Autor |
RE: Software na počítání kol, času, rychlosti... |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 09-12-2008 23:58 |
|
|
Jenom informace pro zamylení odborníkům. V programu slotrun maká optická závora kterou jsem dříve uvedl naprosto spolehlivě přes sériový port a zkouím přejet vodítkem přes snímač sebevětí rychlostí jakou dokáu vyvinout. V programech laptimer či slotman vak ne, take si myslím, e v tom hraje roli i software. Zapojení mám jen to jednoduché, které uvádí slotrun na svých stránkách.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Vloeno dne 10-12-2008 00:10 |
|
|
Jetě pokud se v tom někdo bude vrtat, u Laptimer jsem nezaznamenal jakýkoliv problém se čtením při pouití printerportu. Ke zkouení jsem pouil pouhé zkratování určených pinů.
|
|
Autor |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 13-12-2008 23:44 |
|
|
Počítadlo je hotové. http://www.slotcar.cz/slotcar_cz_aktualne/index.htm
Nyní bude následovat ostré testovaní na okruhu.
Cena materiálu je v současné době asi 550,- Kč pro osm drah.
Přesnost měření je 0,001 s.
Maximální rychlost pro změření průjezdu vozu cílem je při délce vodítka 10 mm asi 60 m/s.
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu.
Editoval Standa82 dne 13-12-2008 23:45 |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 14-12-2008 09:34 |
|
|
Stando to je perfektní. Přiveze mi to ukázat?
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Standa82
člen
Příspěvků celkem: 113
Registrován od: 15.06.08 |
Vloeno dne 14-12-2008 16:40 |
|
|
Jasně, e ukáu. Pokud mi vyvede "dráty" z těch optických závor s LTH 301-07 co má v dráze, můeme to i odzkouet.
Vývoj komponentů pro českou digitální autodráhu. |
|
Autor |
RE: Jak to vypadá s náhradou RaceControlu pro SlotMana: |
VW
člen
Příspěvků celkem: 32
Registrován od: 01.12.08 |
Vloeno dne 14-12-2008 18:27 |
|
|
Zahodil jsem původní návrh měřícího boxu - důvodem bylo, e jsem pouil poměrně starý jednočip řady x51, který je zbytečně drahý a má zbytečně moc nohou, které se nevyuijí. Navíc začíná být nedostupný a jsou ji levnějí alternativy. Slotman jak jsem nakonec zjistil potřebuje pracovat se signálem DTR sériového portu a vyaduje informaci o zahájení a ukončení průjedu senzorem, take by se to stejně muselo přeprogramovat a překopat hardware.
Navrhl jsem nové zapojení s AVR jednočipem ATTINY2313, který má podstatně vyí výkon, ne staré jednočipy řady x51 a má polovinu nohou a je levnějí. Protoe jsem AVR zatím neprogramoval, budu se muset s ním jetě důkladně seznámit, ale myslím, e to nebude problém - v emulátoru jsem pár věcí zkouel a je to relativně jednoduché.
Podařilo se mi rozběhnout komunikaci se SlotManem na úrovní sériové komunikace - napsal jsem vlastní JNUTL.DLL pro komunikaci kterou jsem navrhl. Co víme - komunikuje se na 4800bps a to tak, e SlotMan otevře komunikaci a v okamiku, kdy startuje závod nahodí signál DTR. To je pro Racecontrol informace, e má posílat data - posílá se pravidelná aktualizace času a události průjezdu. Posílá se signál aktivace i deaktivace senzoru. Slotman přijatá data předává do jnutl.dll odkud naoplátku dostává srozumitelnou informaci o tom, co ta data znamenají. Posílání parametrů neřeím - zatím nepočítám s tím, e by bylo třeba něco v jednočipu nastavovat. Komunikaci jsem rozbíhal pomocí virtuálního propojení dvou portů COM1 a COM2 (ani jeden v notebooku fyzicky nemám). Na jednom portu byl SlotMan a na druhém vlastní program, který simuloval chování budoucí měřící krabičky. V okamiku nahození DTR program posílal data, přičem se dalo kliknout na tlačítka, co způsobilo nasimulování průjezdu auta senzorem. Řeil jsem to skoro celý víkend, ale nakonec to JEDE !!!!!!!! Korektně jsem dokončil závod klikáním na tlačítka průjezdu a časy dávaly smysl.
Chci vyzkouet, zda bude moné pracovat i přes USB převodník - principiálně by to neměl být problém a na přesnost měření by to také nemělo mít vliv (měří krabička). Strach mám jen z DTR signálu (zda je podporováno jeho přímé řízení) a z toho, e tento port nebude mapovatelný na COM1-4. Převodník jetě musím pořídit.
