Příspěvků celkem: 326 Bydlitě: Praha Registrován od: 18.01.07
Vloeno dne 23-08-2007 16:59
V noci jsem nějak nemohl spát, v hlavě mi vrtala mylenka.
Nedávno jsem toti musel odmítnout jednu akci na celý den s autodráhou, protoe objednavatel nechtěl digi dráhu (jetě se mi to nestalo), ale trval na čtyř proudé analogové dráze.
Velkou analogovou dráhu nemám a pořizovat novou se mi nechtělo. O zakázku jsem tedy přiel, takový je hold ivot.
Dnes jsem tedy vymyslel, jak z mé digitální autodráhy SCX udělat obyčejnou, analogovou. Ne vichni moná vědí, e analogová dráha (Original) SCX není komatibilní s digitální dráhou (Digital System) SCX.
K výrobě jsem pouil originální díly SCX, i kdy je mi jasné e by to lo i jinak.
Chtěl jsem, aby moje budoucí analogová dráha uměla:
1) jízdu vlevo i vpravo
2) mohla jezdit na 1 nebo 2 trafa (případně 2 nebo 4 u čtyřproudé dráhy)
3) mohl jsem měnit rychlost jízdy (alespoň trochu, aby se to podobalo digitálu, který toto umí)
4) aby byla přeměna digitální dráhy na analogovou co nejjednoduí
SCX vyrábí dvourychlostní ovladač, který umí reim expert a junior (kat. č.: 88390). Ten vak lze zapojit jen do vylepeného přípojného panelu (kvůli koncovkám ovladače) Plus (kat. č.: 88210). Díky němu mi vak odpadly hned dva případné problémy (změna směru, a monost měnit počet traf) a vznikla jetě jedna monost, pouít TURBO ovladače (kat. č.: 88200) - nesmějí se pouívat na rovince kratí ne 3 metry, které mají stejnou koncovku jako dvourychlostní ovladač. Do panelu se připojuje trafo(a) (kat. č.: 88380), které je na 14 V / 1500mA (co je dle mého názoru dostačující).
Take tím bych shrnul co jsem pouil originál vyráběné:
2x 88200 (obsahuje přípojný panel plus a dva turbo ovladače)
4x 88380 (lze pouít i jen dvě trafa, pak se ale jedno trafo dělí na dvě dráky)
4x dvourychlostní ovladač (v případě e chci měnit rychlosti jízdy pro děti nebo dospělé a turbo ovladače odloím stranou)
1x 20000 (obsahuje dvě digitální rovinky 360 mm - lze pouít třeba i ty ze setu digitální dráhy)
Chvilku jsem přemýlel, jak to udělat tak, aby lo ve jednodue sloit/rozloit a aby díly při převozu netrpěly (skládám je do krabic a cestou v autě na sebe mohou díly popadat).
Nakonec jsem se rozhodl, e přípojný panel nebudu přímo přidělávat na pevno k digitálním rovinkám (příli komplikované kvůli roubkům, atd.). Rozhodl jsem se pouít pro spojování obyčejné sinče (pár mi jich zbylo jetě ze studenských let). Samce jsem měl normální, samice jsem měl upevňovací. Vodiče (kabely) jsem doma nenael, nael jsem vak doma rozdvojovací kabely pro mechaniky v PC (pro ATX zdroje). Řekl jsem si, e alespoň budu mít barevně odladěné kabely, které mi i shodou okolnosí budu barevně ladit se sinči které mám doma (černé, luté, červené, modré, zelené).
Co tedy bylo jetě třeba:
2x černý sinč samec
2x černý sinč samice
2x lutý sinč samec
2x lutý sinč samice
2x červený sinč samec
2x červený sinč samice
2x krátký černý vodič
2x dlouhý černý vodič
2x krátký lutý vodič
2x dlouhý červený vodič
nářadí:
pájka
cín a kalafuna
odlamovací nů
kříový roubovák
tavná pistole
vrtačka s vrtákem
típačky
kombinačky
úzké kletě
trochu zručné ručičky
Postup:
1) Nejprve jsem odrouboval kryt od přípojného panelu
2) odletoval jsem vzdálený plusový vodič od dráky v rovince a pro jistotu jsem si na něm udělal uzel (ne příli utaený)
3) odletoval jsem vzdálený mínusový vodič od dráky v rovince
4) odletoval jsem plusový vodič od dráky v rovince a opět pro jistou jsem si na něm udělal uzel
5) odletoval jsem mínusový vodič od dráky v rovince
6) tím jsem oddělil přípojný panel od analogové rovinky kterou ji nebudu vůbec potřebovat
7) na levé straně panelu jsem vyvrtal dvě dírky pro uloení sinčů (samic). Je potřeba si vyměřit kam je mohu udělat, aby se sinče do panelu vely.
8) na pravé straně jsem opět vyvrtal dvě dírky pro uloení sinčů.
(Je mi jasné, e kadý sinč má monost připojit dva vodiče, a e tedy není nutné vrtat čtyři dírky a pouívat čtyři sinče, e je moné vyvrtat jen dvě dírky a pouít dva sinče. Zvolil jsem raději bezpečnost a i pájení pak bylo rychlejí.
9) Do vytvořených dírek jsem zasunul samice sinčů tak, e na levé straně je jeden lutý a jeden černý, na pravé straně je jeden červený a jeden černý.
10) Sinče jsem zarouboval a pořádně utáhnul.
