Autor |
Vodicí pásky pro dřevěné dráhy |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 07-05-2007 19:07 |
|
|
Vlákno zakládám na popud Jirky, který se mě otázal, zda tyto vodicí pásky, o kterých jsem mu říkala které zde na fotce předkládám, zvládnou utáhnout i motory Falcon. Bohuel nemám zkuenost a nejsem technický typ. Pásky mi doporučil Tom Herder a psal mi k tomu:
Pro jedění na domácí autodráze se předpokládá, e odběry proudu budou něco kolem 1 - 1,5 Amperu a tak se přilo na to, e vodiče není potřeba dimenzovat na velké proudy a pouívá se měděná páska opatřená samolepící vrstvou a prostě se na dráhu přilepí. Tak to dělají ti chlapi co stavějí dřevěné dráhy. Je to rychlé a ty proudy pro domácí autíčka to zvládá.
Díky za pomoc
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
RE: Vodicí pásky pro dřevěné dráhy |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 07-05-2007 20:59 |
|
|
V souvislosti s tím bych chtěl znát názor zasvěcených na stavění dřevěné dráhy v domácích podmínkách. Jeliko se zůčastňuji se synem závodů komerčních aut a nemáme kde trénovat a ladit tyto auta na dřevěnou dráhu, hodláme si dle inspirací z Archery Raceway postavit dráhu za pouití výe zmíněné pásky. Jako základní desku bych pouil dřevotřísku tl. 19 či 22 mm a dráky vyřízl frézkou. |
|
Autor |
Tomas Zednicek
člen
Příspěvků celkem: 13
Bydlitě: Chráany (Třebívlice)
Registrován od: 17.04.07 |
Vloeno dne 07-05-2007 22:40 |
|
|
Před esti lety jsem zhotovil a postavil na koleně za 5 měsíců čtyřproudovou dřevěnou dráhu (28,5m). Dilema ohledně vodičů bylo velké, právě tehdy jsem se byl podívat v Libereci ve Větrníku na jejich tehdy novou dráhu. Nakonec jsem volil stínění, ovem 3+1 (3Fe + 1Cu) drátky.
Výhoda je v tom, e se toto stínění nebortí, nebo je hodně tvrdé. Nevýhoda - je magnetické. Museli jsme z aut vytahovat magnety. Nebo naopak, pro někoho by to mohla být výhoda?!? Výe uvedené samolepící Cu pásky taky znám a mohu je doporučit. Mají tu obrovskou výhodu, e se dají velice snadno obnovovat. Pokud bych do toho el dnes znovu (ve k tomu směřuje) budou to klasické roubované a lepené Cu pásy. Fandím vem, co to by jen zkusí.
Tomá Zedníček
Tomas Zednicek sem připíchnul tento obrázek:
Editoval Pepino dne 07-05-2007 22:48 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 07-05-2007 22:49 |
|
|
Dráha Tomáe Zedníčka obr. č. 2
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Pepino sem připíchnul tento obrázek:
|
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 08-05-2007 13:52 |
|
|
4 poznámky.
Ano MDF, ale doporučil bych spí tl. 18 mm a markety typu OBI apod. ji nevedou. A celá deska má rozměr cca 240 x 180 cm.
Ano horní frézka, ale frézování bych asi svěřil dobrému stoláři. Ty plynulé zatáčky a dlouhé rovinky - to bych si netroufnul.
To lepení jsem viděl na fotkách, ale mám obavu z rozdílné kvality samotných pásků a vůbec neznám cenovou ralaci za metr nebo balení.
A docela by mně zajímalo jak je to s tou zatíitelností - pouitím motorků. Jestli jsem to dobře pochopil, tak si pak člověk doma nezajezdí s určitými motory - nad 2A???
Editoval vitek dne 08-05-2007 16:26 |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 08-05-2007 15:13 |
|
|
Tak u vím co je MDF a kde ji seenu. Jedná se o lisovaný papír podobný sololitu ale tvrdý a hladký. Prodávají jí asi 10 km od místa kde bydlím a je to v deskách 184 x 275cm. Tlouka 12 mm stojí 159,-Kč za 1m2 bez DPH a dalí tlouky vdy asi o 15 kč více po dvou milimetrech. Pojedu se na to do konce týdne podívat. Radi bych zvolit větí sílu aby se prořezem dráky na 7 mm deska mnoho nezeslabila.
Editoval Jirka dne 08-05-2007 15:17 |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 08-05-2007 15:38 |
|
|
Jíří to je pecka !!!! Kdybysem neměl to Ninco jetě skoro nedodělaný, tedy kdyby bylo starý a rozbitý , tak jdu do toho taky. U jsem o tom pekuloval před lety, ale zavrhnul jsem stavbu právě z důvodů vodících lit. Dělat to ze stínění kabelů se mi vůbec nechtělo.
