Ahoj vem,
vzhledem k blíícímu se termínu schůzky zainteresovaných lidí ohledně jakési "aktuální situaci v komerčních src" bych vás rád poádal o svůj názor na situaci v ČR, který poté budu tlumočit. Schůzka je tu kvůli vám, zákazníkům, nadencům, sběratelům.
Proto prosím o vyjádření:
- co vám chybí ve sféře src v ČR
- jaký obsah chcete v RC-CARS
- vyhovují vám ceny modelů, popř. proč kupujete v zahraničí
- atd. atd. atd.
Příspěvků celkem: 2145 Bydlitě: Praha Registrován od: 04.04.07
Vloeno dne 07-09-2009 15:40
co chybí - v naem oboru mi chybí jakákoliv snaha o trochu praktičtějí přiblíení pravidel sobě podobných závodů. Jistě je logické, e nelze jezdit ve podle jedněch pravidel, ale na to, kolik nás je, je toho podle mne nějak moc a pořád se objevují nové a nové. To si ale budeme muset pořeit sami, na to RC cars nepotřebujeme.
obsah RC cars -Včera jsem si koupil poslední číslo RC cars a dopadlo to přesně, jak jsem čekal. Přečetl jsem si text od Martina Kumičaka a Toma Herdera, take čtyři stránky. Ve ostatní lo mimo mne nebo výsledky 1:24 a lexanu jsou pro mne takřka stejně daleko od mého zájmu jako RC auta. Take k tomu, aby byl pro mne zajímavý, tam chybí komerčky.
K RC Cars bych jetě podotkunul, e jsem ho porovnal s Velo, časopisem o kolech a RC Cars má za 69 Kč 61 stránek a z toho cca 10 zabere reklama , Velo za 79 Kč jich má 140 - 170, přičem podíl reklamy mají zhruba stejný, Velo spíe mení.
ceny-pokud budou v cenové politice výrobců a dovozců moné takové výstělky jako např cena Digital chipu Carrera 899 Kč, nebudu spokojený a vdy budu hledat jestli nekoupit jinde, levněji. To e zatím kupuji hlavně doma, tak o tom rozhoduje pouze osoba prodejce a vlastní lenost, atp.
co chybí - kvalitni prostredi, investice klubu (ucastniku) do jezdeni, zavodu. S tim se vytribi i pravidla. Zavody (kluby) s dobrym prostredim, vhodnymi pravidly, budou pritahovat zavodniky (cleny). Popularita SRC ve Spanelsku je dana taky pritomnosti drah v restauracich. Ale to je beh na dlouhou trat - nicmene jinak to bude vzdy jen okrajovej konicek s problemem oslovit verejnost.
obsah RC cars - chybi kvalita v clancich (dva dobre clanky casopis nezachrani), historie predloh, novinky, drby, technicke rady o takovych prkotinach jako je brouseni kol, vyroba poutacich pasu, dirty painting, rozdeleni os, - blbosti, mozna malickosti, ale neocenitelne.
nakupy - snazil jsem se napriklad nakupovat u Rebase, k tomu to mam nejbliz - ale neni dostatecne ochotny nebo flexibilni, jaksi mu nerozumim, resp. jsem z komunikace rozpacity - tak nakoupim jinde, levneji. V zahranici kupuji levneji, napr. pri koupi dvou Slot.it mam jeden za 1000 Kc a to vcetne dopravy, tady stoji 1250. Kdyby tady stal o 5% vic, tak ho koupim tady, ale tady stoji o 25% vic. Navic jsou tam lidi jaksi ochotnejsi (profesionalnejsi), maji spoustu nahradnich dilu, maji slevy, akce, newslettery. Tady mi to pripada takove amaterske.
Obecne tedy abych to shrnul a nastval minimalne polovinu registrovanych prispevatelu. To ze zavody jsou amaterske, to jeste chapu, komercky jsou na zacatku cesty. Ale to ze prodejci jsou amatersti, a ze RC cars vypada amatersky to uz je na povazenou. Nas jediny vyrobce je tam kde je, a i kdyz ho podporuji, a drzim mu palce - taky trpi nedostatkem zdroju.
A to se stejne jako ceske silnice bez dostatku penez v nasem konicku nezmeni.
Časopis - nekupuji a ani o tom neuvauji - necítím potřebu. Pokud mám zájem -zajdu do knihovny. Samotného by mne zajímalo, kolik se u nás prodá Model Car Racing, které má Faro v nabídce. Nákupy - nakupuji tam, kde to z nějakého důvodu povauji za výhodné - tedy nejen finačně. A z ciziny třeba to co u nás není. To, e je v cizině často levněji je sice paradoxní, ale to, e se mi to nelíbí je tak jediné co s tím nadělám. Spí mi trochu vadí, e není alespoň nějaká maloobchodní distribuce. A tak mi nezbývá, ne nákupy kvůli potovnému kumulovat.