Co je tedy třeba jetě udělat:
- Dokončit návrhy ploných spojů (pro měřící box, programátor AVR jendočipů, napájení dráhy, osvětlení aut, světelnou rampa a pár dalích věcí - nechávám si dělat předlohy v DTP studiu na osvitce a chce to nastřádat víc ploňáků najednou).
- Naprogramovat AVR tak, aby měřilo čas s přesností na 1/4800 sekundy a na signál DTR posílalo kontinuálně časovou informaci a při průjezdu některým ze 4 senzorů pak informaci o čase jeho zakrytí a odkrytí vodítkem či autem.
- Vyrobit hardware, osadit, naprogramovat, oivit, otestovat
- Začistit JNUTL.DLL a otestovat v praxi
Rozhodně bych ale nečekal, e to bude do týdne - sice se na oivení docela těím, ale těch kroků co musím udělat je jetě poměrně dost. Stavím 4-dráku a zatím mám jen stůl 2.44m x 3.66m a postavenou dráhu s provizorně podloeným mostem. Musím se postarat o napájení, ovládací pult, ovladače, auta, most, krajnice, krajinu atd. Ve své podstatě je pro mě snímání průjezdů a někdy ke konci této treky nebo někde uprostřed.
Předpoklad je, e teď dodělám návrhy zapojení řízení napětí pro dráky s moností zapínat napájení z PC, zapojení světelné startovací rampy a spolu se zmíněnými návrhy nechám udělat slajdy a objednám součástky. Pak to musím postavit a oivit a celé to zfinalizovat. Očekával bych ale protaení, protoe mě chytly záda (plotýnky) a moná skončím na operaci, co mě můe odstavit i na několik měsíců. Navíc čekáme přírůstek do rodiny, co má přirozeně maximální prioritu.
S tím co jsem uvedl souvisí i program SlotMan a jeho případný překlad - pracuje na tom někdo ? Jde o verzi 11.3 (respektive tu poslední). |
|
Autor |
RE: Náhled - DPS |
VW
člen
Vloeno dne 14-12-2008 18:42 |
|
|
Takto vypadá DPS (zatím jen náhledově)
VW sem připíchnul tento obrázek:
Editoval VW dne 14-12-2008 18:43 |
|
Autor |
RE: Takto vypadá schéma |
VW
člen
Vloeno dne 14-12-2008 18:44 |
|
|
Opět zatím jen náhledově
|
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 28-01-2009 11:12 |
|
|
Zdravím Vás kolegové. Nejdříe malý popis situace: od podzimu máme Race Manager a Spy Tech. Před Vánocemi nám začal RM 1-5-beta-6-cz při závodech padat téměř vdy po druhé jízdě. Mysleli jsme, e je to PC (staré Pentium II a Win 98). Přivezli jsem z domu nabuené dělo s XP, ale situace byla stejná. Nyní jsme přeinstalovali systém na starém PC Win 98 na naformátovaný hard disk. Nainstalovali verzi RM 1-5-beta-6-cz a zároveň verzi 1-6-cz, která byla na jaře 2008 na stránkách Spy Tech volně staitelná. Při tréninkovém reimu se obě verze chovají bezvadně, ale zavodní reim nemáme vyzkouen (snad v sobotu při brigádě. Nyní dotazy: 1. máte někdo zkuenost, e by se více verzi RM na jednou PC nějak hádalo pokud bude sputěná pouze jedna verze? 2. na nových stránkách Spy Techu verze 1-6-cz vůbec není a jsou tam pouze verze 1-5-beta-cz a en. Nevíte proč? 3. Není nějaký fígl na padání RM při závodech? Myslím ukládaní dat do nějakého extra adresáře po rozjíďkách, zvlátní zálohování apod. 4. U PC softu je beta verze vývojová u RM to neplatí? Pokud ano, není tedy verze 1-6-cz lepí? Snad moje zmatené otázky někoho zaujmou a poradí. Pokud někoho pobaví taky dobře Jarda
|
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 28-01-2009 20:08 |
|
|
Jedna verze padá, mluvil jsem o tom s výrobcem ale teď si nemohu vzpomenout, která to je. Zítra jdu na dráhu a řeknu ti která je ta lepí. Kdyby jsi chtěl program poslat, tak mi sděl email. adresu. |
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Vloeno dne 29-01-2009 08:29 |
|
|
Ahoj, předem díky za SW. Zkusíme to. Je moné, e máme třeba ná soft s nějakou chybou . Ná mail je v profilu, ale pro jistotu: src@ceskatrebova.com Prosím Tě, taky nám připi konfiguraci PC a systém na jakém to máte. Jen tak pro porovnání. Díky Jarda |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 29-01-2009 22:13 |
|
|
Take já bych nejdřív ve co tam máte odinstaloval a dal tam verzi 1.5 beta 6.
