Autor |
RE: Software na počítání kol, času, rychlosti... |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 28-02-2009 10:40 |
|
|
Protoe mi ádné s doporučených zapojení snímačů moc nevyhovovalo, pokusil jsem se navrhnout něco jednoduchého, co by lo připojit k LapTimer 2000.
Měření pracuje se závorou TCST 2103 a na výstupu k print portu je buď relé, optočlen, nebo můou pracovat i oba současně. Relé umoňuje také bezproblémové ovládání jednoduchých počítadel, které pracují s mikrospínačem. Odzkouené mám připojení měření k elektronickému počítadlu Carrera GO.
Print port jsem zvolil proto, e je k tomuto účelu podle mého názoru vhodnějí ne sériový.
Prototyp bude testovat HWS, tak uvidíme ...
Petr L sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Petr L dne 28-02-2009 13:36 |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 28-02-2009 12:09 |
|
|
HWSlot se u nemůe dočkat....
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
VW
člen
Příspěvků celkem: 32
Registrován od: 01.12.08 |
Vloeno dne 06-04-2009 11:50 |
|
|
VW napsal:
Tak právě jsem zavril dalí úspěný krok (spíe skok) k přesnému a spolehlivému měření pomocí SlotMana na úrovni krabičky RaceControl ;o)
...
Aktuálně to mám na stole rozběhané a připojené přímo na COM2 ...
Tak o víkendu jsem dokončil komplet osazení a zadrátování vekeré elektroniky dráhy. Přila se na mě podívat manelka a jestli prý to u je k vyzkouení, tak říkám, jo. Bez očitění dráhy to nebyl dobrej nápad ;o) Přidělil jsem si vnějí dráhu (dalí blbost ;o) a v novém SlotManu jsem nastavil závod na 10 kol.
Porazila mě o půl kola ;o))))) - děsně mi to klouzalo ;o)))))
Časy na této 15.4m čtyřdráze dráze ze slotmana (nejnovějí verze) s vlastní elektronikou a náhradou jnutl.dll padaly mezi 9 a 10 sekundami. Po vyčitění by to mělo být lepí.
Zkouel jsem pak jezdit dokola asi 5 minut v kuse a měření je naprosto spolehlivé. Snímače jsou v nejrychlejím místě dráhy.
Jinak zprovozněno:
- 4x Ovládací panel (banánky, voltmetr, ampérmetr, pojistky, přepínač polarity, přepínač pro připojování napájení manuálně/z PC, potenciometr pro nastavení napětí, 12-ti polohový otočný přepínač nastavení účinnosti brzdy, kontrolka napětí na dráze
- 4x Elektronika panelu (0-3A, relé pro řízené připojování/odpojování dráhy)
- LPT port isolator pro řízení připojování/odpojování napájení jednotlivých dráek a přímé napájení startovacího semaforu
- Startovací semafor 4xčervená, 1x zelená LED 20mm (zatím poloen vedle dráhy)
- Deska přesného měření času nahrazující krabičku Racecontrol u SlotMana + 4x optická závora - zabudovány v drákách
- Zdroj 18V/8A, 12V/1A
- PC, externí aktivní repra pod stolem, monitor nad dráhou
(kabelů jsou svazky silnějí ne prst ;o)
Pracuju na kompletních podkladech na web - jsem asi v 75% před zveřejněním. Dva nejjednoduí u mám na webu - je tam i schéma celé instalace.
Dalí vývoj dráhy bude po mechanické stránce (most, okraje, krajnice, krajina atd.) a teprve a to bude komplet v tomto ohledu, doplním dalí shodné desky měření času pro mezičas a tankování (to u ovem přes USB redukci na COM, protoe pouité PC má jen jeden port).
Zeptám se znovu - nepracuje někdo na překladu nejnovějí verze SlotMana do četiny ? |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 09-04-2009 09:28 |
|
|
Take - kompletní podklady na SlotTime Controller (a pár dalích článků o stavbě) včetně souborů pro Eagle, firmware a jnutl.dll pro výměnu v novém SlotManu (ale i jinde pokud se tam pouívá toto DLL pro RaceControl) jsou na mém webu.
SlotTime controller
Celkově vyjdou součástky včetně sériového kabelu a 4 ks optických snímačů na cca 300 Kč + DPS (při domácí výrobě vyjde asi na dalích 30 Kč). Vynecháním svorkovnic a přímým zapájením vodičů lze z toho uetřit a 75 Kč.
