Autor |
Nábor členů |
Jirka
člen
Příspěvků celkem: 417
Bydlitě: Holubice, Praha-západ
Registrován od: 04.04.07 |
Vloeno dne 16-01-2008 19:26 |
|
|
Prosím o radu či nějaký realizovatelný nápad jak nabírat nové členy do krouku a to zvlátě děti. Od zaloení naeho krouku v Podbabě jsme stále bohuel nedokázali přilákat nějaké dalí dětské příznivce autodráhy. Kromě mého syna mají ostatní členové buď děti ji odrostlé a nemají o autodráhu zájem anebo jsou zatím moc malé. Pokud jsem se někdy snail přilákat na dráhu děti svých kolegů a známých o nich vím, e se jim autodráha líbí, protoe několikrát třeba jezdili se synem u nás doma, do krouku je nedostanu. Myslím si, e pokadé kdy od nás odeli a třeba své rodiče potom seznámili se svým přáním, co vím od syna, rodiče jim to ve větině případů rozmluvili, protoe za tím vidí pouze určitou finanční a časovou náročnost, kterou by musely obětovat, a to i přesto kdy jsem jim nabídl, e jejich ratolest můe jezdit na krouek s námi. Dokáete někdo poradit co se s tím dá dělat. Nezáleí jenom jestli má zájem dítě ale hlavně jestli ho v tom rodiče podpoří. Podle mého zjitění nejde jen o finance protoe ty rodiny znám a vím, e si ijí docela dobře.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání. |
|
Autor |
RE: Nábor členů |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Bydlitě: Praha
Vloeno dne 16-01-2008 19:51 |
|
|
Jirko, pokud neděláme klasický krouek, kam můou rodiče děti dát a večer si je vyzvednout, tak musíme lovit rovnou dítě včetně tatínka.
Ze koly a kolky mám odpozorováno, e rodiče vítají jakoukoliv zájmovou činnost pouze v případě, kdy se jejich role sestává pouze ze zajitění dopravy a financování.
Přítomnost rodičů v kroucích je reálná pouze v případě výtvarných krouků a výletů, kam se nominují maminky které trpí nedostatkem společenského kontaktu protoe nechodí do práce. To ale u autodráhy nehrozí.
Take při naem modelu jedění nám nezbývá, ne lovit tatínky, jejich děti by to mohlo bavit. Alespoň tak to vidím já.
|
|
Autor |
Pepino
Super Administrátor
Příspěvků celkem: 1154
Bydlitě: Hvozdnice
Registrován od: 13.09.06 |
Vloeno dne 16-01-2008 21:22 |
|
|
Jirko, my půjdeem prozatím cestou volného jedění na dráze a krouek odsuneme na vedlejí kolej. Prostě jde o to jen přilákat ty děti a aby se naučily chodit sami, tzn. musí být z blízkého okolí. Nemyslím si, e na základní seznámení nutně potřebují svolení rodičů.
Máme ve svém okolí několik základních kol, kde budeme nabízet volné exkurze např. při hodinách pracovní výchovy apod. Kdy seeneme do čtvrt roku 1 stálé dítě, bude to úspěch. Důleité ale je, vechny kolem masírovat.
Kadou sebemení blbost posílat jako Tiskovou zprávu do místních titěných či on-line médií, mít plakátky ve vech modelářských prodejnách apod. Takto prostě budeme postupovat a postupujeme u nás v HK. Ji o nás bylo 2x psáno v hlavních HK novinách a nyní budeme mít i upoutávku před kadou filmovou produkcí v HK kinech (je to projekt města). A čím více lidí o nás bude vědět, tím více k nám jich zavítá a tím větí je ance, e se někdo uchytí.
Já jsem si např. vimnul, e nad námi v prodejně hraček má majitel k volnému hraní stůl s legem a docela často tam zavítá mláde a tím nemyslím prvňáky. Mají prostě volný přístup a kdykoliv jdou kolem, mohou bez váhání strávit chvilku zábavou a stejně tak mohou zajít k nám dolů. A k tomu právě ty rodiče nepotřebují, protoe se prostě jen v odpoledních hodinách sami motají po ulicích.
A kdy pak jednou zavolám rodičům, e dítě chodí občas do klubu dobře jezdí a e ho třeba vezmu do Prahy či Třebové na závody (svým autem a pojede mým vypůjčeným) atd ... je to prostě cesta na dlouhou tra, monás si to maluji moc růově, ale prostě to takto zkusím.
HLAVNÍ JE ALE BÝT VIDĚN !!!
P.
