Autor |
RE: Software na počítání kol, času, rychlosti... |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 04-10-2007 06:10 |
|
|
Skvělí Tome, kdy se ti to povede bude to vůbec první soft v četině. |
|
Autor |
felda
člen
Příspěvků celkem: 1
Registrován od: 03.10.07 |
Vloeno dne 14-10-2007 22:22 |
|
|
Zdarec vichni, jenom krátké info od úplného nováčka )
Pokud u není SlotMan v čestině, tak se bude jednat a o druhou aplikaci v naí krásné mateřtině!!! Tím prvním je PC Lap Counter!!! (úplně nově od verze 4.45). Ten sice není grátis, ale zato si myslím, e je jedním z nejpropracovnějích a spolupracující s větinou analogů a i digitálů. Demo je funkční na max 10 kol.
Ale nechci dělat chytrého a učit "orly létat" ) Pro ty z vás, kteří SW neznají, tak tady je link http://www.pclapcounter.be/. Četinu jsem dělal já (pokouel jsem se): bylo to dost ílené, protoe překlad bez moností skloňování byl hodně limitující :-( Moc vás taky prosím o reakci a názory na překlad a terminologii. Určitě se budu snait to dle vaich připomínek vylepit. Dík Felda |
|
Autor |
Sinpa
člen
Příspěvků celkem: 20
Bydlitě: Zbůch
Registrován od: 08.01.07 |
Vloeno dne 24-11-2007 16:27 |
|
|
tom59herder napsal:
U vím, jak na to, dejte mi dva týdny čas a bude četina. Omlouvám se za dezinformace, ale snail jsem se pátrat ve verzi SlotMan 6.0.8 (v tom to nejde) a tady se psalo o nové verzi jedenáctce. Tam se dá četina vytvořit.
Dva týdny jsou pryč. Jak to vypadá s četinou? |
|
Autor |
Sinpa
člen
Vloeno dne 24-11-2007 18:22 |
|
|
Nevadí já si počkám :-), díky za info! |
|
Autor |
Marek
člen
Příspěvků celkem: 43
Bydlitě: Okres Znojmo
Registrován od: 28.12.06 |
Vloeno dne 24-11-2007 21:37 |
|
|
U jsem tady dost dlouho nebyl, tak to vezmu heslovitě:
S tím početěním SLOTMANA ve verzi 11 to vidím jako boj s větrnými mlýny. Od oné zmiňované verze (něco jako 6.0.8) to není pouitelné pro domácí bastlíře a funguje to jen (zase jen tuím) s něčím jako RACECONTROL co je profi zařízení na bázi světelných brán s vlastní elektronikou za cca 150-200 Euro... SLOTMAN se dodává jako ofic. software k tomuto profi výrobku.
Jinak jsem rád, e se o Slotmana někdo zajímá, páč je fakt výborný.
Zapojení přes LPT. No já jsem amatér, ale i slaboproudař asl nad tím, jak je to jednoduché, resp. na mě koukal jak na blba a do poslední chvíle nevěřil, e to bude fungovat. Schéma bude moná problém, ale něco v tom podniknu.
Ve zkratce (v mé terminologii...):
Konektor LPT, dva drátky, magnetický spínač za 10kč. To ve. Kadý z těch drátků se naletuje na jeden z těch trnů v LPT konektoru (upřesním na který) a hned se provede malá zkouka - oba volné konce se spojí (zkratují) a SLOTMAN mi u hned začal počítat kola. Tedy přímým propojením dvou konkrétních trnů v LPT vzniká potřebný impuls se kterým SLOTMAN pracuje. (pozor bere jakoby a druhý zkrat, páč ten první je průjezd startem do prvního kola...) No a můj systém nahrazuje toto pokusné ruční zkratování (propojení) magnetickým spínačem, který se sepne (propojí ty dva trny) vdy při průjezdu autíčka s magnetem. Spínače jsou miniaturní zařízení - tyčinky o průměru 1mm. délky 10mm. Vřele doporučuji.
A pri testování jsem mimo jiné zjistil, e PITSTOP realizuje SLOTMAN standartně ji s jedním snímačem v dráce a to tak, e zastavíte nad snímačem. Zde se magnetický snímač perfektně osvědčil, protoe zóna jeho sepnutí je cca. 10 cm a do boxu se tedy krásně najídí, resp. dobrďuje. Zejména to brdění je velice oivující a po chvíli u jsem se velice intenzivně zajímal o své IN-Lapy a OUT-Lapy z Boxu jako v F1, protoe se tam dají ztratit klidně 2 sekundy. Pro puntičkáře jen dodávám, e irí zóna sepnutí magn. spínače nemá vliv na přesnost měření jednotlivých kol, jedná se vlastně jen o zónu, ve které jetě magnet autíčka udrí spínač sepnutý.
