AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetov� server o autodr�h�ch

ÚvodnĂ­ strĂĄnka ::  ČlĂĄnky ::  Seznam krĂĄtkĂ˝ch zprĂĄv ::  DiskuznĂ­ fĂłrum ::  Fotogalerie ::  Ke staĹženĂ­ ::  Odkazy ::  VyhledĂĄvĂĄnĂ­
December 25 2024 07:55:10 

Kalendář
PoÚtStČtSoNe
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
ZÁVODY

1:32
Porsche Cup
Krušnohorský pohár
Moravská liga
Slovakia Cup

POSLEDNÍ ČLÁNKY
Test Corvette C5R Fl...
Aston Martin DBR9 – ...
Test TATRA T602 Tatr...
Porsche 997 RSR od F...
Test TATRA 607/2 (FA...
VW Golf Gr.2 "KAMEI"...
Jak vznikají modely ...
Slotlandia 2011
Dodge Charger 500 od...
Scaleauto Porsche 91...
Flyslot cars Ferrari...
SCX Volkswagen Touar...
SCX Aston Martin DBR9
SCX Aston Martin - p...
GSLOT - Nová značka ...
KLUBY A KROUŽŽKY
AMC Podbaba 132
Česká Třebová
DDM Hradec Králové
MC SRC Most
Pražský klub SCX
SCRC - Praha 7
SRC Brno
KONTAKTY
MEDIA

View Thread
AUTODRÁHA ON-LINE / SLOTCARSWORLD.CZ - Internetovďż˝ server o autodrďż˝hďż˝ch | Dráhy (stavba apod.) | Dřevěné dráhy
strana 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor Vodicí pásky pro dřevěné dráhy
Pepino
Super Administrátor

Příspěvků celkem: 1154
Registrován od: 13.09.06
Vloženo dne 07-05-2007 19:07
Vlákno zakládám na popud Jirky, který se mě otázal, zda tyto vodicí pásky, o kterých jsem mu říkala které zde na fotce předkládám, zvládnou utáhnout i motory Falcon. Bohužel nemám zkušenost a nejsem technický typ. Pásky mi doporučil Tom Herder a psal mi k tomu:

Pro ježdění na domácí autodráze se předpokládá, že odběry proudu budou něco kolem 1 - 1,5 Amperu a tak se přišlo na to, že vodiče není potřeba dimenzovat na velké proudy a používá se měděná páska opatřená samolepící vrstvou a prostě se na dráhu přilepí. Tak to dělají ti chlapi co stavějí dřevěné dráhy. Je to rychlé a ty proudy pro domácí autíčka to zvládá.

Díky za pomoc

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:

155143779 www.facebook.com/autodrahaorg/
Autor RE: Vodicí pásky pro dřevěné dráhy
Jirka
člen

Příspěvků celkem: 417
Registrován od: 04.04.07
Vloženo dne 07-05-2007 20:59
V souvislosti s tím bych chtěl znát názor zasvěcených na stavění dřevěné dráhy v domácích podmínkách. Jelikož se zůčastňuji se synem závodů komerčních aut a nemáme kde trénovat a ladit tyto auta na dřevěnou dráhu, hodláme si dle inspirací z Archery Raceway postavit dráhu za použití výše zmíněné pásky. Jako základní desku bych použil dřevotřísku tl. 19 či 22 mm a drážky vyřízl frézkou.
tel. 723577484
Tomas Zednicek
člen

Příspěvků celkem: 13
Registrován od: 17.04.07
Vloženo dne 07-05-2007 22:40
Před šesti lety jsem zhotovil a postavil na koleně za 5 měsíců čtyřproudovou dřevěnou dráhu (28,5m). Dilema ohledně vodičů bylo velké, právě tehdy jsem se byl podívat v Libereci ve Větrníku na jejich tehdy novou dráhu. Nakonec jsem volil stínění, ovšem 3+1 (3Fe + 1Cu) drátky.

Výhoda je v tom, že se toto stínění nebortí, nebo je hodně tvrdé. Nevýhoda - je magnetické. Museli jsme z aut vytahovat magnety. Nebo naopak, pro někoho by to mohla být výhoda?!? Výše uvedené samolepící Cu pásky taky znám a mohu je doporučit. Mají tu obrovskou výhodu, že se dají velice snadno obnovovat. Pokud bych do toho šel dnes znovu (vše k tomu směřuje) budou to klasické šroubované a lepené Cu pásy. Fandím všem, co to by jen zkusí.

