AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:20:06 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Ostatní značky | SCX
Autor Jak na digi dráze jezdit s analog auty
Rebas
člen

Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07
Vloženo dne 23-08-2007 16:59
V noci jsem nějak nemohl spát, v hlavě mi vrtala myšlenka.

Nedávno jsem totiž musel odmítnout jednu akci na celý den s autodráhou, protože objednavatel nechtěl digi dráhu (ještě se mi to nestalo), ale trval na čtyř proudé analogové dráze.

Velkou analogovou dráhu nemám a pořizovat novou se mi nechtělo. O zakázku jsem tedy přišel, takový je hold život.

Dnes jsem tedy vymyslel, jak z mé digitální autodráhy SCX udělat obyčejnou, analogovou. Ne všichni možná vědí, že analogová dráha (Original) SCX není komatibilní s digitální dráhou (Digital System) SCX.

K výrobě jsem použil originální díly SCX, i když je mi jasné že by to šlo i jinak.

Chtěl jsem, aby moje budoucí analogová dráha uměla:
1) jízdu vlevo i vpravo
2) mohla jezdit na 1 nebo 2 trafa (případně 2 nebo 4 u čtyřproudé dráhy)
3) mohl jsem měnit rychlost jízdy (alespoň trochu, aby se to podobalo digitálu, který toto umí)
4) aby byla přeměna digitální dráhy na analogovou co nejjednodušší

SCX vyrábí dvourychlostní ovladač, který umí režim expert a junior (kat. č.: 88390). Ten však lze zapojit jen do vylepšeného přípojného panelu (kvůli koncovkám ovladače) Plus (kat. č.: 88210). Díky němu mi však odpadly hned dva případné problémy (změna směru, a možnost měnit počet traf) a vznikla ještě jedna možnost, použít TURBO ovladače (kat. č.: 88200) - nesmějí se používat na rovince kratší než 3 metry, které mají stejnou koncovku jako dvourychlostní ovladač. Do panelu se připojuje trafo(a) (kat. č.: 88380), které je na 14 V / 1500mA (což je dle mého názoru dostačující).

Takže tím bych shrnul co jsem použil originál vyráběné:
2x 88200 (obsahuje přípojný panel plus a dva turbo ovladače)
4x 88380 (lze použít i jen dvě trafa, pak se ale jedno trafo dělí na dvě drážky)
4x dvourychlostní ovladač (v případě že chci měnit rychlosti jízdy pro děti nebo dospělé a turbo ovladače odložím stranou)
1x 20000 (obsahuje dvě digitální rovinky 360 mm - lze použít třeba i ty ze setu digitální dráhy)

Chvilku jsem přemýšlel, jak to udělat tak, aby šlo vše jednoduše složit/rozložit a aby díly při převozu netrpěly (skládám je do krabic a cestou v autě na sebe mohou díly popadat).

Nakonec jsem se rozhodl, že přípojný panel nebudu přímo přidělávat na pevno k digitálním rovinkám (příliž komplikované kvůli šroubkům, atd.). Rozhodl jsem se použít pro spojování obyčejné sinče (pár mi jich zbylo ještě ze studenských let). Samce jsem měl normální, samice jsem měl upevňovací. Vodiče (kabely) jsem doma nenašel, našel jsem však doma rozdvojovací kabely pro mechaniky v PC (pro ATX zdroje). Řekl jsem si, že alespoň budu mít barevně odladěné kabely, které mi i shodou okolnosí budu barevně ladit se sinči které mám doma (černé, žluté, červené, modré, zelené).

Co tedy bylo ještě třeba:
2x černý sinč samec
2x černý sinč samice
2x žlutý sinč samec
2x žlutý sinč samice
2x červený sinč samec
2x červený sinč samice
2x krátký černý vodič
2x dlouhý černý vodič
2x krátký žlutý vodič
2x dlouhý červený vodič

nářadí:
pájka
cín a kalafuna
odlamovací nůž
křížový šroubovák
tavná pistole
vrtačka s vrtákem
štípačky
kombinačky
úzké kleště
trochu zručné ručičky

