Autor |
RE: Stavba dřevěné dráhy |
Honza65
člen
Příspěvků celkem: 164
Bydlitě: Most
Registrován od: 05.04.07 |
Vloeno dne 15-06-2010 09:14 |
|
|
Jirko trochu inspirace z Itálie.Je to sice plast,ale parádně udělaná tra.
Editoval Pepino dne 15-06-2010 14:41 |
|
Autor |
ALSracing
člen
Příspěvků celkem: 49
Bydlitě: Víska
Registrován od: 25.06.08 |
Vloeno dne 17-06-2010 13:19 |
|
|
Jirka napsal:
Upustil jsem od samolepící folie na troleje, chtěl bych aby to bylo trvanlivějí a monost jezdit i s maketama s větím proudovým zatíením. Při skladování jsou ty pásky moc choulostivé. Kamarád mi u vyrábí frézku na zahloubení ale řeím materiál, rozhodně se mi nechce draze platit stínění. Spí sháním plochou měď z nějakého starího trafa apod. Kdyby jste někdo o něčem věděl za rozumnou cenu, tak mi prosím dejte vědět.
No nevím, ale plochá měď z trafa bude asi nanic, protoe to bude moc tlustý a v tom profilu to bude těko tvarovat. Řeením by bylo pouít malou ruční válcovačku a pásek si naválcovat třeba z měděnýho elektrikářskýho drátu. Jeden takový strojek tu mám a teď jsem zkouel vyválcovat tenký měděný pásek z drátu. Funguje to! Rovný pásky jdou v pohodě, otázkou je najít finesu jak to udělat i do zatáček (mělo by to jít taky)
Z jedničky drátu to dělá 3mm ířku a desetinu síly. Odhaduju e z větího průměru drátu bude pásek adekvátně silnějí. |
|
Autor |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 17-06-2010 21:24 |
|
|
Na to rozválcování u jsem taky myslel a tak jsem se začal poptávat kolegů na něco levnějího průřezu aspoň 4 lépe 6. Potřeboval bych aspoň 100 metrů. Kdy to půjdu koupit tak to je pořád příli drahý. Jinak plochá měď z traf se běně pouívala na dráhy, ve Slaném to máme do dneka a myslím, e je z toho trolej i na Podbabě. Ohýbačka na poloměry by se dala vypůjčit, vím o ní.
Díky za nápady, protoe sehnat materiál cenově dostupný pro domácí dráhu není nic snadného a vím o lidech, kteří by se jinak do stavby dráhy taky pustili. MDF desky jsou celkem levné, a vechny pomůcky se dají vyrobit. Přítí týden bych měl mít hotovou frézku, tak dám vědět.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 25-02-2011 19:50 |
|
|
Trénink na Krunohorský pohár v domácích podmínkách:
http://www.youtube.com/watch?v=PgSl0ImcmM0
Na dráze vak zbývá jetě hodně práce.
|
Autor |
Honza65
člen
Příspěvků celkem: 164
Bydlitě: Most
Registrován od: 05.04.07 |
Vloeno dne 26-02-2011 08:34 |
|
|
Moooc hezký,pak se člověk můe o závodech snait nevím jak a oni mají natrénováno.
No řekl bych e jse asi jediný,(myleno v CZ)kdo v domácích podmínkách dotáhl stavbu dřevěné dráhy dokonce a na takové úrovni.,,Smekám a klaním se." |
|
Autor |
ALEXone
člen
Příspěvků celkem: 41
Bydlitě: Plumlov
Registrován od: 01.03.11 |
Vloeno dne 06-03-2011 20:22 |
|
|
Nazdar lidi,začal sem koukat po nové dráze, dvě carrery nejsou vončo a přily celkem draze.Hledal jsem tudí na netu a skončil TADY.Zvládnu dráhu vystrouhat,ALE nějaký detail připojení,časomíry a ostatních el. věcí sem nenael.Nebudu a hlavně nechci stavět něco meního na zkouku mám stolárnu celkem místa tu je,take prosím o radu.Ty vodiče ,nael sem stínění od 3M to je lata jak prase,je něco levnějího?Jakmile zjistím co s tím začnu na tom vrčet. |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 06-03-2011 20:34 |
|
|
Jenom pro ty borce, co se chystají do toho vletět tak tu MDF zkuste třeba DŘEVO TRUST,nebo KILI jsou to prodejci ploných materiálů a bez problému tam nakoupíte i bez L.A hlavně za úplně jiný prachy ne v Baumaxech ,Obi a tak. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Vloeno dne 07-03-2011 09:06 |
|
|
3M neni zrovna levná firma, ale tyto vodiče nebudou nikde moc levné, proto právě větina stavitelů na doma pouívá samolepicí měděné pásky.
Kontakt na výrobce najde na webech stavitelů drah, atp
http://www.armchairracer.com.au/TrackConstruction/trackconstruction.htm
http://www.copperbraid.co.uk/slot_car.php
u nás zkus Prakab, něco mají. Jo a pokud chce aby ti fungovaly magnety, měl by ten materiál obsahovat elezo (3Fe + 1Cu), co také není pravidlem.