A má to jetě jeden zádrhel - místo i na výrobu. Aby ti vyfrézovaný dráky pěkně sedly k sobě, měl by jsi nejprve celou tra postavit a potom frézovat. Budeli to dělat z dílů a aspoň z dvou to udělat musí, nechce-li jen nějakej oválek
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 08-05-2007 16:04 |
|
|
Pro vechny kdo do toho chtějí jít taky uvádím odkaz na prodej měděné pásky http://www.barevnaskla.cz/medpasky.html .V týdnu se tam pokusím dostat a vybrat ty správné parametry, protoe údaje v té nabídce mi nic moc neříkají.Podle tlouky a rozměrů spočítám průřez a podle toho se dá určit proudové zatíení. Průběne budu informovat.
To HWSlot.
Vzhledem k tomu, e jsem 3 dny majitelem digitální autodráhy scalextric a mý dva synové z ní jetě do teď neslezli uvauji, e bych jako první dráhu postavil nějakou kratí a zkusil ji napojit na ten digitál. |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 08-05-2007 19:49 |
|
|
Ta síla 12mm je opravdu dostačující, ale doporučil bych MDF desku jetě před frézováním napustit epoxidovým lakem. zvýí se tím pevnost a frézuje se to líp.
Povrch bych doporučil BALAKRYL smíchaný s LATEXEM v poměru 2:1 a nanáet válečkem. Udělá to strukturu jako asfaltový povrch.
Ty pásky by měly být v rovině s povrchem, nebo mírně zaputěné.
Jinak bych chtěl pochválit Toma Zedníčka za překrásnou dráhu.
Kdy se objevím v Ústí, rád bych se podíval.
Je jenom na 1/32, nebo i 1/24?
JMS |
|
Autor |
Tomas Zednicek
člen
Vloeno dne 08-05-2007 20:33 |
|
|
Dráha ji není v Ústí, je v Krupce, současným majitelem je Zdeněk Ziegler.
Dráha je z DTD18, tedy dřevotřísky síly 18mm. Rozteč dráek je 130mm, hlubka 10mm. Dráha je tedy vhodná i pro 1:24. Z frézování horní frézkou "na koleně" nemějte strach. Chce to pár přípravků: na oblouky "kruítko", tedy čep s dvěma vodícími kulatinami, na nich se v odpovídající délce zaaretuje frézka pro daný poloměr a na rovinky jednoduchou vodící litu coby pravítko podle něj se "jede". Frézovací nástroje doporučuji od fa.DIMAR (a e jsem jich vyzkouel a ztupil spoustu). Povrch, tak jak uvádí JMS je perfektní a navíc i realistický. Lze jetě provést krycí nátěr transparentním Sportakrylem, ale není to nutnost. Zato řádné naputění dráek epoxidovým lakem je víceméně povinnost.
Tomá Zedníček |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 09-05-2007 22:23 |
|
|
To T.Zedníček - kdy jste zeslabil desku vlastně na 8 mm zpevnil jste ji zespoda nějak nebo je vlastně jako by samonosná. Dneska jsem se díval na 12mm a taky na 16mm MDF a těch 12 se mi zdá pořád málo ale ta silnějí váí 65 kg tak bych nechtěl mít plochý nohy jako Tom. A taky se mi zdá říznout dráku na 10mm zbytečně hluboký, protoe kdy změřím "cahozácký" vodítko, tak se přes kartáčky dostane do hloubky sotva na 6mm. |
|
Autor |
Tomas Zednicek
člen
Vloeno dne 10-05-2007 16:15 |
|
|
1* ádné zpevnění není třeba, pouze v místech, kde na sebe navazují jednotlivé díly dráhy jsou zespoda obdélníky (ířka dráhy x cca.50cm), které k sobě pasují jednotlivé díly. Jinak pod celou dráhou jsou podstavce v roztečích zhruba 80cm. Po dráze se při čitění dalo chodit!
2* Dráka je hluboká preventivně, pokud se z autíčka něco uvolní a upadne do dráky, zapadne to dostatečně hluboko, take to nebrání dalí jízdě a vytáhne se to po závodech.
3* Vámi uváděná hmotnost je celá deska. Jednotlivé díly vak jsou pouze vyřezané segmenty. Nejtěí díl (osazený) váil necelých 30kg.
Tomá Zedníček |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 10-05-2007 18:19 |
|
|
Tady asi dolo k nedoruzmění. Myslím, e jsou tady nepřímo naznačeny dvě cesty. Dráha ze segmentů a dráha v jednom kuse.
Osobně bych i v případě dráhy domů zvaoval díly velikosti cca 60x60 cm a jejich náseldné sestavení do dráhy - "jako z plastovcýh dílů". Z 15 dílů mám potom plochu pro dráhu 180x300 cm. Co na tréninkové a běné jedění myslím stačí. Sám toto od zaloení vlákna velmi zvauji. Víc ne dokup traových dílů z plastu.