Je to jednostranná deska s klasickými součástkami, take by to měl být schopen postavit i úplný začátečník.
Případný zájemce o stavbu by tak měl mít k dispozici ve co potřebuje. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 09:58 |
|
|
Koukám, e jsi pouil TCST 2103, HWSlot, který testuje tu mojí hračku, hlásil, e mu nereaguje na bílá vodítka, narazil jsi na podobný problém?
|
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 09-04-2009 10:32 |
|
|
Petr L napsal:
Koukám, e jsi pouil TCST 2103, HWSlot, který testuje tu mojí hračku, hlásil, e mu nereaguje na bílá vodítka, narazil jsi na podobný problém?
Mám zatím bohuel k dispozici jen 3 Scalectrix auta a 2 auta s Faro vodítky (take černý a edý plast). Problém by mohl být ani ne tak s bílým plastem, ale s plastem, který je pro IR průhledný, take nedojde k přeruení paprsku a tady barva není rozhodující - například plastová čela na různých přístrojích s IR (dálkové ovládání) mívají i černou neprůhlednou barvu, ale to je hmota schválně vyvinutá tak, aby byla ve viditelném spektru černá a IR propoutěla.
To co vidíme my jako barvu a neprůhlednost je jen v pro nás viditelné části spektra.
Vzal bych proto digitální foák, IR LEDku (nebo nějaké dálkové ovládání) a zkusil to vodítko, zda bude na digitálu ta IR Ledka svítit skrz (digitál IR na rozdíl od nás vidí). Pokud ano, je to jasné a pro takové vodítko se IR snímač bohuel nehodí.
Úprava vodítka by ale být moná měla - asi bych ho provrtal z boku a do díry zalepil nějaký jiný materiál a zabrousil. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 10:42 |
|
|
Jo IR, to mi netrklo , asi to bude ono, protoe lesklý kov nevadil.
Stejně je ale zajímavé, e závory pouívá kde kdo, ale nikdo se o tom zatím nezmínil.
|
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 09-04-2009 10:57 |
|
|
Petr L napsal:
Jo IR, to mi netrklo , asi to bude ono, protoe lesklý kov nevadil.
Stejně je ale zajímavé, e závory pouívá kde kdo, ale nikdo se o tom zatím nezmínil.
Lesklý kov vadit nemůe - je to optozávora - na jedné straně svítí IR LED a na druhé je fototranzistor. To ve za těrbinami, take se jedná o přeruení úzkého IR paprsku a ne o odraz od jeho povrchu. Pokud paprsek nedorazí, je přeruen a je jedno, zda je to kvůli IR neprůhlednému materiálu, nebo kvůli tomu, e se paprsek odrazil od zrcadlového povrchu jinam.
Skoro bych řekl, e jsem při testování na stole pouíval něco co to taky prosvítilo a musel jsem pouít něco jiného, ale teď si vůbec nevybavím co to bylo (nevěnoval jsem tomu pozornost a pouil něco jiného).
Jo - u vím - flákal se mi na stole programátor kterým jsem do toho hustil firmware a tam je pouit takový ten plochý edý kabel jako býval u IDE HDD. Člověk by řekl e není průhledný. Zkusil jsem teď digitál a malinko je vidět e jde IR skrz něj. Tak jsem to zkusil pouít z asi 30cm pro zapnutí televize při plném zakrytí IR na dálkovém ovladači tímto kabelem a samozřejmě se zapnula a ochotně poslouchala i na přepínání kanálů ;o)
Mimochodem - co je to za vodítka ? Podle mě se IR pro tento účel pouívá natolik běně, e s tím musí výrobce počítat. Není to nějaká garáová nebo dokonce domácí výroba z materiálu "co dům dal" ? |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 09-04-2009 11:29 |
|
|
Trochu jsem hledal na webu a nael jsem při pouití IR:
I own tripped the timers perfectly with the exception of the white guided ProTrak chassis. (I'm sure it's just a matter of switching to a black guide or coloring the white guide in)
A e můe být problém i s modrým vodítkem dokazuje zase toto:
I have figured out what the problem is with the blue guides, it is color of the plastic. It seems IR passes through the blue plastic used by Scalextric. To fix the problem I tried different resistor values which will allow the IR Emitters to draw more current therefore increase their output but it actually made the problem worse. What did work was to increase the distance between the emitter and the receiver but I can only go so far when working within the constraints of the track. I have started using lower voltage AC adaptors and larger value resistors. This has the effect of lowering the output of the IR Emitter which makes them quite a bit more sensitive and as a result they now work with blue guides.