Petr to napsal docela dobře - pro ty jezdí, tak nějaká jednotnějí pravidla ve vech seriálech.
A to, e je u nás na Moravě prakticky mrtvo je i ná problém.
Můj názor na toto a na pravidla je následujícíři materiálovém a konstrukčním rozptylu tzv.komerčních autíček kdy některá jsou spíe "do vitríny" a druhá spíe na "jedění" nelze vytvořit spravedlivá pravidla,která by nakonec nepreferovala jeden některý model.Na celonárodní úrovni přihlásit do SMČR jednu z cupových kategoriií,kde by měla mět největí materiálovou srovnanost.Tak to dopadlo v itálii kdy na celonárodní úrovni jezdí S-i Gr.C.Maj na to i pravidla na ofic.národních SRC stránkách.Ostatní řeí na klubové ,případně regionální úrovni/krunohor/, a spec.cupové/Scalextric/.Je třeba si uvědomit,e pokud se nejedná o setkání/Liboovice/,tak u se vdyckz jedná o slot racing,a chceme nebo nechceme!
Vloeno dne 15-09-2009 11:27
Pokud se roztočí časopis pro nás, bude z toho profitovat i trh, take zase tak čistě jen o nás to není.
A pokud to otočím, tak stav v jakém ná segment trhu je, včetně médií, je jen důsledkem toho, jak se výrobci o ten trh starají, take......
Příspěvků celkem: 212 Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová Registrován od: 02.10.06
Vloeno dne 15-09-2009 11:35
Ahoj vem - Pepíno netrap se s tím kolik má odpovědí - u nás v klubu teď běí zajímavý dotazník ( protoe budu na tom jednání v Praze taky a nechci mluvit jen za sebe ) a taky se ve časově protahuje - včetně odpovědí. Pohádáme se o vem co se týká klubu ale na otázky jaký hledat průnik s ostatníma klubama, soutěema je skoro ádný. Ne e by to lidi nechtěli ale oni vlastně nevědí co chtějí. Kolik z nás ( ČT ) bylo někde jinde na závodech ??? - a to je nás 21 kusů......... Ale věř, e bude líp. Pietro.
Kadý čtvrtek pokud je pracovním dnem je nae čtyřdráha otevřená pro veřejnost od 17 hodin.
Nejdelí čtyřproudá autodráha v České republice
1) Z debat mi přijde e skoro nikdo po nějakých jednotných pravidlech tak moc netouí. A kdy tak aby to byli zrovna ty jeho. Opravdoví závodníci se s tim vypořádají sami protoe budou prostě jezdit tam kde jim to vyhovuje nebo je to zajímá.
2) RCC jsem koupil jen jednou a nijak mně nenadchl, Ale to je muj problém nemůou vyhovět vem zájmům. Větinu novinek okolo modelů vidím daleko dřív na cizích webech a technické články tam a na ty od Tomáe Herdera nejsou.
3) Kdy něco chci rychle koupím si to tady. Zbytek třeba ve slevách v německu nebo anglii. to není nic nového, kadý z prodejců to určitě ví a stejně s tím nic nedělá.
Jinak mi přijde e schůzka je tu hlavně kvůli RCC aby přilákali víc
Příspěvků celkem: 18 Bydlitě: Praha 5 Registrován od: 03.07.08
Vloeno dne 16-09-2009 10:16
Kdy u je tu tak úpěnlivá ádost o názor, tak ten svůj taky přidám.
RC CARS jsem si předplatil a během roku jsem z něj víc a víc zklamaný. V oblasti dráhovek bych si představoval větí pestrost. články jsou rozhodně zajímavý, ale pro mě dlouhý. reportáe ze závodů jsou někdy hezké a struhjící čtení, ale místo na stránku by mi stačilo půl. čtyřstránková recenze plná fotek je pro mě zbytečně podrobná. návody jdou u moc daleko mimo můj zájem - chybí mi nějaké (třeba i kratí) návody na drobné zlepováky komerček, nebo na renovaci starých aut. Zkrátka něco pro "takové to domácí výkání".
Zkrátka na to, e je tam jen osm stránek si myslím, e se toho dozvím málo.
K závodům se vyjadřovat nebudu, nezúčastňuji se a zatím to ani neplánuju. Spí bych měl zájem občas navtívit nějakou dráhu a zajezdit si s nějakým svým autem. Mám pocit, e by se klubům vyplatilo investovat čas do takových akcí jako jsou dny otevřených dvěří apod. a do jejich propagace. Podle mě je to i nejlepí cesta jak získávat nové členy. RCCARS by pak mohl poslouit k propagaci - docela by mě nadchlo, kdyby tam byl jak kalendář závodů, tak kalendář nebo nějaký přehled kdy si kam můu jen tak zajít.