Marek |
|
Autor |
Marek
člen
Příspěvků celkem: 43
Bydlitě: Okres Znojmo
Registrován od: 28.12.06 |
Vloeno dne 24-11-2007 21:48 |
|
|
No kdy to teď čtu, tak bych to jen mírně poopravil. Aby to mělo tábní kulturu, tak "ty dva dráty" jsou v reále doplněny o dva Jacky 3,5 které jsou do systému vloeny aby se noas elegantněji napojoval. A ve co jsem popisoval platí pro jednu dráku, take pro dvojráhu je toho dvakrát tolik...
Marek |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 25-11-2007 14:21 |
|
|
Pomocí LPT se dá mimo jiné monosti připojit i lapstimer 2000, který je free a na netru běně dostupný.
Ty jacky jsou podle mne zbytečné, vdy z compu vyndavá celý konektor a do kadého slotu si to můe rozdělit na konci kabelu přímo u dráhy.
Zajímalo by mne zapojení konektoru, nebo z toho, co jsi napsal, to vypadá , e má kadý slot dva piny, ale já si myslím , e kadý slot má jeden pin a vechny se propojují s pinem 25 ( ground)
|
|
Autor |
Sinpa
člen
Vloeno dne 04-12-2007 20:36 |
|
|
Mitchy jak spolehlivě tě měří Laptimer s infrazávorou? Nějak to nemůu doladit, přijde mi e ta auta projedou moc rychle a pokádé mi to nesepne |
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 04-12-2007 21:15 |
|
|
Já ale nepouívám Infra!
Já jezdím na magnetické snímače a problém je podobný. Záleí na odladění ukotvení snímačů v dráze a síle magnetu.
Ale v plné rychlosti se také stává e to nesejme. Lepí je to dát kousek před či za zatáčku cílové rovinky kde auta nemají plnou rychlost. |
|
Autor |
Sinpa
člen
Vloeno dne 05-12-2007 02:02 |
|
|
Já ale nepouívám Infra!
Nějak jsem si vsugeroval e jo
Dal jsem to nakonec na začátek cílové rovinky. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 05-12-2007 08:22 |
|
|
Nestálo by se zamyslet nad mrtvou zúnou? Kam se podívám na web - hlavně v USA, nebo na závodní dráhu, tak je měření řeené větinou tak.
Na výrobu jednoduché a z důvodu toho, e zóna má svojí délku, asi spolehlivějí.
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 05-12-2007 14:28 |
|
|
Ale já ji prostě nevěřím. U jsem slyel pár zvěstí, e to lidem odpálilo port a není to tak dávno co se to stalo moná dalímu odsud z webu.
Přeci jen nemůete popřít, e na krátkou chvíli se mrtvá dráha můe přes kartáčky spojit se ivou a navíc i motor bez napětí hnán převodem a jízdou modelyu se otáčí a vytváří náboj podobně jako dynamo a ten jde přes mrtvou dráhu do portu.
Nebudu to zkouet. Radi přeiju s tím e mi to tu a tam něco nezapočítá ne e si zničim Port. Jestli někdy výjde Faro s počítadlem tak bude problém spínání nadobro vyřeenej a nic hrozit nebude. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 05-12-2007 15:45 |
|
|
No ale jak to, e na profi dráhách to běhá? To mají mezi compem a dráhou jetě nějaký HW, který PC od té zóny odděluje?
|
|
Autor |
Mitch
člen
Vloeno dne 05-12-2007 22:30 |
|
|
Nevím nemám zdání, nikdy jsem to nezkoumal a nebo to neřeej nebo tam maj nějaký filtr ktrý to spolehlivě odruí. fakt bych kecal ale pprostzě podle toho jak je to prezentováno vude na netu to vypadá skutečně jednodue a spolehlivě ovem ve má svůj rub i líc. Můe to být náhoda, můe to být třeba něčím úplně jiným ale pravdou je e pokud se to neudělá tak jak má tak to asi stoptocentní není.