Ta novějí chybuje, nám zase zlobila tak, e po kadém vypnutí jsme museli znovu nastavit vekeré parametry dráhy. Po poradě s J. Korcem jsem tam nainstaloval tu kterou uvádím a od tý doby to jde bez chyby. Pokud jí nemáte, polu. My pouíváme XP ale hardwere nic moc a maká to a viděl jsem to makat i na hodně slabých PC. |
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Vloeno dne 30-01-2009 12:21 |
|
|
Ahoj Jirko, diky. Pokud nam posles SW presne ten, ktery mate nainstalovany budu rad (src@ceskatrebova.com). My 1.5beta6 mame, nejen z webu ale i od Pepina, ale i jemu pry obcas spadne. Az mi posles SW, tak odinstaluji tedy vse a uvidime. Win XP tam bohuzel dat asi nepujdou (i kdyz jsme si je loni koupili nez se prestaly prodavat), protoze mame pouze 256 RAM a to by asi neslo. Novy comp je na obzoru, ale nevime na jak vzdálenem. Jeste jednou diky. Jarda |
|
Autor |
liberec
člen
Příspěvků celkem: 28
Registrován od: 27.10.08 |
Vloeno dne 30-01-2009 12:26 |
|
|
S tím PC je to u vás tragédie, limitní je pro vás naistalovaný operační systém Windows 98. Ten pro svou funkci potřebuje nejméně paměti. Windows 2000 potřebuje 128 MB a XP u těch vaich 256 MB. Snad se vám podaří sehnat něco lepího. |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 30-01-2009 16:58 |
|
|
Trochu OT Pred 3 týdny jsem se PC s 512MB RAM na kterých mi běhaly XP zbavil - za 500,-. A byla to fuka. Několik měsíců mi zacláněl doma.
Dokupte v ČT někde z bazaru RAM - pokud je v PC na MB slot(y) a nechte XP.
Padání můe být i důsledkem nesladěného HW.
ASTON MARTIN - 100 Years of Power, Beauty, Soul.
http://www.youtube.com/watch?v=BGj6x7AE4Rk |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 04-02-2009 08:51 |
|
|
Jen tak pro informaci - schéma které jsem zde náhledově ukázal a ploný spoj ji lape. Musel jsem si nejdřív udělat programátor na AVR pro USB port a taky jsem řeil dalí věci pro svoji vznikající domácí dráhu - laserem vyřezávané nerezové ovládací panely, zdroj, nezávislé regulované zdroje pro kadou dráhu, optický oddělovač pro LPT s výstupy 12V pro relátka a startovací světla, startovací semafor atd. Včera jsem dokončil software do jednočipu (jetě je ve fázi testování). Při přeruení IR čidla pole informaci o události a čase a to samé při obnovení (dle popisu komunikace SlotMana s Racecontrolem). A to dotestuju, napíu nové DLL a SlotMan v nejnovějí verzi bude pouitelný s vysokou přesností měření pro a 8 drah s mezičasy - to ovem bude vyadovat 4 takové desky a 4 porty, protoe jedna deska zvládne 4 čidla - opět dle SlotMana, jinak fyzicky by se jich dalo zvládnout klidně 8 bez omezení přesnosti. Pro moji čtyřdráhu (zatím bez mezičasů) mi stačí jedna deska, pro dvoudráhu stačí jedna i pro mezičasy (ostatně krabičku RaceControl snad není třeba představovat - je to z hlediska moností to samé).
Ve bude u mě na webu volně k dispozici po oivení a ověření v praxi - zatím je tam ten AVR programátor se kterým jsem spokojený (www.wagnerovi.cz). |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 04-02-2009 22:44 |
|
|
Tak právě jsem zavril dalí úspěný krok (spíe skok) k přesnému a spolehlivému měření pomocí SlotMana na úrovni krabičky RaceControl ;o)
U mi to chodí !!!
Mám naprogramovanou desku s jednočipem, která měří čas s přesností na 1/4800 sekundy pomocí IR čidel. Po sériovém portu (zpodení nevadí - posílá se jednočipem naměřený čas a tento údaj se dá zpracovat klidně a za minutu a pořád bude přesný) se odesílá v takovém formátu, aby to pochopila dalí část projektu - Náhradní DLL namísto původního JNUTL.DLL náleicího ve SlotTime k RaceControlu. DLL u mám taky napsané a je to funkční.
Aktuálně to mám na stole rozběhané a připojené přímo na COM2 (převodníky na USB by neměly být problém). Vzal jsem si z dílny jen jeden snímač, take můu sledovat jen jednu dráhu, nicméně fungují vechny 4 vstupy. Kdy spustím slotmana a pustím závod, po semaforu máchnu papírkem v IR závoře a u jsem "na trati". Máchnu znova a super - 3.125s na kolo. Máchnu znova - 4.247s. Paráda - funguje. Závod byl na 5 kol, po posledním máchnutí zjituju, e jsem po semaforu "projel" startem za 0.222s ;o) |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 04-02-2009 22:58 |
|
|
Jetě obrázek