Jestli má schůzka přispět větí atraktivitě RCC, tak jenom dobře. Jen aby to opravdu směřovalo k irí veřejnosti a né k závodníkům odborníkům.
Příspěvků celkem: 212 Bydlitě: Sport klub, U Koupalitě 2092, 560 02Česká Třebová Registrován od: 02.10.06
Vloeno dne 16-09-2009 10:57
Pro Kubajse: ná klub je otevřen kadý čtvrtek odpoledne pro veřejnost ji více jak rok a půl. Mimo to je otevřeno (pouze na koukání) vdy kdy máme závody (jednou měsíčně v pátek večer). Na webu Městského úřadu, na neoficiálním webu města a na naem klubovem webu je odkaz na klub a jedění pro veřejnost a monost otevření dráhy po dohodě kdykoliv . Zájem je téměř pořád stejný - kdy jsme otevírali dráhu tak kdo chtěl si nás nael (i kdy hledat nemusel propagace máme dost) a od prosince 2007 máme teměř pořád stejný klienty, kteří chodí na akce "otevřených dveří". I kdy je pravdou, e otevřením dráhy nám přibylo během roku a pul est nových členů (parta panu, co chodili pravě na jedění pro veřejnost).
Pro vechny: myslím, e SRC je prostě co se týče zájmu veřejnosti okrajová záleitost . "Autíčko na vysílačku" koupíte u kadého Vietnamce. Dost dobrý model RC koupíte okolo 5000,- a nejste vázáni na dráhu, ale stačí kolní chodba, suárna v paneláku, kousek parkovitě apod. a můete drandit. To si myslím, e je i proto obsah RC Cars zaměřen tak jak je . Jarda
Kadý čtvrtek pokud je pracovním dnem je nae čtyřdráha otevřená pro veřejnost od 17 hodin.
Editoval src ceska trebova dne 16-09-2009 11:02
Můj názor je takový, e RC Cars je časopis o tom, co je v názvu.
Je pouze jejich aktivita a dobrá vůle, e tam dali prostor i dráhovkám.
Kdo má zájem pouze o dráhovkářské téma má smůlu, protoe se nenael nikdo, kdo by se o takový časopis nejenom staral, ale i sponzoroval jeho realizaci.
Je jasné, e obsah příspěvků nebude vem po chuti.
Já se k tomuto časáku dostanu zřídka,ale vdycky si ho přečtu komplet včetně příspěvků o RC.
Nechápu proto Kubajse, který tam toho má málo-RCčka ho nezajímají, výsledky závodů dráhovek taky ne recenze jsou dlouhé atd.
Kubajsi, zapomeň, e v dnení době Hitech technologií někdo bude psát články o nějakém popravování starých autíček (neber si to osobně).
Chci tady poděkovat vem, co tam příspěvky poslali a posílají.
No a samosebou poděkování i Pepínovi za tenhle web !
Vloeno dne 17-09-2009 21:58
Ohledne casopisu: je to jednoduche - zaregistruje se casopis u MK CR a muze to frcet (zivnost na vydavatelstvi je volna a stoji 1000,- Kc). Cekame na nabidky na spolupraci do redakcni rady :-). Nebo myslite, ze je to nerealne: napr. tisk casopisu A4 o 4 listech (8 stranek) plnobarevne stoji pri nakladu 1000 ks cca 19,- Kc + DPH. To je prosty tisk. Kdyz si vezmu praci redakce, autorske poplatky (moc lidi zadarmo nechce pracovat, alespon ne dlouho :-) a distribuci, vychazi mi cena za za takovy casopis minimalne 100,- Kc pri periodicite mesicniku. Prihlaste se zavazne k odberu casopisu o SRC. Jedna vec je ale doufam jasna - pokud nebude predplatitelu alespon 990 tak do toho nejdeme :-) Jarda
Jardo,
dík za kalkulaci-vím, e dělá v oboru.
Tak bych chtěl vidět těch zhruba 1000 předplatitelů, co dá 100,- za časák.
Tady je cca 150 členů registrovaných,ale aktivních to vidím tak na 25.
Jak u psal Petr L, porovnání RCCars a Velo, e RC má cca 60 stránek a Velo 140.
Kdo tyto stránky i kdyby jich mělo být jenom 50 zaplní(napíe články)?
Vidím to jako nereálné, ale třeba je to jenom mílka.
Kdysi dávno vycházel dráhovkářský OBČASNÍK, ale taky bylo málo přispivatelů.
Závodící modeláři si poznatky vyměňují na závodech a ti co paty z baráku nevytáhnou si radi najdou něco na netu.
Pokud by se to povedlo realizovat bude to pro dráhovky jenom dobře.