TomᚠZedníček
Tomas Zednicek sem připíchnul tento obrázek:

Editoval Pepino dne 07-05-2007 22:48
www.autodrahy.info
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 07-05-2007 22:49
Dráha Tomáše Zedníčka obr. č. 2

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:

vitek
člen

Příspěvků celkem: 1642
Registrován od: 07.12.06
Vloženo dne 08-05-2007 13:52
4 poznámky.
Ano MDF, ale doporučil bych spíš tl. 18 mm a markety typu OBI apod. ji nevedou. A celá deska má rozměr cca 240 x 180 cm.

Ano horní frézka, ale frézování bych asi svěřil dobrému stoláři. Ty plynulé zatáčky a dlouhé rovinky - to bych si netroufnul.

To lepení jsem viděl na fotkách, ale mám obavu z rozdílné kvality samotných pásků a vůbec neznám cenovou ralaci za metr nebo balení.

A docela by mně zajímalo jak je to s tou zatížitelností - použitím motorků. Jestli jsem to dobře pochopil, tak si pak člověk doma nezajezdí s určitými motory - nad 2A???
Editoval vitek dne 08-05-2007 16:26
Jirka
člen

Vloženo dne 08-05-2007 15:13
Tak už vím co je MDF a kde ji seženu. Jedná se o lisovaný papír podobný sololitu ale tvrdý a hladký. Prodávají jí asi 10 km od místa kde bydlím a je to v deskách 184 x 275cm. Tlouška 12 mm stojí 159,-Kč za 1m2 bez DPH a další tloušky vždy asi o 15 kč více po dvou milimetrech. Pojedu se na to do konce týdne podívat. Radši bych zvolit větší sílu aby se prořezem drážky na 7 mm deska mnoho nezeslabila.
Editoval Jirka dne 08-05-2007 15:17
tel. 723577484
HWSlot
člen

Příspěvků celkem: 401
Registrován od: 20.10.06
Vloženo dne 08-05-2007 15:38
Jíří to je pecka !!!! Kdybysem neměl to Ninco ještě skoro nedodělaný, tedy kdyby bylo starý a rozbitýsmiley , tak jdu do toho taky. Už jsem o tom špekuloval před lety, ale zavrhnul jsem stavbu právě z důvodů vodících lišt. Dělat to ze stínění kabelů se mi vůbec nechtělo.
A má to ještě jeden zádrhel - místo i na výrobu. Aby ti vyfrézovaný drážky pěkně sedly k sobě, měl by jsi nejprve celou tra postavit a potom frézovat. Budešli to dělat z dílů a aspoň z dvou to udělat musíš, nechceš-li jen nějakej oválek smiley

HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/
http://www.hwslot.estranky.cz/
Jirka
člen

Vloženo dne 08-05-2007 16:04
Pro všechny kdo do toho chtějí jít taky uvádím odkaz na prodej měděné pásky http://www.barevnaskla.cz/medpasky.html .V týdnu se tam pokusím dostat a vybrat ty správné parametry, protože údaje v té nabídce mi nic moc neříkají.Podle tloušky a rozměrů spočítám průřez a podle toho se dá určit proudové zatížení. Průběžne budu informovat.

To HWSlot.
Vzhledem k tomu, že jsem 3 dny majitelem digitální autodráhy scalextric a mý dva synové z ní ještě do teď neslezli uvažuji, že bych jako první dráhu postavil nějakou kratší a zkusil ji napojit na ten digitál.
tel. 723577484
JMS
člen

Příspěvků celkem: 349
Registrován od: 21.03.07
Vloženo dne 08-05-2007 19:49
Ta síla 12mm je opravdu dostačující, ale doporučil bych MDF desku ještě před frézováním napustit epoxidovým lakem. zvýší se tím pevnost a frézuje se to líp.
Povrch bych doporučil BALAKRYL smíchaný s LATEXEM v poměru 2:1 a nanášet válečkem. Udělá to strukturu jako asfaltový povrch.
Ty pásky by měly být v rovině s povrchem, nebo mírně zapuštěné.