Admin Team
AUTODRAHA ON-LINE
Editoval Pepino dne 16-01-2008 21:23 |
|
Autor |
HWSlot
člen
Příspěvků celkem: 401
Bydlitě: Thereban
Registrován od: 20.10.06 |
Vloeno dne 16-01-2008 21:42 |
|
|
Tome - na seznamu jsem zadal do hledáčku - autodráha Podbaba - a vyjelo mi dvě stránky odkazů
HWS
http://www.hwslot.estranky.cz/ |
|
Autor |
zeli
člen
Příspěvků celkem: 15
Bydlitě: Opava
Registrován od: 01.06.07 |
Vloeno dne 17-01-2008 09:44 |
|
|
Trochu budu polemizovat s Tomem. Pokud se člověk pohybuje v modelařině celý ivot, asi jej nenapadne uvaovat v jiném rozměru ne "automodelář". Správné pojmenování je jedna věc, realita druhá. Pro potenciálního zájemce z "venku" je prvním zjednodueným pojmem asi vdy autodráha, teprve pak následuje proniknutí do problematiky a shánění podrobnějích informací. Při pátrání po autodráze na netu jsem skouel prakticky vechny odkazy (autodráha, src, slot cars, DDM, apod.) a kdy pominu tento web, který povauji za jediný "globální" aktuální informační portál (Pepino díky) jsem se neuvěřitelnými oklikami dopátral krouků v místě (DDM Vítkov) a zjistil, e v dosahu jsou dvě dřevěné dráhy - vlastní propagace téměř nulová, omezená jen na vypsání krouků automodelář I a III za 170,- Kč + pár neaktuálních fotografií a jednou za měsíc na stránkách DDM vypsány dvakrát do měsíce jízdy pro veřejnost (5,- Kč s sebou) aktualizované tak, e první termín potenciální zájemce vdy provihne. Je pravda, e Vítkov je malé město se patnou dosaitelností a tak nelze předpokládat e se najde větí mnoství tatínků ochotných vozit dítě do krouku 20 a více kilometrů ... 28. ledna je od 15 hodin dalí jedění po veřejnost, tak se pojedu podívat a uvidím jak vypadá realita. |
|
Autor |
Petr L
Administrátor
Příspěvků celkem: 2145
Vloeno dne 17-01-2008 10:07 |
|
|
Zcela souhlasím, i já jsem hledal pomocí neuvěřitelných kombinací.
To e jsem automodelář jsem se dozvěděl a kdy jsem vyplňoval přihláku do DDM. el jsem se zeptat co mám napsat do jedné kolonky. Ptal jsem se co jsme zač, kdy závodíme na dráze a dostal jsem odpověď "automadeláři"
Napoprvé mi to docela zarazilo.
|
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 17-01-2008 10:19 |
|
|
Pokud je mi známo, tak klub pořádá pravidelné nábory po kolách v okolí kde pracně postaví dráhu, děti se vozí ale nový členové nikde. Zároveň jsou kadý týden dny otevřených dveří a to i v dopolednich hodinách, kdy chodí celé třídy přímo do stanice techniků.Tímto způsobem se to praktikuje pokud vím u dlouho. My, kteří jsme rádi kdy na dráhu přijdeme jednou týdně, tak pro nábor spíe sháníme lidi ze svého okolí ale jak to dopadá jsem výe popsal. Tome u nás to asi nejde praktikovat jako u tebe v Liberci. Nevím my nejsme zaměstnanci DDM a to by muselo být na jiných. Zajímal by mne ale ten rozdíl jak to vedete u vás. Moná pojedu v zimě za kamarádem do Jablonce a tak bych se rád stavěl ve Větrníku na krouku a porovnal.
|
Autor |
sutor
člen
Příspěvků celkem: 359
Registrován od: 10.04.07 |
Vloeno dne 17-01-2008 11:52 |
|
|
Tome vyjímečně s tebou úplně nesouhlasím - skutečně velká města nabízejí statisticky podstatně víc moností, jak aktivně strávit nebo prolelkovat větinu volného času dětí. K tomu se jetě větinou připojují problémy s dostupností v rámci aglomerace (Jirka s Danym se dostane z Holubic do Podbaby za polovinu času, kterou potřebuji já, přestoe to mám tak polovinu vzdálenosti a jsem místní praák), s rozvrhy dětí ve kole, časem zaměstnaných rodičů, obavami rodičů nechat je bez dozoru cestovat ve večerních hodinách MHD ze vzdálenějího bydlitě apod. Ale, a to mi přijde nejpodstatnějí, praské děti jsou tak nějak pohodlnějí a pasivnějí a je náročnějí je něčím trvaleji zaujmout a nadchnout (mám kadoročně monost porovnat jejich chování na letních táborech ve srovnání s mimopraskými dětmi a nevycházejí z toho moc dobře). Přijde mi ale, e to neplatí jen pro děti - ne náhodou je mezi naimi plastočleny také větina nepraáků (kdyby to nakonec Jirka minulý rok sám aktivně nezačal, tak bychom dnes taky nefungovali, i kdy část z nás o existenci dráhy věděla u 20 let).