Vloeno dne 18-09-2009 08:51
Ahoj Jirko, právě proto jsem to napsal aby se případní radikální kritici chytili za nos a ůsměvy ze závorek naznačuji ironii. Ve skutečnosti (teď to myslím váně), je časopis rozsahu RC Cars na úrovni pouze o SRC nereálný. Jak zmiňuje i v předchazejících odpovědích: kdo by tam co psal kadý měsíc tak aby to vem vyhovovalo, kdo by to financoval a nebo finance scháněl (kdo kdy obchazel fabriky a ivnostníky s nabídkou reklamy či inzerce ví o čem je řeč), kdo a jak by zajioval distribuci? Take se přidám k Tvému: díky Pepínovi za tento web.
Tak se teda taky přidám s názorem....
Začnu RCcars. Svého času jsem byl velmi aktivním autorem v oblasti malých RC modelů. Psal jsem reporty ze závodů ale taky myslím hodně zajímavý věci technického rázu. Dnes tam skoro nepíu a časopis u ani nekupuju, protoe jeho úroveň je velmi slabá. Ano najdou se tam zajímavé věci (velmi poskrovnu), ale upřímně, přepisování článků a návodů dávno publikovaných na webu mi přijde poněkud neprofesionální. Kdy jsem psal článek pro časopis, byl pro časopis, kdy pro web, tak pro web. Někdy jsem sice po určitém čase uvolnil něco z publikovaných věcí v časopise i na net, ale nikdy ne ve a často jsem to přepracoval. Bohuel mám z RCcars pocit, e mnoho autorů píe články jen pro "kapesné" za honorář (často ani pořádně nevědí o čem píí) a úroveň tomu odpovídá. Mne osobně dopálilo nejvíc to, e redakce zkracovala příspěvky aby se vely na dvoustranu a to často a tak, e ztratily smysl. Časopis plný reportů ze závodů a recenzí modelů (často navíc silně neobjektivních), které lze najít mnohem dřív na webu je o ničem. Technický článek je náročný a upřimně řečeno, kolik lidí je dnes v automodelařině obecně asi schopno něco takového napsat aby to dávalo smysl a něco to čtenářům přineslo???? A to, e honořář za technický článek a za stupidní popis čínské hračky je stejný je bohuel realita.
Ke stavu obchodu v oblasti dráhovek....Nevím kdo z Vás co si stěujete na tuzemské prodejce zkusil něco dováet a seriozně obchodovat. Dva roky záruka, zaplatit clo, DPH, dopravu bankovní poplatky, odebrat minimální objem aby byla vůbec nějaká mare od zahraničního dodavatele, popř. řeit tuzemské cetifikáty EMC atd.....
Zkuste si to a pak pochopíte, proč jsou ceny v tuzemsku takové jaké jsou. ČR je příli malý a slabý trh aby rozmělnil náklady vyvolané nenasytným státem. Tím netvrdím e vichni prodejci přistupují k zákazníkovi seriozně, ale ono hodinu něco vysvětlovat, aby Vám následně zákazník řekl, děkuju za radu (někdy ani to ne), já si to teda objednám tam a tam....protoe to tam je levnějí (aby ne kdy mu to často přijde bez cla a DPH), tak to kadého rychle přestane bavit. No a pokud se někdo, jako třeba já pustí do výroby, dopadá to velmi často tak, e si zákazníci nakonec stejně koupí čínský mejd, protoe je levnějí a pak pláčou na fórech nebo to po mně chtějí vyřeit.
Ad pravidla....Jakákoliv pravidla spojená s obchodem jsou vdy problém. Nevím jak moc to máte v komerčkách provázané, ale v RC mimo on-road 1/18 (ta jsou opravdu uitá podle toho co lidi chtějí) je to předevím o zájmech prodejců.
Take asi tolik. Mimochodem pokud jsem postřehl v příspěvcích, e si někdo stěoval na tuzemské výrobce a jejich nabídku, tak ono rychle člověka přestane bavit dělat kvalitní věci kdy je nikdo nekupuje a a není ochotný to zaplatit. Prosím uvědomte si toto, Vae komerčky jsou a na pár vyjímek vechny vyráběné v Číně. Nelze porovnávat ceny za jaké se vyrábí v Čechách a za jaké tam. Myslím e tady taky nikdo z Vás nedělá za dolar na hodinu.
Editoval ALSracing dne 23-09-2009 01:22
Vloeno dne 23-09-2009 22:59
mejd se dá vyrodit kdekoliv a třeba Slot.It také vyrábí v Asii a těko se o tom dá říct, e je to mejd.
No nicméně třeba Faro které vyrábí větinu doma, má u dílů dráhy ceny nií a u modelů nejhůře stejné, jako ostatní co mají výrobu v Asii
Sice zrovna Faro není můj favorit, ale kdyby se u Carrery podařílo udret celoročně takovou kvalitu plastového výlisku dílu dráhy jako má Faro, to byla paráda........