Editoval Petr L dne 07-03-2011 09:33 |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 07-03-2011 15:50 |
|
|
Kontrolní otázka,pod měděnou pásku zafrézuju svářecí drát,to byla původní vize.Pak by měly magnety fungovat.Na ty stránky sem mrkal,ale nevládnu moc anglicky(za to bezvadně rusky,co se v mládí naučí,je teď trochu na nic ) Pro jednoduchost bych radi volil lepítko,ale ty magnety. |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 07-03-2011 15:52 |
|
|
Kadopádně děkuju,za info. |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 20-03-2011 10:52 |
|
|
Váení a milí spolubojovníci,nevím zdali jsem objevil Ameriku,ale právě jsem vyřeil problém s magnety na dřevěné dráze.Nalepil sem na předlakovanou mdf cucky plechu z rozřezané plechovky od ředidla,podé kusem prkna přetáhnul tmel,obrousil dohladka,nalepil a zakryl voiče a natřel barvou.Vzhledem k tomu,e dráku sem dělal podle oka (rádius asi20 cm do půloblouku),abych mohl zkusit chování v zatáčce (a taky sem spěchal,take ty plechy jsou jen po vnitřní straně),sedí to jak prdel na hrnec.
A taky mě napadlo,e na ty rovinky je koda tupit frézu,take je budu dělat maflikem s jemným zubem podle rovné latě.
Zatím ve,zkusím vloit fotky. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 20-03-2011 14:46 |
|
|
Posledních 6 týdnů jsem sledoval jak se staví profi dřevěná dráha a tak nějak mi různé laborování od té doby připadá jako sloité objevování ji dávno vyřeeného.
Právě proto pokud pominu lepení stínění, které je magnetické,co je jediná jednoduchá a elegantní cesta, tak to zafrézování drátu pod nalepený měd. pásek připadá jako rozum,né a méně pracné.
Tvůj způsob řeení je podle mne dost exotický a ani tuny kitu pod dráhou mi nepřipadají ideální, ale ...
|
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 22-03-2011 08:44 |
|
|
Tuny kitu to určitě nebudou,ten plech je 0,4 a kdy se to na chemopren pomlátí gumovou paličkou vyrovnají se i ohyby od nůek.Ten pokusný díl má přesně 80x80 cm a dráka r 33cm a spotřeba kitu tak 2 polévkové líce(lepí příměr mě nenapad.)
Hlavně nekitovat rapidem.Navíc plechy budou jen v zatáčkách rovinky budou bez,aby to frčelo.Měl sem jetě jeden nápad,hustý lak s kovovým prachem. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 22-03-2011 10:16 |
|
|
No ten lak bych asi nedělal, bude to "rát" pneu. Dráha se natírá válečkem, aby byl povrch "pomeranč"
|
|
Autor |
Tomnem
člen
Příspěvků celkem: 181
Bydlitě: Kondrac 119,258 01 Vlaim
Registrován od: 12.11.07 |
Vloeno dne 22-03-2011 14:58 |
|
|
Nejjednoduí,pro toho kdo chce vyuívat magnety na dřevěné dráze,je pouít magnetickou barvu.Měla by být běně dostupná.
http://www.dj-tjwelles.cz/cz/e-shop/370560/c16528-specialni-media/magneticka-barva-250ml.html
Tomá N. www.tomnem-slot.estranky.cz |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 22-03-2011 17:14 |
|
|
Samozřejmě,e ta směs laku a kovového prachu by byla překryta nátěrem na dráhu,ale magnetická barva mě popravdě zaskočila.To mění vechno,objednám a vyzkouím. |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 22-03-2011 17:15 |
|
|
Nějak mi unikla pointa jedění na dřevěné dráze s magnety....?
Pokud vím, tak ti co závodí s komerčkama zakazují magnety i na plastové dráze.
To u tam třeba namontujte kolík u zadní nápravy a bude to skoro jako elezniční modelářství
A ti co to nezvládnou a budou pořád lítat z dráhy ven a se přihlásí do čtvrtečního krouku leteckých modelářů.....
To říkává Standa Polič, kdy někdo pořád padá z dráhy.
Ale to přece k dráhovkám patří, e auto vypadne, kdy není v pořádku mezičlánek, kerý začíná pod čepicí a končí na konečku prstu, který mačká ovladač.....
Nic ve zlém- jen to stále nemůu pochopit, aby auto dobře jezdilo- pouít magnet.
JMS |
|
Autor |
ALEXone
člen
Vloeno dne 22-03-2011 18:36 |
|
|
Odpověď není tak sloitá,ne kadý aspiruje na mistra světa,jsou mezi námi tací,kteří si chtějí udělat dráhu pro radost a mají pár aut z obchodu a ty magnety tam prostě jsou.
Zkouel sem ty carrery na zkuebním metru dráhy a neuspokojilo mě to.
A kdy na to pustím děcka,budou auta za chvilku na sračku.
Nic v tom prostě nehledej,někdo má rád holky,někdo zase vdolky. |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 22-03-2011 22:40 |
|
|
Tak Juro a má to. My co jezdíme závody přece nejezdíme pro radost.
|
Autor |
Tomnem
člen
Příspěvků celkem: 181
Bydlitě: Kondrac 119,258 01 Vlaim
Registrován od: 12.11.07 |
Vloeno dne 23-03-2011 00:05 |
|
|
Nechci Ti rozmlouvat ,,magnetickoudřevěnou dráhu,ale ani na ní auta z krabičky nepojedou nijak valně.Taky jsem se s tím dost natrápil.Kolikrát se mi auto vyndané z krabičky nebylo schopné ani rozjet.Lepí ne magnet je namazaná dráha a silikonové pneu.Potom to jezdí jak má.A dětem bych pro začátek stáhnul volty,jinak to rozbijí i s magnetem.
Tomá N. www.tomnem-slot.estranky.cz |
|