Samozřejmě, e zájem dětí zvedne hlavně charizma vedoucího a aktivní program krouku, ale to u se tu probíralo x-krát. Asi něco děláme úplně patně (tedy nejen my), protoe sever takové problémy evidentně nemá...
Honza |
|
Autor |
JMS
člen
Příspěvků celkem: 349
Bydlitě: Holeov
Registrován od: 21.03.07 |
Vloeno dne 17-01-2008 14:32 |
|
|
Vechno je o lidech a situacích v daném regionu.
U nás ani na kolách neměli zájem, aby jsme jim děcka nějakým náborem lákali do krouků.
koly mají své zájmové krouky a pokud by jsme jim děcka odlákali někam jinam je to pro ně ztráta.
koly dostávají dotace na počet dětí v mimokolních kroucích, které pořádá kola a tím jsme konkurenti a oni proto nemají zájem děckám zveřejnit monost návtěvy nějakého automodelářského krouku mimo kolu.
Je to trní ekonomika, ale je to dnení doba.
JMS |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 17-01-2008 20:05 |
|
|
Dolo na slova největího českého automodeláře vech dob Járy Cimermana. "Můeme s tím nesouhlasit, můeme proti tomu protestovat ale to je asi tak vechno co se proti tomu dá dělat"
|
Autor |
Honza65
člen
Příspěvků celkem: 164
Bydlitě: Most
Registrován od: 05.04.07 |
Vloeno dne 17-01-2008 22:11 |
|
|
Jirko,moná je to tím e jsme v Mostě nebo ,,hvězdama"já nevím,ale od zveřejnění kontaktu na ná klub na zdejím webu se mi ozvali na email dva lidé s dotazem na fungování klubu atd.není to moc,ale mení ůspěch to je.take jde opravdu o ty informace a o to je dostat do podvědomí lidí z okolí.a budem na závodech u vás na Podbabě dáme řeč. |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 18-01-2008 23:22 |
|
|
Mě se z počátku po zveřejnění ozvali čtyři a chodí k nám jenom jeden. Od tý doby se neozval nikdo.
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 19-01-2008 10:26 |
|
|
Mohli by jste vichni co se zabývate krouky a kluby napsat i nějaké ekonomické podrobnosti pro inspiraci? V Třebové jsme otevřeli dráhu a očekáváme, e co nevidět budeme dotázání na členství v klubu jak dospěláky tak mládeí. Nechceme na tom "rejovat" ale charitu by jsme také neradi dělali. |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 19-01-2008 18:24 |
|
|
Ahoj Pietro, tak jak je u Vás na pomezí. Jetě Vás to neodfouklo. A teď k věci. V krouku na Podbabě platí člen za celý kolní rok 1200,-Kč. Pokud vstoupí v průběhu roku zaplatí poměrnou částku do konce kolního roku v měsících. Nejdříve po nás chtěli 2200,- Kč ale s tím jsme nesouhlasili, protoe "plechovkáři jsou klubem dotovaný na určitý věci, které mi nevyuíváme. Tak jsme se dohodli takto s tím, e pokud si jetě zaplatíme 100,- příspěvek za členství ve svazu můeme jezdit třeba i jejich makety co si do budoucna já s klukem plánuju.A jetě bych doplnil,e pokud pořádáme závody, tak odevzdáváme výtěek ze startovného. Padesát procent jde do DDM na náklady a padesát půjde celému klubu AMC z čeho nám prý budou dotovat např. ceny.Uvidíme jak to bude v praxi.
Závod je ivot, to co je před či po něm je jen čekání.
Editoval Jirka dne 19-01-2008 18:27 |
|
Autor |
src ceska trebova
člen
Příspěvků celkem: 212
Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová
Registrován od: 02.10.06 |
Vloeno dne 20-01-2008 01:14 |
|
|
Ahoj Jirko,
tento dotaz nepsal Pietro ale Jarda , i kdy nás to trápí oba a nejen nás dva. Díky za namět. My jsme si toti postavili drahu za své a teď nevíme zda případní novačci by nám měli alespoň trochu vykompenzovat nai práci a vloené finance a nebo se to vykalat a roziřovat členskou základnu: kdo příjde tak příjde. A kdy se zeptám: těch 1200,- je pro dospěláka i pro mládeníky? To my toti nyní řeíme jak dělit či nedělit výdělečne činné a koláky. |
|
Autor |
vitek
člen
Příspěvků celkem: 1642
Bydlitě: Zlín
Registrován od: 07.12.06 |
Vloeno dne 20-01-2008 10:36 |
|
|
Ono je to, nebo to můe být, jetě trochu jinak.