proto sázím na bezkontaktní spínání a u jen to magnetické které pouívám nebo fotorezistory ( ale to nemám jetě vyzkouený ). |
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 05-12-2007 22:37 |
|
|
Klucí - je to drahé ale u vyzkouené - od SPY TECHU - za 15 tisíc bez DPH máte program + tu krabici pod dráhu která tohle umí. Jinak se nebojte optiky - máme to ve stádiu výstavby a podle vech odborníků to bude bez problémů. A tu optiku zapojíte i na SLOTMANA atd..... Pevné nervy¨,..... a to bude u nás běhat - popíeme to. PK |
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Vloeno dne 11-02-2008 16:44 |
|
|
Měl bych jiné řeení. Zkusil jsem slotruna přes webkameru a funguje to spolehlivě. Umoňuje to i PC Lap counter ale v demoverzi se mi to nějak nedaří.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Matalan
člen
Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 11.02.08 |
Vloeno dne 11-02-2008 22:01 |
|
|
Téda, na tuhle radu sem čekal... i kdy mi zatím moc nepomohla, nepodařilo se mi to uplně nastavit, navíc je to německy a to neumím ani pozdravit. Nemá na to nějakej fígl?
Nejlepí se mi zatím zdála varianta Pc lap counter ve spojení s Webcam zone trigger (program na snímání pohybu webkou). Funguje to nejspolehlivěj, nastavil sem ho za chvilku. Zone trigger se dá v pohodě cracknout, horí je to s lap counterem, demo má jen 10 kol, plná verze není zrovna levá a klíč sem na ni na netu nikde nenael - nemáte někdo?
Snail sem sem se spojit Zone trigger a Lap timer 2000 přes klávesnici (Zone trigger při průjezdu auta zmáčkl písmeno a Lap timer měl při zmáčknutí toho písmena započítat kolo), ale z nějakyho podivnyho důvodu se mi to nepovedlo.
Tak pořád řeím, jak počítat kola. Němáte někdo náhodou doma vyrobenou elektroniku, která by počítala kola a pracovala s těmadle programama? Třeba za pár stovek pro čtyři pruhy?
Editoval Matalan dne 11-02-2008 22:03 |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 12-02-2008 13:16 |
|
|
Ahoj Matalane. Dojčland taky najn ale asi takhle. Nejdřív připoj kameru do PC a vyzkouej jestli chodí. Pak zapni slotruna. V úvodním menu dej nastavení neboli F5 pak konfiguraci neboli F11 pak vpravo dole Kamera a poté weiter. U bys tam měl mít kameru. Nastaví jí aby dělící čára byla uprostřed, nakonfiguruje rozliení a počet snímků ale nemusí s tím moc vekslovat a pak otestuje zda ti to chodí. Ten posuvník u testu je dobré nastavit více doleva a kameru nastavit trochu ikmo po směru jízdy aby byla auta ve výhledu kamery déle. Je dobré si zkonstruovat nějakou rampu na kameru. Syn to udělal z merkura. A díky za radu na toho Zone triggera jdu ho hledat na web.
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 12-02-2008 13:46 |
|
|
Tak zone trigera u mám ale nemůu sehnat crack a hlavně ho nějak nemůu propojit s Lap counterem. Kdy dám v Counterovi monosti a detekci, tak při zvolení webcamery se nedostanu do jejího nastavení. Matalane teď mi na oplátku poraď ty. Díky.
|
Autor |
Matalan
člen
Příspěvků celkem: 6
Registrován od: 11.02.08 |
Vloeno dne 12-02-2008 14:54 |
|
|
Jo, nakonec se mi to povedlo, chyba byla na mojí straně, nejela mi webka, stačilo restartovat.
Ten PC Lap Counter se s Triggerem propojí pomocí exe souboru, co je ve sloce PC Lap Countera. V podstatě se crackovat nemusí, je tam plně funkční shareware, ale kdyby jste potřebovali, napite mi na icq (236357930)
Návod na propojení Lap Countera je přímo na stránkách výrobce:
Počítání kol:
http://users.skynet.be/bk274532/webcam_anglais.html
Pitstop - tankování paliva:
http://users.skynet.be/bk274532/webcam_pitstop.html
Ovládání programu: (stop, pauze, start,...)
http://users.skynet.be/bk274532/webcamremote.html
Vechno je to ovládany jen opticky přes web kameru. U PC Lap Countera stačí nastavit jen vstup - webcam a zbytek se nastaví v Triggeru podle návodu.
Nevýhoda tohoto řeení ale pořád je, e demo Lap Countera dovolí projet jen 10 kol. A stejně tak i u SlotRun, take sme si moc nepomohli. Moná by sme se mohli sloit na jednu licenci, stojí na nae 1500,- pokud nebude problém zalicencovat víc instalací, el bych do toho.
Editoval Matalan dne 12-02-2008 17:41 |
|