Jinak bych chtěl pochválit Toma Zedníčka za překrásnou dráhu.
Když se objevím v Ústí, rád bych se podíval.
Je jenom na 1/32, nebo i 1/24?

JMS
www.blueking.cz
Tomas Zednicek
člen

Vloženo dne 08-05-2007 20:33
Dráha již není v Ústí, je v Krupce, současným majitelem je Zdeněk Ziegler.
Dráha je z DTD18, tedy dřevotřísky síly 18mm. Rozteč drážek je 130mm, hlubka 10mm. Dráha je tedy vhodná i pro 1:24. Z frézování horní frézkou "na koleně" nemějte strach. Chce to pár přípravků: na oblouky "kružítko", tedy čep s dvěma vodícími kulatinami, na nichž se v odpovídající délce zaaretuje frézka pro daný poloměr a na rovinky jednoduchou vodící lištu coby pravítko podle nějž se "jede". Frézovací nástroje doporučuji od fa.DIMAR (a že jsem jich vyzkoušel a ztupil spoustu). Povrch, tak jak uvádí JMS je perfektní a navíc i realistický. Lze ještě provést krycí nátěr transparentním Sportakrylem, ale není to nutnost. Zato řádné napuštění drážek epoxidovým lakem je víceméně povinnost.

TomᚠZedníček
www.autodrahy.info
Jirka
člen

Vloženo dne 09-05-2007 22:23
To T.Zedníček - když jste zeslabil desku vlastně na 8 mm zpevnil jste ji zespoda nějak nebo je vlastně jako by samonosná. Dneska jsem se díval na 12mm a taky na 16mm MDF a těch 12 se mi zdá pořád málo ale ta silnější váží 65 kg tak bych nechtěl mít plochý nohy jako Tom. A taky se mi zdá říznout drážku na 10mm zbytečně hluboký, protože když změřím "cahozácký" vodítko, tak se přes kartáčky dostane do hloubky sotva na 6mm.
tel. 723577484
Tomas Zednicek
člen

Vloženo dne 10-05-2007 16:15
1* Žádné zpevnění není třeba, pouze v místech, kde na sebe navazují jednotlivé díly dráhy jsou zespoda obdélníky (šířka dráhy x cca.50cm), které k sobě pasují jednotlivé díly. Jinak pod celou dráhou jsou podstavce v roztečích zhruba 80cm. Po dráze se při čištění dalo chodit!
2* Drážka je hluboká preventivně, pokud se z autíčka něco uvolní a upadne do drážky, zapadne to dostatečně hluboko, takže to nebrání další jízdě a vytáhne se to po závodech.
3* Vámi uváděná hmotnost je celá deska. Jednotlivé díly však jsou pouze vyřezané segmenty. Nejt잚í díl (osazený) vážil necelých 30kg.

TomᚠZedníček
www.autodrahy.info
vitek
člen

Vloženo dne 10-05-2007 18:19
Tady asi došlo k nedoruzmění. Myslím, že jsou tady nepřímo naznačeny dvě cesty. Dráha ze segmentů a dráha v jednom kuse.
Osobně bych i v případě dráhy domů zvažoval díly velikosti cca 60x60 cm a jejich náseldné sestavení do dráhy - "jako z plastovcýh dílů". Z 15 dílů mám potom plochu pro dráhu 180x300 cm. Což na tréninkové a běžné ježdění myslím stačí. Sám toto od založení vlákna velmi zvažuji. Víc než dokup traových dílů z plastu.
Chtěl byc se zeptat na několik věcí.
Jakou minimální a optimální rozteč drážek zvolit pro 1:32 a 1:24?
- 1:24 aby tzv. jela a 1:32 bylo v pohodě.
Jaký je minimální - vhodný - doporučený poloměr zatáček pro 1:32 a 1:24?
- 1:24 aby tzv. jela a 1:32 bylo v pohodě.
Tomas Zednicek
člen

Vloženo dne 10-05-2007 20:51
Rozteče (pro makety!):
100mm ... vhodná pro 1:32
120mm ... 1:32=dobrá, 1:24=použitelné minimum
130mm ... 1:32=ideální, 1:24=dostatečná
150mm ... 1:32=zbytečná, 1:24=ideální

