Autor |
RE: Stavba dřevěné dráhy |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 27-06-2007 14:45 |
|
|
Ví, co by mi na tu tvou poslední větu řekla bejvalka? Nadbíha si hrobníkovi na lopatu. Ty to má doma asi hodně na háku. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 27-06-2007 14:50 |
|
|
Souhlas, komerční plastové dráhy vypadají na pohled levněji , ale pokud se člověk pokusí realizovat cokoliv delího, nebo ve více dráhách, tak se náklady překvapivě dostávají velmi vysoko. Zatím ovem jediný pro doma zásadní klad mají v tom, e dřevěnou dráhu nesloí do krabice. A to je alespoň v mém případě zásadní vlastnost- bohuel.
|
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 27-06-2007 17:54 |
|
|
2Mitch:
Spí si tady hraju na hrdinu, protoe vím, e na tyto stránky manelka nezabrousí ani náhodou. V reálu jsem samozřejmě v rámci moností starostlivý otec 3 nezletilých dětí, který se k automodelařině vlastně vrátil hlavně kvůli nim (oficiální verze) - co by člověk pro ty broučky neudělal, e...
2 Petr:
Nemyslím, je to jen otázka velikosti krabice pod manelskou postel se v pohodě vejde asi 25metrová modulová trojdráha, kdy nebude trvat na dvou mostech.
Honza |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 28-06-2007 15:54 |
|
|
To Sutor, v tom případě je to jetě otázka úhlu pohledu manelky, co je jetě krabice a co ta velká bedna co tady furt překáí.
|
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 28-06-2007 16:52 |
|
|
Jo, to má pravdu, manelky a eny vůbec se vyznačují poněkud odlinou optikou, předevím na nae záleitosti...
Mimochodem, dnes jsem se vrátil z Německa, kde jsem si zajezdil na dřevěné dráze ze tří modulů od Plazidu (celkový rozměr cca 4x2m, trojdráha, celková délka trati 16,5m). Ve srovnání s mou Carrerou Exclusive je to opravdu bomba a úplně jiné pojedění. Ale na druhou stranu zase monost změny tvaru a velikosti dráhy u plastové autodráhy podle okamitého rozmaru vlastníka má rozhodně něco do sebe. Tak vlastně nevím, čemu dát přednost...
Honza
Editoval sutor dne 29-06-2007 08:49 |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 28-06-2007 22:18 |
|
|
A co takhe to, co mi ji dlouho vrtá hlavou? Modulovou čtyřdráhu z plastu? Velikost modulu cca 1,5 x 0,5. Lehké, tenké, odolné, variabilní a v případě pečlivého zpracování a volby materiálu velmi elegantní. Vypěněné PVC desky mi Honza rozmluvil, ji hledám jiné materiály....... například matný polykarbonát.
|
|
Autor |
Mitch
člen
Příspěvků celkem: 1003
Bydlitě: New Bor City
Registrován od: 20.09.06 |
Vloeno dne 29-06-2007 07:18 |
|
|
Já bych kdybych něco takového dělal asi bych si vybral jako materiál Novodur. Je velice pruný, otěruvzdorný a velice dobře se opracovává. Jen je krapet draí. 5mm deska 1mx2m výjde asi na něco přes 1300Kč a 8mm asi 1900Kč. |
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 29-06-2007 08:54 |
|
|
Modulový plast ani náhodou, mělo by to nevýhody obou řeení - patná dráha + její neměnnost. Je to buď tak nebo tak, ale asi nakonec zůstane jen ta plastovka a dřevo mě bude lákat dál...
Honza |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 29-06-2007 14:43 |
|
|
Myslím, e vhodně voleným modulem- jak půdorysem, tak tvarem dráhy slotu v kadém modulu by se dal udělat celkem variabilní systém. Vdy i ty dřevěné dráhy nejsou z jednoho kusu a ty komerční jsou sestavené také ze sady modulů. Pokud by plast nebyl na povchu hladký a při vhodné tlouce by to nemělo být patné ne? Nebo mi uniká nějaká u autodráhy nezastupitelná vlastnost dřeva? Vdy ani to dřevo větinou není dubová fona, ale lisované piliny a třísky s lepidlem.
Neberte to prosím nikdo jako provokaci, nebo neustálé rýpání, já se jenom rád na věci dívám odjinud ne je zvykem, občas se to vyplatí........... No a tady mi v hlavě visí otázka: proč vlastně to dřevo a nikdy jinak?
Editoval Petr L dne 29-06-2007 14:49 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 29-06-2007 16:07 |
|
|
Pánové, nedělejme si iluze, e tady objevíme Ameriku. Myslím, e nejlepí variantou je přejmout vyzkouený systém - materiál, rozměry atd. a pokusit se ho v domácích podmínkách zrealizovat co moná nejlevněji.