Řekl bych, e sníení napětí na IR je rozumná cesta - jaké má napájecí napětí a rezistor před IR diodou ? Já tam mám 5V a 220R |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 11:33 |
|
|
Já na zkouku na stole pouíval modelářský skalpel, byl po ruce.......
Vodítka nám určitě vyspecifikuje HWS, pokud si jetě pamatuje kde je schrastil
|
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 11:34 |
|
|
Přikládám schéma.
Editoval Petr L dne 09-04-2009 11:37 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 11:35 |
|
|
A jetě varianta s relé na výstupu .
|
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 09-04-2009 11:40 |
|
|
Taky úprava kvůli IR, ale to vodítko je od pohledu podezřelé.
Fotka upraveného modrého vodítka |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 12:11 |
|
|
Jo to je asi vodítko Scalextric, na pohled shodné mám v Dallarách.
|
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 09-04-2009 18:53 |
|
|
Vodítka nám určitě vyspecifikuje HWS, pokud si jetě pamatuje kde je schrastil - moná jsem schopen si toho zapamatovat víc ne ty
Jedná se o vodítko Slot.it CH26, které bylo součástí HRS a druhé vodítko je od Spiritu, jako součást stvebnice Dalara Judd. A třetí, který mi to nebralo je vodítko Modela. Vechny jsou buď z čistě bílého materiálu nebo světle edivého.
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 09-04-2009 20:22 |
|
|
No jetě by si mohl realizovat tu zkouku, a víme.....
Editoval Petr L dne 09-04-2009 20:22 |
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 11-04-2009 20:11 |
|
|
VW napsal:
Take - kompletní podklady na SlotTime Controller (a pár dalích článků o stavbě) včetně souborů pro Eagle, firmware a jnutl.dll pro výměnu v novém SlotManu (ale i jinde pokud se tam pouívá toto DLL pro RaceControl) jsou na mém webu.
SlotTime controller
Celkově vyjdou součástky včetně sériového kabelu a 4 ks optických snímačů na cca 300 Kč + DPS (při domácí výrobě vyjde asi na dalích 30 Kč). Vynecháním svorkovnic a přímým zapájením vodičů lze z toho uetřit a 75 Kč.
Je to jednostranná deska s klasickými součástkami, take by to měl být schopen postavit i úplný začátečník.
Případný zájemce o stavbu by tak měl mít k dispozici ve co potřebuje.
Dneska jsme na dráze řádili celý den. Počítání kol v nejnovějí verzi SlotMana i vekeré dalí zveřejněné části elektrovýbavy fungovaly celou dobu bez nejmeních problémů a zcela spolehlivě. Chladiče na stabilizátorech zůstaly studené a i test, kdy jsem objel několik kol na jedné dráce třemi auty současně na sníené napětí nezpůsobil, e by se zahřály - to z Faro ovladačů při těch 1.5A u bylo cítit, e se zahřívají ;o). |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 11-04-2009 20:37 |
|
|
Faro ovladač vydrel tři auta najednou? To se mi ani nechce věřit, dětem hořely i při jízdě s jedním autem ( Scalextric 18000 Rpm ), pokud se nejelo na plný kotel
|
|
Autor |
VW
člen
Vloeno dne 11-04-2009 23:33 |
|
|
Petr L napsal:
Faro ovladač vydrel tři auta najednou? To se mi ani nechce věřit, dětem hořely i při jízdě s jedním autem ( Scalextric 18000 Rpm ), pokud se nejelo na plný kotel
Kupodivu v pohodě - 0.5A na auto - Scalextric |
|
Autor |
Marek
člen
Příspěvků celkem: 43
Bydlitě: Okres Znojmo
Registrován od: 28.12.06 |
Vloeno dne 27-08-2009 20:49 |
|
|
To VW:
Snad po dvou letech jsem opráil heslo a nalogoval se...
Tomu SLOTmanovi 11.X.X asi neumíme vnutit aby definitivně zapomněl na racecontrol a naslouchal opět těm mým magnetickým spínačům, jako to dodnes dělá ta moje verze 6.X.X ???????? Nebo ano?
Pořád asnu kolik muziky ten starej SLOTman dokáe s jedním spínačem v jedné dráce. Řeení pitstopů je úasné.
Musím jít trochu pokádlit kolegy s digitálama do jiného vlákna...
Marek |
|