Postup:
1) Nejprve jsem odšrouboval kryt od přípojného panelu
2) odletoval jsem vzdálený plusový vodič od drážky v rovince a pro jistotu jsem si na něm udělal uzel (ne příliž utažený)
3) odletoval jsem vzdálený mínusový vodič od drážky v rovince
4) odletoval jsem plusový vodič od drážky v rovince a opět pro jistou jsem si na něm udělal uzel
5) odletoval jsem mínusový vodič od drážky v rovince
6) tím jsem oddělil přípojný panel od analogové rovinky kterou již nebudu vůbec potřebovat
7) na levé straně panelu jsem vyvrtal dvě dírky pro uložení sinčů (samic). Je potřeba si vyměřit kam je mohu udělat, aby se sinče do panelu vešly.
8) na pravé straně jsem opět vyvrtal dvě dírky pro uložení sinčů.
(Je mi jasné, že každý sinč má možnost připojit dva vodiče, a že tedy není nutné vrtat čtyři dírky a používat čtyři sinče, že je možné vyvrtat jen dvě dírky a použít dva sinče. Zvolil jsem raději bezpečnost a i pájení pak bylo rychlejší.
9) Do vytvořených dírek jsem zasunul samice sinčů tak, že na levé straně je jeden žlutý a jeden černý, na pravé straně je jeden červený a jeden černý.
10) Sinče jsem zašrouboval a pořádně utáhnul.
11) dlouhý plusový vodič, na kterém je pravděpodobně uzlík či je jinak vyznačen, přiletovat na červený sinč (samice), druhý konec by měl být stále připájen v plošňáku
12) dlouhý mínusový vodič přiletovat na černý sinč, druhý konec by měl být stále připájen v plošňáku
13) plusový vodič, na kterém je opět pravděpodobně uzlík, přiletovat na žlutý sinč (samice), druhý konec je určitě tam kde má být (v plošňáku)
14) mínusový vodič přiletovat na černý sinč, druhý je v plošňáku
15) Vzal jsem si napájecí rozdvojku pro PC mechaniky a u koncovek přeštípal vodiče. Takto jsem získa čtyři stejně dlouhé vodiče (2x černý, 1x žlutý, 1x červený).
16) Rozdělal jsem si sinč (samec), na obou stranách stejně barevného vodiče jsem oholil jeho konce, na jeden konec přiletoval sinč a opět zadělal sinč.
17) dle bodu 12 jsem udělal všechny 4 vodiče (2x černý, 1x žlutý, 1x červený)
18) na vzdálenou plusovou drážku digitální rovinky (co nejvíce vpravo) jsem připájel druhý konec červeného vodiče (na prvním konci je již sinč)
19) na vzdálenou mínusovou drážku digitální rovinky jsem připájel druhý konec černého vodiče
20) Tyto dva vodiče (černý a červený) jsem co nejvíce vytvaroval tak, aby se nekřížily a netvořily boule a směřoval je směrem dolů k takové polokulaté dírce v pravé části rovinky.
21) Tavnou pistolí jsem je přilepil dle své úvahy k digitální rovince
22) přípojný panel jsem chtěl přidat k rovince, ale ouha, něco tam překáží. Uprostřed rovinky jsou dva výstupky pro přichycení krajnice. Vyvstává tedy otázka, zda je úplně od rovinky odřezat (nejlépe hodně povysunutým odlamovacím nožem) nebo vyměřit a prořezat do každého výstupku dva podélné otvory. Já zvolil prořezání dvou otvorů.
23) Výřezy otvorů se celkem povedly, ale po přiložení panelu k rovince zjištuji, že panel je o trochu níže, než samotná rovinka - vzniká tak nepříjemné převýšení, které vytváří trochu bouly na rovince. Vzal jsem tedy opět odlamovací nůž do ruky, přiložil panel k rovince a zářezy po stranách jsem si vyznačil kde všude je ještě panel a kde ne. Postupným odřezáváním gumy z rovinky (ve vytyčeném uzemí kde bude panel) jsem odřezal přebytek (za neustálé kontroly přikládáním panelu). Jakš takž se to povedlo a panel už poměrně dobře sedí a v dolní části nepřesahuje spodní část rovinky (boule už nebudou).
24) pro jistotu spojuji panel dvěma sinči (červený a černý) do sebe tak, aby barvy odpovídaly (pro tupé ;-) červený samec do červené samice, černý samec do černé samice).
25) k propojené rovince s panelem připojuji ovladač a trafo. Pokládám analogové auto do drážky, mačkám ovladač a hle, auto JEDE!!! jupí (ještě auto sundám, beru multimetr, ponechám zmáčknutý ovladač a naměřuji v dráze +- 14,3 V.
26) odpojím rovinku od panelu a do žlutého sinče vkládám žlutý kabel se sinčem. Vyměřím si délku kabelu tak, aby dokázal projít cestu od spojení přes polokulatou dírku až do plusové koleje bližší drážky. štíp štípačkami a vodič je o něco kratší. Pak to samé udělám i s černým (poslením) vodičem jen s tím rozdílem, že jej vyměřím z černého sinče po mínusovou kolej bližsí drážky.
27) Opakuji postup dle bodů 18 až 21. Rozdíl je jen v barvách vodičů a v tom, že pájím vodiče k bližší drážce. Důležité je, aby červený a žlutý vodič byly připájeny k vrchní části drážek a oba černé vodiče ke spodním částem drážky.
28) opakuji body 24 a 25, jen s tím rozdílem, že zapojuji žlutý sinč a černý sinč na stejné straně panelu.
29) Rozpojím sinče, beru krytku panelu, zašroubuju ji do panelu, a odřezávám přebytek hmoty, který byl pod dráhou.
30) mám nyní dva finální výrobky. a) digitální rovinku 360 mm z které koukají čtyři kabely se sinči (barevně odlišené), 2) přípojný panel ve kterém jsou přidělány čtyři sinče (samice), barevně odlišené.
31) s druhým panelem udělám vše od bodu 1 až 29, jen s tím rozdílem, že všechny čtyři kabely musejí být delší zhruba o 16 cm, aby se daly vložit ob jednu rovinku dále.

Fotky přiložím, až je upravím.

Rebas
178856806
Autor RE: Jak na digi dráze jezdit s analog auty
Rebas
člen

Příspěvků celkem: 326
Registrován od: 18.01.07
Vloženo dne 23-08-2007 20:10
No a když máme tohle vše hotovo, tak z digi dráhy vyndáme digitální přípojnou rovinku, digitální přípojný panel a všechny digitální kříže, výhybky, počítadlo, časomíru. - V dráze mohou zůstat jen obyčejné rovinky a zatáčky.

Pak do dráhy zapojíme novou digitální rovinku s připojeným analogovým panelem. Případně nahradíme kříže obyčejnými rovinkami a zatáčkami.

Auta je samozřejmě nutné používat nedigitální (analogová).

Rebas
178856806
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky