alespoň čtyřdráhu na které se jezdí a kde by se to dalo zkouet. Jde o prototyp a ačkoliv jsem se snail a v dílně to chodí bez problému, tak a praxe ukáe chce to spolupráci.
Program měří počet ujetých kol, pořadí, nejrychlejí kolo, rychlost atd...
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu. |
|