11) dlouhý plusový vodič, na kterém je pravděpodobně uzlík či je jinak vyznačen, přiletovat na červený sinč (samice), druhý konec by měl být stále připájen v ploňáku
12) dlouhý mínusový vodič přiletovat na černý sinč, druhý konec by měl být stále připájen v ploňáku
13) plusový vodič, na kterém je opět pravděpodobně uzlík, přiletovat na lutý sinč (samice), druhý konec je určitě tam kde má být (v ploňáku)
14) mínusový vodič přiletovat na černý sinč, druhý je v ploňáku
15) Vzal jsem si napájecí rozdvojku pro PC mechaniky a u koncovek přetípal vodiče. Takto jsem získa čtyři stejně dlouhé vodiče (2x černý, 1x lutý, 1x červený).
16) Rozdělal jsem si sinč (samec), na obou stranách stejně barevného vodiče jsem oholil jeho konce, na jeden konec přiletoval sinč a opět zadělal sinč.
17) dle bodu 12 jsem udělal vechny 4 vodiče (2x černý, 1x lutý, 1x červený)
18) na vzdálenou plusovou dráku digitální rovinky (co nejvíce vpravo) jsem připájel druhý konec červeného vodiče (na prvním konci je ji sinč)
19) na vzdálenou mínusovou dráku digitální rovinky jsem připájel druhý konec černého vodiče
20) Tyto dva vodiče (černý a červený) jsem co nejvíce vytvaroval tak, aby se nekříily a netvořily boule a směřoval je směrem dolů k takové polokulaté dírce v pravé části rovinky.
21) Tavnou pistolí jsem je přilepil dle své úvahy k digitální rovince
22) přípojný panel jsem chtěl přidat k rovince, ale ouha, něco tam překáí. Uprostřed rovinky jsou dva výstupky pro přichycení krajnice. Vyvstává tedy otázka, zda je úplně od rovinky odřezat (nejlépe hodně povysunutým odlamovacím noem) nebo vyměřit a prořezat do kadého výstupku dva podélné otvory. Já zvolil prořezání dvou otvorů.
23) Výřezy otvorů se celkem povedly, ale po přiloení panelu k rovince zjituji, e panel je o trochu níe, ne samotná rovinka - vzniká tak nepříjemné převýení, které vytváří trochu bouly na rovince. Vzal jsem tedy opět odlamovací nů do ruky, přiloil panel k rovince a zářezy po stranách jsem si vyznačil kde vude je jetě panel a kde ne. Postupným odřezáváním gumy z rovinky (ve vytyčeném uzemí kde bude panel) jsem odřezal přebytek (za neustálé kontroly přikládáním panelu). Jak tak se to povedlo a panel u poměrně dobře sedí a v dolní části nepřesahuje spodní část rovinky (boule u nebudou).
24) pro jistotu spojuji panel dvěma sinči (červený a černý) do sebe tak, aby barvy odpovídaly (pro tupé ;-) červený samec do červené samice, černý samec do černé samice).
25) k propojené rovince s panelem připojuji ovladač a trafo. Pokládám analogové auto do dráky, mačkám ovladač a hle, auto JEDE!!! jupí (jetě auto sundám, beru multimetr, ponechám zmáčknutý ovladač a naměřuji v dráze +- 14,3 V.
26) odpojím rovinku od panelu a do lutého sinče vkládám lutý kabel se sinčem. Vyměřím si délku kabelu tak, aby dokázal projít cestu od spojení přes polokulatou dírku a do plusové koleje blií dráky. típ típačkami a vodič je o něco kratí. Pak to samé udělám i s černým (poslením) vodičem jen s tím rozdílem, e jej vyměřím z černého sinče po mínusovou kolej blisí dráky.
27) Opakuji postup dle bodů 18 a 21. Rozdíl je jen v barvách vodičů a v tom, e pájím vodiče k blií dráce. Důleité je, aby červený a lutý vodič byly připájeny k vrchní části dráek a oba černé vodiče ke spodním částem dráky.
28) opakuji body 24 a 25, jen s tím rozdílem, e zapojuji lutý sinč a černý sinč na stejné straně panelu.
29) Rozpojím sinče, beru krytku panelu, zaroubuju ji do panelu, a odřezávám přebytek hmoty, který byl pod dráhou.
30) mám nyní dva finální výrobky. a) digitální rovinku 360 mm z které koukají čtyři kabely se sinči (barevně odliené), 2) přípojný panel ve kterém jsou přidělány čtyři sinče (samice), barevně odliené.
31) s druhým panelem udělám ve od bodu 1 a 29, jen s tím rozdílem, e vechny čtyři kabely musejí být delí zhruba o 16 cm, aby se daly vloit ob jednu rovinku dále.
Příspěvků celkem: 326 Bydlitě: Praha Registrován od: 18.01.07
Vloeno dne 23-08-2007 20:10
No a kdy máme tohle ve hotovo, tak z digi dráhy vyndáme digitální přípojnou rovinku, digitální přípojný panel a vechny digitální kříe, výhybky, počítadlo, časomíru. - V dráze mohou zůstat jen obyčejné rovinky a zatáčky.
Pak do dráhy zapojíme novou digitální rovinku s připojeným analogovým panelem. Případně nahradíme kříe obyčejnými rovinkami a zatáčkami.
Auta je samozřejmě nutné pouívat nedigitální (analogová).