Chtěl byc se zeptat na několik věcí.
Jakou minimální a optimální rozteč dráek zvolit pro 1:32 a 1:24?
- 1:24 aby tzv. jela a 1:32 bylo v pohodě.
Jaký je minimální - vhodný - doporučený poloměr zatáček pro 1:32 a 1:24?
- 1:24 aby tzv. jela a 1:32 bylo v pohodě. |
|
Autor |
Tomas Zednicek
člen
Vloeno dne 10-05-2007 20:51 |
|
|
Rozteče (pro makety!):
100mm ... vhodná pro 1:32
120mm ... 1:32=dobrá, 1:24=pouitelné minimum
130mm ... 1:32=ideální, 1:24=dostatečná
150mm ... 1:32=zbytečná, 1:24=ideální
Minimální POLOMĚR:
200mm
Tomá Zedníček |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 10-05-2007 22:44 |
|
|
Děkuji p.Zedníčkovi za cenné informace. Já sám zvauji, e se ji přítí týden pustím do stavby tzv. tréninkové a zkuební dráhy, kterou bych udělal z jedné desky v půli rozdělené pantem aby se dala sloit za skríň a opět rychle rozloit. Na této si alespoň vyzkouím postup jak ho výe popisujete. Poté mám přes léto v plánu postavit větí tra, kterou bych umístil pod strop do garáe a spoutěl dolů.Na té bychom chtěli pořádat i nějaké mení závody. Skládat tra pokadé z mnoství dílů mi připadá v domácích podmínkách nereálné ale to záleí jaké má kdo doma podmínky. |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Bydlitě: Praha
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 11-05-2007 08:16 |
|
|
Jen pro případnou inspiraci Jirky něco v podobném duchu: www.slotfire.com
Viděl jsem to na výstavách a to modulové provedení opravdu nemá chybu (zajímavá je i tloutka pouité MDF). Vlastně jednu ano - cena je pro zdejího zájemce fakt dost vysoká...
Honza
Editoval sutor dne 11-05-2007 08:20 |
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Vloeno dne 11-05-2007 08:28 |
|
|
Sutore, dovolím si oponovat. Podle mě je to přesně naopak. Toto je nejideálnějí a cenově nejpřijatelnějí cesta k velké dřevěné dráze. Je to v podstatě něco, o čem jsme se bavili v jiném vláknu (moduly z FARO čtyřdráhou, kadý udělá nějaký, výsledkem je velký okruh).
Desky nejsou tak drahé, take si myslím, e je to levné řeení.
Ale tvorba dřevěných drah je na jiné vlákno.
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE |
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Bydlitě: Praha
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 11-05-2007 08:55 |
|
|
Měl jsem samozřejmě na mysli cenu konkrétních dřevěných hotových modulů přímo od Slotfire. V případě, e se bude jednat o moduly z farodráhy nebo výplod ikovných tuzemských paciček, je situace pochopitelně odliná. Souhlasím s tebou, e moduly dřevěné dráhy jsou ikovná věc, ale spíe pro domácí autodráhu nebo její ukázkovou komerční variantu. Mmch, v praxi si fungování skládání jednotlivých modulů opravdu dřevěné dráhy od dílčích výrobců na jejich setkání moc nedovedu představit - ví, jaký je problém, aby se alespoň někdo účastnil závodů...
Sakra, u píu tuhle odpověď podruhé a nechce se objevit. Doufám, e se pak zobrazí obě a já budu vypadat jako sklerotik.
Honza |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 16-05-2007 18:11 |
|
|
Pár dní jsem nebyl na fóru protoe nám vyschla studna a řeím vodovodní přípojku, take stavba dráhy se zatím odkládá. Musím uznat, e ten systém slotfire je perfektní. Změnil jsem názor a el bych do takového systému. Vyhovující jsou i ty rozměry jednotlivých desek protoe 60 x 60 jak navrhoval Vítek je pro mě málo.
Chtělo by to ale vymyslet nějaký spolehlivý napojování dráek aby to stoprocentně sedělo a vodilo proud.A jestli se nepletu, tak slotfire má tlouku dráhy 19mm.
Editoval Jirka dne 16-05-2007 18:14 |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 16-05-2007 18:52 |
|
|
Moná bych to měl lépe vysvětlit.
Moje idea je asi taková. Provedu návrh dráhy, MDF desku rozřeu na zmíněné moduly 60x60, provedu jejich sesazení (péro, kolíky nebo něco podobného) a podle návrhu vyfrézuju dráky, natřu dráhu, nalepím pásky atd. Tzn., e budu mít k dispozici demontovatelnou a v domácích podmínkách uloitelnou dráhu.
Samotný modul není konečným řeením a stejně tak uvauji o návrhu, který by umonil roziřovat dráhu podle plochy, která je k dispozici. Trochu mně toti děsí jednou provdy daná domácí dráha. |
|