Minimální POLOMĚR:
200mm

TomᚠZedníček
www.autodrahy.info
Jirka
člen

Vloženo dne 10-05-2007 22:44
Děkuji p.Zedníčkovi za cenné informace. Já sám zvažuji, že se již příští týden pustím do stavby tzv. tréninkové a zkušební dráhy, kterou bych udělal z jedné desky v půli rozdělené pantem aby se dala složit za skríň a opět rychle rozložit. Na této si alespoň vyzkouším postup jak ho výše popisujete. Poté mám přes léto v plánu postavit větší tra, kterou bych umístil pod strop do garáže a spouštěl dolů.Na té bychom chtěli pořádat i nějaké menší závody. Skládat tra pokaždé z množství dílů mi připadá v domácích podmínkách nereálné ale to záleží jaké má kdo doma podmínky.
tel. 723577484
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 11-05-2007 08:16
Jen pro případnou inspiraci Jirky něco v podobném duchu: www.slotfire.com

Viděl jsem to na výstavách a to modulové provedení opravdu nemá chybu (zajímavá je i tlouštka použité MDF). Vlastně jednu ano - cena je pro zdejšího zájemce fakt dost vysoká...

Honza
Editoval sutor dne 11-05-2007 08:20
Pepino
Super Administrátor

Vloženo dne 11-05-2007 08:28
Sutore, dovolím si oponovat. Podle mě je to přesně naopak. Toto je nejideálnější a cenově nejpřijatelnější cesta k velké dřevěné dráze. Je to v podstatě něco, o čem jsme se bavili v jiném vláknu (moduly z FARO čtyřdráhou, každý udělá nějaký, výsledkem je velký okruh).

Desky nejsou tak drahé, takže si myslím, že je to levné řešení.

Ale tvorba dřevěných drah je na jiné vlákno.

P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
sutor
člen

Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07
Vloženo dne 11-05-2007 08:55
Měl jsem samozřejmě na mysli cenu konkrétních dřevěných hotových modulů přímo od Slotfire. V případě, že se bude jednat o moduly z farodráhy nebo výplod šikovných tuzemských paciček, je situace pochopitelně odlišná. Souhlasím s tebou, že moduly dřevěné dráhy jsou šikovná věc, ale spíše pro domácí autodráhu nebo její ukázkovou komerční variantu. Mmch, v praxi si fungování skládání jednotlivých modulů opravdu dřevěné dráhy od dílčích výrobců na jejich setkání moc nedovedu představit - víš, jaký je problém, aby se alespoň někdo účastnil závodů...

Sakra, už píšu tuhle odpověď podruhé a nechce se objevit. Doufám, že se pak zobrazí obě a já budu vypadat jako sklerotik.

Honza
Jirka
člen

Vloženo dne 16-05-2007 18:11
Pár dní jsem nebyl na fóru protože nám vyschla studna a řeším vodovodní přípojku, takže stavba dráhy se zatím odkládá. Musím uznat, že ten systém slotfire je perfektní. Změnil jsem názor a šel bych do takového systému. Vyhovující jsou i ty rozměry jednotlivých desek protože 60 x 60 jak navrhoval Vítek je pro mě málo.
Chtělo by to ale vymyslet nějaký spolehlivý napojování drážek aby to stoprocentně sedělo a vodilo proud.A jestli se nepletu, tak slotfire má tloušku dráhy 19mm.
Editoval Jirka dne 16-05-2007 18:14
tel. 723577484
vitek
člen

Vloženo dne 16-05-2007 18:52
Možná bych to měl lépe vysvětlit.
Moje idea je asi taková. Provedu návrh dráhy, MDF desku rozřežu na zmíněné moduly 60x60, provedu jejich sesazení (péro, kolíky nebo něco podobného) a podle návrhu vyfrézuju drážky, natřu dráhu, nalepím pásky atd. Tzn., že budu mít k dispozici demontovatelnou a v domácích podmínkách uložitelnou dráhu.
Samotný modul není konečným řešením a stejně tak uvažuji o návrhu, který by umožnil rozšiřovat dráhu podle plochy, která je k dispozici. Trochu mně totiž děsí jednou provždy daná domácí dráha.
strana 1 z 4 1 2 3 4 >
Přeskoč do fóra:
INFORMACE
PRAVIDLA WEBU
Copyright, autorská práva
Administrátoři

TOPlist

DDM HRADEC KRÁLOVÉ

Seznam novinek
Kalendář
BPA Gallardo + Výsledky
O DDM Barák