Z jiných aktivit (stavba reprosoustav) vím, e něčemu se konkurovat nedá - za prodejní cenu neseenete ani součástky, ale u určitých konstrukcí můete být a na 30% prodejní ceny. Analogicky to platí i zde. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 29-06-2007 16:29 |
|
|
Vítku to je sice svatá pravda, ale i v reprosoustavách existují vyjimky a ne ve je ze dřeva.
Já nechci objevovat Ameriku, jenom mi nestačí k oputění nápadu odpověď typu nech to být tak, jak to je, je to ozkouené a funguje to.
To neberu jako argument zhruba od tří let a protoe jsem zatím nikdy naslyel co je na tom dřevu vlastně jinak, myslím e jediné proč je to dřevo super, je to, e dráha se nekroutí a neklepe, má citlivé rádiusy, dost místa a pořádné rovinky. Ale to musí jít i v plastu, pokud se zvolí vhodný typ a mechanické provedení a o to mi jde.
Moná by bylo dobré celou debatu s plastem přesunout do vlákny "plastové dráhy, a to tady nepřekáí a neodvádí od tématu. Co vy na to? Jestli souhlas, prosím Adminy o přesun. Díky
Editoval Petr L dne 29-06-2007 16:50 |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 29-06-2007 18:10 |
|
|
Tady jsme se nepochopili. Měl jsem na mysli, e nemá smysl konkurovat super levným řeením - bakelitové repráčky k PC za cenu ze supermarketu prostě nepostaví.
A pokud nezná dobře vlastnosti materiálu, způsob jeho opracování apod.,pak nastupuje vyzkouené řeení. Tzn., e bych fakt vsadil na dřevotřísku MDF a u doporučené postupy.
Napadá mně, e u plastu můe být problém i s povrchovou úpravou zmiňovaným doporučeným nátěrem.
Pravděpodobně nebude takový plast běně dostupný.
Jetě jednou moností by v návaznosti na plast mohlo být vyuití materiálu na bázi kompozitu. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 30-06-2007 12:24 |
|
|
Vítku , kompozitu bych se bál, při troe snahy se dá nechat si na zakázku vyrobit sandwich, ale vlastnosti nejsou pro dráhu vhodné. Mne právě na těch dřevotřískách vadí to odolnost vůči vlku a lakování povchu. a nutnost nějak pořeit hrany desek. U polykarbonátu toto odpadá a povch by se dal řeít vhodně hrubým přebrouením.
|
|
Autor |
Honza
člen
Příspěvků celkem: 432
Bydlitě: Ostrava
Registrován od: 30.11.06 |
Vloeno dne 01-07-2007 20:21 |
|
|
Taky se domnívám, e ke stavbě dřevěné dráhy je nejlepí polykarbonát, u vzhledem ke zlomům při změně sklonu dráhy, které lze z lexanu udělat plynulé, jak je to v reálu. Lexan po přebrouení lze snadno obarvit a není nutno řeit chlupaté nepevné hrany ve slotech. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 02-07-2007 09:59 |
|
|
Tome, tak s tím se nedá ne souhlasit, proto jsem chtěl, aby se celá ta debata přesunula do "plastové dráhy". Svět je legrační a někdy se název původního produktu stává názvem pro celý obor a jsou z toho takové zamotance.
|
|
Autor |
Marek
člen
Příspěvků celkem: 43
Bydlitě: Okres Znojmo
Registrován od: 28.12.06 |
Vloeno dne 18-07-2007 12:01 |
|
|
Sutore dej nám nějakou internetovou adresu a můem ten "PLAZID" skouknout. Na nic jsem nenarazil. Díky.
Marek |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 18-07-2007 13:38 |
|
|
http://www.plazidus.de/
|
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 18-07-2007 14:53 |
|
|
Zase jsem pomalejí...
Honza |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Vloeno dne 18-07-2007 14:56 |
|
|
Ale pokud jde o Plazidus, tak si myslím, e jsi byl první kdo o něm cokoliv napsal.....
|
|
Autor |
sutor
člen
Vloeno dne 18-07-2007 16:10 |
|
|
Aby ne, zanechalo to ve mně napoprvé docela velký dojem a chtěl jsem se o něj podělit s ostatními obdobně postienými. Kupoval jsem si tam model Mosler 900T od NSR a vyzkouel jsem si ho na ní přímo na místě v prodejně. Navíc ta dráha měla magnetické vodiče, take výsledek byl v porovnání s plastem i při tak krátké délce ohromující. Bylo moné si zajezdit i s race truckem od FLY a musím říci, e kdybych se nebál, co tomu vzplanutí řekne manelka (určitě by měla jinou ideu, jak eurům utrhnout drápky), tak jsem snad na místě udělal objednávku a pomohl Němcům s vylepením jejich HDP. Ale postupem času mě to přelo, tyhle dráhy jsou přece jenom trochu neskladné a předpokládá se jejich trvalejí stabilní umístění, a pak taky určitá nemonost zásadnějí rychlé změny tvaru - prostě jakékoliv řeení má svá pro i proti...
Honza
Editoval sutor dne 18-07-2007 16:11 |
|