Kdy je krouek na DDM, tak děti platí nějakou částku, obvykle na půl roku nebo na poměrnou část. Jedná se ale o příspěvek. Nevím o tom, e by někde z těchto příspěvků pokryli kompletní náklady na provoz. Výe příspěvku můe zohlednit i náklady na krouek. Zbytek dokrývá DDM jako příspěvková organizace města nebo kraje. Teď záměrně pomíjím i jinou právní formu DDM nebo CVČ - aby to nebylo jetě komplikovanějí. V kadém případě ale platí, e kromě tohoto příspěvku, musí rodiče jetě dítěti přispět např. na nářadí, materiál apod. Ono pokud to děti dostanou úplně zadarmo, tak to taky není v pořádku.
Pokud má Klub registrovaný ve SMČR, tak jeho členové musí platit příspěvky stanovené Svazem. I ty za ně můe zaplatit Klub, pokud ovem vyvíjí takové aktivity, aby na to měl. Klub si můe stanovit i vnitřní příspěvky - má vlastní kasu. Jejich výe není nikde dána, stejně jako způsob jejich pouití. V kadém případě by ale obojí mělo být dáno písemně a jasně. Čili kolik se vybírá, od koho, do kdy, co je moné za to zaplatit a kdo o tom rozhoduje.
Pokud ovem Klub provozuje nějaké zařízení, tak musí úvaha o příspěvcích začít od rozpočtu na provoz. Kdy členské přípěvky budou součástí příjmu. A jak vysoké budou - o tom pak rozhodne to, z čeho budou dokryty náklady.
Dalí rovinou jsou pak i nějaké povinnosti členů. Výe příspěvku můe např. zohlednit to, jestli člověk do Klubu vnáí nějakou práci a nebo se jen "vozí".
U vás v ČT máte nezáviděníhodnou situaci v tom smyslu, e doteď pár lidí MAKALO a nováčci se budou jen VOZIT. Ale asi bych uvaoval o tom, e ti co se podíleli na současné podobě, by přípspěvky nějakou dobu nehradili. Nově příchozí ano. Kromě toho bych tam zohlednil podíl na provozu. A moná bych zaloil modelářský krouek - pravidelnou aktivitu pro děti. A tam vybíral příspěvek a v něm by bylo zahrnuto i členství v Klubu.
No a určitě je ve vzduchu i otázka aktivit, které přinesou nějaký příjem. Např. závody - startovné. |
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 20-01-2008 16:16 |
|
|
Díky Tome za pochvalu. Mám jetě jednu poznámku, která souvisí s Tvým příspěvkem. DDM jsou mnohými povaovány tak trochu za dojné krávy (troku je to i relikt minulého systému). Dají střechu nad hlavou a prostor a zatáhnou náklady spojené s provozem. A e ten prostor leí 90% času týdně ladem - myslím na situaci jeden krouek na 3 hodiny a něco málo k tomu - u nikoho nezajímá. A pokud to jetě ani neplní základní účel - práci s dětmi, pak se nikdo nemůe divit, e DDM pakují některé aktivity ven. Ono toti taky platí, e i DDM mají povinnost si část prostředků na činnost obstarat z jiných zdrojů - pronájmy apod. A e neijí jen z příspěvků zřizovatele.
A e situace na DDM není růová - od platů a po investice - snad ani nemá smysl rozvykládávat.
Myslím, e hodně zajímavým směrem rozvoje je pak nabídka aktivit i pro dospělé. Ale to je u na jinou debatu. |
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 20-01-2008 19:00 |
|
|
Jenom pro informaci ČT.Těch 1200,-Kč u nás platí kadý a to je dospělí či mimino.
|
Autor |
Jirka
člen
Vloeno dne 31-01-2008 14:45 |
|
|
Tak jen pro zájímavost poslední člen, kterého jsme přijali nyní v úterý je z Brna.
|
Autor |
vitek
člen
Vloeno dne 31-01-2008 15:34 |
|
|
Jen malinká poznámka k těm dospělým. Jeliko se jedná činnost ryze dobrovolnou, jsou po mém soudu klíčové vztahy mezi lidmi v Klubu. A pokud nejsou tak, nic nepostaví ani nezorganizuje. |
|